Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu ;:196 tego podlania ogrodu solidnie deszczówką to ... też bym chciała. :D
U nas już dawno dobrze nie padało. Wczoraj zbierało się na burzę, grzmiało i nawet zaczęło padać .
Ale tylko przez jakieś 10 minut . Na rabatach ziemia dalej sucha. Chyba nam się okres suszy wiosennej przesunął na teraz.
Miałam werbenę patagońską i czekam na jej siewki. Specjalnie nie ścinałam kwiatostanów.
Zobaczyłam mnóstwo zielonych kropeczek, poczekałam trochę i okazało się , że to gwiazdnica. ;:131
Może jeszcze wzejdą. Wszak u nas wiosna z poślizgiem. :)
Fajnie, że wstawiłaś zdjęcie siewek. Będę wiedziała, jakich szukać. :tan
Miłego dzionka i ;:3 .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czasami hosty przy paku kwiatowym tworzą taką rozetke lisciowa.Ale twoja roślina jest jeszcze mała. Roślina się wyreża nadmiernie. Ja ją wycielabym.niech rośnie w klaczu bardziej. ( sory za błędy piszę z telefonu) :wink:
Trawa puekna6.Rodki też ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, ogród kwitnie, ;:63 sieweczki rwą się do życia nawet tam, gdzie niechętnie się je widzi. ;:7 Jest ;:333
Mój M też do pielenia się nie rwie. ;:185 Na szczęście, ;:108 bo kompletnie nie rozróżnia co chwast, a co nie. ;:306
Też dzisiaj pieliłam, ale dopiero późnym popołudniem i niewiele zrobiłam, ;:108 a działka zarośnięta, że nie ma zmiłuj, tylko rękawy zakasać i tyrać, bo za dzień-dwa zostaną tylko zielska. ;:223
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Wydaje mi się, że masz dobry grunt do rozsiewania się roślinek skoro one tak chętnie się mnożą ;:224 . Siewki werbeny w kamieniu mnie rozwaliły ;:306 . U mojej mamy padał dzisiaj grad i to spory, połamało jej świeżo posadzone pelargonie ;:222 . Wprawdzie ogródka nie ma ale na balkonie coś zawsze sadzi. Oby nas omijały takie wybryki natury. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za zaglądanie i miłe słowo o moich poczynaniach ogrodowych.Obrazek Dzień zaczął się wyjątkowo słonecznie, od razu mam napęd do pracy. Oczywiście po drodze do domu, zawsze jakiś stragan z roślinami się napatoczy. ;:173 Kupiłam 9 ostróżek, ale tylko 3 białe. ;:306 Nadrobiłam niedosyt bieli dwoma pelargoniami, do nich dosadziłam dwie niebieskie lobelie zwisające. Zrobiłam trzy zestawy donicach. Przesadziłam ponad 50 sztuk smagliczki nadmorskiej, :;230 dwa warzywniki dostały obwódki z niej, a trochę w inne wolne miejsca powędrowało.

Obrazek

Obrazek

Martuś biały irys, to zwykły bródkowy, wysoki. Podarowany, więc niestety NN. Słabo kwitnie po przesadzeniu, muszę znowu zmienić mu miejscówkę. ;:222

Aniu Annes 77 musisz mamę wysłać do mnie, zniechęci się do pielenia, jak zobaczy tysiące siewek. :;230 Żeniszek właśnie się objawił, ale bardzo mały, jednak przy takiej wysokiej wilgotności i prognozowanych 25 stopniach, za tydzień będzie gotowy do przesadzania. :tan Mam jeszcze kilka miejsc, które wymagają wypełnienia. Poprzyglądałam się dzisiaj różom, na szczęście mszyce nie zaatakowały, a innych plag nie widać, więc na razie wstrzymuję się z chemią.

Basiu obcięłam liście czosnkom i chyba jednak lepiej takie wyglądają. ;:108 Też wykopałam kilka, bo nie zakwitły, przyduszone korzeniami żywotników. Szmaragdy za trzy lata zarosły im miejscówkę. ;:223 W nowym miejscu muszę dobrze zaopatrzyć dołek, żeby w przyszłym roku zobaczyć kwitnące kule.

Krysiu współczuję suszy, ;:168 to ciężki okres, teraz rośliny najbardziej potrzebują wody do rozwoju. U mnie brak opadów przez 4-5 dni, to już problem, piaskowa gleba bardzo szybko wysycha. Werbena ma charakterystyczne bordowe zabarwienie, niestety potrzebuje dużo wilgoci i ciepła do wschodów. U mnie zawsze pierwszą widać przy południowym tarasie, kostka się nagrzewa, więc rośliny kiełkują szybko.

Aniu anabuko1 dziękuję, w ubiegłym roku nie dopuściłam do kwitnienia, ale przesadziłam hostę, więc nadal nie zbudowała ładnej kępki. Już prawie kwitnie, zostawię, może uda się zidentyfikować, okazało się, że pomylona odmiana. ;:134 Trawy dopiero ruszają, ale kilka ciepłych dni i już będą ładnie widoczne wszystkie. Hakone przy wejściu zawsze najszybciej rusza, choć rośnie po północnej stronie domu. Ma chyba jednak wyjątkowo zaciszne miejsce. Wszystkie ostnice, które przezimowały już bardzo ładnie wyglądają. ;:215

Lucynko coś tam kwitnie, ale po soczystych tulipanach, ogród wydaje się bardziej pusty. :D Ja się nie spieszę z pieleniem, bo jeszcze parę osób mam obdarować siewkami, to niech rosną. Wypieliłam tylko warzywnik i tam gdzie zagłuszyłyby inne rośliny. Chwasty co większe powyrywałam. ;:306 Mój M zmienił pracę, to jest nieosiągalny poza weekendami. :roll: Zlecił tylko zrobienie obręczy do podtrzymywania kładących się na ziemi hortensji i róż.

