Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Witku faktycznie ciekawy preparat - ekologiczny. Tylko aż 2 l ;:131 gdzie ja tego tyle wyleję. Chociaż..... może jakby tak używać go też do fertygacji. Ale mam jeszcze Rosahumusu mnóstwo i nawet Nano- gro mi zostało ( tyle że akurat w jego przypadku nie widziałam jakichś oszałamiających efektów), chyba jednak nie w tym roku. Jakby tak można było kupić próbkę typu 500ml to mogłabym poeksperymentować na pomidorach.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit
Dominiko ja planując wysiewy warzyw i kwiatów termin dostosowuję do tego kiedy będę je sadził do gruntu,więc na fazy księżyca i ewentualne przymrozki w kwietniu i maju zwracam baczną uwagę. ;:108
Aniu jak będą oczekiwane efekty na które liczę w sezonie pokażę na zdjęciach i opiszę a jak stwierdzisz że chcesz go używać to w przyszłym roku kupisz sobie.

Dotarły do mnie dziś ostatnie nasionka papryk od forumków :D i dlatego siałem na dwa razy.Dziś zakończyłem ten etap.W sumie będę miał 12 odmian a liczba wysianych nasion będzie taka sama jak rok temu czyli 780.
Zieleninka w doniczkach powoli rośnie a najsłabiej to wychodzi begonii(jak zawsze zresztą) ale siewek jest dużo ;:333 chociaż aparat sobie z nimi jeszcze nie radzi i pasowałaby dalej lupa. ;:306

Obrazek

Mało trochę bo po drodze padło kilka,ale i z trzech heliotropów jestem zadowolony.Ruszyły trochę ze wzrostem więc te już powinny przetrwać. :)

Obrazek

Koleus Blumego ruszył a tyle sadzonek mi wystarczy.

Obrazek

Koleus Rokoko zaczął wschodzić i jest lepiej niż po inne lata bo już ze 30 jest a myślę że to nie koniec. :D

Obrazek
Zdjęcia są kiepskiej jakości z telefonu. ;:185
Małgosiu - dziewczyny czy u was też tej nocy był prawie huragan?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie Wituś dopiero zaczyna wiać. Dziś było znośnie ale na jutro i sobotę zapowiadają "urwanie głowy". I pewnie znów niewiele zrobię w ogrodzie ;:131

Zieleninka piękna ;:138 Gratuluję begonii ;:168

Moja jedyna bulwiasta- zdjęcie bez lupy :heja

Obrazek

Stale kwitnąca wcale nie wzeszła :roll:

U poziomek pojawiają się listki właściwe. Siałam pierwszy raz i nie wiem czego się spodziewać. Pewnie trzeba będzie pikować ale jeszcze są zbyt cieniutkie

Obrazek

Koleus Blumego jest ale Rokoko jeszcze milczy

Obrazek

U Ciebie koleusy już pokazują kolory ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Margo_margo jakiej używasz ziemi do wysiewu ? bardzo ładną ma struturę.

U mnie wczoraj poszło 60x Jalapeno "big" i 40x sierrano do ziemi.

A pogoda paskudna, zwiewa prawie z nóg, u mnie też truskawki pod wodą, nie wiem czy się uratują.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu dzisiaj zdecydowana poprawa, bo wiatr wiał całą noc i nie padało! Taras suchy i w ogrodzie lepiej a najbardziej zaskoczyła mnie łatwo schodząca płatami trawa :;230 Niestety wiatr dalej ostro wieje, ale czosnek masz szansę posadzić :D Ładne wschody ;:215 a nasiona maja szansę jeszcze wzejść widzę to u mnie że w niektórych pojemniczkach obok wysokiej rośliny wychodzą kolejne maluchy!
Dzisiaj ulubiony Twój dzień więc życzę pomyślnej soboty ;:196

Wszystkich Bywalców Tymczasowego pozdrawiam! ;:7
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dziś wiatr jest jeszcze większy niż ostatnio,dawno takiego nie było.Mam nadzieję że mnożarka przetrwa bo folia na niej jest już dosyć leciwa.
Jeżeli nie dopada Dorotko to ten wiatr wbrew pozorom pomaga bo ładnie obsusza ziemię.Także bądź dobrej myśli. ;:108
Ciekaw jestem Małgosiu czy w takich warunkach uda Ci się cokolwiek popracować i czy jest sens jak się nic nie zmieni żebyś jechała w ogóle.Przewieje Cię i tyle będzie pożytku. ;:185 ;:185 Masz wprawdzie tylko jedną begonię,ale objętościowo jest jak 20 moich. :;230 Z poziomkami się nie spiesz,jak swobodnie złapiesz w dwa palce też będzie i dla Ciebie i dla nich z korzyścią. ;:108 Moje koleusy zaczynają pokazywać kolory a w miarę jak sadzonki będą coraz większe barw będzie przybywać.Taka to cudaczna roślina.
Jutro jeden z ważniejszych dni w roku ogrodnika - sieję pierwsza turę pomidora. ;:108 :D
Pozdrawiam Wszystkich weekendowo. :wit Dobrego odpoczynku życząc. ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Małgoś piękne sadzoneczki. ;:215

Ja jak w zeszłym roku siałam poziomki, to do samego końca ich nie pikowałam i jak przyszła pora to od razu wsadzałam na miejsce docelowe. Miałam w mniej więcej takim zagęszczeniu jak u Ciebie. Pod koniec miały trochę ciasno, ale spokojnie dały radę. To pancerne roślinki. Tak więc myślę, że możesz sobie pikowanie odpuścić. No chyba, że będzie Ci się nudziło. ;:224
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu :wit

Jak zwykle piękne zdjęcia pokazujesz. ;:333
Już całkiem zielono u Ciebie :D

Moje papryczki są raczej niewyględne, ale może coś z nich jeszcze wyrośnie.

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit Dziś jest piątek, piąteczek, piątunio a to oznacza, że jutro nie muszę zrywać się do pracy, tylko spokojnie wstać do roboty ;:306

Dorota Taką mam ziemię

Obrazek

Obrazek
Kupiłam pierwszy raz w zeszłym sezonie bo mojej ulubionej Hollas już brakło. Byłam bardzo zadowolona. Lekka, przewiewna, dobrze trzyma wilgoć ale nie robi się mazista. Nawet bardzo drobne nasionka nie mają problemów z kiełkowaniem. Przedtem siałam dla np begonii a tej już nie muszę.
Dopiero w tym roku zobaczyłam taką informację ;:306

Obrazek

Dla wyjaśnienia, ja blondynka jestem :;230

Marysiu Dobrze, że obsycha bo przecież prace polowe czekają na nas. Właśnie liczyłam, że wiatr mimo, że dokuczliwy obsuszy nieco. Czosnek pewnie posadzę ale drzew przy tym wietrze nie przytnę. No trudno, nie jutro, to za tydzień ;:173
Na begonie już nie liczę bo przecież od grudnia siedzą w ziemi ale koleusy pewnie się pokażą. Rokoko jest bardziej chimeryczne przy wschodach.
Coś mi siewy w tym roku nie wychodzą ;:222

Wituś Na wieś pojadę, bo trzeba powoli ruszać z pracami ale "parcia" jeszcze nie ma. Skulę się gdzieś przy ziemi i coś jednak zrobię ;:306 Drzewa odpuszczę jeśli nadal będzie wiało bo zazwyczaj nie stoję stabilnie na drabinie tylko zwisam na jednej nodze ;:306 Z resztą, jest tyle innych rzeczy, które mogę zrobić.
Na złą pogodę mam odpowiednie, przeciw wiatrowe i wilgociowe ubranko a z czapką na razie się nie rozstaję.
Na razie jest ciepło, +10 w dzień a teraz termometr pokazuje 4,2.
Muszę powoli uciekać z jabłkami, bo jakieś takie.... suchawe się robią :roll:

Kasiu Dobrze, że o tych poziomkach napisałaś aleja i tak będę musiała pikować. Miejsce docelowe jest jeszcze zajęte a te maluchy chcę w skrzynce zadołować do jesieni. No chyba, że "nie wytrzymie" ;:306
Za pikowaniem bardzo już tęsknię ale mam braki w miejscówkach na parapecie więc poziomki muszą się gnieść. Niebawem szklarenka pójdzie na balkon to trochę przystopują ;:215

Beatko To Twoje ostre? Te siane w styczniu? Bardzo piękne ;:138
A jak zakończył się eksperyment z koleżanką? Która metoda była bardziej skuteczna?
Ile najdłużej wschodziły?
Mnie ten dzwonek denerwuje, bo nie chce kiełkować ;:223
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Lepiej kiełkowały te, które były wysiane w ziemi.
Sadzoneczki powinny być większe, ale stoją na parapecie, przy oknie ze szparkami i może jest im troszkę zimno.
Trudno, muszą jakoś dać radę.
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Jak pomidor sieję znaczy że sezon oficjalnie uważam za otwarty. ;:215
Dziś 640 nasion powędrowało tam gdzie ich miejsce. :D

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Witaj Małgosiu, w końcu trafiłam do Twojego ogrodu, co prawda jeszcze w zimowej szacie ale wiosna już blisko ;:3

Faworyt piękną nasionkową defiladę zrobiłeś Obrazek
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witku, jak zwykle, odległości centymetrem mierzone. :;230 ;:333

Beatko, fajnie wyglądają te Twoje papryczki, czy Ty od razu siejesz do pojemników docelowych?

Małgoś, mam nadzieję, że użyłaś czynnego rilaksu w tymczasowym, sieweczki wyglądają obiecująco, kiedy będzie można poziomki zrywać?

U mnie dzień kwiatowy, szałwia błyszcząca i heliotropki przepikowane, do tych ostatnich to trzeba świętą cierpliwość mieć, tak wolno rosną, wysiewałam z własnych nasion i nie wiedziałam, ile w tych plewach nasion jest, ale trochę było, część przepikowałam, spory zapas został, jak się uchowają to może dla naszej Kukuczki się przydadzą? ;:306
Obrazek

Obrazek

Jutro nów, to przy roślinach nie będę robić, zajmę się logistyką, miejsc będę szukać, bo kolejne roślinki łebki pokazują.
Jeszcze jedna szklarenka balkonowa by mi się przydała, mam dwie, ale one w domu stoją, to nie są już balkonowe, czyż nie??? ;:306
Takim to argumentem będę Mżonka przekonowywač o konieczności zakupu ;:224

Pozdrawiam Irena

Witaj Ula, wspaniale trafiłaś z tą defiladą pomidorowych żołnierzyków. ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witam Cię Ula w ogrodzie Małgosi,której chwilowo nie ma bo zmaga się z huraganem na swoich włościach. ;:306 Armia zdyscyplinowanych nasion ukryła się chwilowo pod ziemią,ale już za parę dni powinna zacząć wychodzić z okopów. :;230 ;:215
Takiej ilości heliotropów Irenko zazdroszczę Ci.Ja muszę się w tym roku zadowolić trzema. Jakbyś wysiała begonię to dopiero powiedziałabyś że trzeba anielskiej wręcz cierpliwości. :;230
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

Irenko heliotropki wyglądają wspaniale, do pozazdroszczenia :wink:

Witku armia Twoich nasionek zmieni kolor mundurka, ale dalej będzie wesołą armią ;:306
Pozdrawiam
Ula
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”