Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Wandziu! Można przyjąć, że im niższa dalia, tym wcześniej kwitnie, bo nie musi długo rosnąć, żeby zakwitnąć. Termin kwitnienia zależy też od terminu sadzenia oraz wigoru poszczególnych odmian. Ale przyjęte jest, że większość dalii rozpoczyna kwitnienie w lipcu (posadzone pod koniec kwietnia) i kwitnie do pierwszych przymrozków. Można też karpy dalii podpędzić w donicach i wtedy kwitnienie może rozpocząć się nawet w czerwcu. Nie ma w zasadzie odmian późniejszych i wcześniejszych. No może są jakieś typowe, co się ociągają, ale to raczej nie wina cech odmianowych, a jakieś niekorzystne warunki.
Nie śmiałabym się śmiać, bo pytanie jak najbardziej odpowiednie!

Soniu! Pociąg się spóźnił tydzień temu tylko raz! Na szczęście. Bo w ogóle sobie chwale jazdę pociągiem. Tak trochę jakbym co dzień na wakacje jechała. :wink:
Teraz się ociepliło w całej Polsce i można coś tam jeszcze podłubać w ogrodzie. Większość prac porządkowych zostawiłam na później, bo czekam aż badyle pousychają i je będą takie obślizgłe.

Kasiu! Nawet to dobry pomysł, ale ja mam masę kompostu, którą muszę wykorzystać i później łatwiej, bo tylko rozgarniam kopce.

Ewelina! Kiedyś miałam pomysł, żeby rozdrabniać łodygi w rozdrabniarce. Nawet robiłam to dwa sezony. zajmowały na kompostowniku o wiele mniej miejsca. Dołączyłam do nich jeszcze łodygi od kann. Ale młody się zobowiązał i stwierdził, że po co mam się męczyć więc dałam spokój.
Peron mam malowniczy, taka stacyjka z czerwonej cegły, wokół drzewa, latarenki, ławeczki. Ale jak jest mróz i wiatr, to trudno podziwiać uroki tego miejsca. mam nadzieję, ze nie będzie już spóźnień w jesienno zimowym sezonie.

Małgosia! Ziarno dla ptaków dopiero do mnie jedzie, ale myślę, ze w przyszłym tygodniu powoli zacznę. Już wisi łój w doniczce (wystawiłam, jak były mrozy) i pestki wiśni dla grubodziobów. Jestem ciekawa, czy to zjedzą ;:224

Krysiu! Jesteś dzielna! Mnie się też zdarzyło ze skrzyni wykopywać po pracy już po ciemku z lampa czołówką ;:306 Bo miało być -5, a skrzynia nie ogacona, a karpy drobne, bo malutkich dalii. Dalie widziałam u Ciebie, rzeczywiście dorodne! ;:215

Dalie pochowane, karmnik nie wystawiony. Tak trochę bezruch...
Ale jeszcze w netto zakupiłam cebulek, żebym się nie nudziła w weekend. ;:173
W ogóle będę miała tyle cudownych cebulowych, ze już sie cieszę. Te nowe wsadzę przed domem, a później dalie przed nimi posadzę więc zasłonią liściory po przekwitnięciu.

Jeszcze mrożonki pokażę, choć już się ociepliło. Nie mam zdjęć innych wartych pokazania...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziękuję Miłka. Twoja uwaga o tym, że niższe dalie kwitną szybciej, jest dla mnie bardzo cenna. Takich będę szukać, gdy tylko pojawią się w marketach. Ja będę najpierw podpędzać kłącza w domu. Kiedy radzisz zacząć? W marcu?

Zdjęcia mrożonek dość smutne. Ja chyba zacznę ścinać badylki, żeby na wiosnę mieć mniej pracy.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam Wandziu specjalnego doświadczenia w podpędzaniu, ale myślę, że w marcu można, pod warunkiem, że masz bardzo widne miejsce w domu, żeby wychodzące pędy się nie wyciągały.
Miłka
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Witaj Miłko
Robisz cudowne portrety roślin, bardzo mi się podobają. ;:215
Miałam kilka fotek zacytować, ale nie mogłam się zdecydować która najlepsza, wszystkie super dopracowane.
Muszę przyznać, że dalie coraz bardziej zaczynają mnie wciągać i coraz bardziej zaczynają mnie kręcić pompony.
Fajnie, że lubisz też moje ulubione kwiaty, będzie co oglądać u Ciebie oj, będzie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko! Kanny indica uprawiałam ostatnie 20 lat. To na forum nauczyłam się uprawiać odmiany, choć nie mam sporych sukcesów oprócz Wyominga i Futurity (Red i Yellow), reszta okazała się być zbyt wrażliwa na moją ignorancję, ale obiecałam sobie, że będę o nie bardziej dbać. Będę Cię pytać wiosną o rady dot. np nawożenia. Ja swoje wrzucałam w kompost i już, a chyba nie do końca wystarczy to tym żarłocznym panienkom!
Ja też uwielbiam dalie pomponowe. W ogóle lubię takie dalie o poukładanych płatkach. Rozczochrańce totalne, zwłaszcza te dekoracyjne mają u mnie wypad. Niepoprawne fryzury są wybaczone kaktusowym i jeleniorożnym, reszta - do strzyżenia! ;:306

