SGL79 łatwo go nie oddam ,tym bardziej że dzisiaj zauważyłam maleńki kiełek
Moje kwiaty w hydroponice cz.2
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2
Russski zaintrygowałeś mnie tą uprawą i po świętach zabieram się do eksperymentu z nawozem do jedzenia
oby to znów nie był korzeń 
- bettysolo
- 500p

- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Russski a ten storczyk rośnie tylko w keramzycie ?
Zainteresowała mnie ta metoda bo coś nie mam ręki do storczyków a bardzo bym chciała nauczyć się je pielęgnować
Zainteresowała mnie ta metoda bo coś nie mam ręki do storczyków a bardzo bym chciała nauczyć się je pielęgnować
Pozdrawiam Beata 
- Russski

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, tylko keramzyt i trochę wody na dnie, polecam.
Przez kilka tygodni mogą odchorowywać zmianę warunków, ale później rosną jak na drożdżach, no i mają większą ilość kwiatów.
Przez kilka tygodni mogą odchorowywać zmianę warunków, ale później rosną jak na drożdżach, no i mają większą ilość kwiatów.
- bettysolo
- 500p

Super 
Zabiorę sie po Nowym Roku do eksperymentowania
Zabiorę sie po Nowym Roku do eksperymentowania
Pozdrawiam Beata 
- Teresa600

lili3110 nie wiem dlaczego Twój post nie trafił tutaj tylko otworzył zupełnie inna stronę mojego wątku
Może dlatego że podałaś w nim swój adres e-meilowy.Zmoderowano(sprawy handlowe/wymiany załatwiamy w sekcji ofertowejlub przez pw.) Iwona
Russski dopiero 3 tygodnie temu posadziłam sałatę wielkości zapałki do hydroponiki .Efekty są jak na razie mizerne, może dlatego ze nie podałam żadnego nawozu. Zrobiłam to z premedytacją,aby zobaczyc efekty.Następna próba będzie z nawozem.Żałuję ze nie zostawiłam maleństw ,tylko dałam sąsiadce ,bo mogłabym już robić nastepną próbę.
Może dlatego że podałaś w nim swój adres e-meilowy.Zmoderowano(sprawy handlowe/wymiany załatwiamy w sekcji ofertowejlub przez pw.) Iwona
Russski dopiero 3 tygodnie temu posadziłam sałatę wielkości zapałki do hydroponiki .Efekty są jak na razie mizerne, może dlatego ze nie podałam żadnego nawozu. Zrobiłam to z premedytacją,aby zobaczyc efekty.Następna próba będzie z nawozem.Żałuję ze nie zostawiłam maleństw ,tylko dałam sąsiadce ,bo mogłabym już robić nastepną próbę.
- bettysolo
- 500p

Chyba zmarnowałam storczykaRussski pisze:Pozwolę sobie pokazać jeszcze jeden ciekawy sposób uprawy.
Bierzemy doniczkę, w moim przypadku plastikowa. Robimy 2 dziurki kilka cm od dołu i uzupełniamy keramzytem.
Po posadzeniu tak rośliny wlewamy wody na tyle, aby zaczynała wyciekać dziurkami.
W ten sposób tanim kosztem mamy zestaw hydroponiczny, którego po mimo braku wskaźnika nie jesteśmy w stanie przelać ;)
Udało mi się w ten sposób odratować kilka storczyków, jak na przykład ten ze zdjęcia. Poprzedniej zimy miał tylko 2 liście, teraz mimo niesprzyjających warunków (musi mieć bardzo wysoką wilgotność powietrza) kwitnie nieprzerwanie od 2 miesięcy.
Z uwagi na bardzo zakamienioną wodę (co widać przy otworach i spodzie doniczki), raz na pół roku wyciągam roślinę, płuczę keramzyt 2 razy w czystej wodzie demineralizowanej i ponownie sadzę. Myślę, że bez tego zabiegu było by ciężko utrzymać moje rośliny przy życiu. (Co innego gdybym podlewał czystą wodą deszczową...)
Niedawno kupiony a dzisiaj jak wyciągnęłam z kory to ma chyba jeden korzoneczek dobry a reszta wszystko zgnite
Chciałabym spróbować uratować go Twoją metodą
Nie wiem jak dużą doniczkę wybrać
Czy ten korzonek ma sięgać dna ?
Bo on malutki jest
Pozdrawiam Beata 
- Teresa600

Witam serdecznie po długim niebycie
Zacznę od niepowodzeń
Russski poniołam klęskę z sałatą ,nie do końca z mojej winy.Musiałam ją zostawić pod opieką domowników kiedy miała 3 listki.Po powrocie zastałam 4 zwiędnięte listki
SGL79 storczyka nie miałam sumienia wyrzucić i mimo wielu rad które zastosowałam nie ma ochoty na kwitnienie.Wczoraj byłam w OBI i sprzedawca zaproponował mi (sam w ten sposób uratował storczyka) Biohumus w pełni naturalny do storczyków które nie maja ochoty na kwitnienie.Stosuje się nie rozcieńczony do podlewania 4-6 nakrętek ,Efekt pewnie za kilka tygodni.
Żeby sobie zrekompensować niepowodzenia,postanowiłam w hydro posadzić wieloletnią bazylię,którą kupiłam w ziemi.Zrobiłam szczepki i wsadziłam do wody po 2 tygodniach efekt był taki

Wpadłam tez na pomysł posiania w hydro pietruszki liściastej.Kupiłam nasionka umieszczone w specjalnej osłonce , więc może sie uda.Będe obserwować który sposób przyniesie lepszy efekt,bo posiałam też w ziemi.
nasionka na fizelinie
nasionka na keramzycie
przykryte keramzytem i podlane
większa doniczka z ziemią
O efektach powiadomię nowymi zdjeciami.Trzymajcie kciuki
Zacznę od niepowodzeń
Russski poniołam klęskę z sałatą ,nie do końca z mojej winy.Musiałam ją zostawić pod opieką domowników kiedy miała 3 listki.Po powrocie zastałam 4 zwiędnięte listki
SGL79 storczyka nie miałam sumienia wyrzucić i mimo wielu rad które zastosowałam nie ma ochoty na kwitnienie.Wczoraj byłam w OBI i sprzedawca zaproponował mi (sam w ten sposób uratował storczyka) Biohumus w pełni naturalny do storczyków które nie maja ochoty na kwitnienie.Stosuje się nie rozcieńczony do podlewania 4-6 nakrętek ,Efekt pewnie za kilka tygodni.
Żeby sobie zrekompensować niepowodzenia,postanowiłam w hydro posadzić wieloletnią bazylię,którą kupiłam w ziemi.Zrobiłam szczepki i wsadziłam do wody po 2 tygodniach efekt był taki

Wpadłam tez na pomysł posiania w hydro pietruszki liściastej.Kupiłam nasionka umieszczone w specjalnej osłonce , więc może sie uda.Będe obserwować który sposób przyniesie lepszy efekt,bo posiałam też w ziemi.
nasionka na fizelinie
nasionka na keramzycie
przykryte keramzytem i podlane
większa doniczka z ziemiąO efektach powiadomię nowymi zdjeciami.Trzymajcie kciuki
-
kilka82
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 26 lip 2017, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo proszę o chociażby wstępne wyniki testu z pietruszką. Niezwykle mnie ciekawią. Swoją przygodę z hydroponiką dopiero zaczynam i właśnie chłonę wszystkie teksty o niej traktujące. Pozdrawiam, Ed.
- Teresa600

Witam Cię bardzo milo w moim wątku kilka82
Proszę o cierpliwość.Aparat w naprawie i nie mogę wstawić zdjęć.Niestety eksperyment nie wypalił.ale o tym za parę dni.
Proszę o cierpliwość.Aparat w naprawie i nie mogę wstawić zdjęć.Niestety eksperyment nie wypalił.ale o tym za parę dni.
- Teresa600

kilka82 wybacz za zwłokę w odpowiedzi. Chciałam wiarygodność potwierdzić zdjęciami.Niestety nie udało mi się odzyskać zdjęć
"naprawiacz" aparatu nie dość że zwlekał z wykonaniem usługi to tak ............
że aparat do wyrzucenia.
Kika- udała mi się tylko długoletnia bazylia.Rozrosła się pięknie i smakowała pysznie.Pietruszka bardzo ładnie wykiełkowała zarówno w hydro jak i w ziemi.urosła do ok. 10cm ,po czym dostała białych plam , zaczęła żółknąć i wciągu kilku dni padła
Na tym skończył się mój eksperyment. Może winne były upały?.Zawsze można na coś zrzucić winę za nie powodzenie
Kika nie zrażaj się moim niepowodzeniem ,Bo to o ile mnie pamięc nie myli jedyna porażka.Z kwiatami zawsze mi się udaje
Jeżeli potrzebujesz rady z przyjemnością odpowiem na każde pytanie.
Pozdrawiam
"naprawiacz" aparatu nie dość że zwlekał z wykonaniem usługi to tak ............
Kika- udała mi się tylko długoletnia bazylia.Rozrosła się pięknie i smakowała pysznie.Pietruszka bardzo ładnie wykiełkowała zarówno w hydro jak i w ziemi.urosła do ok. 10cm ,po czym dostała białych plam , zaczęła żółknąć i wciągu kilku dni padła
Kika nie zrażaj się moim niepowodzeniem ,Bo to o ile mnie pamięc nie myli jedyna porażka.Z kwiatami zawsze mi się udaje
Jeżeli potrzebujesz rady z przyjemnością odpowiem na każde pytanie.
Pozdrawiam
Witam serdecznie
Tworzysz bardzo przydatny watek o uprawie hydroponicznej. Jak widać wszystkim roślinom to służy. Jako, iż ja bardziej storczykowy, zapytam Ciebie jak tam twoje storczyki w hydro? Sam uważam, że storczyki także wykazują lepszy wzrost w hydroponice, niż w korze czy sphagnum. Taka metoda uprawy jest świetna zwłaszcza dla początkujących osób. Nie ma obawy, że przeleje się roślinę
Pozdrawiam Michał
Tworzysz bardzo przydatny watek o uprawie hydroponicznej. Jak widać wszystkim roślinom to służy. Jako, iż ja bardziej storczykowy, zapytam Ciebie jak tam twoje storczyki w hydro? Sam uważam, że storczyki także wykazują lepszy wzrost w hydroponice, niż w korze czy sphagnum. Taka metoda uprawy jest świetna zwłaszcza dla początkujących osób. Nie ma obawy, że przeleje się roślinę
Pozdrawiam Michał
- Teresa600

RichardK witaj w moich skromnych progach. Swoją przygodę z uprawą w hydroponice rozpoczęłam o ile mnie pamięć nie myli ponad 16-17 lat temu.Jestem samoukiem ponieważ wtedy chyba nikt nie słyszał o takiej uprawie kwiatów.Gdzieś mi się obiło o uszy że można kwiatki w kamykach uprawiać .Potem zaczęły się pojawiać wkłady i wkaźniki.I tak metodą prób i błędów (błędów w zasadzie nie było) doszłam do tego że mogę teraz służyć radą , z czego się bardzo cieszę.Jeżeli chodzi o storczyki to nie mam zbyt duzego doświadczenia.Podlewałam go zanurzając cała doniczkę w wodzie na 10minut co dwa tygodnie.rósł pięknie.Po przekwitnięciu stał się leniwy
i już 3 lata nie zakwita.Próbowałam róznych sposobów (czytaj wątek).Dałam mu ostatnią szansę , Wyjęłam z doniczki usunęłam wszystkie korzenie i pożółkłe liście , wsadziłam do doniczki i czekam już 3 tygodnie.Mysłę że mi się nie uda 
A może jednak
Zachęcam Cie do tej metody uprawy .
A może jednak
Również mam kilka sotrczyków w keramzycie i bardzo sobie cenię. OStatnio zakwitł mi storczyk, który od 5 lat stał w hydroponice jak zaczarowany. Wypuszczał liści i korzenie i w końcu pokazał swoje oblicze. Więc może i twój uparciuch niedługo pokaże swoje oblicze 
- Teresa600

póki co mojemu uparciuchowi więdną stare liście ale.... wyrasta nowy liść 
Daj mu czas, skoro puszcza liść, to znaczy, że nie jest źle