Ewelinko gdybym nadążała w wycinaniem kwiatostanów, to pewnie byłoby mniej siewek. Ale jak wyciąć werbenę, jak ona sukcesywnie rozwija kwiaty. :roll: Jedne już przekwitły, a kolejne w pąkach. Siłą rzeczy musi się wysiać. Tak samo mam z ostróżką jednoroczną, zwykłymi jeżówkami, szałwią, czy żeniszkiem. Zawsze staram się ciąć, ale nie dopatrzę i siewki gotowe. Nareszcie widać upały w prognozach, nacieszymy się ciepłem i słońcem. :tan

Chopiny się obudziły. Muszę je podkarmić, może jednak kilka kwiatów zobaczę.

Obrazek

Obrazek

Orliki kwitną, ale po lewej widać, jak zmarzł świerk Karel. Połowę musiałam wyciąć. ;:174

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam świerki serbskie za ich soczystą zieleń wiosną.

Obrazek

Posadzone, kupione dziś ostróżki.

Obrazek

Obrazek

Jak nie kochać bratków, są słodkie.

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne kompozycje ;:63
Też dzisiaj kupiłam ostróżki, ale tylko dwie.
Czy bratki podlewasz codziennie, bo myślę o przesadzeniu swoich do gruntu.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu pierwszy raz siałam rozplenicę Majesty i postanowiłam też spróbować, jak poradzi sobie w donicy. Pelargonie niezawodne, najłatwiej je pielęgnować, a właściwie, to tylko podlewać. ;:306 Bratki miniaturki mam w bardzo małej, niskiej donicy. W ciepłe dni podlewam codziennie. Fioletowa samosiejka na drugim planie rośnie w gruncie, jeszcze nie podlewałam. Dużo lepiej sobie radzi, podłoże jednak tak nie wysycha. Miałam bratki w gruncie przez dwa lata, na słońcu podlewałam tylko jak nie padało dłużej niż 4-5 dni. Niestety na drugi rok już gorzej kwitły. Pędzone w szkółkach, chyba są zbyt wyeksploatowane. ;:218
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu a tak się martwiłaś o Chopiny. Noepotrzebnie jak widać. ;:168
Białe pelargonie z niebieską lobelią to jest to! Świetne zestawienie. Choć i czarna rozplenica podsadzona tym białym drobniutkim, co go uwielbiam i sadzę u siebie co roku ale notorycznie zapominam jego nazwy :oops: też wygląda bajecznie.
Kupno ostróżek to bardzo dobra decyzja. ;:215 Ciekawe jakie będą kolorki na pozostałych sześciu sztukach? ;:65
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Soniu, dzisiaj wzięłam nożyczki i zrobiłam porządek z czosnkami, od razu lepiej... teraz tylko czekać na kwitnienie, bo u mnie jeszcze w pąkach ;:65
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu białe, drobne, to wilczomlecz Diamond Frost. Lubię go, bo kwitnie niezawodnie do jesieni, mam nadzieję, że w donicy będzie podobnie. ;:108 Sześć ostróżek niebieskich, w dwu różnych odcieniach. Czy będą zgodne z zapewnieniami pani sprzedającej. :?: Chopiny po ostatnich ciepłych dniach się pozbierały. ;:215

Basiu co roku trzeba tak traktować liście czosnków i potem tylko cieszyć się kwiatami. :D
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Świerk na pewno nie zmarzł.
Został raczej porażony przez chorobę grzybową, jeżeli usechł zaraz po zimie.
Myślę, że warto byłoby podlać go lub opryskać środkiem grzybogójczym o działaniu systemowym.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,świetne zakupy i pięknie kwitnący ogród ,starannie utrzymany i przemyślany w każdym momencie ,ciągle podziwiam,pozdrawiam ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Twoja Majesty w dużo lepszej kondycji, niż moja. Jednak i ta się zbiera i za jakiś czas mnie na pewno zachwyci. Miałam sobie zostawić jedną doniczkę na balkonie, ale zapomniałam ;:223 Teraz już ich nie będę ponownie wykopywać i przewożić, niech sobie spokojnie nabierają ciałka ;:108 . Niestety u mnie ciągle bez deszczu. Dzisiaj popadało, ale raptem przez 15 minut. Kropla w morzu potrzeb ;:222 Od 10 maja mam właściwie cały czas ładną pogodę, z dużą ilością słońca. Taką pogodę bardzo lubię, ale mogłoby w nocy troszkę podlewać. Teraz przez tydzień nie będę na działce, to na pewno zastanę pustynię. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu u mnie irysy też nie chcą rosnąć ... wcale nie kwitną. Chyba za głęboko posadziłem :roll:
Ale u Ciebie się dużo dzieje, chwilę mnie nie było i tyle nowych zdjęć ;:224
Orliki b. ładne, reszta roślin też niczego sobie :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu takie zakupy spontaniczne najlepsze i cieszą ;:333 Mam jedną białą i właśnie ona jest największa,no jak małe drzewko.
Ciekawe jakie pozostałe kolory będą? Uwielbiam je i jak kwitną to jest mega radość ;:138
Chopiny odbijają,mój zmarzł,ale też coś wybija.
Też kupiłam wilczomlecze dwa,jeszcze ich nie miałam.ładne kompozycje stworzyłaś,a co to za trawka ciemna w donicy?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”