Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

Daysy, piękna będzie rabata, po prostu piękna! ;:167 ;:167 ;:167

A duetu Nevada i M. Hilling nie da opisać się słowami, to chyba najpiękniejsze połączenie jakie widziałam, zjawiskowo!!!

Trochę żałuję, że nie zamówiłam Bajazzo... ;:131 ale nic straconego, jesienią może... ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7 Daisy, masę masz pracy przy nowej rabacie. Niestety nie wypowiem się na temat projektu, bo nie mam zupełnie wyobraźni. Mam nadzieję, że zobaczę ją w czerwcu..., tylko Kodi musi trzymać się planu.
Chyba możesz już do tytułu dopisać "2017", już pokazujesz aktualne foty. ;:196
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy moja jedyna sugestia to poszerz ten koniec rabaty do min 1metra,ja popełniłam taki błąd myślałam że ok 0,5 metra wystarczy i robiłam dwa razy tą samą robotę :roll: iglaki wciąż rosną ,a róże też potrzebują przestrzeni ;:108
W nasadzeniu niewiele ci pomogę ,bo większości róż które zakupiłaś nie znam ,ale znając twój gust i smak już ty tak nasadzisz że będzie idealnie ;:215
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Daysy :wit
Plan nasadzenia masz przemyślny :D nie wszystkie róże znam, więc trudno jest coś sugerować.
Jestem pewna, że dobrze obmyśliłaś kolorystykę na tej dużej rabacie. ;:215
Zastanawiam się tylko czy korzenie iglaków, powojników i róż będą miały dobre warunki.
Czy przypadkiem iglaki nie pożrą papu i wody. Dałaś tam jakąś zaporę?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy powojniki zaborcze, iglaki to samo, wczoraj obkopywałam korzenie Polish spirita, bo on wszędobylski zresztą jak i inne .Trochę zbytnio się rozpiera lecz jak zakwitnie ;:224 .Z moich obserwacji wynika ,ze lepiej dopiero coś dosadzać do róż jak one się porządnie ukorzenią, a najpierw tylko jakieś jednoroczne. Nie masz miejsca za iglakami ,żeby tam posadzić powojniki to żarłoczne ale piękne bestie.Veilchenki też są szalone .Masz nie lada zgryz, bo róże śliczne sobie zamówiłaś
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rhapsody in Blue przemarzła u mnie do samego kopca. Ze łzami w oczach ją cięłam a miała już około 1,5 m wysokości.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Pogoda pokrzyżowała moje plany zakończenia rabaty przed świętami. Od 3 dni jest paskudnie, pada deszcz, temperatura nie przekracza 10 stopni. Dzisiaj rano tylko 3 stopnie, na szczęście bez przymrozków.
Wzięłam się więc za porządki w domu, jak poprawi się pogoda, to może w przyszłym tygodniu nadrobię ogrodowe.
Po niedzieli mają jeszcze dojechać fuksje ogrodowe, więc jak się uda, to wszystko posadziłabym hurtem ;:333

Iwonko, dziękuję :oops: ;:196 . Tak się składa, że te róże też zostały posadzone w dokładnie takiej ziemi jak Ty masz pod balkonem, dlatego prosiłam o poradę w szkółce, czy one dadzą radę na takiej ziemi. Jak widać rosną dobrze, po roku czasu dostały większą ilość kompostu, w zeszłym dostały następną porcję i jak na razie jest ok. Weź tylko pod uwagę, że moje w tym roku mają ok 2 metrów, sadzone w 2013r. Nie wiem jak wysoko masz balkon ;:224 .
Maidwell Hall goni już Cecile, też już ma ładne pączusie . Moje w większości chyba też przeżyły, ale jeszcze kilka obserwuję, zobaczymy, na razie wyglądają nieciekawie ;:185

Basiu, dzięki ;:180 , ot, udało się ;:224 . Ty nie kupiłaś Bajazzo, ja też musiałam z kilku zrezygnować z ciężkim sercem i obiecuję sobie, że jak nie w tym to w następnym roku, no cóż, życie to sztuka wyboru ;:306 . Mam świadomość, że i tak nie będę miała wszystkich, które mi się podobają.
Nowa rabata powstaje w bólach, że tak powiem. Mam co do niej duże obawy, bo niektóre mogą mieć troszkę za mało słońca, dlatego myślę posadzić je w donicach. Gdyby się okazało, że konieczna jest zmiana miejsca, łatwiej będzie je przenieść.

Alexio pracy się nie boję, tylko końcowego efektu. Wiesz, że to prezent od Ciebie zainspirował mnie do powstania tej rabaty ;:108 .
Połączenie bieli i żółtego zrobiło na mnie ogromne wrażenie, brakuje mi tam jeszcze odrobiny seledynu, ale kupiłam już nasiona dzwonka irlandzkiego, który tam koniecznie musi się znaleźć i jeszcze biała rutewka, ale ta będzie dostępna dopiero od czerwca. Dzisiaj będę składała zamówienie. Niecierpliwie czekam na efekt końcowy, mam nadzieję, że niczego nie schrzanię ;:224 .
Trzymam mocno kciuki za Kodiego ;:215 , Mam nadzieję, że będzie co podziwiać ;:108 .
Tak masz rację, trzeba dopisać aktualny rok, zupełnie o tym zapomniałam.

Tolinko, wiem, że pół metra rabaty to za mało, ale ten cyprysik będzie jesienią wycięty, jest cały łysy z jednej strony, i to od strony wejścia do ogrodu. Wówczas zamiast 0,5 m rabata będzie miała tam prawie 2m szerokości.
Nie przesadzałabym z moim gustem, różnie z nim bywa :;230 , Czasem przerażam samą siebie ;:306

Maju koncepcje mam, ale co z tego wyjdzie, to się dopiero okaże. Powiem szczerze, że o tym nie pomyślałam ;:185 , bo moja Flammentanz rośnie bardzo blisko jałowców i thui, ale jak do tej pory nie widzę, żeby z tego powodu cierpiała. Masz jednak rację, muszę to rozważyć. Masz jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Jadziu zabiłaś mi ćwieka, muszę to przemyśleć. Trochę długo by musiały czekać na posadzenie w miejsce docelowe ;:131 .Co do róż, to i tak nie wszystkie, jakie chciałam tam posadzić, ale na razie musi tyle wystarczyć. Veilchenblau tam nie będzie, tylko Rhapsody in Blue, a te już takie ekspansywne nie są, umieją współżyć z resztą na rabacie. ;:108

Ewo ;:196 nie martw się odbiją i będą jeszcze piękniejsze. One same z siebie słabo się zagęszczają, więc mocne cięcie tylko wyjdzie im na dobre
Moje wszystkie Rhapsody dobrze przezimowały, ale ze względu na przesadzanie i tak mocno je przycięłam ;:108 .

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc ;:180 , dzięki Wam zwróciłam uwagę na ważne rzeczy, których nie brałam pod uwagę wcześniej

Nie wiem, czy będę miała jeszcze czas przed świętami, by zajrzeć na forum, dlatego wszystkim życzę zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Wielkiej Nocy:

cyt. Smacznej szynki i jajeczka W ten świąteczny ranek, a w koszyczku wielkanocnym samych niespodzianek.

Do rychłego zobaczenia :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy, u mnie też pogoda pod... pod chmurą gradowo - śnieżno - deszczową. Ten ostatni potrzebny, ale te wcześniejsze atrakcje niekoniecznie i do tego też przeszywający chłód... ;:202 Oby nie mroziło...
Rabata się urodzi, w bólach, bo bólach, ale wiesz - lepiej żeby ta ciąża była donoszona ;:333 Będzie ślicznie.
Wspomniałaś o cieniu, a może teraz wygląda na zacienioną, a w od maja do sierpnia będzie tam więcej słonka? Jednak ono jeszcze nie jest tak wysoko...
Powiedz mi kiedy dajesz ryż do gruntu? Można by go już po świętach? Bo u mnie niektóre dosyć wysokie są, a inne trochę jakby... złamane ;:219
Nie wiem czy przepikować ich głębiej nie będę musiała, ale tak naprawdę wolałabym je już do grunty dać (oczywiście jak temp. wzrośnie).

Wesołych, pogodnych Świąt, dla Ciebie i całej Twojej rodzinki! ;:3 ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

daysy pisze: Połączenie bieli i żółtego zrobiło na mnie ogromne wrażenie, brakuje mi tam jeszcze odrobiny seledynu, ale kupiłam już nasiona dzwonka irlandzkiego, który tam koniecznie musi się znaleźć i jeszcze biała rutewka, ale ta będzie dostępna dopiero od czerwca.
;:7 Daysy, potrzebujesz seledynku, to może Escimo F.C. ;:24 , ona jest biało/seledynowa, przekwita z różową mgiełką. Świetna, wigorna odmiana. U mnie już ma pączka kwiatowego ;:108 .

Jak ten czas leci, już za tydzień Święta ;:oj , najlepszego do Ciebie, Twojej rodzinki i zwierzyńca.
;:cm
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Daysy masz czas teraz na przemyślenia lepiej 3 razy przemyśleć niż przesadzać tak jak ja robię metodą prób i błędów.Radosnych świat mimo wszystko, bo ze słońcem chyba będzie krucho
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Daysy ale poszalałaś z różami,rabata zapowiada się imponująco,będzie czy oczy nacieszyć ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - myślę, że z Bajazo będziesz bardzo zadowolona. Ta róża wygląda zdecydowanie inaczej niż wiele z tych, ktore mamy w ogrodzie. Mam ją od ubiegłego roku i od początku mnie zauroczyła. Może nie rozrosła się tak, jakbym chciała, ale kwiaty ma świetne. Czekam , co pokaże w tym sezonie. Duecik Nevada i M. Hilling to moje marzenie. Ze wzgledu jednak na rozmiary obu krzewów nie zdecydowałam się, ale obiema rózami u Ciebie jestem zachwycona. Patrzyłaś u siebie na różyczki? Pokazują już pazurki w postaci listków?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich serdecznie po dłuższej przerwie :wit i dziękuję za życzenia ;:196

Szkoda, że pogoda zafundowała nam święta, które u mnie przypominały bardziej późną jesień niż wiosnę. Wczoraj przymrozek, dzisiaj od rana sypie śnieg a temperatura zamiast rosnąć spada, rano było 2 a teraz już tylko 1 stopień. Czyżby druga epoka lodowcowa :?: ;:202
Przed świętami zdążyłam wysadzić część róż zostały mi jeszcze 4 i byliny, ale te przyszły dopiero w piątek, więc stoją pod folią i czekają na sprzyjającą pogodę.
Gdyby nie tulipany, ciemierniki i hiacynty trudno byłoby powiedzieć, że mamy już kwiecień, u mnie nawet jeszcze nie zakwitła forsycja ;:224

Mimo zimowej aury proponuję troszkę tegorocznej wiosny z mojego ogrodu, którą wcześniej obiecywałam, a nie miałam okazji pokazać nielicznych co prawda roślin. Zapraszam więc na króciutki przegląd. Radzę się dobrze ubrać bo nie dość ,że sypie coraz mocniej to jeszcze wieje niemiłosiernie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za to pod folią w ciepełku pięknie rozwijają się powojniki Maidwell Hall i Cecile

Obrazek

Obrazek

Ubiegłoroczne samosiejki

Obrazek

Obrazek

A to tegoroczne zakupy

Obrazek

te czekają na cieplejsze dni

Obrazek

Obrazek

A to moje mniej lub więcej udane, tegoroczne dekoracje świąteczne ;:131 ,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam ;:173

Basiu mam nadzieję, że ryż nadal trzymasz w ciepełku, ja swoje wysadzam dopiero w maju, jak minie niebezpieczeństwo przymrozków. Odpowiedź mocno spóźniona, ale dopiero dzisiaj weszłam na forum ;:131 . Pogoda u mnie fatalna, bardziej zimowa niż wiosenna, mam nadzieję, że nie potwierdzą się prognozy o przymrozkach do -4 stopni ;:224 .
Rabata troszkę będzie odsłonięta, bo ścięty został stary orzech, który kiedyś przemarzł i owoce były bardzo marnej jakości, ostatnio też mocno chorował, więc postanowiliśmy go wyciąć. Czas pokaże jak sobie poradzą róże na tej rabacie.
Ponieważ się spieszyłam, więc róże poszły bezpośrednio do ziemi, nie mają teraz innego wyjścia, muszą się dostosować do warunków jakie dostały.

Alexio dzięki ;:196 wpadłam na ten sam pomysł, wahałam się tylko między Wedding Piano a Escimo F.C. w końcu padło na tę drugą ;:333 , mam nadzieję, że będzie taki wigorny jak Garden of Roses.

Jadziu
o słońcu niestety można było tylko pomarzyć. Rabatę udało się obsadzić tylko różami, chciałam zakończyć ją przed świętami, więc róże zamiast w donicach, posadziłam bezpośrednio do gruntu. Trudno będzie co ma być. Najwyżej niedoskonałości wypełni się bylinami i jakoś to będzie. Nie chciałam zwlekać z sadzeniem i chyba mimo tej pogody dobrze zrobiłam, będą miały czas na dobre ukorzenienie się.
Szkoda tylko, że zostały 4, które nie znalazły miejsca na tej rabacie.

Krysiu no nie wiem czy tak poszalałam, chociaż jak na moje możliwości, to faktycznie można tak powiedzieć ;:224 . Jaki będzie efekt trudno powiedzieć, przekonamy się latem. Trzymaj kciuki ;:333

Ewo fakt zarówno Nevada jak i M.Hilling zajmują dużo miejsca w ogrodzie, ale u Ciebie pięknie wyglądałyby przy ogrodzeniu nad Wartą, miałabyś cudowny widok i na Wartę i na róże. Nie kuszę, daję pomysł pod rozwagę ;:173 może chociaż jedną z nich ;:224 .
Bajazzo też mnie ciekawi, zobaczymy co z niej za ziółko.
Ewo na rabatach mam czerwone listeczki na różyczkach, tylko w/wym. i historyczne się zielenią ;:108

No to się rozpisałam :wink: .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy, ryż na parapecie nadal. U mnie też śnieży i jest paskudnie zimno, na pograniczu zera temperatura się utrzymuje.
Ponakrywałam czym się dało róże i inne roślinki, ale i tak nie wiem czy to cokolwiek da.
Normalnie wyć się chce ;:145
Śliczne dekoracje świąteczne zrobiłaś! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rano pokazywałam Wam wiosnę a teraz ogród wygląda tak ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod pierzynką są bratki :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewo pytałaś o Nevadę i M.Hilling - tak wyglądają teraz ;:224

Obrazek

Obrazek

Wiosna 2017 ;:202 w pełni.

Basiu
ja już nic nie przykrywam, bo jak wróciłam do domu wszystko było już pod puchową pierzynką ;:131. Na noc zapowiadają przymrozki. Niech się dzieje wola nieba....... Co ma być to będzie, już mi wszystko jedno.
Może to i dobrze, że spadł śnieg, zawsze ochroni rośliny przed przymrozkiem ;:131
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”