Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Andrzejku, patrz, Wikipedia prawdę pisze, gożdziki brodate to brodate, ;:215 ;:306 Jasne, pewne rzeczy trzeba raz na zawsze wyjaśnić ;:306 Ale Ci to fajnie wyszło ;:215

Basiu, ja mam rośliny bez doniczek w tych pieńkach. Ale pewnie przez to szybciej mi się rozsypują.
Jak ci ładnie zakwitła jabłonka ;:3
Ogrodnikami nawet nie strasz :uszy
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, Beatko .... :;230
Musiałem wrócić do czytania co napisałem ;:oj
No jasne, że brodate to brodate ;:306
A co nagle, to po diable ;:224
Sprawdzałem jakie to kamienne i okazało się że ... to brodate :wink:
Teraz jeszcze tylko przeczytam co napisałem ;:224
Uff - dobrze jest ;:333
Wy macie kamienne, my brodate i rosną nam takie same kwiatki ;:215
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Andrzejku, ale dobrze, że poruszyłeś tę sprawę goździków. Bo znałam i jedną nazwę i drugą ale tak na 100% nie byłam pewna czy to aby na pewno jest ten sam goździk. Nie było nadremne więc to wyjaśnianie ;:215
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Chwilę mnie nie było a teraz nadgonić nie mogę ;:306
Pieńki to fajny pomysł. Dodałabym tam jakiejś pionowej trawki, żeby zrównoważyć ciężar pieńków. Może jakiś carex buchananii lub coś w tym stylu. Oraz coś zwieszającego się, jakiś bluszczyk czy inne cudo.
Ja wczoraj kupiłam trzy rozplenice słoniowe Vertigo. Poczekam tylko aż miną zapowiadane przymrozki i będę je karmić aż będą ogromne.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, u mnie też tak miało być, z tym że miałam od wewnątrz folią wyłożyć, ale bardzo dużo ziemi by poszło w te pniaki, więc wymyśliłam z tymi przemysłowymi donicami, których i tak mi braknie, ale są jeszcze wiadra po farbach... ;:306
Czasami lubię odkładać coś, "bo się przyda", gorzej, że mój mąż też i cała piwnica zawalona szpargałami, które czekają "na przyda się" :;230

Andrzejku, życie anegdoty pisze ;:215 I śmiech to zdrowie, przewentylujemy płuca ;:306
U nas na te goździki mówi się i tak i tak... Z przewagą kamienne. :wink:
Z tym, ze ja myślałam kiedyś, że brodate to są te skalne, czteropłatkowe, co rosną w takich poduchach.

Aprilku,
mam ryż ozdobny, spróbuję zrobić kompozycję z nim, jutro wybieram się targ, może kupię jakąś trawę.
Chodzą mi też po głowie begonie.

...żeby mi się jeszcze tak pieniążki okociły.... ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, też mi się marzy możliwość rozmnażania pieniążków. ;:7
Goździki, o których tyle się u Ciebie pisze, zawsze znałam pod nazwą 'brodate', na FO poznałam określenie 'kamienne', i tak sobie myślę, że kamienne powinny na kamieniach rosnąć, a brodate mieć długie brody. ;:306 To byłoby logiczne, a tak.... ;:218
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Donice to strzał w dziesiątkę ale żeby domki lęgowe ptakom wymyślić?! ;:oj ;:180
Muszę to zobaczyć! Chwal się jak tylko "zrobicie". ;:65
Kwiatki w donicach się rozrosną i będzie naprawdę przecudnie. Ach! Zazdroszczę Ci ich. Pozytywnie. ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Basiu, pożycz "pana w okularach" ;:180 Pelargonie za 3 złote? Zapytaj czy prowadzi sprzedaż wysyłkową , bo chyba nawet jak doliczę za przesyłkę, to mi wyjdzie taniej ;:306
Donice w pniach wyglądają znakomicie. A jak jeszcze się rośliny rozrosną, to będzie cudnie :heja Koniecznie coś, co będzie stało prosto i coś, co będzie zwisało. Tylko proszę pod podtekstów :;230 Stojące np. trawy lub jeżówki, a zwisające np. surfinie lub coś innego. I tylko to miałam na myśli ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zwisające begonie też pięknie będą wyglądały w tych pieńkach .Jestem ciekawa tego pieńkowego domku dla ptaków.Wiesz Basiu gdybym była sama to kto wie czy zamiast bluzki nie kupiłabym czegoś zielonego .Jednak nie było tam nic godnego uwagi a jednoroczne mam swoje .Potem dokupię jakieś surfinie, ale po ogrodnikach U mnie też są kamienne, a nie brodate goździki :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Pomysł Basiu z donicami z naturalnego budulca genialny. Eko donice! Ależ musieliście się namęczyć z wydrążeniem środka! Nieprawdopodonie mi się taka kompozycja podoba, nieprawdopodobnie ;:oj
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu wracając do gożdzików to ich nazwa zależy chyba od regionu w jakim się mieszka :wink: W moich stronach babcia z południa mówiła na nie kamienne... , moja ciocia mieszkała na płd. zachodzie nazywała je brodate... ale były to te same kwiatki... To tak jak np. bratki - macoszki , gladiole - mieczyki , georginia - dalia , albo marcinki lub michałki to - astry nowoangielskie lub nowobelgijskie... Taki ten nasz słownik pokręcony ;:173 Mówi się o tym samym, a nawet o tym się nie wie ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Basiu, z tymi pniakami to super pomysł ;:333 te goździki ja znałam pod nazwą kamienne, tak je nazywała moja mama,
uwielbiam te kwiaty, nasiewam je co roku ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Nazwa goździków zmyliła mnie. W moim regionie mówi się na nie brodate ;:108 . Miałam takie goździki na działce kilka lat temu ale nie wiedziałam i wyrwałam ;:306 . Może powinnam wysiać ?? Poszukam czy są czysto białe ;:224 .Z tego co kojarzę to roślina dwuletnia ale chyba sama nieźle się rozsiewa. Jeszcze raz pochwalę Cię za te pniakowe donice ;:333 . Fajny pomysł a ja nawet bym na to nie wpadła ;:306 . Mało twórcza jestem :;230 . Pozdrawiam i słoneczka życzę a Ty nie pij tyle herbaty bo się nią w końcu upijesz ;:306.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U mnie zawsze były goździki brodate :heja I takie w tym roku posiałam ;:306 Z kamiennymi spotkałam się dopiero tu, na forum.
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Basiu..to prawda co pisze Ewa. :D Na początku mojego działkowania a było to naście lat temu pomijałyśmy się z sąsiadką działkową pochodzącą z pomorza. Ja jej dałam żelaznego, ona mnie brodatego..myśląc że to będzie całkiem inna odmiana. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”