A Twój grudnik piękny.
Moje cudeńka - miaaa
-
volumineux
- 500p

- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkoda, że nie wiedziałam, że będziesz w Łodzi
. A kaktusy w palmiarni jak zawsze piękne.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- koniczynka

- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- miaaa

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Gosiu bo to wszystko tak na szybko było, w ostatniej chwili się dowiedziałam, że w końcu tam pojadę :P A w ogóle byłam nastawiona tylko i wyłącznie na wystawę stortczyków
a tu niespodzianka
Miła oczywiście
Pierwszy raz byłam w łódzkiej Palmiarni, ale z pewnością tam wrócę :P a jak będę się wybierać to na pewno dam Ci znać
Kochani mam nowości ale to nie są "wystawowe łowy"
tylko skromny zakup u pana Nalaskowskiego
Dopiero co je wsadziłam, narobiłam fotek i już jestem

Po kolei:
Wymarzony Thelocactus bicolor

Chamaecereus silvestrii

Mammillaria bocasana

Lobivia aurea

Lobivia cinnabarina nuevo m. zudanes

Sulcorebutia hertusii

Notocactus rutilans

Mam pytanie do naszych forumowych ekspertów:
Jak zimować Notocactusy
>>> wyczytałam, że odpoczywają one w zimie tylko 3 miesiące, inaczej niechętnie kwitną.
Na koniec prośba >>> Jeśli macie dobre serduszka
i chcielibyście dać choć odrobinkę radości maluszkim bez rodziców , przy okazji zostać Świętymi Mikołajami>>> Zajrzyjcie na podany niżej wątek :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Kochani mam nowości ale to nie są "wystawowe łowy"
Dopiero co je wsadziłam, narobiłam fotek i już jestem

Po kolei:
Wymarzony Thelocactus bicolor

Chamaecereus silvestrii

Mammillaria bocasana

Lobivia aurea

Lobivia cinnabarina nuevo m. zudanes

Sulcorebutia hertusii

Notocactus rutilans

Mam pytanie do naszych forumowych ekspertów:
Jak zimować Notocactusy
Na koniec prośba >>> Jeśli macie dobre serduszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Kaktusy kupiłaś widzę tam gdzie polecałem
. Bardzo dobrze, jak zwykle nienagannie, zadbane kaktusy, czasami jak się kupi od jakiegoś sprzedawcy ,,x" to kaktusy nie są kaktusami, tylko czymś kaktusopodobnym... Widzę, że sulkę kupiłaś
. Gratuluję. Bardzo ładne roslinki. Zaskoczyłaś mnie Dorotko. Co do Notocactus, to ja zimuję je troszeczkę krócej, rozbudzam je gdzieś ze 2 tygodnie wcześniej niż inne roślinki. Ja też kiedyś tak słyszałem, ze krócej powinno się je zimować.
Pozdrowionka.
Pozdrowionka.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 
- miaaa

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
Darku pana Nalaskowskiego mam na allegro w ulubionych już od dawna, cały czas śledzę jakie roślinki ma w ofercie, tylko dopiero teraz się zebrałam z zakupem
Cieszę się, że Ci się podobają :P Głównym kryterium wyboru były kwiaty
na Thelocactusa bicolor chorowałam od dawien dawna
na rebutie ostatnio zachorowałam, ale w ofercie była tylko muscula ( a taka już mam) więc zdecydowałam się na sulkę
A powiem Ci, że jestem bardzo zadowolona z zakupu:) Roślinki dotarły do mnie w idealnym stanie, zdrowe, sprzedawca przy okazji udzielił mi kilka rad dotyczących zimowania
Muszę się jeszcze o Notocactusy dopytać :P
Cieszę się, że Ci się podobają :P Głównym kryterium wyboru były kwiaty
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Roślinka opisana jako Lobivia pugionacantha to tak naprawdę forma Lobivia aurea. Prawdziwa Lobivia pugionacantha wygląda tak: http://www.ptmk.eia.pl/lobivia/pugionac ... antha.html
Kiedyś pisałem do sprzedawcy, że ma źle opisaną lobiwkę w swojej ofercie, ale upiera się przy swoim. No cóż, pewne argumenty do faceta nie docierają.
I jeszcze odnośnie Lobivia cinnabarina nuevo m. zudanes - Zudanes to miasteczko w Boliwii. Słynie z tego, że na górce nad miastem rośnie Sulcorebutia rauschii - jest to jej jedyne znane stanowisko. I razem z tą sulką rośnie forma Lobivia cinnabarina, czasem określana jako L.cinnabarina v.grandiflora. Wydaje się, że to właśnie ta roślinka.
Kiedyś pisałem do sprzedawcy, że ma źle opisaną lobiwkę w swojej ofercie, ale upiera się przy swoim. No cóż, pewne argumenty do faceta nie docierają.
I jeszcze odnośnie Lobivia cinnabarina nuevo m. zudanes - Zudanes to miasteczko w Boliwii. Słynie z tego, że na górce nad miastem rośnie Sulcorebutia rauschii - jest to jej jedyne znane stanowisko. I razem z tą sulką rośnie forma Lobivia cinnabarina, czasem określana jako L.cinnabarina v.grandiflora. Wydaje się, że to właśnie ta roślinka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek