Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Sonia, piękne iryski, u mnie zakwitł jeden jedyny ;:306 Ale pszczół jeszcze nie uświadczyłam. Chyba zbyt duże wahania temperatur i jeszcze ten wiatr ;:222 Mogłoby już zrobić się przyzwoicie ciepło.. chociażby to minimum 10 stopni i słońce ;:173
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, super fotorelacja. Może i ja się skuszę. Ale z moimi umiejętnościami....coś czuję, że kiepsko będzie.
Z Karola widzę rośnie nam forumowy mały ogrodnik. Mój Kubuś też lubi z babcią po ogrodzie spacerować i zbierać gałązki, na razie uczymy się, że nie są do jedzenia :lol:
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, piękne iryski. Szkoda że nie pomyślałam jesienią o twoim sposobie ukorzeniania z doniczką, miałam taki wystający pęd hortensji ogrodowej nisko nad ziemią, kilka dni temu podcinałam bo za bardzo się rozrosła. Patyki próbuję ukorzenić w doniczce i w wodzie, z tych w wodzie chyba nic nie wyjdzie. Eksperymentuję też z pędem róży wetkniętym w ziemniaka, posadziałam w ziemi w przezroczystej osłonce, żeby widzieć ewentualne korzonki jak się pojawią. Zastanawia mnie, czy ziemniak się wcześniej nie ukorzeni.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Jesooo trochę szalejesz z tym ukorzenianiem :;230
Soniu kiedy wysiewałaś te ostnice że takie wielkie już masz? :shock:
Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sto irysków :shock: A ja się jaram moimi czterema odmianami ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko moje irysy dopiero się budzą i czekają na cieplejsze dni. :roll: Dziś miałam przesadzić rododendrona, chyba gryzonie się do niego dobrały, a pada cały dzień. ;:222 Jeden irys też na pewno cię cieszy, szarość przełamuje. :)

Małgosiu PEPSI takie ukorzenianie hortensji jest dużo prostsze niż z patyków. ;:108 Zakładasz pojemnik na pęd i czekasz. Widziałam też zamiast doniczki gruby foliowy woreczek wypełniony ziemią i zawiązany od dołu i góry. Zastanawiam się tylko jak to podlać, chyba rozwiązywać. ;:218 Karol na razie gałązek nie weźmie do ręki, boi się. ;:306 Natomiast spacery tylko na wózku, bo jeszcze słabo sobie radzi na trawie.

Gosiu megi1402 ten sposób ukorzeniania długich pędów oczywiście odgapiłam od forumek. Robię to by uzyskać hortensję na pniu, bez splatania pojedynczych pędów. Wszystko z powodu mojego niepohamowanego pędu do eksperymentowania. ;:173 Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś za rok spróbowała. :) Gdzieś czytałam ukorzenianiu róż w ziemniaku. Niektórzy robili to z sukcesem, niech tobie też się powiedzie eksperyment. ;:65

Ewuś ostnicę wysiałam 10 lutego, wzeszła po 5 dniach. Miałam parę starych nasion i nawet nie liczyłam na wschody, a tu niespodzianka. Dopiero po przepikowaniu tak ładnie ruszyły. W doniczkach jest po kilka siewek, bo pikowałam kępkami. Posiałam w małym kubeczku, więc musiałam wybierać kępkami, inaczej się nie dało. Przy cięciu już widzę potencjalne hortensje na pniu. Raz mi się udało, to nie mogę przestać. :;230 Dwie Limelight czekają w garażu, niedługo będę sadzić. :)

