Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r
Ciekawa czerwona to ENA HARKNESS, ma ją chyba Krysia/KaRo a Twoja fotka nawet podobna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maju, ja już nie mogę usiedzieć w domu, sama się nakręcam

Jak jutro nie będzie padać, to podziałam troszkę w ogrodzie. Trawnik mam zasłany pozostałościami po zimnych ogniach

Muszę, to sprzątnąć, bo samo się nie zrobi, a wygląda tragicznie.
Jak się zajmę pracami, to później zmęczona nie będę latać po necie i szukać zachcianek.

Czy mi już pisałaś jak nazywają się te malutkie fioletowe kwiatuszki za orlikami?

- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu mówisz o tej drugiej różyczce?, masz rację bardzo podobna, może to i Ena Harkness. Muszę się jej dokładniej przyjrzeć w tym roku. Dzięki
Maju wiesz, że ja w ogrodzie, póki co, mogę działać tylko w soboty i niestety w niedziele. Na razie jeszcze dzień zbyt krótki, bym mogła poszaleć w tygodniu, ale jest nadzieja
, przecież dnia konsekwentnie przybywa
. Maju pisałam, że nie wiem, zgubiłam gdzieś torebeczkę z nasionkami
. Jesienią robiłam z niej sadzonki, jeśli się przyjmą to się z Tobą podzielę
.
Szukałam w necie, ale niestety nie dopasowałam żadnej
Troszkę wspomnień? Dzisiaj Queen of Sweden
W tym roku rozhulała się bardzo. Jesienią oba krzaczki miały grubo ponad 170. Mam wrażenie, że ona powinna być mocno cięta. Wiosną oszczędziłam ją, jednak zdecydowanie ładniejszy pokrój ma jak jest niższa. Ponadto ma tendencje do zbytniego zagęszczania, dlatego też muszę wiosną dość mocno przerzedzić krzaczek.

Maju wiesz, że ja w ogrodzie, póki co, mogę działać tylko w soboty i niestety w niedziele. Na razie jeszcze dzień zbyt krótki, bym mogła poszaleć w tygodniu, ale jest nadzieja

Szukałam w necie, ale niestety nie dopasowałam żadnej

Troszkę wspomnień? Dzisiaj Queen of Sweden
W tym roku rozhulała się bardzo. Jesienią oba krzaczki miały grubo ponad 170. Mam wrażenie, że ona powinna być mocno cięta. Wiosną oszczędziłam ją, jednak zdecydowanie ładniejszy pokrój ma jak jest niższa. Ponadto ma tendencje do zbytniego zagęszczania, dlatego też muszę wiosną dość mocno przerzedzić krzaczek.

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Queen of Sweden u Ciebie zjawiskowe
Patrząc na przedostatnie zdjęcie aż trudno uwierzyć, że to tylko dwa krzaczki
Moja w pierwszym roku zupełnie nie zachwycała. W ubiegłym było już lepiej. To będzie jej trzeci sezon i liczę, że wreszcie obdaruje mnie masą kwiecia

Moja w pierwszym roku zupełnie nie zachwycała. W ubiegłym było już lepiej. To będzie jej trzeci sezon i liczę, że wreszcie obdaruje mnie masą kwiecia

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mijamy się w różnych wątkach, więc postanowiłam odwiedzić Twój ogród
I nie żałuję. Piękna różana oaza.
Co robisz, że Twoje róże sa tak okazałe?
To jest moje marzenie, żeby moje tak piękne kwitły
I nie żałuję. Piękna różana oaza.
Co robisz, że Twoje róże sa tak okazałe?
To jest moje marzenie, żeby moje tak piękne kwitły
- daysy
Witam przemiłych gości
Dzisiaj naprawdę piękny, wiosenny dzień, na termometrze+15 w cieniu, w słoneczku na pewno duuużo więcej, bardzo przyjemny dzień. Nie miałabym nic przeciwko, żeby już tak zostało, ale podobno zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Ten tydzień ma być już chłodniejszy.
W ogrodzie niewiele zrobiłam, bo tak jak przewidywałam jeszcze na rabatach wszystko się marze, ale coś tam skubnęłam. Przycięłam troszkę zeschniętych łodyg z języczki, piwonii, poza tym przycięłam część wrzosów.
Z cięciem róż jeszcze się nie spieszę, bo w moim rejonie to zdecydowanie za wcześnie.
Z wcześniejszych siewów, nasionka słabo wschodzą, będę musiała niektóre powtórzyć, ryż ozdobny również, bo z wysianych nasionek wzeszło zaledwie 7 szt..Kobea jak na razie w ilości 2 sztuk
, na dwie wysiane torebki, strasznie chimeryczna roślina.
Ponadto, jako rozrzutna baba kupiłam 3 dzwonki karpackie pełne - 2 białe i 1 niebieski oraz irysy holenderskie, broderię i zawilce wieńcowe.
Dorotko, moje krzaczki Queen of Sweden od samego początku pięknie rosły, chyba kupiłam dobre sadzonki
Jestem z nich bardzo zadowolona. Mam je od 2012 roku i zawsze pięknie kwitły. Róże bez chorób, chętnie wiążą kwiaty i przede wszystkim zdrowe. Krzaczki bardzo pięknie się zagęszczają, w tym roku będę musiała je mocno prześwietlić by wpuścić troszkę powietrza i słonka do wnętrza krzaczków.
Nie wiem czemu Twoje nie zachwycają, ale na pewno wszystko wynagrodzą Ci w następnych latach
Gosiu bardzo Ci dziękuję
, usłyszeć od właścicielki tak pięknego ogrodu, tyle ciepłych słów, to dla mnie prawdziwy zaszczyt
. Tak naprawdę Gosiu, to chyba bardziej zasługa dobrej ziemi, niż właścicielki. Nie poświęcam im zbyt dużo czasu, bo go po prostu nie mam zbyt wiele. Być może już niedługo, będę miała więcej i wówczas mój ogród będzie też kipiał tysiącem przepięknych kwiatów, jak u Ciebie.
Czytałam u Ciebie, że nie jesteś zadowolona z Garden of Roses i troszkę jestem zdziwiona, bo to chyba najżywotniejsza róża w moim ogrodzie, mam nadzieję, że Cię jeszcze do siebie przekona, bo naprawdę na to zasługuje.
Dla Ciebie moje 10 krzaczków szczęścia
Garden of Roses 2015r.

2016r.

Jestem pewna, że jeszcze Cię zachwyci

Dzisiaj naprawdę piękny, wiosenny dzień, na termometrze+15 w cieniu, w słoneczku na pewno duuużo więcej, bardzo przyjemny dzień. Nie miałabym nic przeciwko, żeby już tak zostało, ale podobno zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Ten tydzień ma być już chłodniejszy.
W ogrodzie niewiele zrobiłam, bo tak jak przewidywałam jeszcze na rabatach wszystko się marze, ale coś tam skubnęłam. Przycięłam troszkę zeschniętych łodyg z języczki, piwonii, poza tym przycięłam część wrzosów.
Z cięciem róż jeszcze się nie spieszę, bo w moim rejonie to zdecydowanie za wcześnie.
Z wcześniejszych siewów, nasionka słabo wschodzą, będę musiała niektóre powtórzyć, ryż ozdobny również, bo z wysianych nasionek wzeszło zaledwie 7 szt..Kobea jak na razie w ilości 2 sztuk

Ponadto, jako rozrzutna baba kupiłam 3 dzwonki karpackie pełne - 2 białe i 1 niebieski oraz irysy holenderskie, broderię i zawilce wieńcowe.
Dorotko, moje krzaczki Queen of Sweden od samego początku pięknie rosły, chyba kupiłam dobre sadzonki

Nie wiem czemu Twoje nie zachwycają, ale na pewno wszystko wynagrodzą Ci w następnych latach

Gosiu bardzo Ci dziękuję

Czytałam u Ciebie, że nie jesteś zadowolona z Garden of Roses i troszkę jestem zdziwiona, bo to chyba najżywotniejsza róża w moim ogrodzie, mam nadzieję, że Cię jeszcze do siebie przekona, bo naprawdę na to zasługuje.
Dla Ciebie moje 10 krzaczków szczęścia

Garden of Roses 2015r.

2016r.

Jestem pewna, że jeszcze Cię zachwyci

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Daysy znów mnie katujesz tą cudną różyczką Garden of roses i w lawendzie wygląda prze-cu-dnie
Gdy tylko ja spotkam na swojej drodze będzie moja
. Nie wiem jak u Ciebie ,ale większość moich róż dostanie ostre a nawet bardzo ostre i pierwsze kwitnienie przypadnie na czerwiec zamiast koniec maja

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Wierzę w to ,że wkrótce tak pięknie z rózami będzie w realu , ja dosadziłam sporo 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Daysy u Ciebie Garden of R. taka wysoka? U mnie to maleńka bździnka (fakt, że posadzona wiosną 2016)...
Piękna jest!
Super zakupy zrobiłaś! Bardzo lubię wszelkie dzwonki i dzwonkowate, ale karpackich, pełnych jeszcze nie widziałam... muszę uzupełnić swoją wiedzę
Ja ryż też posiałam... każdego dnia podglądam czy już coś wychodzi. Ziarenka wylądowały do multidoniczki, prawie każde ziarnko osobno

Super zakupy zrobiłaś! Bardzo lubię wszelkie dzwonki i dzwonkowate, ale karpackich, pełnych jeszcze nie widziałam... muszę uzupełnić swoją wiedzę

Ja ryż też posiałam... każdego dnia podglądam czy już coś wychodzi. Ziarenka wylądowały do multidoniczki, prawie każde ziarnko osobno

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Garden of R. ślicznotka
ja w tym roku liczę na moje dwa krzaczki to już czas żeby coś pokazały ,ale twoje 10sztuk ( czy dobrze doczytałam?) to dopiero musi być szał 
Lady B. chyba nie przeżyła zimy
a tak się cieszyłam że będę mieć czerwoną różę ,bo mam ich nie wiele,bardzo mi jej szkoda 

Lady B. chyba nie przeżyła zimy

- daysy
Nie wiem jak u Was, ale u mnie jak w piosence.... ciągle pada.... a nawet w niektórych momentach leje. W ogrodzie mam bagienko, więc na razie mogę tylko pomarzyć o jakichkolwiek pracach. Więc biegam po internecie na swoje nieszczęście i jak się domyślacie nie bezowocnie
. Tak więc do koszyczka wpadły mi:
-fuksje: Galadriel, Tom West
- magellanica; Alba i Mr Popple
oraz gillenia trójlistna
Jadziu to zupełnie jak u mnie cięcie będzie baaardzo mocne, niektóre to można byłoby kosić/ gdybym umiała
/
Karolinko u Ciebie to już wiosna pełną gębą, kwiecia całe mnóstwo. Pochwal się, jakie różyczki kupiłaś?
Basiu Gardenka nie jest wysoka, no w porywach może do 60-70cm, myślisz chyba o Queen of Sweden, bo to ona jest na pierwszych zdjęciach.
A tak wyglądają dzwonki karpackie pełne

Ryż u mnie w tym roku powschodził kiepściutko, tylko 7 ziarenek skiełkowało, ale lepszy rydz niż nic
Tolinko zapraszam w czerwcu, osobiście możesz zobaczyć kwitnące krzaczki Gardenki. Zawsze jakąś sobotę wygospodarujesz
Domyślam się o jaką różyczkę chodzi, no cóż pomyślimy w tym roku co się da zrobić
. Głowa do góry
, nic straconego 

-fuksje: Galadriel, Tom West
- magellanica; Alba i Mr Popple
oraz gillenia trójlistna
Jadziu to zupełnie jak u mnie cięcie będzie baaardzo mocne, niektóre to można byłoby kosić/ gdybym umiała

Karolinko u Ciebie to już wiosna pełną gębą, kwiecia całe mnóstwo. Pochwal się, jakie różyczki kupiłaś?
Basiu Gardenka nie jest wysoka, no w porywach może do 60-70cm, myślisz chyba o Queen of Sweden, bo to ona jest na pierwszych zdjęciach.
A tak wyglądają dzwonki karpackie pełne

Ryż u mnie w tym roku powschodził kiepściutko, tylko 7 ziarenek skiełkowało, ale lepszy rydz niż nic

Tolinko zapraszam w czerwcu, osobiście możesz zobaczyć kwitnące krzaczki Gardenki. Zawsze jakąś sobotę wygospodarujesz

Domyślam się o jaką różyczkę chodzi, no cóż pomyślimy w tym roku co się da zrobić

- apus
Faktycznie o Queen of Sweden mi chodziło. 
U mnie dzisiaj zauważyłam, że dwie sztuki ryżu wypuściło kiełki
Mam nadzieję, że to początek, liczę na małe poletko ryżowe...
Śliczne te pełne dzwoneczki, kupowałaś je wysyłkowo?

U mnie dzisiaj zauważyłam, że dwie sztuki ryżu wypuściło kiełki

Śliczne te pełne dzwoneczki, kupowałaś je wysyłkowo?
Pozdrawiam, Basia.
- daysy
Basiu,nie przypadkiem
trafiłam do Obi. Stało ich tak dużo i nie mogłam się oprzeć. Rozglądałam się też za nasionami heliotropu, ale niestety nie było
. U mnie skiełkowało tylko siedem nasionek 

- apus
Cudne są te dzwoneczki!
Heliotrop kupowałam albo w Castoramie, albo w Obi właśnie, albo w Leroy Merlin, już nie bardzo kojarzę w którym, bo w każdym coś było i o dziwno nawet mi zaczyna wschodzić, ale z dwóch torebek to "tak na oko" na razie 10 nasionek skiełkowało, a ile jeszcze wyjdzie, ile wypadnie wypadnie?
Taka odwieczna zabawa z tym sianiem - wzejdzie, albo nie wzejdzie... 
Heliotrop kupowałam albo w Castoramie, albo w Obi właśnie, albo w Leroy Merlin, już nie bardzo kojarzę w którym, bo w każdym coś było i o dziwno nawet mi zaczyna wschodzić, ale z dwóch torebek to "tak na oko" na razie 10 nasionek skiełkowało, a ile jeszcze wyjdzie, ile wypadnie wypadnie?

Pozdrawiam, Basia.
- daysy
Basiu, sadzonki heliotropów, jak zwykle
, na pewno kupię wiosną. Bardzo je lubię a one na południowym tarasie czują się bardzo dobrze i pięknie pachną.
Właśnie dzisiaj zobaczyłam, że wzeszło 8 ziarenko ryżu ozdobnego
.
Ja w tym roku nie mogłam w sklepach znaleźć nasion ryżu, ale zostały mi z zeszłego roku, więc może dlatego słabiej wschodziły.
Dobre i 8 sztuk
, nie ma co narzekać. Powiem Ci, że zaskoczyły mnie nasiona Asariny, wykiełkowało naprawdę dużo nasionek
, kobea jak zwykle na 2 wysiane torebki, wzeszły zaledwie 2 roślinki, średnia mało imponująca
Teraz niecierpliwie przebieram nóżkami na dostawę róż, bardzo jestem ciekawa jakiej jakości sadzonki przyjdą.
Jedna z wcześniej kwitnących róż F,Juranville i Flammentanz ciut ciut za nią

No niestety Fotosik się zbiesił i na razie więcej fotek nie będzie
, widzę, że nie tyle fotosik, co brak zasięgu
, bo i postu wysłać nie mogę 

Właśnie dzisiaj zobaczyłam, że wzeszło 8 ziarenko ryżu ozdobnego

Ja w tym roku nie mogłam w sklepach znaleźć nasion ryżu, ale zostały mi z zeszłego roku, więc może dlatego słabiej wschodziły.
Dobre i 8 sztuk

Teraz niecierpliwie przebieram nóżkami na dostawę róż, bardzo jestem ciekawa jakiej jakości sadzonki przyjdą.
Jedna z wcześniej kwitnących róż F,Juranville i Flammentanz ciut ciut za nią

No niestety Fotosik się zbiesił i na razie więcej fotek nie będzie