Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Perukowiec który przedstawiłem na zdjęciach rośnie w ziemi gliniastej ,jest nienawożony a
podlewany jedynie w czasie upałow. Można powiedzieć jest traktowany po macoszemu.
Zakupiony i posadzony 8 lat temu tworzy doskonały akcent kolorystyczny w ogrodzie.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zenobiuszu, może brak peruk powoduje jakiestam rozczarowanie, ale akurat Twój kwitnący prezentuje się po prostu cudnie, ja byłabym nim zachwycona (no ale nie wiem, czy akurat Ciebie to pociesza)
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

Mój Royal Purple ma już 10 lat.
Nikt go nie podlewał, nie był nawożony.
Zanim postawiłam ogrodzenie służył ,chyba sarnom,za pożywienie. :oops:
Nigdy nie miał peruk.
Zawsze ładnie kwitł.
A liście mają kolor bajeczny.
po prostu.Ten typ tak ma. :D
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Perukowiec podolski jest krzewem bardzo wytrzymałym na suszę i na mróz. Nie wymaga nawożenia.
Jest bardzo czuły na preparaty owadobójcze. Rok wstecz robiąc opryski iglaków, gorliwie prysnęłam perukowca. Padł w środku lata, liście zaczęły schnąć a był taaaki piękny. Obcięłam przy korzeniu (ma osiem lat) bo nie mieliśmy siły go wykopać. Wiosną odbił i znowu jest piękny.
To bardzo wytrzymały krzew.
pozdrowienia EG
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja mam odm. Royal Purple( kupowałam), nigdy nie miał peruk, ale liście ma czerwone cały sezon.Drugi, który mam to gatunek (dostałam),albo jakiś mieszaniec z nasion, liście ma czerwonawe na wiosnę, potem zielenieją , a tylko młode przyrosty ma czerwonawe.Ten ma śliczne peruki i tworzy nasiona, rozsiewa się.U tego pierwszego jest 'coś kosztem czegoś', ma ładne liście, ale peruk nie ma tylko kwiatostany, które szybko opadają i zostają gołe 'patyczki'.Rodzaj gleby i nawożenie nie ma tu znaczenia, u mnie rosną na glinie, nigdy ich nie nawoziłam.Ten pierwszy tnę, bo ozdobny jest moim zdaniem tylko z liści i najładniejsze mają młode przyrosty.Drugiego oszczędzam, wycinam tylko co zasycha.Jest jeszcze zwykły gatunek, zielony i ten ma jasne, prawie białe peruki.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dagmaro, a w jakim rejonie rosną twoje perukowce?
Wpisz proszę w swój Profil w okienko Skąd miejsce, region, województwo, czy miasto, albo chociaż strefę klimatyczną, żeby w każdym poście pokazywała się ta informacja tuż koło twojego nicka.

;:100
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje perukowce rosną w woj. opolskim.Być może, że ten który tworzy peruki to odm.Foliis purpureis, nie wiem, bo dostałam go wykopany od znajomych, którym przeszkadzało to, że szeroko się rozrasta (mam go chyba z 15 lat i teraz ma szer. z 5 m i taką samą wysokość).Odmiana Royal Purple rośnie zupełnie inaczej, raczej wysoko i bardziej 'kolumnowo', więc można go posadzić nawet jako tło rabaty.Tamten musi zdecydowanie mieć dużo miejsca na trawniku, niektóre gałęzie rosną prawie 'po ziemi', nawet się ukorzeniają.Choć mam go już długo, to dopiero jakieś dwa lata temu pojawiły się jakieś siewki (na skalniaku miedzy kamieniami), wcześniej nie było.
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Z moich notatek co do perukowca:
nie ciąć :!: jeśli chcemy mieć peruczki , gleba sucha :!: , przepuszczalna, żyzna, wapienna :!: , pełne słońce :!:
Czyli nie bardzo dla niego glina (nawet w głębszej warstwie gleby) i systematyczne podlewanie.
Moim zdaniem korzenie mogą chorować, a słaba roślinka nie ma siły na owocowanie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jest wymagający co do gleby. Zgadzam się , trzeba starać się sadzić go w miejscach bardziej suchych ( u mnie na glinie rośnie na podwyższonej części działki, bardziej suchej), bo perukowce są wrażliwe na chorobę powodującą zamieranie gałęzi.Chorobę powoduje rodzaj grzyba, który zatyka wiązki przewodzące a wnikający przez korzenie.Na zbyt wilgotnej glebie choroba może atakować częściej i powracać.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

A u mnie ziemia lessowa, i glina :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Witam wszystkich forumowiczów ogrodników - wielbicieli Perukowca.
Ja mam kilka podstawowych pytań.
Marzę o czerwonym perukowcu. Wynalazłam takie cudo dopiero w zeszłym roku i postanowiłam kupić sobie w tym roku na wiosnę. Upatrzyłam już sobie nawet w sklepie taki ładny egzemplarz. (nie ma jeszcze liści bo jest marzec, ale i tak jest ładny :D )
Ale czytam tu na forum, że nie zawsze tworzy te piękne peruki?
Interesuje mnie ten "Purple Royal".
Czy to znaczy, że ta odmiana kwitnie żadziej niż inne odmiany?
Ja nie mam za wiele miejsca w moim ogrodzie, a czytam, że taki krzak rozrasta się do 5 m. Ja na mój mogę przeznaczyć do 3 m maksymalnie. W związku z tym musiałabym go podcinać jak urośnie.
Czy jak przytnę go na wiosnę w to w tym samym roku nie będzie kwitł w ogóle, czy w następnych latach kwitnie słabo?
Nie podawać mu żadnych nawozów? Podlewać umiarkowanie?
Czy jest jeszcze coś czego nie doczytałam?
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Aniu,w górze strony jest opcja" Wyszukaj",wpisz tam słowo perukowiec i będziesz miała wszystko co napisano o perukowcu na tym forum,a troche tego jest.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Witam wszystkich Perukomaniaków w nowym sezonie!
Czy z tego całego wyżej wypisanego przewodu nie wynika przypadkiem, że:
- odmiana Foliis Purpureis tworzy peruki
- odmiana Royal Purple nie tworzy peruk :?: :?: :?:

Czy w ogóle ktoś w takim razie może się pochwalić perukami własnie w odmianie Royal Purple?

Pytam, bo właśnie kupiłam Royal Purple, /a jestem pod urokiem tych peruk/ jeśli to się okaże prawdą to będzie mi trochę szkoda :?

Pozdrawiam,
Ania
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

mój miał peruki w zeszłym roku.
rośnie od północy.... :?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum