Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Ewelinko, nie wiem czy to "wina" odmiany? Ale perfuma to nie jest... może też jestem ciut wyczulona na zapachu ;:224
W każdym razie podlatuje tym pospolitym bzem, jego liście mają taki niezbyt miły dla nosa zapach.
Serduszka jest już dosyć stara (w tym miejscu jest już z 5 lat), muszę ją odmłodzić... mam też białą, była już dorodna, ale ta różowa ją zdominowała, wiosną ją przesadziłam i liczę że się szybko ogarnie.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu co prawda mam katar ale nie czuję żadnego smrodku ;:306 . Nigdy nie wąchałam pospolitego bzu czarnego więc nawet nie wiem o jakim zapachu mówisz ;:224 . Może kiedyś będę miała okazję to powącham ;:306 . 5 lat dla byliny to sporo czasu, dlatego tak przyrosła ;:333 .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu ten bez może nie śmierdzi, ale ma specyficzny zapach ;:306 Ty widocznie jesteś wrażliwa na takie zapachy. Niektórzy nie znoszą zapachu aksamitek, inni chryznatem...różnie bywa :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, no sporo czasu, sporo... ona w ogóle przez pewien czas wędrowała mi po ogrodzie. W jednym było dla niej za gorąco, w innym nie była wyeksponowana zbytnio, w kolejnym zbyt dużo cienia... ;:306

Ewelinko, urwij kawałeczek liścia bzu i rozetrzyj w palcach...

Masz rację Karolinko, jest specyficzny ;:306 Aksamitki zapach mi nie przeszkadza, ale wiem że są osoby, które nie znoszą jej, a chryzantemy dla mnie to całkiem ładnie pachną :;230

Mleczyki kwitną i pszczółki się cieszą...
Obrazek

Lubicie te zwykłe, pospolite stokrotki? Bo ja tak... dzisiaj już ich nie ma bo trawa skoszona... ;:333
Obrazek

Uczciłam święto pracy.... ;:215
Sześć godzin przekładania kamieni na skalniaku trochę mnie wyczerpały, ale jestem szczęśliwa, bo już widać efekt
;:215
Jutro jadę na targ, chcę kupić kilka jednorocznych na taras i ganeczek oraz do kwietników... :heja
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu też mam ten bez lecz jeszcze nie zauważyłam ,żeby miał jakiś specyficzny zapach .Może w ogródku tego nie odczuwam ,lecz dziki bez pachnie specyficznie.Basiu chyba telepatycznie obie wzięłyśmy sie dzisiaj za skalniak :;230 mój to raczej skalniaczek na same sucholuby wapniaki :wink: i dzieci słońca jednak tez trochę roboty przy nim było .Na razie są posadzone 4 roślinki, bo przesadziłam wreszcie opuncję i malusia Lewisję niech sie rozmnaża
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu... nooo.... telepatycznie nas chyba skalniak wołał dzisiaj ;:306 Ja podnoszę wszystkie kamienie, kładę agro, zasypuję zrębkami lub korą. Już coraz ładniej. ;:167
Nie wiem ile ton kamienia przełożyłam, ale umordowało mnie to... :;230
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Nie wiem ile ton kamienia przełożyłaś, ale .... pełen podziwu jestem Basiu ;:333
Bo znam ten ból :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Andrzejku, jestem z siebie dumna, ;:333 stałam się bohaterem swojego skalniaka ;:306

Skoczyłam na drobne zakupy na targ - kupiłam różne dzwonki, oczywiście już zapomniałam jakie te odmiany ;:306 wzięłam łubiny, bo moje się mocno przerzedziły po zimie i dużą reklamówkę goździków kamiennych ;:215
Z tych ostatnich jestem zadowolona, dałam całe 5 złotych a sadzonek chyba ze 30 sztuk. :heja
Tylko gdzie ja te goździki posadzę :;230 Nic to... zaraz pójdę szukać dla nich miejsca, bo pozostałe towarzystwo już w ziemi.
Bardzo dużo jednorocznych, ogrodowych, balkonowo - tarasowych wszelkiej maści, wszystko piękne, kwitnące... ale z tymi wstrzymuję się.
Zostawię to jednak na czas po Bonifacych, Pankracych i Zośce, bo coś nie ufam tej zimnej w tym roku.
Mam wrażenie, że oni odchodzą imieniny już od trzech tygodniu ;:124 Imprezowicze.... ;:209

