Tolinka i róże cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tolinka i róże cz.II

Post »

Tolinko my się wszystkie od siebie zarażamy co rusz to nowymi roślinkami, ale to chyba dobrze,ostatnio wyczytałam, że takie ogrody są zdrowsze, rośliny mniej chorują i ogranicza się występowanie szkodników żerujących na konkretnych grupach roślin. Ile w tym prawdy? nie wiem, ale chyba coś w tym jest.
Clematisy dostałam prześliczne, sadzonki piękne. Naprawdę mogę polecić wszystkim tę szkółkę. Pochwalisz się jakie clematisy zamówiłaś?
Właśnie dzisiaj dostałam informację z R., że przesyłka z roślinkami wysłana i niecierpliwie ;:65 czekam na dostawę.
Czekam na Bambusa Red Panda, przyostnię i dzwonka piramidalnego Lavender Blue.
Jak tam dzisiejsza noc u Ciebie?
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tolinko, taka pogoda to potrafi człowieka dobić. Zdjęcia z kwietniowym śniegiem pokazywałam eMowi to uwierzyć nie mógł, że w Polsce aż taka zima była tej wiosny :lol: A teraz jeszcze te przymrozki. My przejmujemy się kwiatami, ale prawda taka, że będzie krucho z wszelkimi owocami i ceny zaczną szybować w górę w tempie ekspresowym. Same szkody.
Purple Pion z biedrony - również zakupiłam :D
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu ja też róż nie okrywam im to już nic nie zaszkodzi ;:209 Dalie siedzą w ziemi i ani myślą nosy wystawić ,frezje i kalle zabrałam do domu ,a begonie nawet jeszcze nie hartowałam siedzą sobie w ciepełku i rosną w oczach :D nasionka na warzywniaku też nie przykrywałam myślę że nic im nie będzie ,ale pomidory straciłam mimo że obatuliłam folią,no ale nic to mam jeszcze sadzonki które schowałam to wymienię.Wiesz coraz częściej myślę o foliówce,bo zanim u mnie coś urośnie to na rynku już jest za grosze ,a tak miałabym coś swojego dużo wcześniej kiedy jeszcze nowalijki drogie i mogłabym mieć porządne pomidory ;:173

Daysy no to ja się muszę częściej zarażać tylko czy mój portfel to wytrzyma ;:306 ;:306
Do mnie przyjechały Clematisy Blue Light,Purple Dream czekam na Maidwell Hall i Pink Swing dwa pierwsze przyszły bardzo ładne i z kwiatami ,myślę że dwa następne będą równie okazałe ,bo to znana z tego szkółka :wink: chciałam jeszcze Lemon Dream ale jest nie dostępny.Dzwonkowate będą rosły razem już czeka pergola :tan a ja czekam na ciepełko ;:3 A co ty za cudeńka zamówiłaś ?muszę podejrzeć w R. może się zarażę ;:306

Sabinko ja się zabić nie dam ;:134 przeżyłam już śnieg ,mróz ,gradobicie i ulewy teraz zapowiadają burze dam radę ;:163 ale rzeczywiście w ten śnieg to nawet nam trudno było uwierzyć choć mieliśmy go pod nogami :roll: Skutki widoczne do dziś,a wieeelkie jałowce ścięte o połowę :evil: No drożyzna będzie ,bo szkód wiele dziś oglądałam oblodzone kwiaty truskawek ;:202
hodowcy już liczą straty.Purple Pion są cudne jesienią będę na nie polować na pewno,no i na wiele innych które za waszym kuszeniem zapisałam w kajeciku chciejstwa pod tytułem tulipany :lol:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Też nie okrywałam przy tych przymrozkach swoich róż, ale zauważyłam, że część z nich ma porażone liście, wyraźnie przymarznięte. Mam tylko nadzieję, że nic poważniejszego się im nie stanie.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No chyba wreszcie coś się w tej pogodzie ruszyło :tan dzisiaj już bez deszczu i nawet było słonko do południa.Po nocnym przymrozku straciłam pomidory ,ale kto to przed Zośką pomidory do gruntu sadzi ;:124...trudno posadzę następne ,bo mam schowane w domku narzędziowym.Reszta rozsad nietknięta przez przymrozek ,lobelia też dała radę.Wczoraj przyjechały zamówione clematisy kupowałam u K...ka bardzo ładne sadzonki ;:215 jeszcze czekam na dwa z e-c... trzy odmiany dzwonkowate Maidwell Hall,Pink Swing i Purple Dream będą rosły na jednej pergoli jako tło dla róż i osłona na gorące dni przed słonkiem na tarasie,podobno mają pachnieć więc szczyt szczęścia dla mnie ;:170 Blue Light pójdzie na pergolę do Mme Issac P. ,bidulka ścięta do zera zanim odrośnie on zdąży trochę się rozrosnąć ,a muszę stamtąd wysadzić Teshio i znaleźć mu inne miejsce ,bo chyba mu tam nie pasuje bardzo słabiutko rośnie ,może madam jest bardzo żarłoczna i dla niego już nic nie zostaje ? ;:209 W tym roku wsadziłam jeszcze Vino i Paul Farges.Myślę że będzie z nich pociecha,wiem...jest mnóstwo piękniejszych ale od pewnego czasu bardziej zwracam uwagę na te pewniaki polecane na forum ,bo ta wiedza się sprawdza w praktyce ;:108 Odkąd z niej korzystam cieszę się pięknymi kwiatami ;:167 Bulwy begonii wsadzone do donic rosną w oczach ,kurcza no może mi się uda i będą takie jak ze zdjęć w sklepie ;:65 Frezje to by pewnie już chciały zakwitnąć ,a kalle ledwie pokazały kiełki,no ale co się dziwić forsycja ciągle w pąkach ;:306 więc nie dziwota że i sporo róż śpi w najlepsze ;:19 Swoją drogą widok będzie jak z folderów ogrodniczych, niecodzienny bo zapowiada się że forsycja zakwitnie razem z bzem ;:oj

