Ładna kolekcja przetaczników i floksów, to moje ulubione maluszki / nie tylko te
Kolekcje Floriana cz.1
- mar33
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Florian łan tulipanów robi wrażenie
Ładna kolekcja przetaczników i floksów, to moje ulubione maluszki / nie tylko te
/
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- lanceta

- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Floksy szydlaste - piękne , u nas jeszcze "drzemią". Z konieczności i świadomego ryzyka kilka dalii z donic wysadziłam na działce - niestety jedna noc załatwiła 3/4 liścia .W skrzyniach przy domu okrywam na noc włókniną
i jest ok. Niech już te " ogrodniki " przejdą.....i zawita prawdziwa wiosna.
i jest ok. Niech już te " ogrodniki " przejdą.....i zawita prawdziwa wiosna.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Tyle razy obiecałam sobie, że sprawię sobie epimedium!
A jakie piękne floksy! Ja niczego już nie mam z tych. Pobyły 2-3 sezony i zrezygnowały z współpracy
A jakie piękne floksy! Ja niczego już nie mam z tych. Pobyły 2-3 sezony i zrezygnowały z współpracy
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Małgosiu, moje płomyki w pełni kwitnienia. U nas cieplej.
Trzeba troszkę pracy przy szpalerze tulipanowym. Nie wystarczy tylko posadzić. Bo co potem? Będzie brzydki widok do końca sezonu. Nawet odchwaszczać trudno, by nie uszkodzić gęsto posadzonych cebulek. Trzeba je po prostu wykopać i jesienią posadzić na nowo.
U mnie nie ma pola daliowego więc efekt nie jest taki, jaki widziałaś na zdjęciach. Mam na dalie długie ale wąskie rabaty w różnych miejscach ogrodu i trudno zrobić fotkę, by zapełnić nimi cały kadr. Ale będę próbował zrobić ładne zdjęcia ogólne
Kończą kwitnienie rośliny wczesnej wiosny:

Dzięki Marysiu. Przetaczniki, płomyki - to resztki mojej zbieraniny z czasów, gdy sadziłem wszystko, co popadnie
Powoli ich ubywa. Tulipanów natomiast nie chce ubywać i zajmują coraz więcej miejsca
Wiem, że lubisz różne rzadkie maluszki. Ciekawe, czy znasz tę roślinę?

Lodziu, nie odważyłbym się wysadzać dalii z liściem przed 15 maja. Szkoda roślin. Ale jeśli tylko listki podmarzły, to roślina się zregeneruje.
Różne anomalie pogodowe to specyfika naszej strefy klimatycznej. Raz jest zimna wiosna, innym razem gorące suche lato, lub ciepły grudzień. Powinniśmy być na to przygotowani i ze spokojem dostosowywać się do kaprysów Natury. Ona rządzi nie my

Dzięki Miłko. Epimedia, ładnie rosną, jak im miejsce przypasuje. Nawet staje się rośliną zadarniającą. U mnie tak sobie.
Płomyki niektóre wypadły, a inne ograniczam, bo rozrastają się ponad miarę.

Ostatni rzut oka na szpaler tulipanów:

Trzeba troszkę pracy przy szpalerze tulipanowym. Nie wystarczy tylko posadzić. Bo co potem? Będzie brzydki widok do końca sezonu. Nawet odchwaszczać trudno, by nie uszkodzić gęsto posadzonych cebulek. Trzeba je po prostu wykopać i jesienią posadzić na nowo.
U mnie nie ma pola daliowego więc efekt nie jest taki, jaki widziałaś na zdjęciach. Mam na dalie długie ale wąskie rabaty w różnych miejscach ogrodu i trudno zrobić fotkę, by zapełnić nimi cały kadr. Ale będę próbował zrobić ładne zdjęcia ogólne
Kończą kwitnienie rośliny wczesnej wiosny:

Dzięki Marysiu. Przetaczniki, płomyki - to resztki mojej zbieraniny z czasów, gdy sadziłem wszystko, co popadnie
Wiem, że lubisz różne rzadkie maluszki. Ciekawe, czy znasz tę roślinę?

Lodziu, nie odważyłbym się wysadzać dalii z liściem przed 15 maja. Szkoda roślin. Ale jeśli tylko listki podmarzły, to roślina się zregeneruje.
Różne anomalie pogodowe to specyfika naszej strefy klimatycznej. Raz jest zimna wiosna, innym razem gorące suche lato, lub ciepły grudzień. Powinniśmy być na to przygotowani i ze spokojem dostosowywać się do kaprysów Natury. Ona rządzi nie my

Dzięki Miłko. Epimedia, ładnie rosną, jak im miejsce przypasuje. Nawet staje się rośliną zadarniającą. U mnie tak sobie.
Płomyki niektóre wypadły, a inne ograniczam, bo rozrastają się ponad miarę.

Ostatni rzut oka na szpaler tulipanów:

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dziś Floriana! I leje jak z sikawki!
Wszystkiego!
Łany tulipanów - bezcenne!
PS Dopiero później doczytałam, że tyle dalii masz w tym roku. Ja stanowczo przesadziłam bo mam ponad 170, ale dwóch setek nigdy nie osiągnę, bo już teraz ogród trzeszczy w szwach
Wszystkiego!
Łany tulipanów - bezcenne!
PS Dopiero później doczytałam, że tyle dalii masz w tym roku. Ja stanowczo przesadziłam bo mam ponad 170, ale dwóch setek nigdy nie osiągnę, bo już teraz ogród trzeszczy w szwach
Miłka
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florianie
Pelagia też ściska nickowo - imieninowo
Cudnie kwitną u Ciebie wczesne byliny, moc ciekawych, nieznanych mi.
Imponująca kolekcja dalii, powalająca rzekła bym.
Nie mogę sobie wyobrazić, jak to mieścisz w ogrodzie.
No i gratuluję organizacji w sadzeniu. Ja się zawsze mocuję ze swymi kilkunastoma
Mam pytanie, czy zauważyłeś na bulwach oznaki chorób po zeszłorocznym mokrym lecie
Pelagia też ściska nickowo - imieninowo
Cudnie kwitną u Ciebie wczesne byliny, moc ciekawych, nieznanych mi.
Imponująca kolekcja dalii, powalająca rzekła bym.
Nie mogę sobie wyobrazić, jak to mieścisz w ogrodzie.
No i gratuluję organizacji w sadzeniu. Ja się zawsze mocuję ze swymi kilkunastoma
Mam pytanie, czy zauważyłeś na bulwach oznaki chorób po zeszłorocznym mokrym lecie
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Następna kolekcja pięknych poduch floksów.
Jaka szkoda, że moja ziemia im nie odpowiada, też bym je posadziła.
Muszą wyglądać obłędnie takie poduchy kwiatów a kolorów jest mnóstwo.
Groszek łąkowy już u mnie przekwitł a twój jak widzę ma się dobrze i jeszcze kwitnie, uwielbiam tą gamę odcieni.
Łan tulipanów też jest imponujący, nie ma to jak stare odmiany, te są na prawdę niezawodne.
Jaka szkoda, że moja ziemia im nie odpowiada, też bym je posadziła.
Muszą wyglądać obłędnie takie poduchy kwiatów a kolorów jest mnóstwo.
Groszek łąkowy już u mnie przekwitł a twój jak widzę ma się dobrze i jeszcze kwitnie, uwielbiam tą gamę odcieni.
Łan tulipanów też jest imponujący, nie ma to jak stare odmiany, te są na prawdę niezawodne.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Florianie
. Piękny ten Twój szpaler tulipanów
. Ciekawi mnie co potem dzieje się jak przekwitną ?? Sadzisz jednoroczne ?? Masz sporo koloru na działce, nic tylko podziwiać
. Pozdrawiam i słońca życzę
.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nooo... Z roślin, co do których nie mogę się zdecydować czy to rośliny ozdobne czy chwasty mam na przykład fiołka wonnego oraz bniec biały... Z jednej strony ładne toto... Z drugiej sieje się samo na rabatach i do wypielenia trudne...
Niesamowitą masz kolekcję floksów.
Pozdrawiam!
LOKI
Niesamowitą masz kolekcję floksów.
Pozdrawiam!
LOKI
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Moje floksy dopiero powolutku zbierają sie do kwitnienia .Niestety masz racje Florianie ,ze nie ma co się złościć na pogodę ,bo nie mamy na nią wpływu .Swoje dalie mam w donicach tylko parę pójdzie do gruntu, lecz dopiero gdy pogoda się ustabilizuje.Dzisiaj sadziłam mieczyki ciekawe czy do sierpnia zakwitną chyba raczej mam pewne obawy 
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Miłko, czekają jeszcze dalie i sadzonki zielne na parapetach więc będzie ponad 320 karp. Okazało się, że miejsca przygotowałem na jeszcze więcej więc spokojnie wszystko się zmieści.
Szpaler tulipanów powoli się kończy, jeszcze kwitnie sporo późnych odmian ale dziś pierwszy rzut kosaćców, bo z dnia na dzień jest ich coraz więcej
Najmniejsze z kosaćców bródkowych:

Pelagio, dziękuję
Lubię sadzić dalie i trochę celebruję to zajęcie ale cieszę się, że mam to już za sobą, bo to mimo wszystko ciężka praca
Bulwy były zdrowe, bez oznak choroby.
Jeszcze jeden maluszek bez nazwy:

Grażynko, u mnie groszek też już przekwita.
Wiesz, u mnie płomyki poduchowe też rosną w ciężkiej glinie i sobie dobrze radzą. Ważniejsze jest, by miały pełne słońce. Poduchy rzeczywiście ładne ale muszę je ograniczać, bo nie mam dla nich tyle miejsca.
Tak, stare odmiany tulipanów są niezawodne i wiecznie piękne!
Rozpoczęły swój pokaz kosaćce z grupy SDB:

Ewelino, po tulipanach tak jak już pisałem, sadzę dalie. W tym roku mam więcej miejsca więc być może inne cebulowe pójdą po tulipanach, np. galtonie czy cantedeskie.
O tej porze roku ogród tętni już kolorami - nie może być inaczej

Dzięki Loki! Przy płomykach nie ma zbyt wiele pracy. Trzeba je tylko ograniczać.
Też nie lubię nadmiernie siejących się roślin. Dziś nawyrywałem się kozłka lekarskiego. Łatwo go wyrwać ale wrasta w kępy innych bylin i wtedy to już takie łatwe nie jest.

Jadziu, u jednych później u innych wcześniej coś kwitnie. Będę podziwiał mieczyki u Ciebie, bo u mnie ich brak. A dalie od Ciebie pięknie rosną

Szpaler tulipanów powoli się kończy, jeszcze kwitnie sporo późnych odmian ale dziś pierwszy rzut kosaćców, bo z dnia na dzień jest ich coraz więcej

Pelagio, dziękuję
Bulwy były zdrowe, bez oznak choroby.
Jeszcze jeden maluszek bez nazwy:

Grażynko, u mnie groszek też już przekwita.
Wiesz, u mnie płomyki poduchowe też rosną w ciężkiej glinie i sobie dobrze radzą. Ważniejsze jest, by miały pełne słońce. Poduchy rzeczywiście ładne ale muszę je ograniczać, bo nie mam dla nich tyle miejsca.
Tak, stare odmiany tulipanów są niezawodne i wiecznie piękne!
Rozpoczęły swój pokaz kosaćce z grupy SDB:

Ewelino, po tulipanach tak jak już pisałem, sadzę dalie. W tym roku mam więcej miejsca więc być może inne cebulowe pójdą po tulipanach, np. galtonie czy cantedeskie.
O tej porze roku ogród tętni już kolorami - nie może być inaczej

Dzięki Loki! Przy płomykach nie ma zbyt wiele pracy. Trzeba je tylko ograniczać.
Też nie lubię nadmiernie siejących się roślin. Dziś nawyrywałem się kozłka lekarskiego. Łatwo go wyrwać ale wrasta w kępy innych bylin i wtedy to już takie łatwe nie jest.

Jadziu, u jednych później u innych wcześniej coś kwitnie. Będę podziwiał mieczyki u Ciebie, bo u mnie ich brak. A dalie od Ciebie pięknie rosną

-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
U mnie kosaćce nawet jeszcze nie mają paków, a u Ciebie już tyle kwitnących. Ale za to tulipany dopiero zaczynają. Ależ mamy ciągłość kwitnień 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Florian, opóźniona jestem z moimi roślinkami przynajmniej chyba o 3 tygodnie, albo więcej. Moje wszystkie śpią
Tylko takie maleństwa granatowe, niziutkie widziałam że zaczynają puszczać pączki.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wszyscy wklejają na forum kwitnące irysy... U sąsiadów w ogrodach też już kwitną... I tylko u mnie dopiero nieśmiało rosną im pąki kwiatowe... Nie wiem, co jest nie tak, ROTFL!!!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Florian u Ciebie już tyle irysków kwitnie ?moje nadal czekają.