Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Post »

Szukam miejsca na przyszłoroczne dynie i robiąc porządki przy pergoli wpadło mi w oko to miejsce:
Obrazek

Od siatki do pnia brzoskwini jest 1m, i conajmniej 2 do 3m od pnia do tunelu, długość to jakieś 12-15m. Jest szansa że udałoby się ja tam poprowadzić czy jest zdecydowanie za wąsko?
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Od której strony stoi tunel? Drzewa nie zasłonią słońca? Można próbować, bo jak się nie spróbuje, to się nie dowie. :) No i jeszcze pytanie czy jest szerzej w miejscu skąd było robione zdjęcie.
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za mało miejsca oraz słońca. Musisz poszukać inne miejsce.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zależy co chce osiągnąć. Ja w tamtym roku wcisnąłem krzak w tunel 3x6 i osiągnąłem 203kg, choć krzak wyszedł z tunelu na 3m dalej ale już szerokością nie szalał.

Jak nie masz innego miejsca, to się nie zastanawiaj. :wit
luis90
200p
200p

Post »

Cały czas jest ta sama szerokość, mój problem polega na tym że mam miejsce daleko od domu, tam byłyby puszczone na żywioł i co by z nich wyrosło to by było. Jedną lub dwie mogę posadzić w innych miejscach i tam im powinno być dobrze. Ta tutaj byłaby najbliżej domu, wody i wszystkiego co jej potrzeba. Tunel jest od wschodu, drzewa na pewno będą prześwietlone.
Odnośnie wagi - zadowoli mnie każdy wynik który będzie lepszy od tegorocznego, a ten jest skromny - 37 kg(AG ze sklepowych nasion) :)
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja bym się nie zastanawiał czy tam mieć krzak ale jak go puścić. Czyli tunel od wschodu, a płot od zachodu? Te thuje są gęsto? Ziemia nie będzie zbyt kwaśna, bo mech widze, chyba że to przez zacienienie i wilgotność gleby ale lepiej sprawdzić.

A to drugie miejsce dalej, to jak daleko, jak często mogłabyś tam być i czy masz tam dostęp do wody i czy dynie byłyby bezpieczne, bo też warto się zastanowić nad tym miejscem.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jaki obornik dajecie w dołki pod dynie na nowy sezon? Ja dawałem na tegoroczny sezon króliczy i dynie jakoś urosły. Który lepszy króliczy czy krowi? :wink:
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wg mnie lepszy króliczy bo jest ,,ciepłym" obornikiem. Jak masz dostęp do obu, to zrób mix albo ułóż warstwami- niżej bydlęcy, a wyżej króliczy.
luis90
200p
200p

Post »

Od trzech lat dwa razy w sezonie ziemia była tam herbicydowana dlatego wyrósł tam mech. Przypadkiem wyrosła mi tam dynia ozdobna i rosła sobie bez najmniejszych problemów, jesienią było ją nawet widać ponad drzewami.
Thuje są razem dwie, dalej nie ma żadnej, trochę dalej rośnie wierzba, ale w zeszłym roku od tej strony było wycięte ok. pół drzewa więc więcej słońca zabiorą thuje niż wierzba.
Jeśli chodzi o prowadzenie to myślałam o ograniczeniu bocznych pędów i w miarę możliwości prowadzeniu ich bardziej wzdłuż niż pod kątem względem pędu głównego

Z drugim miejscem jest taki problem że ten kawałek zaczyna się kilkaset metrów od domu i został tam w tym roku wyrwany sad, ziemia była zwapnowana i zaorana. Na wiosnę będzie znowu zaorana i nie wiem co dalej bo są dwie opcje:
1. Będzie wysiewane coś na przeoranie dopóki nie będą tam posadzone kolejne drzewka a wtedy nie ma szans żebym tam coś posadziła bo musieliby to omijać.
2. będzie tam kawałek warzywa i szkółki, a wtedy będzie nawodnienie kropelkowe i mogę wysiać lub wysadzić dynie, tylko nawodnienie jest wtedy uzależnione od sadu, nie da się puścić tylko tam bo by wszystko rozsadziło, a ogród ma inne wymagania wodne niż dynia, i nie mam realnych możliwości dostarczenia tam wody w inny sposób. No i nie wiedząc co tam będzie i gdzie nie mogę nic przygotować teraz, ewentualnie dopiero na wiosnę tuż przed sianiem.
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Co do miejsca przy tunelu, to owszem będziesz musiała ograniczyć pędy, zastanawiam się jednak w jaki sposób najlepiej. Przydałby się jakiś prosty rysunek z faktycznymi wymiarami od tunelu do płotu i wzdłuż. No i gdzie planujesz sadzonke dać. Wtedy może coś więcej podpowiemy. :)

Co do poletka dalej, to te kilkaset metrów nie jest aż tak sporą odległością, jeśli jest swobodny dojazd do poletka. Na wiosne wystarczyłoby przeorać, zasiać przedplon jak po części planujecie(dobre by było jakieś zboże) i przygotować dołek pod dynie. Po wysadzeniu sadzonki w maju, wystarczyłoby w miare wzrostu krzaka, kosiarką golić to zboże, by się płożyła dalej dynia. Do podlewania raz na jakoś czas moznaby zawieźć 1000l mauzer wody i myśle że dynia miałaby ok. A drzewka można by wysadzać bez problemu.
luis90
200p
200p

Post »

Obrazek

Mniej więcej tak to wygląda.
Zdecydowanie więcej słońca i światła będzie w 1 punkcie gdzie nic by jej nie zasłaniało. Drugi raczej odpada bo poza taką zaletą że jest ze wszystkich stron osłonięty od wiatru, to wczesną wiosną i jesienią jest tam mało słońca ze względu na to że wędruje ono po niebie niżej niż w lato i budynek zaczyna zasłaniać tamtą część.
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek

Co jest w tym kwadracie ze znakiem zapytania?

Ciężko coś powirdzieć ale przy takim rozstawie i z tym co wiem, bym pokusił się o takie poprowadzenie krzaka.
luis90
200p
200p

Post »

Tam i dalej na wschód i na północ będą marchewki pietruszki, buraki itd, standardowe warzywa.
Twój pomysł jest ciekawy. Ja się cały czas nastawiałam że koło tunelu (jak zawsze) będzie przejście do dalszej części, ale może być z drugiej strony, a to daje sporo miejsca..
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak dynia się rozrośnie i nie zapanujesz nad nią, to nie będzie możliwości przejscia przy tunelu. :D
luis90
200p
200p

Post »

Kilka lat temu miałam różne dynie koło warzywa, babcia przyszła i wycięła połowę krzaków bo za bardzo jej w warzywo wchodziły ;)
Brak przejścia nie jest problem, większym będzie przyzwyczajenie domowników że już go tam nie ma i trzeba nadłożyć 4m:)
Pozdrawiam, Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”