Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

To się obłowiłaś w goździki ;:138
Tak byłam na targu,bo miałam zamówione białe i bicolor pelargonie bluszczolistne u jednego sympatycznego pana :;230

Pan "całujerączkipadamdonóżekmojatyśliczna" ma zawsze wypasione krzewy i kwiaty ale pier...ła do z niego jest...Jak się człowiek zatrzyma to przepadł :;230 :;230 Można tylko z daleka podziwiać.

Basiu,tylko pyszne pomidory do foliaka.
Ja pomidorów nie kupuję,sama sieję.W tym roku mam 13 odmian.Moje już w tunelu siedzą od czwartku.Dzisiaj już widać że zaczynają się aklimatyzować :tan :tan :tan Mam nadzieję że już nic ich nie trafi :;230
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu..mnie także brakuje jednorocznych na taras i chyba także zaopatrzę się w piątek na ryneczku. :heja . Co roku jako wiszące były pelargonie w tym roku chciała bym coś zmienić...nie żeby mi się nie podobały , tak dla odmiany. ;:306 .Myślę o petuniach bądż surfiniach, tylko te bardziej wymagające. :roll: Pewnie jednak kupię pelargonie. :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, reklamówa goździków :roll: :roll: Wsadziłaś je już? Trochę czasu potrzeba na taką ilość. ;:108
Co w nas siedzi takiego, że musimy wydawać kasę na coraz to nowe roślinki?! ;:7
Ja w niedzielę planuję spacerek na giełdę ogrodniczą. ;:65 Malutki spacerek, tak z 10 minut, bo giełda bliziutko. ;:131 Ostatnie oszczędności zabiorę i może wszystkich tam nie zostawię... ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zazdroszczę Ci, że już przekładanie kamieni na skalniaku masz za soba, u mnie to ciągle przede mną, może w tym roku mi się to uda, bo roslinki sie rozrosły, a niektóre zagłuszyły inne ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Andrzejku, Małgosia - PEPSI wspominała o tym w swoim wątku! Haaaa... jaki biznesik zrobimy, :heja ja u siebie też tego dziadostwa sporo mam. ;:333

Madziu, posadziłam kamienne, wyszło mi bogate poletko. Będzie pięknie jak zakwitną ;:215

Ja muszę pomidorki kupić, nie wiem u kogo, nie wiem gdzie, pewnie na targu :;230 Mają niewiele odmian ożarowski i malinowy, jakiś koralik wezmę.
Siać nie mogę, bo już za późno, nie spodziewałam się, że mąż zgodzi się na foliak ;:333 ale nawet kupił mój pomysł i foliak leży... w salonie ;:306 Poza tym nie mam miejsca na parapetach. :roll:

Zuziu,
u mnie surfinie niestety nie radzą sobie, albo ja z nimi ;:306
A próbowałaś przezimować pelargonie?

Iwonko jeszcze trochę mi zostało, ale na dzień dzisiejszy jestem na dobrej drodze :) Z tym, że chyba resztę zostawię już na jesień. U mnie problem jest z perzem, on tak się rozpychał, że dramat. I tak jak mówisz, jedne na drugie nachodziły, pewnych to już nawet nie ma bo zginęły, jeszcze inne wyrodziły się.

Lucynko, mam poletko pięknych goździków kamiennych, posadzone. Wiesz nie rozdzierałam wszystkich na mniejsze, bo bałam się ich uszkodzić, nie wiem ile sztuk tego było, ale sadząc pomyślałam sobie, że mogłam wziąć dwie reklamówy ;:306
Oj strasznie dużo pieniążków zakopujemy w ziemi... ja już nawet nie liczę, ale ostrożnie teraz kupuję, chociaż ciągle zdarzają mi się porywy serca, a potem klops.... ;:131

Jagody kamczackie kwitną nieprzerwanie... ;:333

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu moje kamczatki posadzone w tym roku też mają po kilka kwiatków, widać że to chyba terminatory... i nic nie robią sobie z niesprzyjającej pogody... Bardzo ciekawa jestem tego poletka goździkowego :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Basiu widzę bzyczki ładnie pracują przy jagodzie :) moja już dawno po kwitnieniu i mrozek niestety ją dopadł.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Basiu, ja też byłam na bazarze ale bardzo późno i już nie było z czego wybierać , z jednorocznych chciałam kupić białe pelargonie i białe petunie,
ale nie było . Może w połowie maja będzie większy wybór ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu tulipanów nawet, jak niewiele, to i tak pięknie je widać na rabacie. ;:108 Też odkładam pieniądze na jesienne cebule, bo gryzonie mają u mnie stołówkę. ;:134 Obkupiłaś się na rynku i jakie ceny. ;:215 Ja czekam na cieplejsze dni, żeby tarasowe kupić. Nie znam się na pomidorach, ale foliaka zazdroszczę, pomidory będą zdrowo rosły. :uszy
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu,jak już foliak jest w salonie :;230 to 99,9% sukcesu.
A jaki duży ten foliak ?Jakim systemem będziesz sadzić i ile sztuk?
Właśnie ja sieję,bo na targu szału ni ma :;230
Jak będziesz w piątek to zapytaj tej starszej Pani.
Ona sieje pomidory dla siebie ale może mieć nadwyżki i zamów sobie u niej jeśli będzie taka możliwość.Zawsze to jakaś inna odmiana niż tylko te 3-4 do wyboru na targu.
Ja kupiłam u niej w zeszłym roku obłędnego pomidora.Jedną jedyną sztukę miała,wyglądała bardzo słabo a urodziła pyszne pomidory.Niestety nie znam nazwy tego pomidora.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Basiu, jak impreza niezła, to i się przeciągnęła ;:306 Mam jednak nadzieję, że już się wybawili i darują nam ogrodników. A Zośka niech przynajmniej przymknie oko.
Niezły macie ryneczek. U mnie niestety sami materialiści, sadzonki po 6 złociszy i nie ma zmiłuj.
Cos tu piszecie o smrodku.....Muszę poniuchać swojego bza ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, moje jagody już mają z 8 - 10 lat, duże krzaki, ale w lipcu muszę je przerzedzić i mocno odmłodzić. Moja ma sporo owoców co rok, ale często one spadają nim je zbiorę, no ale cóż... Mam ją już chyba przez zasiedzenie ;:333
One kwitły pomimo mrozu i śniegu. Wytrzymałe są bardzo.

Mariusz, u mnie przetrwały, nie wiadomo jak z owocowaniem będzie, bo w czasie mrozów, czy chłodów nie miało co zapylić je...

Wandziu, zimno jeszcze może dlatego nie ma pełnego wachlarza kwiatów.

Soniu, to w sierpniu - październiku atakujemy wszelkie sklepy z cebulowymi ;:215 U nas tradycyjni handlarze czeszą równo za sadzonki, ale czasami są też sprzedający "nadwyżki" ze swoich ogrodów, albo babcie, które chcą sobie dorobić... Często kupuję od takich osób, bo można naprawdę ładne roślinki kupić za całkiem normalne pieniążki.

Madziu, coraz mu bliżej na ogród ;:306 ziemia jest już częściowo przygotowana, jeszcze muszę dokupić jakiejś kompostowej, najlepiej wywrotkę ;:306
Mieliśmy dzisiaj rozkładać, ale mąż został wezwany do pracy, bo jest jakaś awaria no i... Ale jutro też jest dzień.
Dzięki za podpowiedź, w piątek zapytam czy ma jakieś pomidorki, wczoraj widziałam jakieś warzywka sprzedawała, ale nie przyglądałam się co i jak.
Foliak 3,5 na 2 m i wysoki na 2,20, tylko taki upchnę na w zacisznym miejscu ogródka.
Jakim systemem będę sadzić? Eeeee... ;:131 no ten... wiesz... eee... zielonym do góry.... ;:131
No tylko taki znam ;:131 Że niby jakie systemy, wytłumacz proszę ;:131
Nie wiem ile sztuk, bo chcę jeszcze ogórki i paprykę.
To taki mój foliakowy pierwszy raz, więc kompletnie nie wiem i co i jak, ale chcę żeby było dużo i dobre ;:333

Iwonko, może im ktoś za dużo wódzi podlewa i nie chcą odejść dopóki coś w butelkach została ;:306 Może trzeba zastosować sprawdzoną metodę, żeby się wynieśli ogrodnicy i Zośka, tak na zasadzie: "Idźmy spać go goście chcą iść do domu" :;230
No zapach bzu, to perfuma dla mnie nie jest, poszedł do gruntu, z dala od domu, ale na widoku, żebym mogła podziwiać jak zakwitnie ;:333
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu no to szału ni ma z metrażem :;230 Ja mam ciut większy 2,5m/4m też mały :roll:
Pytałam czy będziesz sadzić tradycyjnie jedną sadzonkę prowadzoną na np:2 pędy czy też systemem 2/1 czyli w bliskim sąsiedztwie dwie rośliny prowadzone na jeden pęd?
Ja sadziłam tym drugim systemem.
Moje pomidorki już od czwartku posadzone w foliaku.Ogórki i paprykę też będę miała.Szkoda mi było jednak miejsca w foliaku ,dlatego ogórki będą w ogrodzie a papryki w donicach.
Właśnie dzisiaj posiałam cztery odmiany ogórków.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, ni ma szału, ale u mnie większy nie bardzo miałabym gdzie ustawić, chociaż mam kawał działki, ale do niej utrudniony dostęp wody i... wichrowe wzgórza :roll: Więc mogłam kiedyś folię zbierać z wieży kościelnej, albo z wapiennika pod osiedlem ;:306
Widzisz jaki ze mnie "lajkonik" w tym temacie! Do tej pory to miałam tylko koktajlowe pomidory i prowadziłam je tak, ze rosły a ja je obrywałam. Wiesz, chciałabym kupić ze dwa krzaki takich wysokich pomidorów, żeby były do nieba... :wink:
Paprykę masz też własną?
Ja chcę upchnąć sporo wszystkiego pod folię, hurtownikiem chce być na tych 7 metrach kwadratowych :;230
Pozdrawiam, Basia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, Tobie marzą się krzaczki pomidorowe aż do nieba, a ja zawsze wolę niskie karłowe, których nie trzeba podwiązywać. ;:7 Strasznie nie lubię tej czynności. ;:145 Zwykle M to robił, ale w tym roku mogę mieć problem, dlatego kupię sadzonki wyłącznie karłowych. Taka wygodna jestem. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”