Parzeniszcza Harviego

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parzeniszcza Harviego

Post »

Im dalej przewijałem listę, tym większe oczy robiłem. Zaszalałeś. Będę złośliwy i zażyczę Ci, aby wszystko wzeszło :twisted:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hen_s pisze:Tylko patrzeć a zapanuje nam nowy Król Gymnokalicji.
Jaki tam król, zwykły paź. :lol:
hen_s pisze:Mnóstwo super gatunków, mnóstwo pięknych siewek a niebawem mnóstwo pięknych roślinek. Bardzo mi się to podoba.
Do pięknych roślinek to jeszcze dłuuuga droga, ale bądzmy dobrej myśli. Cieszę się, że się podoba. Tak jak napisałem w pierwszym poście tego wątku, mam zamiar prezentować rozój swojej kolekcji. Od nasionka... ;) Tak więc będą kolejne relacje. :)
DAK pisze:;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj
Tak właśnie wyglądałam i długo zamarłam w bezruchu.
Ochłonąć z wrażenia nie mogę, bo ta lista działa na mnie jak mocny trunek w dużej ilości naraz. ;:219
Jak ochłoniesz to też coś wysiej. ;:303
Cerro pisze:Wow, no trochę tego będzie. ;:oj
To nie wszystko. Mam jeszcze trochę meksykańczyków do wysiania i cały czas czekam na Dohnalikowe nasiona.
PiotrAPD pisze:Super ;:215
Lista imponująca Żeby pozwolić sobie na takie ilości to trzeba mieć później miejsce na dalsze ich trzymanie.
Miejsce się znajdzie, a przez pierwsze 2 lata to powinien to pomieścić parapet w pokoju.
Spy pisze:Im dalej przewijałem listę, tym większe oczy robiłem. Zaszalałeś. Będę złośliwy i zażyczę Ci, aby wszystko wzeszło :twisted:
Takich złośliwców to toleruję, a nawet lubię. ;:304
Dziękuję wszystkim za kciuki. ;:333
Jak na razie po niecałym tygodniu zaczęło się coś dziać na ok 1/3 poletek. Bieda jest jak na razie z roślinami z Boliwii i Paragwaju. Te potrzebują chyba trochę więcej ciepła, a u mnie na parapecie jest 18-20 stopni. Zdjąłem więc mnożarkę ze strychu i na kilka godzin wieczornych będą miały jakieś 25-28 Celsjuszy. Może to je trochę zaktywizuje. :D
Aaaaa przy wysiewie zaskoczył mnie rozmiar nasion G. pflanzii. Rośliny duże, a nasiona takie mniumnie.
Akwelan_2009 pisze: jak i gdzie to rozlokować, po pikować, porozsadzać, jak zacznie "towarzystwo" rosnąć
Da się radę. Ja lubię pikowanie, to mnie relaksuje. Jeszcze bardziej lubię rozsadzanie takich sieweczek jak poniżej.

Obrazek
siewki Gymnocalycium mazanense f. polycephalum VS 46

Obrazek
siewki Gymnocalycium mucidum P 36A

Obrazek
siewki Gymnocalycium bayrianum P 399 oraz STO 93-641/1 i Gymnocalycium spegazzinii JO 833
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne sieweczki ;:oj czy to z Twoich pierwszych wysiewów ? Podziwiam i kibicuję następnym ;:333
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

I ja podziwiam, a wydawało mi się, że gymnocalycja nie za bardzo mnie ruszają :wink: .
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Oj, ładne te twoje siewki. Dwa sezony temu dwa razy podchodziłam do wysiewów i nawet mi się to podobało. Posiałam jakieś gymnole i Notocactus roseoluteus. I to sianie, a potem pikowanie sprawiało mi nawet frajdę. Tylko potem za każdym razem mój Portos zrzucał to na podłogę. Kaktusy kocha (a przynajmniej tak mi się zdaje), a tych małych szkrabów nie cierpi - jak tylko nadarzy się okazja to uśmierci.
On chyba jest jednak o nie zazdrosny i daje mi do zrozumienia - co za dużo to niezdrowo. :wink:
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Maluchy naprawdę przeurocze ;:333
Serek wiejski na ostro wygląda bardzo apetycznie :-D
Doskonałe i piękne. Super ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p

Post »

DAK pisze: Tylko potem za każdym razem mój Portos zrzucał to na podłogę. Kaktusy kocha (a przynajmniej tak mi się zdaje), a tych małych szkrabów nie cierpi - jak tylko nadarzy się okazja to uśmierci. On chyba jest jednak o nie zazdrosny i daje mi do zrozumienia - co za dużo to niezdrowo. :wink:
Tresować kocura!! Wiem, wiem. Koty są niereformowalne. :)
PiotrAPD pisze:Serek wiejski na ostro wygląda bardzo apetycznie :-D
Doskonałe i piękne. Super ;:215
Serek już zjedzony. Tzn. pudełko popękało i już w zeszłym roku zawartość przesadziłem do doniczek. Te pozostałe też jeszcze urosły (zdjęcia są z lipca ubiegłego roku) i wymagają przesadzenia. Zabiorę się za to w przyszłym tygodniu, bo mam więcej takich siewek.
Aileen pisze:Piękne sieweczki ;:oj czy to z Twoich pierwszych wysiewów ? Podziwiam i kibicuję następnym ;:333
Nie, nie pochodzą one z mojego pierwszego wysiewu. Te akurat są z drugiego. Z pierwszego niektóre rośliny już kwitną.
Na przykład taki Setiechinopsis mirabilis. Trzyletnie gluty i kilka sztuk już zakwitło. Zresztą już jako dwulatki wiązały pąki, ale kwiatów nie było. Jest ich 21 sztuk i w pudełeczku po śmietanie zrobiło im się ciasno. Też do przesadzenia się kwalifikują.
Obrazek
Setiechinopsis mirabilis
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo lubię patrzeć jak maluchy nam rosną. Jak wychodzą nowe ciernie. A maluchy z kwiatami to już wybitnie wspaniały widok ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Widzę, że Ty to jesteś mistrzem precyzji ;:138 ;:138 ta równiutkie poletka wysiewu ;:138 a po pikowaniu równiutko i porządek ;:138 chętnie zaprosiłabym Ciebie do mnie, bo właśnie jestem na etapie pikowania... Przy okazji cała chata jest wysprzątana, okna umyte i wszystko poprane, bo tak "lubię" pikować, że wszystko jest ważniejsze ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p

Post »

Do precyzji to mi daleko. Zresztą nie jest to konieczne przy robieniu poletek. Staram się pikować w rządkach, ale rośliny i tak później "układają" się jak chcą, bo jedna rośnie szybciej inna wolniej. Rozpychają się, przesuwają, rozginają i rozrywają pudełka. Ja mam bałagan w pokoju. Możemy się umówić, że ja popikuję Twoje rośliny, a Ty mi pokój ogarniesz. :twisted: Ale jak na razie jeszcze nie jest tak źle, drzwi się da otworzyć. ;:306
Znalazłem jeszcze jakieś zeszłoroczne fotki:
Obrazek
Parodia rubristaminea TB 415.1

Obrazek
Parodia rubristaminea TB 415.1
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Śliczna roślinka, śliczne kwiatuszki. Też mam i tym bardziej doceniam niewątpliwe piękno. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepiękny kaktus. Młody i już kwitnący :D Super ;:333
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p

Post »

Cerro pisze:Niesamowicie podoba mi się kwiat Setiechinopsis mirabilis i chociaż z moim doświadczeniem pewnie nie widziało się wielu rzeczy, to jednak napiszę, że nigdy nie widziałam tak kwitnącego kaktusa. :D
Nic nie stoi na przeszkodzie, byś sobie takiego sprawił. Z dostępnością nie ma problemu, w uprawie są łatwe, chętnie i jak widać w młodym wieku już kwitną i wydają nasiona. Dodam jeszcze że kwitną nocą.

Kilka dni temu złożyłem swoje parzeniszcza (bo na zimę je demontuję), a 3 dni temu wyniosłem do nich część roślin. Te 3 dni z bardzo dużą ilością słońca były więc są zacieniowane. Rebucjowate się pączkują i ogólnie dobrze to wygląda. Strat przez zimę nie miałem żadnych, ale jak co roku zapewne coś uśmiercę pierwszym podlaniem. ;:173 W wolnych chwilach rozsadzam siewki takie jakie prezentowałem kilka postów wcześniej. A kolejne siewki rosną...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jest u Ciebie siła, jest moc, jest potencjał i mnóstwo roślin większych, mniejszych i tych całkiem małych. Za kilka lat będzie to naprawdę kolekcja przez duże K! ;:173

A i teraz jest na co popatrzeć i na czym oko zatrzymać. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

;:oj no, no, musi masz już naszykowane "hektary" powierzchni do "pikowania" olbrzymiej gromady maluchów - przecież będą intensywnie rosły, wiosna bardzo "głośno puka".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”