A teraz kilka fotek ;:177

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewunia róże to wbrew pozorom bardzo silne rośliny,ale zawsze to szkoda tych młodych przyrostów ,bo zanim róża się zbierze ,to znów sporo czasu musi minąć ehhh!Ale mam nadzieję że od jutra już będą nam panienki rosły w oczach ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tolinko oby Twoje słowa brzmiały proroczo, bo żal patrzyć na takie biedne róże startujące z parteru ,albo od miejsca szczepienia. Mam taką a w ubiegłym roku miała blisko 2m wysokości- to moja cudna Magenta.Podobno dzisiaj już nie ma być przymrozku ja jednak przezornie zostawiłam wszystko w altance.Cudne te lila tulipany czy to Flaming flag???
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Tolinko forsycja? Teraz...???
No tak... zapomniałam, że wczoraj była jeszcze zima, dzisiaj wiosna, a pewnie wedle soboty lato przyjdzie :wink:

Jak długo masz u siebie Mme Issac? Bo moja od wiosny 2016, puściła jeden dłuższy pęd i tak sobie stała, na szczęście przetrwał on zimę, ale zastanawiam się jak to dalej z tym będzie, bo dołem puszcza listeczka a na tym pędzie to takie tylko noski są, patrzę na to i aż ręką świerzbi, żeby sekatorem to... ;:209
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kusicielko dopięłaś swego ;:224 , zamówienie złożyłam, prawdopodobnie przesyłka przyjdzie jutro :D .Będę miała kwitnące ;:224 begonie w sierpniu a róże w maju ;:306 , jak to rak, wszystko wspak :;230 .Piękne masz niskie kosaćce ;:63
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Przypomnij mi, czy to od Ciebie dostałam irysy w zeszłym roku? (może wcześniej) Bo właśnie pieknie kwitną i nie jestem pewna komu dać buziaka za nie! ;:131
Tulipany piękne ;:173 I łany irysów cudowne!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Tolinko ja tez mam ochotę na pewniaki clematisy i już sobie zapisałam kilka :uszy
Szkoda pomidorów,ale skoro masz zastępcze to jesteś spokojna ;:333
Moje róże w słabej kondycji,muszę je ratować i algi zamówiłam ;:218
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dawno mnie nie było ale już odrabiam zaległości :wit
Irysy masz świetne.
A skoro pogoda się poprawiła to zaraz będą róże ;:63 I na to czekam u ciebie najbardziej ;:167 Ja już mam pierwsze pączki na Old Port :tan
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Forsycja razem z bzem? Oj, co to się porobiło ;:202 Na szczęście najgorsze już za nami, a teraz ma być tylko piękniej. Róże i u mnie trochę podmarzły i zła trochę jestem, bo myślałam, że cięcie mam z głowy, a tutaj wczoraj musiałam poprawki robić :evil: Sporo też młodych listków ucierpiało, ale co zrobić? Na pogodę i tak nie mamy wpływu, więc się nie spinam tylko cieszę, że wreszcie ta paskudna pogoda za nami.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Z clematisami mam tylko jeden problem - które ciąć, a które nie. Zrobiłam tak troszkę na oko, i trzy pięknie kwitną, a jeden - nie. To ten, którego przycięłam. Ale miał tyle rozgałęzień, że było mi za gęsto. Więc jego kwiaty zobaczę chyba za rok.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Tolinko naprawdę forsycja jeszcze Ci kwitnie? ;:oj Fakt, że nie pamiętam takiego roku, kiedy jednocześnie kwitły tulipany, narcyzy, czosnki, różaneczniki ;:185 Zwykle kwitły jakoś po kolei, a teraz wszystko spóźnione i nadrabia jak może.
Cudnie wyglądają te malutkie irysy z tulipanami ;:180 Oglądam u Ciebie i w innych wątkach, aż mnie nachodzi, żeby może posadzić? ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”