W weekend mogłam nieco popracować. Porozrzucałam kompost pomiędzy hostami, posadziłam kolejne cebule kupione w netto po 99gr. Trochę się pokrzątałam, pograbiłam, pozamiatałam. po takim ruchu na świeżym powietrzu aż chce się odpoczywać! Gdyby chociaż ktoś chciał ugotować obiad ;:224

Obrazek

Miałam już wyrżnąć ligustra i pęcherznicę, ale przypomniałam sobie, ze tam mazurki chowały się przed nalotami krogulca więc zostawiłam sobie tą przyjemność na wiosnę. Karmniki już wiszą, ziarno kupione i wsypane. Będę karmić na razie delikatnie, zeby się przyzwyczaiły, a jak się ochłodzi, dostaną większe, słuszne porcje.

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo malowniczo wyglądają zamrożone roślinki ;:138 ale jest odwilż i wszystko klapie :? no aje jesień. Piękna ta Twoja Fotergilla-czerwona, moja zółta -szkoda :wink: U mnie dzisija i najblizsze 3 dni ciepło, +10st. słońce, można nadal pracować w ogrodzie, ja wciaż rozsadzam byliny, przesadzam krzewy, może dwie hortensje przesadzę--jest co robić :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale zakupy ziarnowe - ptaszki zadowolone będą. Zakupy cebulowe również fajne, będę podglądać wiosną ;) Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . No powiem Ci, że świetne cebule zakupiłaś ;:333 . Jestem pod wrażeniem bo za takie pieniądze to na prawdę warto . U mnie nie było już takiego wyboru i padło głównie na śnieżnika, który też ładny i w dużej ilości jest imponujący ;:108 . Dzisiaj dokupiłam w innej Biedrze ostatnie 15 opakowań ;:306 . Oj będzie u mnie śnieżnikowo w przyszłym roku ;:224 . Mam tylko nadzieję, że cebulki zakwitną ;:108 . Co do rozdrabniania łodyg w rozdrabniarce to na pewno fajna sprawa ale też wymaga czasu i pracy. Skoro ktoś służy Ci pomocą to warto to wykorzystać ;:333 . Dobrze popracować w ogrodzie przy ładnej pogodzie ale z tym gotowaniem obiadu to masz rację ;:306 . Ziarna dla ptaszków to tak na bogato ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Fajne te suche strączki, co to?

Idąc za Twoim przykładem też już nakupiłam ziaren i bombek tłuszczowych. Karmnik czeka aż panowie skończą ocieplenie i przestaną się miotać po ogrodzie, płosząc ptaki :wink: Na razie mało skrzydlatych widzę, głównie sroki hałasują i panoszą się w ogrodzie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Czy nie za wcześnie na dokarmianie ptaków? Leśnicy alarmują, by dokarmiać tylko, gdy jest to absolutnie konieczne, czyli jak jest mróz. Ptaki przyzwyczajają się do "łatwego" jedzenia i przestają szukać. Sorry Miłka ale wiem, że jesteś rozsądna ;:168
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florku! To zależy w jakim celu dokarmiamy :wink: Ja mam cel utrzymanie w okolicy jak największej ilości ptaków. W tym celu mam budki lęgowe i sadzę rośliny, które ptakom smakują. Chcę również, żeby już teraz ptaki przyzwyczaiły się, ze TU jest jedzenie i jak będzie taka potrzeba, to je tu znajdą. Ptaki są mądrzejsze od nas i na razie zainteresowanie karmnikami jest niewielkie. Sypię symbolicznie, a ptaki jeszcze korzystają z plusowych temperatur i poszukują owadów, pędraków pod liśćmi.
Leśnicy mają rację, a jakże! Mało tego! Gdybyśmy nawet ptaków w ogóle nie dokarmiali, dały by radę! Ale ja chce mieć je w swoim ogrodzie, żeby je obserwować (bo lubię) i żeby miały dobrą kondycję wiosną i zdrowo się rozmnażały i potem z dzieciakami zjadały mi miliony robali w ogrodzie.

