Tulipany cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany cz.4

Post »

U mnie o 6 rano było minus 5. Na trawie siwy mróz. :shock: Tulipany niemal leżą, pokryte szronem. Więc ja wskoczyłam w ciuszki, za konewkę i leje je zimną wodą o 7 rano. Wracam do domu, a mąż robi oczy jak 5zł i pyta czy śmigus dyngus im robiłam. Tak, śmigus dyngus reanimacyjny ;:174
Po kilku godzinach stwierdzam, że większość pacjentów przeżyje. :D
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
stynka0207
500p
500p
Od: 21 lut 2010, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie też mroźno było...tulipany główkami do ziemi sięgają,lilie jakieś dziwne jakby poparzone...oj chyba nie będzie pięknego kwitnienia,a najgorsze jest to że przed nami noce ponoć z przymrozkami.Czekamy całą zimę na te kolorowe kwitnienia,a tu jedna noc...i czar pryska...:(
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Mam wrażenie, że kiedyś tulipany nieco później kwitły, większość dopiero w maju i to bardziej pozwalało im szczęśliwie ominąć fale przymrozków.Szczególnie nowe odmiany kwitną coraz wcześniej...raczej do pędzenia niż gruntu się nadają, albo do cieplejszych rejonów :roll:
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To prawda. Przesadziłam 7 lat temu tulipany z działki mojego Taty, które tam byly, jak pamiętam, co najmniej od 10 lat, a może i dłużej, i one kwitną po 15 maja. Teraz dopiero wychodzą z ziemi. A co lepsze, nie wykopuje ich wcale i cały czas pięknie kwitną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
skrajem_lata
50p
50p
Od: 25 lut 2015, o 22:49

Post »

Zombie
Obrazek
Obrazek
Monte Carlo
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Aguss85, tulipany przez płot to wszystko jedna odmiana? Chcę zobaczyć zdjęcie kiedy kwitnąć ;:333
Renni tam są dwa kolory, ale nie zakwitną w jednym czasie, na razie kwitną te różowe, potem rozkwitną żółte, a pod drugim płotem same czarne. Miało być inaczej, ale zamieszałam z odmianami przy sadzeniu :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu będą czarne, ale na razie są w pąku:

Obrazek

Niektóre odmiany w ogrodzie już kwitną, ale raczej pojedyncze. Chyba wybrałam późniejsze odmiany ;:173

Tu jest pomieszany Blushing Apeldoorn i jakiś czerwony mieszaniec Darwina, ale nie Apeldoorn (kupiłam je w zeszłym roku i etykieta już gdzieś przepadła).

Obrazek

American Dream:

Obrazek

Purissima:

Obrazek

A za Purissimą w pączku Flaming Coquette:

Obrazek

Na największej rabacie z tulipanami dopiero jedna odmiana kwitnie, kupiłam je jako fioletowe Triumphy bez nazwy odmiany, podobne do Purple Prince:

Obrazek

Tu zaczyna kwitnąć tylko czerwony Apeldoorn, reszta to różne pełne białe i czerwone i miały faktycznie być późniejsze. Szkoda, że ich terminami nie zgrałam ;:173

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Aguss85, bardzo ładny ogród ;:oj . Wszystko uporządkowane. Masz setki cebuli, tak? Wygląda bardzo ładne nawet i te z tulipanów i szafirki (już nie będzie pisać tego do Szafirki - muscari :wink: ) ;:333
skrajem_lata ładna ta Zombie ;:131

Ballade Lady

Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Van Eijk

Obrazek

Flaming Purissima

Obrazek

Purissima

Obrazek

Aguss85, moja mieszanka również nie wyszła. Ty masz chociaż piękne różowe, a u mnie Queen of Night pomieszana jest z Van Eijk, które tak na prawdę są czerwone. Dobrze, że rozmijają się z kwitnieniem ;:306 W zestawie posadziłam również białe. Te ostatnie prawie zgrały się z Van Eijk. Kwitną w okolicy długiego weekendu ;:306
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Mondial
Obrazek

Jazz, liliokształte to sama elegancja ;:131
Obrazek

Lucky Strike
Obrazek

Nowy Aafke
Obrazek

I w końcu.....dzieło zniszczenia ;:174 Havran, piękny ciemny tulipan. 4 z 6 cebuli są dobre do kosza, w ubiegłym roku było to samo ;:174
Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

To jak jesteśmy przy temacie nieudanych mieszanek to pochwalę się swoją ;:224
Kupowane jako Apeldroon,Apeldroon's Elite i Golden Apeldroon.
Myślałem, że to są te stare odmiany, ale Apeldroon tym starym nie dorasta-nie błyszczy się i bardziej pastelowy. Ale zapach ten sam, najważniejsze ;:306
Apeldroon's Elite bardzo ładny, duży, pachnący.
I tutaj myślałem, że wszystkie trzy zakwitną razem, a żółte dopiero w połowie drogi ;:224 Za miesiąc zapewne zakwitną. W sumie to i dobrze, bo mam już dość wczesnych. Dłużej oko pocieszy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne już też się gotują, niektóre ładnie kwitną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To botaniczny czerwony. Strasznie mi się podoba, pachnie i taki dziki jest z wyglądu. W dodatku kwitnie niezmiernie długo-jak ktoś ma little princess czy te drugie podobne, to zaczął przed nimi, one przekwitły a on ciągle kwitnie. I chyba jeszcze pąki ma ;:306
Mam nazwę-Tubergen's Variety

Obrazek

W pierwszym roku były belle epoque.Co teraz belle czy epoque? ;:306

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Od 1,5 tygodnia zaglądam prawie codziennie na działkę sprawdzić, czy już kwitną moje tulipany. Nie mam żadnych wczesnych, więc wciąż się nie doczekałam widoku pąków w rozkwicie. Stoją te wszystkie panny na baczność, zamknięte na amen. Chociaż i tak mam szczęście, na wielu działkach można zobaczyć tylko takie zgarbione, z kwiatami przy ziemi.. Dziwny rok, to prawda, ale mnie już ciekawość zżera, co też wyrosło.
Mów mi Jane! :)
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

nena08 pisze:Van Eijk

u mnie Queen of Night pomieszana jest z Van Eijk, które tak na prawdę są czerwone. Dobrze, że rozmijają się z kwitnieniem ;:306
No to ja mam ten sam zestaw...niechcący, tzn. 2 lata temu byłam w Holandii no i nakupiłam sobie tulipanów - dobrze, że zbytnio nie przesadzałam z ilością tych cebulek, bo kupiłam kilka odmian a wyrosły prawie wszystkie takie jak wyżej wymieniłaś - pomimo, że nie kupowałam tych cebulek luzem tylko w opakowaniach (takich wydawało by się oryginalnych i w samym Amsterdamie) i wierz mi, że na pewno nie wybrałam żadnego opakowania z Van Eijk i Queen of Night. Na dodatek te dwie odmiany też były ze sobą wymieszane i w tym roku posadziłam je pod siatką (Van Eijk przekwitnie a zacznie kwitnienie Queen of Night - nie miałabym chyba cierpliwości przy oznaczaniu każdego tulipana kolorem by te odmiany od siebie rozdzielić).
I pomyśleć, że dwa lata temu aż rozrysowałam sobie plan jak je posadzić by ładnie się komponowały :;230 - a Holendrzy wycięli mi taki numer. w tym roku mam sporo posadzonych zakupionych w Lidlu i Aldim (też holenderskie ;:131 ). Niektóre już kwitną i szok - na razie są zgodne z tym co na opakowaniu (co który zakwitnie to lecę do domu po opakowanie jak głupia i sprawdzam).
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

U mnie rabata miała być biało-rózowo-fioletowa. a tez mam czerwoniaste, tez Van Ejki. Nie bardzo widzę oznaczanie i wykopywanie. Dodam chyba jesienią jeszcze inne kolory i będzie po prostu kompletny miszmasz.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Ninia, anida, widać inspirowały nas te same zdjęcia kwitnących tulipanów w kolorze białym, różowym i fioletowym ;:306
Białe są w moim zestawie. One kwitną trochę później od czerwonych, ale na weekend majowy mam zestaw patriotyczny ;:306
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

U mnie białe już kwitną, część fioletowych też. Czerwone bardzo się czerwienią i lada moment będą gotowe.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”