Familokowego ciag dalszy
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Familokowego ciag dalszy
Oświećcie mnie, bo nie kapuję. Po co zostawiacie domki dla robali? I gdzie je zostawiacie?
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ewuniu murarki jak piszesz robale to ginekolożki i zapładniają roślinki, dobrze kumam Jadziu?
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 9,1,0.html
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 9,1,0.html
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
To są domki dla robali czy owadów? 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
JOASIU to domki dla owadów robale to też owady .Mogą tam się gnieździć wszystkie robale .Są różnej grubości rurki i każdy wybierze taką która mu pasuje .Wiosną zrobię domki dla Skorków niech też się ciesz z własnego domu
ANUSIU oczywiście ,że dobrze kumasz
gdyby nie owady to nie byłoby kwiatów, owoców itd. Niektóre owady takie jak Bujanka większa to takie kukułki wśród owadów podrzucają swoje jaja dzikim pszczołom, a ich jajami karmią sie młode larwy Bujanki.
EWCIA swoje domki dla owadów zbyt późno ułożyłam pod dachem wędzarni, bo owady już wiosną wybierają sobie miejsca na rozród i zimowanie. Dlatego tylko jedna rurka została zasiedlona. Takie domki można byle gdzie zawiesić, postawić .Dobre są też cegły dziurawki nawet one są zasiedlone przez owady.To mali pomocnicy ogrodnika http://ladnydom.pl/Ogrody/1,113385,9313 ... owada.html .
jeśli temat owadów to fotki z owadami w roli głównej

ANUSIU oczywiście ,że dobrze kumasz

EWCIA swoje domki dla owadów zbyt późno ułożyłam pod dachem wędzarni, bo owady już wiosną wybierają sobie miejsca na rozród i zimowanie. Dlatego tylko jedna rurka została zasiedlona. Takie domki można byle gdzie zawiesić, postawić .Dobre są też cegły dziurawki nawet one są zasiedlone przez owady.To mali pomocnicy ogrodnika http://ladnydom.pl/Ogrody/1,113385,9313 ... owada.html .
jeśli temat owadów to fotki z owadami w roli głównej

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Ale znawca ze mnie
Wiem że, owady mają duże znaczenie w przyrodzie, są wśród nich nie tylko szkodniki, ale także owady pożyteczne - drapieżniki i zapylacze więc warto im zapewnić lokum.Pomysł bardzo fajny. 

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jadziu
ale u ciebie kolorowe powtórki ,,,i tyle różnych żyjątek mieszka w Twoich kwiatach
pewnie im dobrze w tych zapachach i kolorach.Miłe takie widoki jak za oknem śnieg,,,

pewnie im dobrze w tych zapachach i kolorach.Miłe takie widoki jak za oknem śnieg,,,

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jadzieńko masz śliczne zieloniutkie pędy różyc, u mnie też wyglądają ok, ale u żadnej nie widzę jeszcze żeby startowała
Liliowce
właśnie je będę sadzić wiosną, bo parę zamówiłam. 

Liliowce

- JAKUCH
KRYSIU nie wszystkie róże mają takie zielone pędy i tylko te co są posadzone pod murem mają te czerwone noski .Jednak też nie wszystkie, bo te które dosadziłam niestety ,albo nie są w takiej kondycji.Ja zamówiłam tylko lilie nic co ma większe rozmiary nie zamawiałam
STASIU było więcej żyjątek w tym roku nie widziałam Srogonia baldaszkowca a szkoda to taki śliczny kolorowy owad.Chyba jest u mnie zbyt dużo pająków i to one chwytają w swoje sidła inne owady.
JOASIU nie każdy musi się znać na wszystkim .Ładne budki dla owadów ma Krysia [Christinkrysia]Marny byłby świat bez owadów dlatego trzeba stworzyć im warunki żeby zechciały u nas pozostać .Skorki lubią odwrócone doniczki z sianem czy słomą.W upalne dni tam się chowają

STASIU było więcej żyjątek w tym roku nie widziałam Srogonia baldaszkowca a szkoda to taki śliczny kolorowy owad.Chyba jest u mnie zbyt dużo pająków i to one chwytają w swoje sidła inne owady.
JOASIU nie każdy musi się znać na wszystkim .Ładne budki dla owadów ma Krysia [Christinkrysia]Marny byłby świat bez owadów dlatego trzeba stworzyć im warunki żeby zechciały u nas pozostać .Skorki lubią odwrócone doniczki z sianem czy słomą.W upalne dni tam się chowają

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Jadziu, bliżej wiosny mogłabyś założyć wątek o owadach ( chyba, że już taki jest). Nie znam się na nich i nie wiem, które są pożyteczne, a które nie. A może tu, u siebie zrobisz nam ściągę?
Zdjęcia pierwsza klasa, nareszcie mogę bez przyspieszonego bicia serca przyjrzeć się mieszkańcom ogrodów. Wiem, wiem, że jest mnostwo książek na ten temat, ale jest też mnóstwo książek o kwiatach, a jednak ciągle o nich piszemy. Ja z natury lękam się wszystkiego, co się rusza ( myślę o pająkach, pajęczakach, robalach zwanych owadami). Od niedawna przełamałam strach na tyle, że mogę oglądać zdjęcia pająków, ale tych zdjęć nie dotykam - to taka fobia, która trwa u mnie od dzieciństwa. Owadów aż tak się nie boję, co więcej podziwiam je na swój sposób, ale się nie znam. Dlatego wielkie dzięki za takie poglądowe zdjęcia. Jeśli dopiszesz do nich : szkodnik czy nie, to będę zachwycona.

- JAKUCH
EWCIA pokazuję raczej owady pożyteczne, bo każdy z nich w jakiś sposób nam pomaga .Zwalczają mszyce i inne niepożądane stwory.Musiałabym je wszystkie opisać, bo nie każdy ma swój folder .Nie jestem żadnym entomologiem lecz lubię wiedzieć co biega czy fruwa po moim ogródku czy po roślinach ,żeby niepotrzebnie ich nie ukatrupić

Łanocha siedzi sobie wśród kwiatowych płatków, zajmuje się pożeraniem pyłku, nektaru? a także samych płatków. Z tego też względu nie ma wielu fanów wśród ogrodników.Zaś larwy, mają około 3 cm i żyją pod ziemią, gdzie odżywiają się korzonkami różnych roślin.

Łanocha siedzi sobie wśród kwiatowych płatków, zajmuje się pożeraniem pyłku, nektaru? a także samych płatków. Z tego też względu nie ma wielu fanów wśród ogrodników.Zaś larwy, mają około 3 cm i żyją pod ziemią, gdzie odżywiają się korzonkami różnych roślin.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Podziwiam Jadziu Twoja wiedzę i chęć katalogowania osobników, dobrze wiedzieć co "łazi" lub fruwa po ogrodzie.
U mnie chyba w grudniu spotkałam jeża żywego jak się cieszyłam a kilka dni wcześniej dwa niestety martwe.
U mnie chyba w grudniu spotkałam jeża żywego jak się cieszyłam a kilka dni wcześniej dwa niestety martwe.
- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Kochana skąd ty masz taką wiedzę? 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Jadziu i ja podziwiam Twoją wiedzę na temat owadów - oglądam zdjęcia z otwartą buzią . Też nie znam się na owadach i ne wiem które pożyteczne a które nie .
Dzięki Ci za zdjęcia
Pozdrawiam serdecznie i oby do wiosny
Dzięki Ci za zdjęcia

Pozdrawiam serdecznie i oby do wiosny

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Tego łanocha zdecydowanie tępię w ogrodzie. Pokazałaś pluskwiaki, które też chyba niezbyt lubimy w ogrodzie. Te tykwy sachalińskie bardzo przydaja mi się do ozdób robionych na zaduszki .
- JAKUCH
EWCIA ja żadnego owada nie tępię no chyba ,ze jest to Poskrzypka czy Ogrodnica niszczylistka .Dla nich jestem bezwzględna. Łanocha jeśli zbytnio mi ogryza płatki kwiatów dostaje prztyczka w noc i ucieka. Fakt ,że Srogoń bardzo niszczy płatki róż swymi odnóżami, ale co tam to śliczny owad .Dla wszystkich jest dom otwarty byle zbyt gromadnie nie odwiedzali mojego ogródka bo wtedy to juz i klęska .Jednak pojedyncze okazy niech sobie są

