Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Hihihi... nie spodziewałam się, że goździk kamienny i brodaty wywoła taką żywiołową dyskusję i śmiechu co nie miara... :;230

I dobrze, bo chyba tylko śmiech nas uratuje, przed tym, by nie zwariować. U mnie śnieg, słońce, deszcz i wiatr był.
Czekam jeszcze na burzę i trzęsienie ziemi, to byłby komplet ;:222 Niedobrze mi się robi, jak patrzę na to co za oknem...
Teraz słońce, 15 minut śnieg. Na centralnym piecu mam 55 stopni, jak w środku zimy.... :roll:
Ech...
Byłam dzisiaj po chleb i kupiłam 8 krzaków pomidora (jakiś holenderski i jakiś malinowy), 8 papryk (3 jakieś i 5 jakiś) oraz ogródki (3 duże i 2 małe, oczywiście jakieś).
Niestety żaden ze sprzedających nie wiedział jakie odmiany.... No nic to
Wzięłam do chleba jeszcze ostróżkę białą ;:131 ...wszak nie samych chlebem człowiek żyje... ;:306

Lucynko, taka mała sakieweczka samo zapełniająca się ! :;230
Ja kamienne posadziłam na swojej kamienistej ziemi, liczę że im długie brody porosną :D

Aniu,
pewnie, że się pochwale. To będzie z wypróchniałej dosyć potężnej gałęzi, odcięta jest od konara głównego na płasko, to będą plecki (tylko deseczkę trzeba będzie), środek jest pusty, tylko do wyczyszczenia, a w miejscu gdzie miałaby być gałąź jest okienko.... tak poglądowo, ale trudno pewnie sobie to wyobrazić.

Iwonko, byłam... pana w okularach nie wypatrzyłam. ;:185
Ale wypatrzyłam, że ogólnie drożyzna straszna, pelasie mieli po 5 zł, begonie też... :shock: Drogo.... potrzebowałabym z 10 sadzonek... ;:224 Tak planuje sadzić - stojące i wiszące ;:306
Zobacz jak fajnie - posiałaś brodate, zakwitną Ci kamienne... :;230

Jadziu, zwisające są piękne... tylko drożyzna. ;:219

Ewuniu - ewka36jj
dziękuję ;:196
donice, w zasadzie osłonki są z bardzo potężnych buków, w środku wypróchniałe były, więc usuwane było to próchno dłutem... taka męska praca, ja w nadzorze byłam ;:209

Ewuniu - ewarost właśnie, to tak regionalnie. Spotkałam się też "krakowiakami" - pelargonie, a dalie to georginie.
A z tymi michałkami - marcinkami, to kiedyś znajoma mnie pytała, czy mam michałki, ja do niej, że nie... i dała mi marcinki :;230

Wandziu, bo one takie wdzięczne i pachnące... ;:167

Ewelinko, czysto białych nie ma. One zmixowane są kolorystycznie. Wszystko od róży od majtkowego do prawie bordo, i same w sobie nie jest to czysta barwa, tylko maziaki, środeczek ciemniejszy, do zewnętrznej jaśnieje.
Takie ogólnie wesołe kwiatuszki. Nasiewają się nawet nieźle, ja miałam je jakiś czas temu, potem zniknęły.
...jeszcze jedną sobie zrobię, akurat śnieg przestanie padać... ;:224

Zuziu, to tak jak ja michałko - marcinki dostałam od znajomej... Fajne takie różne zawijasy językowe w naszych regionach

Tunel czeka.... ogólnotunelowy bałagan też, ale ani ja ani mój pies dzisiaj na zewnątrz wychodzić nie chce. To co tak będę sama pracować? :roll:

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu tunel ;:215 jak się rozsie3jesz i rozsadzisz to dopiero będzie urodzaj ;:306 Pies też zmarzluch :;230 To ;:3 życzę.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tunelik pierwsza klasa ;:63 ;:63 ;:63 . Teraz dopiero poszalejesz ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Nie ma to jak chlebek z ostróżką ;:306 . Tylko uważaj bo ostróżki są trujące ;:224. Tunel bardzo fajny ;:333 . Taki to i mi by się przydał. Może kiedyś ;:224. Ach szkoda , że goździki nie są czysto białe ale takie mozaiki też ładne ;:108. Dzisiaj jest tak zimno i nieprzyjemnie, że o pracach nie ma co myśleć. Z podziwem zerkam na sąsiada który kosi dziś trawnik ;:oj . To młody chłopak więc pewnie rodzice " kazali" bo nie wierzę, że w taki ziąb z własnej chęci na zewnątrz poszedł. :;230.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Basiu,ale super tunelik , to byłby maleńki raj dla mnie ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Przy takiej pogodzie to już każdy marzy o swoim tuneliku na nowalijki i nie tylko, bo kto wie jakie będzie lato .Podobno pogoda ma sie dopiero wyklarować sierpień wrzesień ;:222 Chlebek raczej z pomidorkami i ogóreczkami niż z ostróżką :;230 .Jestem ciekawa moich ostróżek, bo dostałam jesienią siewki od forumowej koleżanki .Wszystkim nam sie już marzy pogoda na wpół afrykańska ,żeby wreszcie mury sie nagrzały.Basiu takie to są wyprawy po chlebek :;230 zawsze cos do niego sie dokupi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, dziękuję ;:196 W tym roku to tylko rozsady... nie wiem czy cokolwiek wyjdzie z ziemi z tego co siałam (papryka wysiana, arbuzy, dynia... ale nic nie wychodzi). Chyba że rzodkiewka ;:306

Daysy
;:168
Na ten moment będą ogóreczki, pomidorki i papryczka... ;:215 Mam nadzieję, że wszystko mi pięknie obrodzi :)

Ewelinko, ostróżka już w ziemi, dzisiaj posadziłam. Ale jakoś nie mam nastroju przez tę pogodę... maj... ;:222
Tunel już marzył mi się dawno temu, w gruncie u mnie ciężko coś uprawiać, a mnie szczególnie na pomidorkach zależy :)

Wandziu, to może uda się ten raj.... kiedyś? :)

Jadziu, powiem Ci, że jeszcze trochę takiej pogody jak dzisiaj czy wczoraj, a wywiozą mnie Tworek... ;:222
Mam już dosyć. ;:185
Ja część ostróżek (błękitnych) dostałam od mamy, szybko u niej wystartowały i już ma taaaaakie, u mnie dużo mniejsze, ale wiadomo, że po przesadzaniu. Kupiłam białe we wtorek.

Przez tę pogodę popełniłam zamówienie we F...
Nie wiem gdzie ja to posadzę, może wykarczuję jakiś trawnik? ;:224
To zamówienie w afekcie, kompletnie nie wiem po co i dlaczego.... ;:209

Wzięłam:
1) Barock - mam już jedną sztukę z jesieni, ale co dwie to nie jedna ;:131
2) Polka (Meitosier) - też mam, ale tak samo jak Barock...
3) Tatton - nie wiem co ona za jedna, ale taka morelowa, lubię morele.
4) Lavender Ice (TAN04249) - fioletowych nie mam, to powinnam mieć - tak? TAK!!!!
5) Mary Ann - podlatuje wyższą sferą, to niechaj zagości w moich skromnych progach :roll: poczuję się tak dostojniej...
6) Lavender Flower Circus - patrz pozycja nr 4 ;:306
7) Louise Clements (CLELOU) - kleluuu, albo kliiluuu tak po naszemu, będę do niej podchodzić i mówić: ty moja kliiluuu

Chyba mi coś w mózgu się robi... ;:306
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Basia, ostróżki do chleba ;:224 takie zakupy to ja rozumiem ;:333 Tunelu zazdroszczę, bo i u mnie miał w tym roku stanąć, a skończyło się na chęciach.. Jak zwykle pomidorki pójdą do gruntu. Tylko jaki to będzie zbiór skoro zapowiadają tak chłodne lato ;:223
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Baśka :;230 :;230 jesteś niemożliwa ;:306 zamówienie w afekcie :;230 piękne panny będziemy podziwiać z przyjemnością ;:108 Muszę M-owi pokazać twój tunelik ,bardzo by mi się przydał ,oj bardzo ;:173
A z tym mózgiem to nie tylko ty masz problem ;:306 ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

apus pisze:

