Topinambur, słonecznik bulwiasty
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Topinambur, słonecznik bulwiasty
Według mnie bulwy topinamburu przenoszą gryzonie.U mnie pojawia się w miejscach w których nigdy nie był sadzony i to daleko od innych egzemplarzy.Gdy usuwam takie "samosiejki" to stwierdzam ,że swój początek mają bardzo głęboko.
Albo "przenoszony" jest z kompostem ale to musiałyby być jakieś niewielkie , niezauważalne części bulw.Ale to trop chyba bez sensu.
Albo "przenoszony" jest z kompostem ale to musiałyby być jakieś niewielkie , niezauważalne części bulw.Ale to trop chyba bez sensu.
Aby nie dopuścić do ekspansji topinamburu wykopywane bulwy oczyszczam na zagonie z topinamburem. Ziemia po takim oczyszczaniu pozostaje na zagonie z topinamburem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na pewno gryzonie roznoszą topinambur - dwukrotnie udało mi się znaleźć spiżarnię z różnymi bulwami i korzonkami i był wśród nich topinambur. Ciekawiło mnie to, że było tam dużo korzeni mlecza i poczytałam że są zdrowe dla ludzi
.
Ludzie od zawsze naśladowali zwierzęta poznając nowe rośliny - jeść czy nie jeść - oto jest pytanie
.
Wykopując topinambur dokładnie oczyszczam z ziemi na miejscu, a obierając w domu, wszystkie obierki wyrzucam do śmieci zmieszanych, pomimo że mam specjalny pojemnik na obierki (np marchwi) i zasilają one kompost.

Ludzie od zawsze naśladowali zwierzęta poznając nowe rośliny - jeść czy nie jeść - oto jest pytanie

Wykopując topinambur dokładnie oczyszczam z ziemi na miejscu, a obierając w domu, wszystkie obierki wyrzucam do śmieci zmieszanych, pomimo że mam specjalny pojemnik na obierki (np marchwi) i zasilają one kompost.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Aby wykopywać topinambur w zimie warto go teraz przykryć ściółką.
Kupiłem kilka bulw topinamburu i w listopadzie wsadziłem do ziemi.
Urośnie coś z tego ?
Urośnie coś z tego ?
Pozdrawiam Tadeusz
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Jeśli coś ich nie zje to wyrośnie, topinambur jest bardzo ceniony przez myszy, nornice i inne szkodniki 

Należało posadzić na głębokości około 20 cm w rozstawie 1x1 m.
-
Dziadek22
Po co taki rozstaw? U mnie rosły w rządku co 30 cm i były ładne bulwy.
Po co taki rozstaw? U mnie rosły w rządku co 30 cm i były ładne bulwy.
Moje nowe imię Szansa 

