U Violi " Za oknem " cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Violi " Za oknem " cz.2

Post »

Violu bezludna wyspa super,ile tulipanów posadziłaś i hiacynty grubaski ;:215 A dzbanek jaki rarytas,kolorek i wzór ;:167
Rozśmieszyłaś mnie krasnalem murzynkiem Bambo ;:306 A to z niego oryginalny strażnik cebulowych:)
U Ciebie to się dzieje.Jak nie ma pogody chowasz się do szklarni i tam pielęgnujesz swoje witainki ;:108 Dalie mam 3 w donicach na balkonie,ale jest zimno i stanęły w miejscu.
Lubię podglądać co nowego w sezonie wymyślisz,a pomysłów masz sporo.Do tego jeszcze te pieski kochane,żywe maskotki,można się przywiązać,a Tymon to chyba taki mały czorcik ;:215 Fajan fota jak kradną doniczki,moja Gabi to samo ;:108

Buziaki :D
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Viola dobrze, że u ciebie pięknie i kolorowo na rabatkach ;:138 Psiaki lubią zabawę tymi miękkimi doniczkami... Moje psiury już dorosłe, a jak gdzieś dorwą to zabawa na całego . Szklarnia i jej zawartość jak w profesjonalnym gospodarstwie ogrodniczym ;:333 Sto arbuzów... już nie mogę doczekać się na plony ;:333 Pomiziaj za uszkiem wszystkie psiaki i te małe i te duże :) Życzę ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Wiolu jestem pod wrażeniem twoich siewek, wszystko Ci super rośnie no i w takich ilościach ;:oj Ja niestety nie mam miejsca na takie uprawy ani na parapecie ani na działce bo warzywnik to u mnie 1m x 2m.Po prostu brak miejsca , więc sobie przynajmniej u Ciebie pooglądam.
Pieski słodziaki,choć domyślam się ,ze masz z nimi urwanie głowy.
Jaki to rododendron zakwitł Ci tak szybko? Bardzo wczesna odmiana, pierwszy raz widzę całego w kwiatach o tej porze i jeszcze przy tym ziombie jaki jest obecnie.
I na koniec wyrazy podziwu dla rabatki tulipanowo - hiacyntowej czyli "bezludnej wyspy" ;:215
Życzę dużo słoneczka ;:3 ;:3 ;:3
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Violuś same smakołyki masz w szklarence,takie do schrupania i takie to wąchania i oglądania ,a Kokosiki rozbrajające ,jestem zauroczona ,nawet nie wiem czy pokazać wnukowi ,bo się rozpłacze ,rabata z hiacyntami i tulipanami też cudowna ,ależ jesteś pracowita ,ale tylko wtedy można coś osiągnąć i Ty to właśnie osiągnęłaś ,a jak myślę to dopiero początek Twojej ogrodowej pasji,uwielbiam Cię za to,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Marta - koziorożec napisała wyżej wszystko co myślę o Tobie Violu. Podziwiam Cię za niezwykłą pracowitość, zapał, wielką fantazję i wyobraźnię twórczą. Już Ci to chyba kiedyś pisałam, ale jesteś właściwym człowiekiem na właściwym miejscu.
Twoje rośliny wyglądają na dopieszczone i szczęśliwe. Wspaniale.
Pieski najsłodsze.
Awatar użytkownika
daro---
100p
100p
Od: 17 sie 2016, o 22:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam , muszę przyznać że lubię zaglądać do Ciebie i patrzeć jak wszystko rośnie , zarówno psiaki jak i rośliny ;:oj . Mam pytanie jak sobie radzisz z tulipanami i hiacyntami a konkretnie czy wykopujesz je i sadzisz w nowe miejsce na jesień jak cesarskie korony czy może zostawiasz je na kilka lat ze tak ładnie kwitną ?? ;:3
Pozdrawiam
Daro---
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Krasnal murzyn wymiata ;:215 Hiacyntów takich wypasionych jeszcze nie widziałem :D Na temat rozsad brak słów ;:oj
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Viola ale poszalałaś z arbuzami, 100 sadzonek? ;:oj Wow! Mi się w zeszłym roku słabo udały, dlatego w tym z podwójnym zapałem zabrałam się za przygotowanie im miejsca i sadzonek, całe 6 :wink:
Bardzo mi się podoba niebieski dzban w brunerze (jeśli to brunera) ;:138 Psiaki są przesłodkie, próbuję na różne sposoby podejść męża, ale jest nieugięty, uważa że z małym dzieckiem duży pies to złe połączenie i niestety na własnego piesa musimy jeszcze poczekać ;:145
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Dobry wieczór wszystkim :) Wczoraj pisałam przez jedną godzinę, dodawałam zdjęcia i nagle gdy miałam zatwierdzać i wysłać wszystko mi zniknęło ;:145 Pewnie wszyscy już to przechodziliście, to jest okropne, myślę że dzisiaj się uda. Zatem zacznę od piesiów moich kochanych, dwa już są u nowych właścicieli, mają też ogrody i są rozpieszczane :) Trudno mi było oddać, nie wspomnę o moich córkach .. chodziły popuchnięte od płaczu ..mało tego, mają do mnie pretensje,że nie mam serca bo oddaję ...ludzie no !

Obrazek

Hubunia -Huba

Obrazek

Stary tata Kokos i mały Szkiełek, uczy się od taty obserwacji terenu itd..

Obrazek

Matrusiu, czy Ty widzisz, te małe kopareczki :) pomagały mi w malinach. Malinki od Ciebie to jakieś zaczarowane, tak pięknie porosły. Będą w tym roku pyszne soczki ;:167

Obrazek

..a córeczki z mamusią buzi buzi ;:196

Obrazek

Zapraszam do ogrodu, zacznę od wiejskiego warzywniaka. Ja sama sobie roboty dokładam ;:124 Mój mąż tylko mówi .." Jutro nie będziesz mogła chodzić, nie rób na kolanach" .. a ja swoje... i na drugi dzień ból pleców, nóg.

Posiałam marchewkę z rzeżuchą, rzeżucha już wzeszła. Posiałam pietruszkę, koperek,buraki i pasternak,dostałam nasiona od kolegi.Mieliście to u siebie ? Da się to zjeść ? Będzie kolorowo, posadzę też kwiaty i kapusty ozdobne. Do tyłu posadziłam topinambur, mój jest wysoki na 2 -2.5 metra, to zasłoni trochę pole sąsiada. Będą też kukurydze i słoneczniki ogromne.

Obrazek

brokuły

Obrazek

kalafiory

Obrazek

w skrzynkach mam sałaty

Obrazek

Strażniczka rabat cebulowych

Obrazek

Aniu , takie dzbanki kupuję u siebie na targowiskach i nie tylko dzbanki ;:196

Obrazek

Obrazek

Daro , nigdy nic nie robiłam z tulipanami i zwykle ginęły. Te, na zdjęciu są sadzone jesienią,zrobię w tym roku tak jak ktoś mi polecił, wykopać w sierpniu przesuszyć, i posadzić we wrześniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mariusz, dziękuję bardzo :) Hiacynty grubaski to są pełne odmiany

Obrazek

Obrazek

Różyczki moje, nie mogę się doczekać jak zakwitną

Obrazek

wyglądają pięknie po zimie,wszystkie

Obrazek

Ewciu, pieski pogłaskane, małe i duże wszystkie tak samo. Małe bardzo lubią,żeby je głaskać po brzuszkach..słodkie są. W szklarni już nie mam miejsca,ledwo się tam mieszczę.

Żywokost, piękne ma kwiatuszki. Po przekwitnięciu, ścinam liście i będzie nawóz do warzyw

Obrazek

Obrazek

Kolejna magnolia zakwitła po wielu latach oczekiwania

Obrazek

pierwszy irysek niski

Obrazek

Jaskry
Obrazek

Beatko , dziękuję kochana ;:196 Odmian rododendronów nie znam, dostałam trzy sztuki malutkich kilka lat temu od dziadka.
One fajnie kwitną, pierwszy ten właśnie ogromne kwiaty, następny jasny róż i trzeci na końcu ma piękne dwukolorowe kwiaty.

tak było

Obrazek

tak jest

Obrazek

Rabacie nadałam nazwę "Leśna "

Obrazek

Piwonie w tym roku zabezpieczyłam siatką, aby się nie pokładały

Obrazek

Obuwiki

Obrazek

Moniczko i Martusiu dziękuję Wam kochane ;:167

kokoryczka Variegata

Obrazek

Agniesiu ,roślinka z niebieskimi kwiatuszkami to ułudka wiosenna, bardzo ładnie u mnie rośnie ,strasznie lubię te kwiatuszki zwłaszcza za kolorek.

Czworolist, już myślałam że zjadły go nornice ;:oj długo się nie pokazywał

Obrazek

czosnek niedźwiedzi

Obrazek

pełnik europejski
Obrazek

Chryzantemy po zimie :) wszystkie przezimowały i są jeszcze większe

Obrazek

Hosty zaczynają rozwijać listki

Obrazek

hosta miniaturka

Obrazek

Na tym zakończę .. za kilka dni pokażę Wam co się dzieje w mojej szklarni :wit

Dobranoc.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ależ się dzieje ;:oj Ogród i warzywnik rozkwita w oczach. Podziwiam za pracę jaką w to wkładasz ;:333 Własny kalafior, brokuł to jest to. Ja kiedyś też uprawiałam, ale miejsce się skurczyło, więc sadzę tylko te najważniejsze dla mojej kuchni warzywa. Pasternaku nie miałam, ale jadłam kiedyś puree z niego i było ok.
Kokosiki są cudne ;:167 Do schrupania i zacałowania. Czyli już powoli się rozstajecie?
Rodośki masz fajne. U mnie jeden jakoś sobie radzi, ale ma gołe nogi, co mnie się nie podoba, drugi czerwony co roku choruje i muszę go ciąć , a biało różowy zeszłoroczny jakoś daje radę, ale szału nie ma. Twoje czym dokarmiasz?
Czekam na relację ze szklarni ;:65
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Violu, wszystko u Ciebie to mistrzostwo świata ;:63 Nie widziałabym od czego mam najpierw rozpocząć peany pochwalne. Pięknie skomponowane rabaty. Na takiej przestrzeni wymaga to sporej wyobraźni. Ta leśna z tymi korzeniami, konarami jest naprawdę niezwykle piękna!!!

Pieski są cudowne. Trudno uwierzyć że wyrosną takie giganty. Uwierzysz że u mnie w bloku, w 38 metrowym mieszkaniu miała jużaka moja sąsiadka? Jak zaczynał szczekać to przerażał pół bloku.

Twój warzywnik jest piękny. Szkoda, że nie mogę mieć wszystkiego :D
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Viola Twój leśny zakątek wymiata :) brakuje tylko borówek :D Widzę, że w Twojej okolicy jest sporo lasu, jestem ciekawa jak wygląda, bo te lasy w mojej okolicy są zniszczone przez przemysł i wcale nie pachnie w nich taką świeżością jak to bywa w zdrowym lasach. Może się wybiorę po nowe borówki do Lasów Trzebnickich :)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

;:oj Violu aż przewinęłam do początku posta zeby zobaczyć gdzie ty mieszkasz :) Po bujności twojego ogrodu to wydawać by się mogło, że w znacznie cieplejszym klimacie ;:306 Ogród zachwyca kolorami i ilością roślinności wszelkiej ;:215 Ze szczeniaczkami jak z dziećmi ... ciężko się rozstać, ale trzeba im dać szanse na samodzielność ... dobrze ze wiesz dokąd trafiają zawsze to jakaś pociecha ;:168
Pasternak najbardziej mi smakuje z piekarnika ;:333 ...Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Pasternak obrać pokroić w słupki włożyć do miski i wymieszać z oliwą. Dodać rozgnieciony czosnek, miód, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut, aż pasternak zmięknie. Można przełożyć do miski i wymieszać z miętą i szałwią. Jak urośnie to... może i Tobie posmakuje ;:108 Miłego tygodnia ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Witam wszystkich, nie wiem co z pogodą jeszcze wszytko trzymam w szklarni. Dużo roślinek zakwitło :)

zapraszam Was do mojej szklarenki

Ogóraski

Obrazek

Obrazek

Floksy niskie

Obrazek

Heliotropy mają już pączki ;:oj

Obrazek

Lobelie

Obrazek

Słoneczniki niskie pełne

Obrazek

groszek pachnący, chyba będzie żółty a miał być niebieski

Obrazek
Ostróżka Red King

Obrazek

Nasturcja Variegata

Obrazek
Żurawki

Obrazek

Strelicja królewska

Obrazek

Trójsklepka Tricyrtis Toad Lily

Obrazek

tarczownica

Obrazek

Petunie, kilka już posadzonych do donic tutaj kompozycja z werbeną zwisającą

Obrazek

Frezje już w pączkach

Obrazek

Werbenka zwisająca

Obrazek

Pelargonie " LAVENDER"

Obrazek

aksamitka

Obrazek

Dobrej nocki życzę i w końcu niech zaświeci ;:3

..ciiiiii :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Violu, gratuluję wspaniałych kwiatów. Szklarnia to jednak nie parapet domowy i wszystko rośnie jak na drożdżach. Słodziak się "napracował" i w kimonko.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”