Sylwia! Pewnie zbiegnie się to z nastaniem niższych temperatur i będzie ok!

Ewelina! Kiedyś też jak Ty wykupiłam śnieżniki! :;230 Pięknie kwitną wiosną i nie żałuję tego ;:215 Teraz na wiosnę muszę oznaczyć miejsca, gdzie jeszcze nic nie kwitnie cebulowego (a mogłoby) i jesienią powtykać kolejne 200 cebul. ;:173
W tym roku nawet nie wytaszczyłam rozdrabniarki, a bardzo lubię nią się pobawić. Nie pozwolili mi, nie wiem, czy z troski, żebym się nie męczyła, czy chcieli mieć wcześniej obiad! ;:306
W zeszłym roku taki zestaw nie wystarczył mi na sezon. Wiem, że w okolicy są 3 takie wiecznie pełne ziaren karmniki i czasami idę na spacer i je obserwuję. Stadek mieszanych głodomorów jest kilka i krążą w kółko, aż się nie najedzą!

Justynko! Już są, bo powoli zaglądają. Kule maż powiesił bliżej okna i mogę sobie oglądać sikory i mazurki. ;:173

Karola! Jeszcze można porobić co nieco w ogrodzie. Ja mam jeszcze do posadzenia i zadołowania kilka roślin. Jak jest pogoda, to cała zimę zaglądam do ogrodu i coś tam dłubię. A jak śnieg - obserwuje ptaki!

Teraz jestem w ogrodzie tylko w weekendy, bo za późno wracam z pracy, żeby o jaśnie zdążyć. Ostatni cydr przestał "pukać" - będziemy rozlewać. Ten wrześniowy z naszych jabłek wyszedł smaczny, nawet się nie spodziewałam, że taki będzie. Jest pięknej słomkowej barwy i lekko musuje.
Kapusta kiszona własnej roboty już w słoikach czeka aż wpadnie do podłoże.
Przypomniałam sobie, ze jeszcze komelinę muszę wykopać, bo rosła w nietypowym miejscu i o niej zapomniałam. Mam nadzieję, że w sobotę nie będzie mrozu... ;:224
Miłka
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Milka aż mi lepiej na duszy się zrobiło jak przeczytałam że jeszcze przesadzasz, ja tez mam do przesadzenia więc liczę na sobotę.
U mnie w karmnikach jeszcze pusto ale jak poczytałam o twoich planach ptasich to i może ja zacznę je przyciągać do swego ogrodu.

:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ja tak samo jak Ty wymyśliłam sobie, że w przyszłym sezonie będę zaznaczała puste miejsca i za rok będzie powtórka z rozrywki i sadzenie cebul :tan . Na pewno zmieści się jeszcze sporo ;:224 . Podobno w sobotę ma być już dużo chłodniej ;:222 . Ptaki w zimę potrzebują naszej pomocy i fajnie, że są takie osoby jak Ty , które dokarmiają ;:168 . Ja tam też je dokarmiam ale nie z takim rozmachem ;:oj . Mamy tylko jeden karmniczek ,które okupują wróbelki i sikorki. Właśnie będę musiała go wyjąć ze schowka i zamontować żeby dzieci miały zajęcie przy podglądaniu ptaków ;:333 . Dobrego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Mrozu jeszcze nie będzie , jeszcze wykopiesz roślinkę :wink: ja uwielbiam pracować w ogrodzie . Teraz wszystko porobiłam co było na te porę a zimą mogę przycinać np. bukszpan bo strasznie sie rozrósł i dusi innych i idzie na ścieżką a mam ich kilka . Ogniki też będę przycinac , tak ,ze jak s8ie uprę to i zimą jest co robić ,zwłaszcza,ze ja mam wszystko w koło domu :lol: Och ta nalewka a domowa kapustka ;:63 Ja już nie robię , za mało nas do jedzenia tego :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłko cebulki teraz wszędzie królują. ;:173 Wiosną będą cieszyć kolorem i wynagrodzą sadzenie w takie zimne dni. ;:215 Też kupiłam słonecznik, ale M jeszcze karmnika nie wystawił. :roll: Moje ptaszyska innych ziaren nie jedzą, nie smakuje im. :wink: Własnej kapusty kiszonej zazdroszczę, smak ma niepowtarzalny. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”