Topinambur, słonecznik bulwiasty

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Osmunda
500p
500p
Od: 18 maja 2016, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Topinambur, słonecznik bulwiasty

Post »

Według mnie bulwy topinamburu przenoszą gryzonie.U mnie pojawia się w miejscach w których nigdy nie był sadzony i to daleko od innych egzemplarzy.Gdy usuwam takie "samosiejki" to stwierdzam ,że swój początek mają bardzo głęboko.
Albo "przenoszony" jest z kompostem ale to musiałyby być jakieś niewielkie , niezauważalne części bulw.Ale to trop chyba bez sensu.
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aby nie dopuścić do ekspansji topinamburu wykopywane bulwy oczyszczam na zagonie z topinamburem. Ziemia po takim oczyszczaniu pozostaje na zagonie z topinamburem.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Na pewno gryzonie roznoszą topinambur - dwukrotnie udało mi się znaleźć spiżarnię z różnymi bulwami i korzonkami i był wśród nich topinambur. Ciekawiło mnie to, że było tam dużo korzeni mlecza i poczytałam że są zdrowe dla ludzi :).
Ludzie od zawsze naśladowali zwierzęta poznając nowe rośliny - jeść czy nie jeść - oto jest pytanie :D.

Wykopując topinambur dokładnie oczyszczam z ziemi na miejscu, a obierając w domu, wszystkie obierki wyrzucam do śmieci zmieszanych, pomimo że mam specjalny pojemnik na obierki (np marchwi) i zasilają one kompost.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Aby wykopywać topinambur w zimie warto go teraz przykryć ściółką.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
nilbul1
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 21:03

Post »

Kupiłem kilka bulw topinamburu i w listopadzie wsadziłem do ziemi.
Urośnie coś z tego ?
Pozdrawiam Tadeusz
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Jeśli coś ich nie zje to wyrośnie, topinambur jest bardzo ceniony przez myszy, nornice i inne szkodniki :)
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Należało posadzić na głębokości około 20 cm w rozstawie 1x1 m.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziadek22
Po co taki rozstaw? U mnie rosły w rządku co 30 cm i były ładne bulwy.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

ostatnia szansa
Uprawiam dwie odmiany topinamburu.
Jedna, wczesna dorasta do wysokości 1,5 metra. Sadzę ją w rozstawie 50x50 cm.
Druga, późna dorasta do wysokości 3 metrów. Sadzę ją w rozstawie 1x1 m. Jak jest posadzona gęściej rośliny walczą między sobą o światło, rosną pod niebiosa, są wiotkie i się przewracają od silnego wiatru.
Jak się nie wiem co się kupiło lepiej posadzić za rzadko niż za gęsto.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Czy przy takim rzadkim rozstawie sadzisz coś innego między nimi?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Nie.
Awatar użytkownika
daro---
100p
100p
Od: 17 sie 2016, o 22:44

Post »

Witam
Ostatnio w sklepie Carrefour widziałem bulwy topinamburu po niecałe 15 zł za opakowanie (chyba 0.5 kg) i tak sie zastanawiam czy po posadzeniu coś z niego wyrośnie ?? Ktoś może próbował ?? Gdzieś czytałem ze słodkie ziemniaki są moczone w jakiejś chemii żeby nie kiełkowały (i mi nie wykiełkowały).

Pozdrawiam daro---
Pozdrawiam
Daro---
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

>Ludzie od zawsze naśladowali zwierzęta poznając nowe rośliny - jeść czy nie jeść - oto jest pytanie.<
Dość niebezpieczna metoda! przykłady? Renifery wsuwają muchomory bez szkody dla zdrowia. Mis koala opycha się przesiąkniętymi kwasem pruskim liśćmi eukaliptusa. Z naszego podwórka... Zając pożywia się zielem szaleju i nic mu nie jest.
A tak ad rem...Co to za szaleństwo z tym topinamburem? Przywleczono toto do Polski w czasie okupacji, gdy panował głód. Wartość odżywcza tej rośliny jest żadna. Zawiera cukier lewoskrętny, a wiec kompletnie nie strawny dla człowieka. Trzeba się napierniczyć żeby toto obrać. Smakowo tez zero. ;:222
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Według Instytutu Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk http://www.iop.krakow.pl/ias/gatunki/100 najwcześniejsza introdukcja/obserwacja: w Polsce w roku 1730.
Topinambur zalecany jest przez lekarzy i dietetyków z uwagi na to że zawiera inulinę. Ben-Erik van Wyk, Michael Wink: Rośliny lecznicze świata. Wrocław: MedPharm Polska, 2008,
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziad_Jag pisze:...Co to za szaleństwo z tym topinamburem? ...Trzeba się napierniczyć żeby toto obrać. Smakowo tez zero. ;:222
Uwielbiam na surowo i w postaci chipsów.
O to chodzi aby się nie namęczyć z obieraniem - dotrzeć do odmian o łagodniejszych kształtach, ładniejszej skórce aby nie obierać lub obierać z komfortem obieraczką do ziemniaków :wink: .
daro--- pisze:Witam
Ostatnio w sklepie Carrefour widziałem bulwy topinamburu po niecałe 15 zł za opakowanie (chyba 0.5 kg) i tak sie zastanawiam czy po posadzeniu coś z niego wyrośnie ?? Ktoś może próbował ?? Gdzieś czytałem ze słodkie ziemniaki są moczone w jakiejś chemii żeby nie kiełkowały (i mi nie wykiełkowały). Pozdrawiam daro---
Ubiegłej jesieni natrafiłam w sklepie na tackę z dwunastoma zaschniętymi różowymi bulwkami topinamburu pochodzenia francuskiego w cenie 10 zł. Zaproponowałam w kasie 5 zł, kasjerka chętnie pozbyła się "śmieci", a ja miałam nadzieję, że przynajmniej 1-2 wypuści kiełki.
Wszystkie 12 wyrosło do 3 metrów wysokości :wink: , a pod nimi piękne kształtem różowe maczugi. Na dodatek bardzo smaczne na surowo, smaczniejsze od posiadanej przeze mnie odmiany jasnej. Tej jesieni również zasadziłam i mam nadzieję, ze przetrwają zimę (kraj pochodzenia to Francja). Na wszelki wypadek dosadzę wiosną aby nie stracić gatunku.
Moje bulwy wyrosły, czy Twoje wyrosną - pewności nie ma (próbowałam dwukrotnie batata i mi nie wyrósł, a inni maja pozytywne doświadczenia). To ryzyko - moje 5 złotych wygrało, czy Twoje 15 złotych przyniesie zysk?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”