Chyba mi coś w mózgu się robi... ;:306

Basiu, to z tego zimna :lol:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, niesamowita jesteś. ;:7
Chlebek będziesz wsuwać z ostróżkami, dokupiłaś sobie dodatkowy ogródek ( drogi był?) ;:306
A do tego wszystkiego jeszcze zakupy w afekcie... ;:303 ;:303 ;:303
Może i ja coś w afekcie popełnię? ;:131 Nie przestępstwo oczywiście, a jakieś zakupy na poprawę nastroju. ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu wnet przebijesz mnie ilością róż ,albo już przebiłaś Tatton na HMFie bardziej oranżowa niż morela bo nawet piszą ,że oranż http://www.helpmefind.com/rose/plants.p ... ARCH&tab=1 jednak co tam Polka też w tym kolorze a reszta również śliczna szczególnie Barock .No to sie rozumie zaszaleć z nudów ;:306
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Basiu :wit . Widzę, że zgrzeszyłaś ;:306 . Ja nie zamierzam tej wiosny popełniać już więcej tych przestępstw ale nie powiem, że nie kusi ;:306 . Mam już sporo młodziutkich róż więc poczekam aż zakwitną ;:65 . Lavender Ice posadziłam jesienią a reszty nie mam ;:173 . Mam nadzieje, że gdzieś je upchniesz i będzie cieszyć się kwiatami . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie.... ;:3 ;:3 ;:3 Temperatura się podnosi...
Mam wrażenie, że wyjęczeliśmy tę pogodę i ona już nie ma siły słuchać tego naszego skomlenia, więc postanowiła się wyklarować ;:224

Sabinko, za mną tunel chodził jakiś czas, a od jesieni, to już bardzo natrętnie. Pomidory u mnie w gruncie zwyczajnie się nie udają i już nie mam ich gdzie sadzić - chyba że między różami? :;230 A tak poważnie, to nie jest to też taki duży tunel, ale trochę badylków się zmieści :)

Tolinko, kupowałam tunel przez internet, jeszcze tylko muszę przepchać tę przyczepkę, jakiś kąt, bo mi dojście blokuje (ziemią była przywożona).

No wiesz... pogoda mnie zmusiła do tego zamówienia różanego, ja nie chciałam, broniłam się rekami i nogami, ale cóż... mus to mus... ;:306

Małgosiu,
na pewno z pogody. W grudniu było cieplej niż wczoraj... ;:219 Ale koniec narzekania, pogoda się robi, idzie ku lepszemu.

Lucynko, ogródek dawali w promocji, podobno ma być z gumy, ale nie termokurczliwej :;230
Zaraz pójdę szukać miejsca pod te moje różyczki :roll:
Dzisiaj już można cieszyć się słońcem, przynajmniej u mnie... więc i internet odetnę na kilka godzin ;:333

Jadziu, coś ponad 100 sztuk mam, ale nie liczyłam dokładnie. Musze pospisywać je wszystkie, z imionami, rokiem i miejscem posadzenia. Pamięć ulotna...
Tatton całkiem przyjemnie wygląda na tych zdjęciach. Taka staromodna :) Polkę mam już od wiosny 2016, pięknie kwitnie... ;:167

Ewelinko,
Lavender(y) chyba pójdą do donic, przynajmniej na jakiś czas. Nie chcę tak brutalnie wycinać trawnika, bo mąż zacznie dopytywać na co to... A póki co nie wie, że popełniłam zamówienie ;:131
Po co mam go stresować... :;230
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu czasem lepiej żeby eMowie nie wiedzieli o wszystkim ;:306 . Myślę, że z tymi donicami to masz dobry pomysł bo przecież te róże pachną ;:173 . Później sobie przesadzisz do gruntu albo zostawisz w donicach jeśli będziesz chciała ;:108 . U mnie też już cieplej ;:138 . Może by to wykorzystał :lol: ?? Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”