Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Witajcie :wit

Nadal zimno, nieprzyjemnie, mało słoneczka i ogólnie ;:222 Kręcę się trochę po ogrodzie, ale chęci do pracy mało, bo baterie mi nie działają. Najbardziej cieszy mnie to, co dzieje się w warzywniku. Bo pomimo złej aury, warzywka z dnia na dzień rosną w siłę. Sałata, marchewka, nawet pietruszka wystawiły swoje noski, a bób, szpinak i kapustę widać już z daleka.

Madzia - Lulcia nie niszczy mi roślin, żaden mój kot tego nie robi. Mieszkają na zewnątrz, w domu bywają tylko podczas mrozów i deszczowej pogody, dlatego rośliny ich nie kręcą. Czytałam, że koty często niszczą rozsady, leżą w doniczkach, na kwiatkach. Moje koty wolą kanapę, kocyk, lub z braku innych luksusów jakiś kartonik. :lol:

Aniu - Rybki to ja jednak wolę na talerzu. :lol: Będę śledziła, jak Ci to pomogło. I nawet jak będą wyniki spektakularne, to ja ich nie wykorzystam w praktyce. Moje dwa psy i trzy koty uznałyby to za niezłą zabawę. :D

Mateusz - Szkoda gardła, już ochłonęłam. ;:173 Klony lubią wilgotne otoczenie, mam na myśli palmowe. Moje też latem miewają problemy z suchymi listkami. Wierzby nie oddam, obiecałam nie dopuścić, żeby urosła duża i szeroka, to golę w sezonie 2-3 razy i jest git.

Marysiu - Lulcia kocha roślinki, nie jada ich. Woli papużki o poranku ;:173
Pytasz jak zrobić sobie wierzbę? Nic prostszego. Wkładasz patyk do ziemi wczesną wiosną, a on sam sobie już poradzi. Ja tak zrobiłam. Mój sąsiad, co wyciął zacieniające nas stare choinki , posadził wzdłuż płotu rząd patyków z wierzby. Jakiś dziwaczny żywopłot będzie ;:131

Miłeczko - Narcyzy Bridal Crown posadziłam jesienią, bardzo ładnie wyglądają na rabacie. Jako jedyne. Mam nadzieję, że zostaną na długo. Nie będę już kupowała nowych, zdecydowanie lepiej u mnie radzą sobie tulipany.

Aniu Anabuko - Ta czerwona lampa to łup wyniesiony ze starego strychu mojej koleżanki. Lubię ją, bo jest niezniszczalna. Kiedyś to bardziej starali, i materiał jaki wytrzymały. Wisi ta lampa już kilka lat.

Martuś - U Ciebie był halny, a u mnie bóle głowy wtedy bywają. Mam nadzieję, że już Wam tak nie wieje. Nie lubię wiatrów ;:185

Krysiu - Gol teraz, nie bój się, ona sobie poradzi. Ja golę wczesną wiosną, potem jak zaczynają jej odrastać włoski, tak około czerwca, potem chyba we wrześniu. Nie pozwalam jej się zapuszczać za wysoko, bo nie mam zamiaru latać z drabiną po ogrodzie. Dlatego tnę tak wysoko, na ile dosięgnę. W tym roku muszę jej poprawić troszkę układ z prawej strony. To łatwe roślinki do modelowania. ;:108
Smoczej nie mam, próbowałam ukorzeniać, ale mi się nie udało. To piękne drzewo, ale nie wiem jak bym je poprowadziła. Nie widziałam tyle okazów w realu, żebym sobie mogła wyrobić jakieś zdanie na ten temat.

Sylwia - Już lecę na pw to Ci napiszę gdzie kupuję drzewa. Ma facet fajne okazy, duży wybór i ceny też są w porządku.
Wiórów już nie dam, szkoda kasy, naprodukowałam masę kompostu. :uszy
Jak urosły te szyszki to się przestraszyłam. Myślałam, że to jakaś choroba :lol:

Mahonia cienko w tym roku kwitnie i ogólnie zrobiła się brzydkim krzakiem. Nie jest zwarta, krępa, ale ma płożącą wersję. Czy ją też można przycinać? I czy można jakoś rozmnożyć, z patyczka, z odrostu? Lubię ten krzaczek, ale wolałabym żeby miała inny pokrój.

