Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8  
Autor Wiadomość
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 24 sie 2015, o 22:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2828
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Ja muszę trzymać przez kilka dni w domu aby podkisły, bo mam bardzo zimną piwnicę - jak wynoszę podkiszone ogórki , to fermentacja ustaje.

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krynka
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 24 sie 2015, o 23:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1494
Skąd: okolice stolicy

 1 szt.
Ja zalewam gorącą solanką i u mnie nie kipią. Po kilku dniach pasteryzuję,bo nie lubię zbyt kwaśnych ogórków.
Ostatnio koleżanka uświadomiła mnie,że nie powinno się ogórków pasteryzować,bo podczas pasteryzacji giną bakterie probiotyczne :roll: Zostawiłam więc kilka słoików z bakteriami,bo obiecałam :wink:
Pozdrawiam Joasiu ;:196

_________________
Pozdrawiam serdecznie- Ela


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
barbra13
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 25 sie 2015, o 00:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4647

 1 szt.
Zrobiłam tak : ogórki , chrzan, czosnek, koper, gorczyca- przykryłam listkami z winogron, zalałam gorącą solanką z odrobiną cukru. Słoiki stoją w kuchni już kilka dni, a jutro wymarsz do piwnicy. A póżniej zobaczymy, czy do zjedzenia, czy na kompost :roll: .

_________________
Pozdrawiam
Doniczkowe 2
A jednak kaktusy 2


Góra   
  Zobacz profil      
 
anulab
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 25 sie 2015, o 06:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3169
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Solanką zalewam na maksa,nic nie może wystawać,mocno zakręcam,no i stężenie solanki robię precyzyjnie,nie odmierzam łyżkami bo łyżki mam różne,5 deko soli na litr wody i nie ma prawa się nie udać.A te listki to przykryte zalewą ? Ja listki kładę na dno,żeby nic nie śmiało wystawać.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
barbra13
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 25 sie 2015, o 08:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4647

 1 szt.
Listki przykryte zalewą, ale u mnie ma prawo się nie udać, bo to mój pierwszy raz.
Basia

_________________
Pozdrawiam
Doniczkowe 2
A jednak kaktusy 2


Góra   
  Zobacz profil      
 
anulab
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 25 sie 2015, o 09:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 3169
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1 szt.
Zapytałam dla upewnienia się czy wszystko zrobione dobrze,to wtedy musi się udać.Temperatura optymalna do kiszenia to około 20 stopni,za wysoka to buzują za mocna i mogą być puste,za niska to mogą wdać się bakterie gnilne i zalewa może być śluzowata. :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rozmalinka
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 30 sie 2015, o 14:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1517
Skąd: Szczecin

 0 szt.
Jaka Waszym zdaniem jest najlepsza do kiszenia odmiana? A do marynowania?

_________________
Pozdrawiam. Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
zfieszak
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 22 lip 2016, o 13:53 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Avatar użytkownika
Postów: 15
Skąd: Czernikowo

 1 szt.
Ja mam w tym roku Odysa - robiłam już kiszone, są mega smaczne, ważne tylko by nie zrywać zbyt dużych ogórków bo się zrobią kapcie.

Podobna do mojej metoda na dobre ogóraski jest zmoderowane, szarotka66 - też daję 2 łyżki soli na litr wody i trzymam kilka dni w cieple.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rozmalinka
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 16 sty 2017, o 12:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1517
Skąd: Szczecin

 0 szt.
Kochani... pierwszy raz w tym roku robiłam ogórki kiszone. Starałam się jak mogłam. W większości słoików ogórki są puste w środku. Jaka może być przyczyna?

_________________
Pozdrawiam. Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 16 sty 2017, o 12:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11303
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
W tym roku i już zdążyły się popsuć ? :wink: .Przyczyną pustych ogórków najczęściej jest zbyt wysoka temperatura podczas kiszenia. Fermentacja mlekowa zachodzi zbyt szybko i wydzielający się dwutlenek węgla nie nadąża się rozpuszczać w solance. Poza tym wraz ze wzrostem temperatury maleje szybkość rozpuszczania się CO2 w wodzie.Drugim powodem to odmiana.Podobno niektóre mają tendencję do tworzenia pustych komór podczas koszenia. Trzeci powód to nieodpowiedni sklad zalewy i nie całkiem prawidłowa fermentacja.


Góra   
  Zobacz profil      
 
rozmalinka
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 16 sty 2017, o 13:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1517
Skąd: Szczecin

 0 szt.
No wiadomo, że chodzi o sezon 2016/2017 ;:108 Ja miałam odmianę Julian.
A jaką polecacie? Czy można ogórki zalać wrzącą solanką i od razu wynieść do piwnicy? Latem temperatura w moim mieszkaniu zawsze przekracza 20 stopni.

_________________
Pozdrawiam. Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11303
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Ja mam Juliana od lat i nie zdażyło się, żeby były puste.Po zalaniu solanką od razu wynoszę do piwnicy, gdzie kisną powolutku około miesiąca. Nawet jeszcze po 2 miesiacach można usłyszeć "psyknięcia " uchodzących ze słoików gazów. 2 tygodnie temu poszedł ostatni słoik Julianów z 2015 roku, który zawieruszył sie na półce z sałatkami.Nie ma to jak kanapki z pasztetem i kiszonym ogórkiem :D . Używam wody w 5 litrowych PETach z Biedronki lub Lidla, bo jest odżelaziana, dodaję soli wapniowych pod postacią siarczanu wapnia czyli gipsu i robię solankę 6,5%, ktorej litr wystarcza na 3-3,5 litrowego słoika (używa litrowych słoików Wecka ). W prawidłowo zrobionej kiszonce powinno być od 2 do 3 g soli na kilogram.Takich samych proporcji używam przy kiszeniu kapusty.


Góra   
  Zobacz profil      
 
rozmalinka
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1517
Skąd: Szczecin

 0 szt.
A jaką solanką zalewasz? Gorącą? Słoiki od razu zamykasz szczelnie?

_________________
Pozdrawiam. Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 16 sty 2017, o 17:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11303
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Zimna woda prosto z butli. Sól rozpuszczam tylko wtedy jak ma dużo piasku i osadów. Jak jest czysta to sypię miarke 20-25 g do litrowego słoika i zalewam wodą. Zakladam gumkę i sprężynkę. Słoiki zakręcane zamykam średnio mocno, żeby gazy uchodziły w miare swobodnie. Ważne aby woda była twarda bo wtedy ogórki też są twarde i chrupiące. Już wcześniej o tym pisałem i podałem link do artykułu o kiszeniu.


Góra   
  Zobacz profil      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 17 sty 2017, o 16:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2828
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Ja jem własnie kiszone Juliany z 2014 roku i są twarde (pyszne).
Zawsze zalewam chłodną wodą. Raz dla próby zalałam wrzątkiem i i ogórki gwałtownie kisły, mocno kipiały - wyszły puste w środku.
Ja gotuję kranówkę z solą, studzę i zalewam.

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rozmalinka
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 17 sty 2017, o 19:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1517
Skąd: Szczecin

 0 szt.
Czyli ta gorąca woda może być przyczyną ;:108 Trzeba próbować dalej i nie poddawać się :D

_________________
Pozdrawiam. Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Kiszone ogórki
PostNapisane: 17 sty 2017, o 20:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 11303
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Goracą wodą babcia zalewała malosolne, żeby szybciej ukisły. Nawet nakrawała na krzyż lub obcinała koncówki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 131 ]  Idź do strony nr...        1 ... 4, 5, 6, 7, 8  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *