Po kilku godzinach stwierdzam, że większość pacjentów przeżyje.
Tulipany cz.4
Re: Tulipany cz.4
U mnie o 6 rano było minus 5. Na trawie siwy mróz.
Tulipany niemal leżą, pokryte szronem. Więc ja wskoczyłam w ciuszki, za konewkę i leje je zimną wodą o 7 rano. Wracam do domu, a mąż robi oczy jak 5zł i pyta czy śmigus dyngus im robiłam. Tak, śmigus dyngus reanimacyjny
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- stynka0207
- 500p

- Od: 21 lut 2010, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też mroźno było...tulipany główkami do ziemi sięgają,lilie jakieś dziwne jakby poparzone...oj chyba nie będzie pięknego kwitnienia,a najgorsze jest to że przed nami noce ponoć z przymrozkami.Czekamy całą zimę na te kolorowe kwitnienia,a tu jedna noc...i czar pryska...
Mam wrażenie, że kiedyś tulipany nieco później kwitły, większość dopiero w maju i to bardziej pozwalało im szczęśliwie ominąć fale przymrozków.Szczególnie nowe odmiany kwitną coraz wcześniej...raczej do pędzenia niż gruntu się nadają, albo do cieplejszych rejonów 
- joannamm
- 500p

- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To prawda. Przesadziłam 7 lat temu tulipany z działki mojego Taty, które tam byly, jak pamiętam, co najmniej od 10 lat, a może i dłużej, i one kwitną po 15 maja. Teraz dopiero wychodzą z ziemi. A co lepsze, nie wykopuje ich wcale i cały czas pięknie kwitną.
-
skrajem_lata
- 50p

- Od: 25 lut 2015, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Renni tam są dwa kolory, ale nie zakwitną w jednym czasie, na razie kwitną te różowe, potem rozkwitną żółte, a pod drugim płotem same czarne. Miało być inaczej, ale zamieszałam z odmianami przy sadzeniuAguss85, tulipany przez płot to wszystko jedna odmiana? Chcę zobaczyć zdjęcie kiedy kwitnąć

A tu będą czarne, ale na razie są w pąku:

Niektóre odmiany w ogrodzie już kwitną, ale raczej pojedyncze. Chyba wybrałam późniejsze odmiany
Tu jest pomieszany Blushing Apeldoorn i jakiś czerwony mieszaniec Darwina, ale nie Apeldoorn (kupiłam je w zeszłym roku i etykieta już gdzieś przepadła).

American Dream:

Purissima:

A za Purissimą w pączku Flaming Coquette:

Na największej rabacie z tulipanami dopiero jedna odmiana kwitnie, kupiłam je jako fioletowe Triumphy bez nazwy odmiany, podobne do Purple Prince:

Tu zaczyna kwitnąć tylko czerwony Apeldoorn, reszta to różne pełne białe i czerwone i miały faktycznie być późniejsze. Szkoda, że ich terminami nie zgrałam

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Rennni

- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Aguss85, bardzo ładny ogród
. Wszystko uporządkowane. Masz setki cebuli, tak? Wygląda bardzo ładne nawet i te z tulipanów i szafirki (już nie będzie pisać tego do Szafirki - muscari
)
skrajem_lata ładna ta Zombie
Ballade Lady

skrajem_lata ładna ta Zombie
Ballade Lady

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Van Eijk

Flaming Purissima

Purissima

Aguss85, moja mieszanka również nie wyszła. Ty masz chociaż piękne różowe, a u mnie Queen of Night pomieszana jest z Van Eijk, które tak na prawdę są czerwone. Dobrze, że rozmijają się z kwitnieniem
W zestawie posadziłam również białe. Te ostatnie prawie zgrały się z Van Eijk. Kwitną w okolicy długiego weekendu 

Flaming Purissima

Purissima

Aguss85, moja mieszanka również nie wyszła. Ty masz chociaż piękne różowe, a u mnie Queen of Night pomieszana jest z Van Eijk, które tak na prawdę są czerwone. Dobrze, że rozmijają się z kwitnieniem
- Rennni

- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Mondial

Jazz, liliokształte to sama elegancja

Lucky Strike

Nowy Aafke

I w końcu.....dzieło zniszczenia
Havran, piękny ciemny tulipan. 4 z 6 cebuli są dobre do kosza, w ubiegłym roku było to samo

Jazz, liliokształte to sama elegancja

Lucky Strike

Nowy Aafke

I w końcu.....dzieło zniszczenia

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
To jak jesteśmy przy temacie nieudanych mieszanek to pochwalę się swoją
Kupowane jako Apeldroon,Apeldroon's Elite i Golden Apeldroon.
Myślałem, że to są te stare odmiany, ale Apeldroon tym starym nie dorasta-nie błyszczy się i bardziej pastelowy. Ale zapach ten sam, najważniejsze
Apeldroon's Elite bardzo ładny, duży, pachnący.
I tutaj myślałem, że wszystkie trzy zakwitną razem, a żółte dopiero w połowie drogi
Za miesiąc zapewne zakwitną. W sumie to i dobrze, bo mam już dość wczesnych. Dłużej oko pocieszy

Inne już też się gotują, niektóre ładnie kwitną:

To botaniczny czerwony. Strasznie mi się podoba, pachnie i taki dziki jest z wyglądu. W dodatku kwitnie niezmiernie długo-jak ktoś ma little princess czy te drugie podobne, to zaczął przed nimi, one przekwitły a on ciągle kwitnie. I chyba jeszcze pąki ma
Mam nazwę-Tubergen's Variety

W pierwszym roku były belle epoque.Co teraz belle czy epoque?

Kupowane jako Apeldroon,Apeldroon's Elite i Golden Apeldroon.
Myślałem, że to są te stare odmiany, ale Apeldroon tym starym nie dorasta-nie błyszczy się i bardziej pastelowy. Ale zapach ten sam, najważniejsze
Apeldroon's Elite bardzo ładny, duży, pachnący.
I tutaj myślałem, że wszystkie trzy zakwitną razem, a żółte dopiero w połowie drogi

Inne już też się gotują, niektóre ładnie kwitną:

To botaniczny czerwony. Strasznie mi się podoba, pachnie i taki dziki jest z wyglądu. W dodatku kwitnie niezmiernie długo-jak ktoś ma little princess czy te drugie podobne, to zaczął przed nimi, one przekwitły a on ciągle kwitnie. I chyba jeszcze pąki ma
Mam nazwę-Tubergen's Variety

W pierwszym roku były belle epoque.Co teraz belle czy epoque?

- Jane_Rose
- 100p

- Od: 10 lut 2016, o 18:04
Od 1,5 tygodnia zaglądam prawie codziennie na działkę sprawdzić, czy już kwitną moje tulipany. Nie mam żadnych wczesnych, więc wciąż się nie doczekałam widoku pąków w rozkwicie. Stoją te wszystkie panny na baczność, zamknięte na amen. Chociaż i tak mam szczęście, na wielu działkach można zobaczyć tylko takie zgarbione, z kwiatami przy ziemi.. Dziwny rok, to prawda, ale mnie już ciekawość zżera, co też wyrosło.
Mów mi Jane!
No to ja mam ten sam zestaw...niechcący, tzn. 2 lata temu byłam w Holandii no i nakupiłam sobie tulipanów - dobrze, że zbytnio nie przesadzałam z ilością tych cebulek, bo kupiłam kilka odmian a wyrosły prawie wszystkie takie jak wyżej wymieniłaś - pomimo, że nie kupowałam tych cebulek luzem tylko w opakowaniach (takich wydawało by się oryginalnych i w samym Amsterdamie) i wierz mi, że na pewno nie wybrałam żadnego opakowania z Van Eijk i Queen of Night. Na dodatek te dwie odmiany też były ze sobą wymieszane i w tym roku posadziłam je pod siatką (Van Eijk przekwitnie a zacznie kwitnienie Queen of Night - nie miałabym chyba cierpliwości przy oznaczaniu każdego tulipana kolorem by te odmiany od siebie rozdzielić).nena08 pisze:Van Eijk
u mnie Queen of Night pomieszana jest z Van Eijk, które tak na prawdę są czerwone. Dobrze, że rozmijają się z kwitnieniem
I pomyśleć, że dwa lata temu aż rozrysowałam sobie plan jak je posadzić by ładnie się komponowały
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
U mnie rabata miała być biało-rózowo-fioletowa. a tez mam czerwoniaste, tez Van Ejki. Nie bardzo widzę oznaczanie i wykopywanie. Dodam chyba jesienią jeszcze inne kolory i będzie po prostu kompletny miszmasz.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Ninia, anida, widać inspirowały nas te same zdjęcia kwitnących tulipanów w kolorze białym, różowym i fioletowym
Białe są w moim zestawie. One kwitną trochę później od czerwonych, ale na weekend majowy mam zestaw patriotyczny
Białe są w moim zestawie. One kwitną trochę później od czerwonych, ale na weekend majowy mam zestaw patriotyczny
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
U mnie białe już kwitną, część fioletowych też. Czerwone bardzo się czerwienią i lada moment będą gotowe.
Pozdrawiam Anida