Nową wiosną witam nowych znajomych
 witam dawnych
 witam dawnych   wszystkim dziękuję za miłe komentarze, a i za samo zaglądanie, a zaczyna się właśnie dziać, bo słońce wylazło i roślinki budzą się do życia, więc zaglądajcie co jakiś czas
 wszystkim dziękuję za miłe komentarze, a i za samo zaglądanie, a zaczyna się właśnie dziać, bo słońce wylazło i roślinki budzą się do życia, więc zaglądajcie co jakiś czas   
 Niedziela nowego czasu zaczęła się od tego, że wyprowadziłam na spacer skrzyneczki z kaktusami. Jedną z nich postawiłam jakoś krzywo i oczywiście spadła mi na nogi. Pal licho szkody na zdrowiu i straty podłoża, ale te roślinki, które były posadzone/przesadzone ostatnio i korzenie bryły nie trzymają, powypadały z doniczek razem z nazwówkami, rzecz jasna
 Strasznie dużo tego nie ma wprawdzie, fotki są, dopasuje się, będę Was podpytywać w razie czego, ale ragonesei - o podobnych gabarytach i w takich samych doniczkach już do stanowiska nie dopasuję
 Strasznie dużo tego nie ma wprawdzie, fotki są, dopasuje się, będę Was podpytywać w razie czego, ale ragonesei - o podobnych gabarytach i w takich samych doniczkach już do stanowiska nie dopasuję   
 No ale coś radośniejszego może

Prezent, który dostałam w październiku:
chyba to ona w tym roku otworzy sezon, bo na zwyczajowo pierwszych jeszcze pączków nie widzę

Dalej leci gastrofaza

I wylinka u litopsów - tu wszystko zgodnie z planem, jak w szwajcarskim zegarku. Wyjątkowo zdyscyplinowane roślinki (od kiedy się dogadaliśmy w końcu)

W jednej z doniczek zamieszkała mi żaba

I pokażę jeszcze, jak się przez zimę odwodniły pachyphyta. To ostatnie nawet mocno, ale już za kilka tygodni będzie wyglądało zupełnie inaczej

Wracając jeszcze do adenium - też kiedyś kupiłam gotowca. Było młodsze od moich, a ze trzy razy większe! Ale po jakimś czasie mi padło.
Ja nie mam dla moich lamp, nie mam dla nich specjalnych warunków, więc rosną sobie spokojnie i powoli, bo z nawozami tez nie przesadzam. Najważniejsze, że ładnie i zdrowo. W końcu przecież nie wielkość, ale jakość się liczy

, zaczynaja wymianę "płaszczyków" na większy rozmiar
 , zaczynaja wymianę "płaszczyków" na większy rozmiar  

O! Jak piękna wylinka litopsów - już? A moje ledwo zżarły zeszłoroczną garderobę.
 O! Jak piękna wylinka litopsów - już? A moje ledwo zżarły zeszłoroczną garderobę. 

.
 .