Małgosiu clem3 te kilka kwiatów teraz cieszy na rabatach wyjątkowo, nawet, jak trzeba ich szukać z nosem przy ziemi. :D Nie sadzę drobnocebulowych w dużych grupach, bo mnie denerwują potem same liście. Nawet taka większa liczba, jest mało widoczna w ogrodzie, w dodatku sadziłam rzadko, żeby miały miejsce na rozrastanie się.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Właśnie sobie uświadomiłam, że obcięłam wszystkie hortensje :( Czyli w tym roku eksperymentu nie budziet.
Karol się boi gałązek, a Kuba ryczy w niebogłosy jak zobaczy faceta w czapce bejsbolówce :lol: Miałam niezły ubaw, jak mój tatuś w czapce z daszkiem wpadł na chwilę do domu, a Kuba jak go zobaczył wpadł w takie lamenty, że pół godziny go nosiłam i tuliłam. Faceci od małego są dziwni :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu co roku na którymś krzewie hortensji wyrastają takie długie pędy. Przypomnę wiosną. :) Masz rację, że panowie są dziwni, ale też przewidywalni. Koło mnie ruszyła kolejna budowa i teraz tną deski i druty na zbrojenie płyty. Karol domaga się, żeby stać w niedalekiej odległości i naśladuje warczenie pił. ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu i Małgosiu urocze są takie małe szkraby. Do zakochania. ;:167
Nie wiem Soniu jak Ty to robisz ale u mnie ni w ząb nie chcą wyrastać takie długie pędy u podstawy hortensji. ;:224
Ogólnie u Ciebie jakoś wszystko chętniejsze do współpracy.
No i muszę się pochwalić, że u mnie dwie ostnice na rabatach leciutko się zielenią. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu moje hortensje ostro traktuję sekatorem, to zawsze kilka pędów od dołu wybija. Musisz swoje postraszyć, wtedy będziesz mieć pęd do ukorzeniania. :D Cieszę się, że nareszcie ostnice przeżyją i będziesz mieć ładne kępy. ;:215 Ścięłaś, czy wyskubujesz suche? Moje duże też w większości mają zielone źdźbła, ale młode siewki raczej stracone. Nasze dzieciaki są coraz fajniejsze, Karol tak szybko biega po domu, że strach go zostawić na moment. Po schodach na czworakach, pędzi z szybkością światła na górę. :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,moje ostnice brązowe,ale może 2 kępki mają zielonkawy dół ,może coś z nich będzie ,a jak nie to trudno,przytnę je do tego zielonego,ja dzisiaj wypatrzyłam taki długi prosty pęd hortensji do ukorzenienia na pniu,to będę miała też następną jak się ukorzeni,śliczne masz iryski ,ale ,że masz ich 100 to rekord chyba,pozdrawiam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś masz tyle miejsca w ogrodzie, że jeszcze niejedna hortensja się zmieści. :D Iryski pierwsze kwitną, więc one i krokusy zawsze mnie kuszą jesienią w sklepach ogrodniczych. ;:173 Sadzę niewiele sztuk w jednym miejscu, bo boję się, że jak gryzonie odkryją dużą kępę to zjedzą wszystkie. Jak rozrzucone po całym ogrodzie, większe prawdopodobieństwo, że przeżyją. ;:131 Zawsze ostnice przycinam na jeża, nawet najmniejsze. Zdecydowanie szybciej się regenerują po zimie. ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Soniu,nie zupełnie mam miejsce w ogrodzie ,sama widzisz jak w lecie są dopakowane rabaty,tam już nic nie wsadzę ,no takie na pniu to może się zmieszczą ,bo pień cienki i wysoki,teraz nowe zamówienia pójdą na nową rabatę kosztem trawnika,troszkę miejsca zyskałam na starej rabacie bo wyrzuciłam dużą pęcherznicę ,to w jej miejsce też coś zmieszczę ,i teraz co mi się już nie podoba to wylatuje,żeby zrobić miejsce innym roślinkom ;:306
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Soniu wsiałem kilka dni temu ostnicę - dość gęsto. Do jednej doniczki sypałem po 30-40 nasion :roll: Myślałem, że ty też dużo sypałaś i tak zrobiłem ;:124 ;:306 Po jakim czasie od wykiełkowania będę mógł je porozsadzać ?
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Soniu
Piękny jest ten jaśniutki biało żółty irysek, ja mam tylko ze trzy odmiany ale w tym roku zastrajkowały i zakwitną tylko te sadzone jesienią, te wcześniej sadzone pokazały tylko szczypiorki, muszę je chyba wykopać i przesadzić w inne miejsca a najpierw to dobrze podkarmić. Z ciekawością też poczytałam o Twoim sposobie na hortensje na pniu i myślę że jeśli tylko któraś z moich wypuści w tym roku taki pęd to i ja spróbuję ją ukorzenić. Swoje hortensje w tym roku przycięłam dość krótko, mam nadzieję że im to posłuży.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”