Chyba niedowidząca jestem po dzisiejszym myciu okien.
Przepisy Jadzi1 i miłych gości
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6273
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Katowice
- Kontakt:
Pyszności po prostu. Jadziu szalejesz w kuchniJadzia1 pisze:Jak obiecałam tak robię![]()
Pyszne placuszki ,ja niestety robię rzadko bo mój Zbyszek nie lubi papryki![]()
1 podwójny filet z kurczaka
3 papryki najlepiej różne kolory
4 jaja
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Wykonanie
Fileta kroimy w kostkę , paprykę tak samo lub w cienkie nie długie paseczki , dodajemy 4 jajka i mąkę .
Mieszamy i smażymy na złoty kolor .
SMACZNEGO
Jutro dodam też coś w końcu od siebie. Taki drobny smaczny akcent świąteczny
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 3847
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepisy już dodane do ulubionych
.
To może coś mojego pt. goście za 5 minut
Po puszce
-ananasa
-czerwonej fasolki
-kukurydzy
-biała część pora(im więcej tym lepiej)
-kostka żółtego sera
-majonez,łyżeczka musztardy najlepiej sarebskiej,pieprz(u mnie musi być czarno
)
Pokroić ser w kostkę,ananasa,por tylko w półksiężyce
wymieszać i gotowe 
To może coś mojego pt. goście za 5 minut
Po puszce
-ananasa
-czerwonej fasolki
-kukurydzy
-biała część pora(im więcej tym lepiej)
-kostka żółtego sera
-majonez,łyżeczka musztardy najlepiej sarebskiej,pieprz(u mnie musi być czarno
Pokroić ser w kostkę,ananasa,por tylko w półksiężyce
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6273
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Katowice
- Kontakt:
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10358
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
- Kontakt:
Cacko migdałowe" Wilgotne, pyszne
5 bialek , szczypta soli i 75 gram cukru pudru ubić ze złością do sztywności (może ulży)
do "złośliwej masy" wsyp 250 gram migdałów w płatkach, skórkę z jednej pomarańczy i łyżkę likieru pomarańczowego (a jak go nie masz to łyżkę czystego alkoholu). Całośc wlej do tortownicy i posyp po wierzchu migdałami w paski. 30 minut powinno wystarczyć.
http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=507&kat=51
5 bialek , szczypta soli i 75 gram cukru pudru ubić ze złością do sztywności (może ulży)
do "złośliwej masy" wsyp 250 gram migdałów w płatkach, skórkę z jednej pomarańczy i łyżkę likieru pomarańczowego (a jak go nie masz to łyżkę czystego alkoholu). Całośc wlej do tortownicy i posyp po wierzchu migdałami w paski. 30 minut powinno wystarczyć.
http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=507&kat=51
Jadzi nie ma to moze podam przepis na kapuśniaczki.. może ktoś skorzysta na Wigilię..
Kauśniaczki w drożdżowym cieście
nadzienie
kapusta kiszona - 1/2 kg
grzyby
cebula
jajko
olej
sól, pieprz, przyprawy
Każdy ma swój smak i nadzienie robi wg siebie.
Ja kapustę gotuję z grzybami, odcedzam siekam.
Cebulę smaże, dodaję do kapusty i doprawiam.
Ciasto
drożdże - 4 dag
mleko - 3/4 szkl
cukier - łyżka
mąka - 1/2 kg
jaja - 2 szt
margaryna - 1 kostka
gałka muszkatołowa - szczypta
drożdże+mleko+cukier - rozczyn.
Jak wyrośnie dodac mąkę, gałke muszkatołową i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.
zostawić do wyrośnięcia
Jak ciasto wyrośnie, trzeba go rozwałkować, pokroić na prostokąty.
Na środek prostokąta nałożyć nadzienie i zwinąć w rulon (boków się nie zakleja)
Ułożyć na nasmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia
Jak urosną to posmarowac śmietaną.
Upiec na złoty kolor
Ja podaję na ciepło... tzn. podgrzewam ... ale na zimno też są pyszne
Kauśniaczki w drożdżowym cieście
nadzienie
kapusta kiszona - 1/2 kg
grzyby
cebula
jajko
olej
sól, pieprz, przyprawy
Każdy ma swój smak i nadzienie robi wg siebie.
Ja kapustę gotuję z grzybami, odcedzam siekam.
Cebulę smaże, dodaję do kapusty i doprawiam.
Ciasto
drożdże - 4 dag
mleko - 3/4 szkl
cukier - łyżka
mąka - 1/2 kg
jaja - 2 szt
margaryna - 1 kostka
gałka muszkatołowa - szczypta
drożdże+mleko+cukier - rozczyn.
Jak wyrośnie dodac mąkę, gałke muszkatołową i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.
zostawić do wyrośnięcia
Jak ciasto wyrośnie, trzeba go rozwałkować, pokroić na prostokąty.
Na środek prostokąta nałożyć nadzienie i zwinąć w rulon (boków się nie zakleja)
Ułożyć na nasmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia
Jak urosną to posmarowac śmietaną.
Upiec na złoty kolor
Ja podaję na ciepło... tzn. podgrzewam ... ale na zimno też są pyszne
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
bożena170365
- 500p

- Posty: 776
- Od: 17 lut 2008, o 22:48
- Lokalizacja: Oborniki Śląskie
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
liska pisze:Kauśniaczki w drożdżowym cieście
nadzienie
kapusta kiszona - 1/2 kg
grzyby
cebula
jajko
olej
sól, pieprz, przyprawy
Liska dziękuję za przeps ... ale nie bardzo wiem co zrobić z tym jajkiem z nadzienia ?ugotować pokroić do niego, czy wbić surowe ?
Nigdy nie robiłam jescze kapuśniaczków.....
Ja wbijam do farszu. Całe jajko ale można samo białkoMiiriam pisze:liska pisze:Kauśniaczki w drożdżowym cieście
nadzienie
kapusta kiszona - 1/2 kg
grzyby
cebula
jajko
olej
sól, pieprz, przyprawy
Liska dziękuję za przeps ... ale nie bardzo wiem co zrobić z tym jajkiem z nadzienia ?ugotować pokroić do niego, czy wbić surowe ?![]()
![]()
Nigdy nie robiłam jescze kapuśniaczków.....
z uśmiechami Iza
u liski
u liski






