Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Małgosiu, zaciekawiłaś mnie miodem z mniszka :) Mogłabyś podać przepis? Niedaleko mnie jest całe pole tego dobra, więc chętnie spróbuję zrobić z niego użytek.
Zdjęcia majowego ogrodu bajecznie zielone ;:215 Nie ma chyba takiego drugiego miesiąca, tak pełnego soczystej zieleni, kolorowych tulipanów, narcyzów. Nic tego nie przebije...no może jeszcze czerwiec, ale wiadomo...różany spektakl :heja
Bardzo podoba mi się Twoje super ścieżka, wijąca się jak rzeczka. A co posadziłaś przy pergoli?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu, :wit
ależ u ciebie kwiecia ,kolorków cudnych mnóstwo. ;:108 ;:108
Chyba dużo cieplej u ciebie ..
Tulipany, kwitnące drzewa,, śliczne,
miód na dzisiejszy trudny, długi dzień.
Szyszki na świerku wężowym wyglądają tak inaczej interesująco. ;:333
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu ognicha to taki bardzo pospolity chwast, jak czasami zaorze się pole, nic potem nie robi to one szybciutko wschodzą, kwitnie to na żółto, z daleka jak rzepak wygląda. Bardzo łatwo się usuwa, bo łatwo z ziemi wychodzi... gorzej jak przekwitnie i rozsypie nasiona, podobno one są w stanie przetrwać w ziemi kilkanaście lat.

Zdjęcie z netu:
Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta różowa szyszka wygląda wiosennie, wesoło.Podoba mi się bardzo :D
W ogóle masz wesoło i kolorowo w ogrodzie ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Cześć :wit
Dzień był ładny i słoneczny, ale teraz zaczyna coś grzmieć i błyska się. Idealnie wyrywało się chwasty, co też czyniłam cały prawie dzień z przerwą obiadową i jedną kawową. :lol:

Dorotko - Przy pergoli posadziłam oczywiście różę. To Semiplena. Strasznie szybko rośnie, zdrowa i oplata pergolę coraz gęściej. Z drugiej strony posadziłam też różę, ale nie przezimowała. ;:222
Ja miodek z mleczy robię tak: zbieram 500 główek, potem rozkładam jasny, stary ręcznik, na to kwiaty, żeby czarne robaki uciekły. Po godzince, dwóch główki opłukuję i zalewam litrem wody. Gotuję ok 1/2 godzinki, a potem zostawiam na 24 godziny. Po tym czasie odsączam płyn, dobrze wyciskając przy tym pulpę kwiatową bo tam jest cały arsenał mocy, dodaję kilogram cukru, sok z trzech cytryn i gotuję na małym ogniu przez 2-3 godziny. Aż płyn zgęstnieje. Ja robię taki półpłynny, bo taki lubimy. Jest przepyszny. ;:172

Aniu - Miód jest dobry na wszystko. Ja dodaję do musli porannego, a M dostaje jak kaszle. Zuza, moja córka ignoruje wszystko, co zdrowe i mamy więcej dla siebie. :lol:
Aniu, mieszkam na północy kraju, w dodatku w takiej kotlince, więc cieplej na pewno nie mam, ale ogród otoczony żywopłotami, więc może to jest to, co moim roślinkom pomaga. Nie lubię wiatrów, przewiewów ;:185

Basiu - Myślę, że nie raz widziałam taki chwast, nie wiedziałam jednak jak się nazywa. Teraz wiem, dzięki. ;:196

Aguś - Bo ja lubię jak jest kolorowo, wtedy od razu weselej i przyjemniej się żyje. ;:196

***************************************************************************************************************

Zakwitła moja ulubiona bylina. Czy ja ją mogę podzielić po kwitnieniu? :?:

Obrazek

Obrazek

Żywokost ogrodowy, bardzo ładna i ekspansywna roślinka. Ja ją lubię, ale zaczyna się za mocno panoszyć, więc ograniczam jak mogę.

Obrazek

Czosnki ozdobne jeszcze chwilkę, jeszcze momencik.....Ale czy Wasze też mają uschnięte końce liści? Moje tak mają zawsze,i chyba przez to mniej je lubię niż powinnam ;:131

Obrazek

Pierwszy pączek różany ;:167 Nie będę Was denerwować i od razu powiem, że to róża w doniczce, kwitnąć zaczęła już na maminym parapecie domowym. Mama dostała ją w prezencie imieninowym, przezimowała w domu, a teraz mam ją ja i nie wiem co z tego będzie.

Obrazek

Pączuś na piwonii. Może w tym roku w końcu mnie zachwycą te moje leniwce.

Obrazek

Bratki jeszcze takie ładne, a tu zbliża się czas zmiany ekspozycji doniczkowej na letnią. Tylko jeszcze brak koncepcji.

Obrazek

Rzut na wiosenny ogród

Obrazek

I na wiosennego psa, który mi wczoraj dał nogę, bo ktoś nie domknął furtki. Na szczęście wszystkie okoliczne kury są bezpieczne, zdążyłam ją złapać w porę.

Obrazek

Miłego wieczoru. U mnie leje, dawno nie było takiej ulewy ;:oj
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Twój pies ma cudną, wesołą mordkę ;:215 Wygląda na kochanego rozrabiakę.
Spacer po Twoim ogrodzie sprawił mi ogromną przyjemność. Majowa zieleń jest jedyna w swoim rodzaju. właściwie każda roślina ma swoją własną. Dlatego jak się patrzy z daleka, to wcale nie wydaje się monotonna.
U mnie też w tej chwili pada, ale cały dzień było pięknie i słonecznie :tan
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Serduszka źle znosi przesadzanie i dzielenie.
Lepiej zbierz nasiona i wysiej, a kępę mateczną zostaw w spokoju. - co roku będzie większa i piękniejsza.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Kury żyją czyli nie będzie rosołu. :;230
Małgosiu z bratkami mam to samo. Na balkonie, w donicach dopiero się rozkręcają a wypadałoby zmienić kompozycję na letnią. ;:224
Czosnki niestety tak mają. Uwielbiam je, więc siłą rzeczy co tydzień przycinam im to co uschnie. Mimo tej upierdliwości nie jestem w stanie z nich zrezygnować. ;:333
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgoś, na początek to Ci napiszę, że ciśnienie mi skoczyło na ten pączek różany ;:oj uff..cha cha cha. Fajnie wyglądają Twoje świerki,mam nadzieje że i u mnie tak porosną i osłonią pole. Majowy ogród, ten widok jest najpiękniejszy,świeży, taki zielony soczysty ;:167 Dużo piszesz o żywokoście, jestem nim zachwycona chodzi mi o te kwiatuszki. Mam jeszcze żółty żywokost i złoty- ma żółte liście.
Jeśli mówisz, że mocno się rozsiewa przesadzę je w inne miejsce gdzieś z dala od rabat. Możesz spokojnie rozdzielić kępkę sadzonki tej serduszki po przekwitnięciu, ja dzieliłam nic się nie dzieje złego. Wiosenny piesek jaki szczęśliwy :) widać. Oj ja się mam z tymi moimi pluszakami.
:wit
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj. Serduszkę można podzielić po przekwitnięciu. Piesek pewnie nie za bardzo szczęśliwy, że nie udało się uciec ;:224 Dobrze, że w porę zauważyliście. Mój sąsiad tak stracił psa, zostawił u swojego taty i on uciekł prosto pod samochód, właśnie z powodu niedomkniętej uliczki.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Małgosiu, rzeczywiście zieleni u Ciebie dostatek, a i innych kolorków ile ;:oj Tak ładnie pisałaś o swoich klonikach, że... namówiłaś mnie do zakupu ;:306 Mam jednego malutkiego (bodajże "Butterfly"), zimę przetrwał otulony chochołem, ale to, co wystawało zmarzło. Ale skoro już dał radę, to do towarzystwa dokupiłam mu "Artropurpureum" i chyba oba posadzę w dużych, 15l donicach, żeby na zimę zabierać do sieni. A jak już dom stanie, to im znajdę zaciszne miejsce. Masz może jakieś doświadczenia z "przechowywaniem" ich w donicach?
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ile ludzi tyle opinii ;:173 Moje serduszka dzieliłem jak im wyrastały kwiatki i na razie pięknie kwitną :wink:
Jak już Ania wspomniała, czosnki tak niestety mają.
U mnie też popadało ;:108 Tak mokro chyba dawno nie mieliśmy, co? Wody w rowie nie ubywa, błotko mam zalane-nie ma skąd brać ziemi a i na pokrzywy w nim liczyłem. Lipa, stoi woda ;:224 No i nawet w studni aż do 2 kręgu jest, a w zeszłym roku to sucha praktycznie ;:108
Wiesz, wyobraziłem sobie, jak biegasz po okolicy krzycząc ,,Pepsi!!" ;:306
A te przymrozki miałaś? U niektórych nieźle rośliny pościnało, ale u mnie tylko brzegi kwiatków małej czereśni wzięło. Pierwszy rok od posadzenia nie było przymrozku takiego, żeby naszym czereśniom nie zabrało kwiatów :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Cudna Pepsikolka ;:4 Małgosiu co wśród różowego jest na końcu? Biała serduszka prześliczna ale taka kapryśna, już sobie ją darowałam :wink: Żywokost u mnie też szaleje a ten variegata nie! natomiast nie wiem czy ten niebieski się wsiewa w kępkę czy kępka wraca do korzeni, bo co chwilę wyrywam :wink: zielone liście.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękna ta Twoja psica ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

U nas też pada... Nic nie można zrobić, a trawa niedługo po kolana mi sięgnie...

Piękna ta biała serduszka, też miałam, ale padła w akcji. Pepsi ma uroczy pyszczek i zawadiackie spojrzenie :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”