ostatnia szansa
Uprawiam dwie odmiany topinamburu.
Jedna, wczesna dorasta do wysokości 1,5 metra. Sadzę ją w rozstawie 50x50 cm.
Druga, późna dorasta do wysokości 3 metrów. Sadzę ją w rozstawie 1x1 m. Jak jest posadzona gęściej rośliny walczą między sobą o światło, rosną pod niebiosa, są wiotkie i się przewracają od silnego wiatru.
Jak się nie wiem co się kupiło lepiej posadzić za rzadko niż za gęsto.
Uprawiam dwie odmiany topinamburu.
Jedna, wczesna dorasta do wysokości 1,5 metra. Sadzę ją w rozstawie 50x50 cm.
Druga, późna dorasta do wysokości 3 metrów. Sadzę ją w rozstawie 1x1 m. Jak jest posadzona gęściej rośliny walczą między sobą o światło, rosną pod niebiosa, są wiotkie i się przewracają od silnego wiatru.
Jak się nie wiem co się kupiło lepiej posadzić za rzadko niż za gęsto.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Czy przy takim rzadkim rozstawie sadzisz coś innego między nimi?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Witam
Ostatnio w sklepie Carrefour widziałem bulwy topinamburu po niecałe 15 zł za opakowanie (chyba 0.5 kg) i tak sie zastanawiam czy po posadzeniu coś z niego wyrośnie ?? Ktoś może próbował ?? Gdzieś czytałem ze słodkie ziemniaki są moczone w jakiejś chemii żeby nie kiełkowały (i mi nie wykiełkowały).
Pozdrawiam daro---
Ostatnio w sklepie Carrefour widziałem bulwy topinamburu po niecałe 15 zł za opakowanie (chyba 0.5 kg) i tak sie zastanawiam czy po posadzeniu coś z niego wyrośnie ?? Ktoś może próbował ?? Gdzieś czytałem ze słodkie ziemniaki są moczone w jakiejś chemii żeby nie kiełkowały (i mi nie wykiełkowały).
Pozdrawiam daro---
Pozdrawiam
Daro---
Daro---
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
>Ludzie od zawsze naśladowali zwierzęta poznając nowe rośliny - jeść czy nie jeść - oto jest pytanie.<
Dość niebezpieczna metoda! przykłady? Renifery wsuwają muchomory bez szkody dla zdrowia. Mis koala opycha się przesiąkniętymi kwasem pruskim liśćmi eukaliptusa. Z naszego podwórka... Zając pożywia się zielem szaleju i nic mu nie jest.
A tak ad rem...Co to za szaleństwo z tym topinamburem? Przywleczono toto do Polski w czasie okupacji, gdy panował głód. Wartość odżywcza tej rośliny jest żadna. Zawiera cukier lewoskrętny, a wiec kompletnie nie strawny dla człowieka. Trzeba się napierniczyć żeby toto obrać. Smakowo tez zero.
Dość niebezpieczna metoda! przykłady? Renifery wsuwają muchomory bez szkody dla zdrowia. Mis koala opycha się przesiąkniętymi kwasem pruskim liśćmi eukaliptusa. Z naszego podwórka... Zając pożywia się zielem szaleju i nic mu nie jest.
A tak ad rem...Co to za szaleństwo z tym topinamburem? Przywleczono toto do Polski w czasie okupacji, gdy panował głód. Wartość odżywcza tej rośliny jest żadna. Zawiera cukier lewoskrętny, a wiec kompletnie nie strawny dla człowieka. Trzeba się napierniczyć żeby toto obrać. Smakowo tez zero.

Według Instytutu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk http://www.iop.krakow.pl/ias/gatunki/100 najwcześniejsza introdukcja/obserwacja: w Polsce w roku 1730.
Topinambur zalecany jest przez lekarzy i dietetyków z uwagi na to że zawiera inulinę. Ben-Erik van Wyk, Michael Wink: Rośliny lecznicze świata. Wrocław: MedPharm Polska, 2008,
Topinambur zalecany jest przez lekarzy i dietetyków z uwagi na to że zawiera inulinę. Ben-Erik van Wyk, Michael Wink: Rośliny lecznicze świata. Wrocław: MedPharm Polska, 2008,
-
Uwielbiam na surowo i w postaci chipsów.dziad_Jag pisze:...Co to za szaleństwo z tym topinamburem? ...Trzeba się napierniczyć żeby toto obrać. Smakowo tez zero.
O to chodzi aby się nie namęczyć z obieraniem - dotrzeć do odmian o łagodniejszych kształtach, ładniejszej skórce aby nie obierać lub obierać z komfortem obieraczką do ziemniaków

Ubiegłej jesieni natrafiłam w sklepie na tackę z dwunastoma zaschniętymi różowymi bulwkami topinamburu pochodzenia francuskiego w cenie 10 zł. Zaproponowałam w kasie 5 zł, kasjerka chętnie pozbyła się "śmieci", a ja miałam nadzieję, że przynajmniej 1-2 wypuści kiełki.daro--- pisze:Witam
Ostatnio w sklepie Carrefour widziałem bulwy topinamburu po niecałe 15 zł za opakowanie (chyba 0.5 kg) i tak sie zastanawiam czy po posadzeniu coś z niego wyrośnie ?? Ktoś może próbował ?? Gdzieś czytałem ze słodkie ziemniaki są moczone w jakiejś chemii żeby nie kiełkowały (i mi nie wykiełkowały). Pozdrawiam daro---
Wszystkie 12 wyrosło do 3 metrów wysokości

Moje bulwy wyrosły, czy Twoje wyrosną - pewności nie ma (próbowałam dwukrotnie batata i mi nie wyrósł, a inni maja pozytywne doświadczenia). To ryzyko - moje 5 złotych wygrało, czy Twoje 15 złotych przyniesie zysk?
Moje nowe imię Szansa