Złotook należy do rodziny sieciarek Neuroptera
Są to bardzo pożyteczne owady, gdyż ich larwy w sezonie wegetacyjnym żywią się m.in. mszycami, przędziorkami czerwcami, miodówkami oraz larwami zwójek. Potrafi w ciągu 2 tyg. zjeść 450 mszyc. Jesienią na zewnątrz ustawiamy małe skrzynki z wywierconymi na wylot dziurami. Wnętrze należy wypełnić suchymi liśćmi (dębowe, bukowe) lub słomą. Pomalowane w kolorze czerwonym, pomarańczowym lub brązowym wabią do środka te owady. W jednej skrzynce może przezimować nawet kilkaset złotooków.
Skrzynki wieszamy na wysokości 1,5 - 2 m, najlepiej od strony słonecznej (wschód-zachód) w pobliżu ściany budynku, na drzewie lub między krzewami. Powinny być usytuowane w zacisznym miejscu i chronione przed deszczem i silnym wiatrem. Złotook jest wrażliwy na mróz, dlatego w okresie zimowym często wlatuje do zabudowań. W tym okresie owady są bardzo nieporadne. Chętnie zasiedlają strychy, pomieszczenia mieszkalne, piwnice.To wiadomości z sieci
TERENIU wiedzę czerpię z internetu mam swoje stronki na których jest sporo wiadomości ,a najlepsze jest szukanie nazw danych owadów chociaż wiadomo do jakiej grupy należy. Czasem sporo czasu muszę temu poświęcić

http://www.koppert.info.pl/sklep/mszyce ... s-colemani tu calutki rozwój Mszycarza szklarniowego bo tak zwie się mumijka mszycowa
OLU wiedza jest w sieci tylko trzeba jej poszukać .Jestem ciekawska i lubię wszystko wiedzieć

Tego pana wszyscy znają a tu podpowiedź z bloga https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... ej-osobie/
pytanie, mogące nurtować ogrodników/działkowiczów: czy skorki są owadami pożytecznymi, czy jednak szkodliwymi? Odpowiedź nie jest wcale prosta. Skorki są bowiem wszystkożerne. W pierwszej kolejności są roślinożerne. Zjadają obumierające fragmenty roślin, podgryzają młode listki oraz płatki kwiatów, a także dobierają się do opadłych, już nieco przegniłych owoców. Żywią się również pyłkiem kwiatowym, piją nektar, a także spadź. Często jednak nabierają ochoty na pokarm mięsny. W internecie można znaleźć stwierdzenie, że skorki są naturalnymi wrogami rybików cukrowych. Pierwszy raz zetknąłem się z tym przy okazji pewnego telewizyjnego teleturnieju, gdzie pytanie dotyczyło właśnie tego zagadnienia. Osobiście jednak wątpię by skorki były skłonne polować na te szybkie owady. Do ich ulubionych zdobyczy, należą bowiem małe, delikatne i przede wszystkim powolne ofiary takie jak mszyce czy małe gąsienice. Prócz nich zjadają także owadzie jajeczka oraz padlinę. Można więc powiedzieć, ze skorki są zarówno szkodliwe jak i pożyteczne. Owszem podgryzają rośliny, zwłaszcza kwiatowe płatki, ale w pewnym stopniu rekompensują to pożeraniem szkodników..
ANUSIU tak bym chciała ,żeby jakiś jeżyk u mnie zamieszkał .Niestety nie ma w pobliżu jeży a kiedyś było ich sporo za ogródkiem

W rozwoju Wojsiłek zachodzi przeobrażenie zupełne ? występuje postać poczwarki. Samica składa jaja do ziemi. Gąsienicowate larwy żyją w wilgotnej glebie, żerując na chorych owadach. Przepoczwarczenie następuje w ziemi. Poczwarka typu wolnego. Osobniki dorosłe można obserwować od maja do września
W Polsce gatunek występujący pospolicie, lecz jego dokładniejsze rozmieszczenie na terenie kraju nie jest dobrze poznane. Można go spotkać w lasach mieszanych, wzdłuż rzek i strumieni. Odżywia się nektarem kwiatów, drobnymi, chorymi lub martwymi owadami to wpis z Wikipedii
Na dzisiaj to na razie tyle
kapie z dachów i śniegu coraz mniej .Mam tylko nadzieję ,ze minusowe temperatury na przyszły tydzień się nie sprawdzą

Złotook należy do rodziny sieciarek Neuroptera
Są to bardzo pożyteczne owady, gdyż ich larwy w sezonie wegetacyjnym żywią się m.in. mszycami, przędziorkami czerwcami, miodówkami oraz larwami zwójek. Potrafi w ciągu 2 tyg. zjeść 450 mszyc. Jesienią na zewnątrz ustawiamy małe skrzynki z wywierconymi na wylot dziurami. Wnętrze należy wypełnić suchymi liśćmi (dębowe, bukowe) lub słomą. Pomalowane w kolorze czerwonym, pomarańczowym lub brązowym wabią do środka te owady. W jednej skrzynce może przezimować nawet kilkaset złotooków.
Skrzynki wieszamy na wysokości 1,5 - 2 m, najlepiej od strony słonecznej (wschód-zachód) w pobliżu ściany budynku, na drzewie lub między krzewami. Powinny być usytuowane w zacisznym miejscu i chronione przed deszczem i silnym wiatrem. Złotook jest wrażliwy na mróz, dlatego w okresie zimowym często wlatuje do zabudowań. W tym okresie owady są bardzo nieporadne. Chętnie zasiedlają strychy, pomieszczenia mieszkalne, piwnice.To wiadomości z sieci
TERENIU wiedzę czerpię z internetu mam swoje stronki na których jest sporo wiadomości ,a najlepsze jest szukanie nazw danych owadów chociaż wiadomo do jakiej grupy należy. Czasem sporo czasu muszę temu poświęcić

http://www.koppert.info.pl/sklep/mszyce ... s-colemani tu calutki rozwój Mszycarza szklarniowego bo tak zwie się mumijka mszycowa
OLU wiedza jest w sieci tylko trzeba jej poszukać .Jestem ciekawska i lubię wszystko wiedzieć

Tego pana wszyscy znają a tu podpowiedź z bloga https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... ej-osobie/
pytanie, mogące nurtować ogrodników/działkowiczów: czy skorki są owadami pożytecznymi, czy jednak szkodliwymi? Odpowiedź nie jest wcale prosta. Skorki są bowiem wszystkożerne. W pierwszej kolejności są roślinożerne. Zjadają obumierające fragmenty roślin, podgryzają młode listki oraz płatki kwiatów, a także dobierają się do opadłych, już nieco przegniłych owoców. Żywią się również pyłkiem kwiatowym, piją nektar, a także spadź. Często jednak nabierają ochoty na pokarm mięsny. W internecie można znaleźć stwierdzenie, że skorki są naturalnymi wrogami rybików cukrowych. Pierwszy raz zetknąłem się z tym przy okazji pewnego telewizyjnego teleturnieju, gdzie pytanie dotyczyło właśnie tego zagadnienia. Osobiście jednak wątpię by skorki były skłonne polować na te szybkie owady. Do ich ulubionych zdobyczy, należą bowiem małe, delikatne i przede wszystkim powolne ofiary takie jak mszyce czy małe gąsienice. Prócz nich zjadają także owadzie jajeczka oraz padlinę. Można więc powiedzieć, ze skorki są zarówno szkodliwe jak i pożyteczne. Owszem podgryzają rośliny, zwłaszcza kwiatowe płatki, ale w pewnym stopniu rekompensują to pożeraniem szkodników..
ANUSIU tak bym chciała ,żeby jakiś jeżyk u mnie zamieszkał .Niestety nie ma w pobliżu jeży a kiedyś było ich sporo za ogródkiem

W rozwoju Wojsiłek zachodzi przeobrażenie zupełne ? występuje postać poczwarki. Samica składa jaja do ziemi. Gąsienicowate larwy żyją w wilgotnej glebie, żerując na chorych owadach. Przepoczwarczenie następuje w ziemi. Poczwarka typu wolnego. Osobniki dorosłe można obserwować od maja do września
W Polsce gatunek występujący pospolicie, lecz jego dokładniejsze rozmieszczenie na terenie kraju nie jest dobrze poznane. Można go spotkać w lasach mieszanych, wzdłuż rzek i strumieni. Odżywia się nektarem kwiatów, drobnymi, chorymi lub martwymi owadami to wpis z Wikipedii
Na dzisiaj to na razie tyle