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu szkoda że tak rzadko pokazujemy piękno dzikich, polnych piękności ... Też lubię stokrotki w trawie , ja mam taki trawnik z kwiateczkami i go lubię :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Tak Basiu, Bonifacy z całą ferajną imprezują na maxa. I mam dość tej imprezki. Bo i ja czuję, że dadzą czadu na koniec i Zośka się do nich dołączy i będzie przymrozek. Oby nieduży, bo już wszystkie owocowe mam w rozkwicie. A co dopiero sadownicy mają powiedzieć.? Żal ludzi.
Ja już częściowo posadziłam jednoroczne w donice, ale w razie czego to je zaciągnę do domu na noc. Zostają jeszcze tylko dwie donice parapetowe wejściowe , dwie wiszące i szlus. Więcej do donic nie sadzę, bo potem tylko latam z konewką jak głupia. Ale plan mam, czy go wykonam? :wink:
Stokrotki na trawniku muszą być :uszy Mam ich coraz więcej, nad czym ubolewa M, ale ja je tak lubię. ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Moja jabłonka ma tylko jeden kwiat :roll:
A na ten rok przypada jej większe owocowanie... Trudno, taka wiosna.
Basiu, jak margaretka?
A ja też byłam na targu ale były głównie jednoroczne, część ziół i krzewy i drzewka owocowe. Bylin nie widziałam (albo nie chciałam widzieć ;:306 ) A Ty sobie tyle fajnych kupiłaś ;:215
Tobie też cudownego maja, .... no od ...... 3-go niech już będzie pięknie .... ;:oj ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu,
ja też lubię wszelkie kwiatki, nawet te chwastowate (o ile nie rosną w rabacie), mam takie piękne poletko kurdybanku, on tak nisko się ścieli, że nawet go kosiarka nie zebrała. Gdzieś czytałam, że sprzedają go po 5 zł za sadzonkę... ;:306

Małgosiu, u mnie jeszcze nie w rozkwicie owocowe , ale lada chwila... Ech... Bardzo w tym roku imprezowicze nam się trafili, ale cóż...
Ja z jednorocznych chciałam takie kwiatuszki podobne do nemezji, płożące się, bo kwitną do samej jesieni, może jakąś pelasię i chyba kupię takie niekwitnące w stylu komarzycy...

Beatko, moja dopiero drugi rok ma sporo kwiatów, nawet owoce zawiązują, które mają niby ptaki zjadać, ale z tego co widzę, to one nie są zainteresowane. Wiszą mi do wiosny ;:306 Może nie ta odmiana im pasuje?
A z maragertką to... dramat, stoi taka jakby omdlała, już na ganeczku (przed wejście do domu mam taki otwarty ganek, ale przysłania go zimozielony wiciokrzew) bo nie chcę na tę agonię w domu patrzeć... Cóż... szkoda, że nie przewidziałam tego, lepiej było te pieniądze na jakie róże, albo byliny czy jednoroczne ;:222

U mnie na targu są takie dwie panie, które same sobie sieją i sprzedają "nadwyżki", mają wszelkie byliny, które można na naszych terenach spotkać (a nasiona w sklepach ogrodniczych), co roku jakieś "nowości", w tym były jakieś dzwonki, które też wzięłam, ale nie wiem jakie (brzoskiwiniolistny wzięłam, ale to nie to) ;:306
Sadzonki na ogół jakieś 3 zł, ale to są sadzonki! Piękne, duże i zdrowe. Nie przypominam sobie żeby cokolwiek od nich kupiła co się nie przyjęło, no chyba że sama ubiłam.
Zamówiłam od nich naparstnicę, mają mieć w piątek i chyba dokupię karpacki dzwonek, bo zagubił się i może jeszcze coś :heja

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Cześć Basiu :wit
A ja dzisiaj zakończyłam kupno jednorocznych.
W tym roku poszłam w pelargonie różnej maści.
Kupiłam takie ogromne sadzonki bluszczolistnej długiej że sama jestem w szoku :;230
Posadziłam po 3 szt do dużej wiszącej donicy a ona już jest przepełniona :;230
:wit
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu Ty zakończyłaś, a ja jeszcze nawet nie zaczęłam. Może w piątek... :roll: Kusi mnie strasznie, ale ta pogoda ;:223
Dzisiaj to tak na szybko zrobiłam w jednorocznych rekonesans,
resztę też obejrzałam co i jak, a pan "całujerączkipadamdonóżekmojatyśliczna" miał ładną hortensję, ale bałam się zatrzymywać... :;230

Byłaś dzisiaj na targu? "Nasze" panie już w akcji ;:333
I widziałam kilka nowych twarzy z ogródkowymi kwiatkami (od jednego takiego pana wzięłam całą biedronkową reklamówkę goździków kamiennych).

Kochani jakie odmiany pomidorów do foliaka?
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

apus pisze:poletko kurdybanku, .... Gdzieś czytałam, że sprzedają go po 5 zł za sadzonkę...
;:oj
Basiu ... dawaj namiary, u sąsiada zamiast trawnika jest 1,5 ara kurdybanku - będziemy sprzedawać sadzonki po 2 zł :heja
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”