Obrazek

Kwiaty czeremchy przepięknie pachną, szkoda, że mam ją daleko od tarasu. Posadziłam kiedyś taki mizerny patyczek, a wyrosło piękne drzewo, które przepięknie kwitnie.

Obrazek

Najstarsza bylina w moim ogrodzie.

Obrazek

Migdałek rozłogowy posadzony na tle różowo kwitnących bergenii. Brawo za aranżację :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No co ty? Słonka brak? Ja dzisiaj właśnie porobiłem co nieco :D
Uwierzysz,że u mnie na sosnach też dopiero w tym roku takie szyszki są? Z jednej strony fajnie to wygląda, z drugiej dodatkowy syf ;:224
Tą ścieżkę pierwszy raz widzę, czyżby jedno z miejsc wstydu doprowadzone zostało do stanu używalności? ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz, słoneczko może było jak ja byłam w pacy. Po 16 tej to już skończyło pracę i przyszły takie jakieś chmurzyska.
Ścieżka powstała w zeszłym sezonie, wczesną wiosną M wydłubał, powsadzał cegły a ja w sezonie zrobiłam boki. :D
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Małgosiu mahonię przycinam bardzo często bo bardzo mi się rozrasta. A jej młode odnogi odcinam szpadlem i mam gotowe młode krzaczki. Pamiętam jak przytargałam taką maleńką bidulkę z rabaty na pobliskim stadionie. Urósł niesamowity wielki krzak. Tej wiosny tez już go ciachałam.... :heja
Mówisz, że ;:3 miałaś? A u mnie śnieg i to jakie wielkie płaty leciały.... ;:145
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robiłem od 14 do 19 i było cały czas, oprócz ok. 30 minut jak chmura szła. 20km chyba robi różnicę ;:224
Ścieżka bardzo ciekawie wygląda, teraz tylko zagęścić nasadzenia :lol:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Lulcia jak widać to dobrze wychowana pannica. ;:215 I do tego taka urodziwa. No uwielbiam ja! Pokazuj częściej jej zdjęcia.
Psy też milusie. Wyczochraj całe towarzystwo. ;:168
Rozumiem Twój sentyment do wierzby. Broń póki możesz i póki masz ochotę. :wink:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Piękne zdjęcie ;:138 Bardzo mi się ta ścieżka podoba i cała aranżacja wokół niej.
Dla mnie to mahonia pięknie pachnie (czeremcha ma u mnie taki pikantno-słodki zapach ale moze to ta amerykańska tak ma? )ale niestety swoją wycięłam parę lat temu, bo myślałam, że to ostrokrzew ;:223 Spodziewałam się dziecka, więc ciachnęłam Okropnie Groźny Trujący Ostrokrzew i dopiero potem przeczytałam, że zupełnie niepotrzebnie uśmierciłam biedną mahonię ;:224
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,ścieżka wyszła rewelacyjnie i te kępki biało pomarańczowych tulipanów ,niby skromnie ,ale tak dostojnie to wygląda,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu mam kilka wierzb i tak samo zrobionych, ja pisałam o tych co poszły za wysoko do nieba i nie mam jak ich przyciąć :D Jeżeli sąsiad będziesz miał taki płot z leszczyny jak myślę to będzie super i kiedyś mi się taki marzył szczególnie w polu, ale musiałabym jednak zaorać i oczyścić pas ziemi pod patyki żeby chciały ładnie róść. Dopisuje się do fanclubu ścieżki ;:63 Muszę zaprosić czeremchę do ogrodu, bo kiedyś posadzone siewki zostały potraktowane jak trawnik :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ta ścieżka to Ci się udała ;:215
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu strażniczka siewek świetnie się spisuje, mądra kocica. ;:108 Mimo zimna warzywa sobie radzą. ;:215 Twój warzywnik wzorcowy, to wszystko musi się udać. :) Też dziś dojrzałam marchewkę, pietruszka niestety śpi. Duet tulipanowy przy klimatycznej ścieżce przepiękny. ;:oj Słonecznej niedzieli i kolejnych ciepłych dni. ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dobrze mieć takiego pomocnika co dogląda siewek ;:173 . Sentyment do wierzby rozumiem i też uparcie walczyłabym o drzewko ;:108 . Ścieżka wygląda świetnie ;:333 . Na prawdę urzekło mnie to zdjęcie ;:167 . Pogoda byle jaka ale miejmy nadzieję, że przyjdzie lepsza. Pozdrawiam i tego słoneczka Ci życzę :wit .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Przyfarciło mi się dzisiaj i miałam całkiem fajną pogodę. ;:3

Olka - Dzięki za info o mahonii. W tym roku kwitnie cieńko, więc zmieni całkiem otoczenie. :lol:

Tulapku
- Się zagęszcza ;:173

Aneczko - Lulcia uwielbia wszelkie miziania, więc nie ma problemu :uszy To bardzo mądry kot, i wierna towarzyszka dnia. Niestety, sieje postrach wśród wszystkich ptaszków w okolicy. :lol:

Aguś - I ja kiedyś przeżywałam każdy trujący krzew, czy roślinkę w ogrodzie, aż w końcu okazało się, że dzieci tego nie jadają bo to niedobre, wolą ciekawsze zajęcia. ;:108

Martuś - I ja powiem nieskromnie, że i mnie się strasznie podoba to zestawienie kolorów w tulipanach. Muszę kępki pomnożyć koniecznie jesienią. ;:108

Marysiu - Sąsiad robi żywopłot z wierzby, nie z leszczyny. Obawiamy się, że nie będzie kontrolował wzrostu, bo wiadomo w jakim tempie rośnie wierzba, i będziemy mieli kolejny kłopot. No, ale czas pokaże.
Czeremchę przytaszczyłam kiedyś jako mizerne maleńkie drzewko, a teraz po kilku latach zachwyca mnie wysokością i pięknym kwitnieniem. To ładne drzewo, warto je zaprosić do ogrodu.

Madziu - Dzięki, chociaż coś :uszy ;:224

Soniu - Pietruszka długo wschodzi, poczekaj jeszcze. Kiedyś mi wcale nie wzeszła, winne musiały być nasionka, ale na to już wpływu nie mamy. Nie podoba mi się tylko to, że warzywa wschodzą, ale chwasty szybciej. :(
Tulipanowy mix kupiłam w L jesienią i chyba powtórzę ten zakup, bo rzeczywiście duet bardzo ciekawy.

Ewelinko - Słoneczko było, dziękuję. Wierzby mają to coś, prawda? Uwielbiam drzewa, krzewy, ale najbardziej lubię te nasze, rodzime. Dlatego sprowadziłam do ogrodu sporo takich roślin, i wiem, że mogę na nich polegać. Nie grymaszą, pięknie rosną i cieszą oko.

--------------------------------------------------------------------

Jak już wspomniałam, był dzisiaj cudowny, słoneczny dzień. Troszkę wiało, ale nie grymasiłam, bo jak się nie ma co się lubi....
M zajął się uzupełnianiem opału na kolejną zimę, czyli wycinał u swojego teścia dość spore okazy wierzbowych odrostów. A jak mój tatulek zobaczył uzbrojonego w piłę swojego zięcia to już go nie oddał tak szybko. Znalazły się jeszcze na liście eliminacyjnej stare drzewa owocowe.
A ja nazbierałam sobie mniszka, oczywiście też na działce mojego tatinka, bo u mnie każdy mlecz tępiony przez eMa. A u tatusia sporo tego dobra, a działka z dala od ludzkich spojrzeń i spalin też. Będzie pyszny miodzik ;:333 Jest bardzo dobry, ma idealną konsystencję. W zeszłym roku rozdrapały mi prawie wszystkie słoiczki hieny moje koleżanki, bo zbierać się nie chciało. I chyba to jest najcięższa robota, bo trzeba zebrać 500-1000 kwiatków.

Obrazek

:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Małgosiu!
Ilekroć oglądam zdjęcia Twojego ogrodu, to mam wrażenie, że on mógłby z powodzeniem być mój. Wszystko mi w nim pasuje. Rzadko mam takie wrażenie, a tu ;:oj.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Oj pracusiu, juz tyle kwiatów mniszka zebrałaś. ;:333
Ja też mam takim zamiar zebrać i zrobić :wink:
ale najpierw muszę posiać ogórki itp...