To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7416
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Przepis na napoleonki spisany. Pięknie dziękuję. ;:196
Skorzystam z niego już za kilka dni.
I obym go tylko nie spaprała. ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

szarotka66 suszysz w suszarce czy piekarniku? Jakie warzywa używasz?
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dorcia tego się nie da spaprać. No chyba, że się bardzo postarasz. ;:306
Beata suszę marchew, pietruszkę, seler, por razem z zieloną częścią, natkę pietruszki, nać selera, lubczyk, w piekarniku temp 50*C.
Mieszam już ususzone w proporcjach 4 części marchwi, 2 części pietruszki, 1 część selera, 1 część pora. Zielony susz w proporcjach 1/3 części pietruszki, 1/4 części selera i 1/5 części lubczyku.
Tak naprawdę jednak mieszamy takie proporcje jak lubimy. Ja jeszcze robię mieszankę z suszonymi grzybami, którą dodaję do sosów.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Muszę zrobić!
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Na zakończenie weekendu polecam ciasteczka amoniaczki oraz babkę kokosową:

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kurcze jaka śliczna ta babeczka ,a ja tak lubię kokos.Poproszę o przepis :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Babeczka śliczna i smaczna, jeśli ktoś lubi smak kokosa. :wink:

Babka kokosowa
250 g masła
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
1 szkl mleka
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
100g wiórków kokosowych
cukier puder do posypania

Miękkie mało utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać kolejno jaka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać wiórki i wszystko razem miksować do połączenia się składników. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem. Masę przelać do formy. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec około 50-60 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszna.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Posty: 383
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wroclaw

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

?ja poproszę przepis na amoniaczki - ciasteczka takie robiła kiedys moja babcia dla mojego taty, bo to były jego ulubione. Ech te smaki dzieciństwa...
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Amoniaczki

750 g mąki pszennej
100 g cukru
6 łyżek masła
4 jajka
3/4 szkl mleka
2 1/2 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
cukier waniliowy
olejek migdałowy
cukier kryształ do posypania
Masło roztopić, lekko przestudzić, dodać oba cukry, sól i mleko, zmiksować. Dodać jajka i olejek, ponownie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem, wsypać do masy jajecznej. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka foremką lub zwyczajnie kieliszkiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C i piec przez 15- 20 min do zrumienienia.
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to musi wsypać do ciasta więcej cukru lub rozwałkować ciasto na cieńszy placek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Możesz też wypróbować przepis na takie :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4342292
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Żeby nie było, że robię tylko słodkie to dziś zaprezentuję roladki z indyka, z serem suszonymi pomidorami i natką pietruszki, w panierce.

Obrazek

I skromniutka wersja ciasteczek maślanych, w bogatszej wersji ciasteczka przekładamy marmoladą lub kremem czekoladowym i posypujemy cukrem pudrem.

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6421
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

A ja upiekłam ostatnio "Bardzo szybką szarlotkę z jabłkami". Zdjęciem się nie pochwalę, bo w przepisie było napisane, że najlepiej smakuje po wyjęciu z pieca ... i smakowała. Przepis naprawdę świetny, dziękuję.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Lidziu cieszę się, że smakowało. Ta szarlotka jesienią bardzo często jest u mnie. Znika o wiele szybciej niż się robi. :)
Mam jeszcze jedno bardzo niebezpieczne ciasto. Niebezpieczne, bo nie można się od niego oderwać, a że łatwo się robi to i często można piec. Problem tylko z łakomstwem.
Przedstawiam gniazda os vel osie gniazda:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

;:oj O jej.To chyba drożdżowe?
Przepisik proszę ;:180
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Tak Jolu, jest to ciasto drożdżowe. Przepis jakiś czas temu dostałam od siostry i troszkę go podrasowałam po swojemu. W efekcie piekę z takiego przepisu:

Osie gniazda
5 dag drożdży
3 jajka
1 łyżka cukru
350 ml letniego mleka
80 dag mąki pszennej
Drożdże wymieszać z cukrem i zalać letnim mlekiem, dodać mąkę i jajka i wyrobić gładkie ciasto.

Przygotować masę maślaną:

20dag cukru pudru
20dag miękkiego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystko utrzeć.

Polewa:

200ml mleka
5 łyżek cukru (ja daję brązowy)

Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek.,podsypując mąką, każdą posmarować masą. Zwinąć dość ciasno jak roladę. Pociąć na plastry o grubości 5 -6cm. Ułożyć na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak. Układać w odstępach 1,5cm (z tej ilości wychodzi 20 plastrów, które wypełniają całą blachę). Posmarować każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby trochę podrosły. Następnie włączyć temp. 180stopni wstawić blachę i piec około 45min. W połowie pieczenia, zalać bułeczki płynem przygotowaną polewą. Wymieszać to i mocno zlać bułeczki. Ciasto wchłonie cały płyn. Dopiec aż będą ładnie zrumienione. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale ponieważ są wilgotne to i na drugi dzień są pyszne (jeśli coś zostanie). ;:224
Smacznego :D ,,
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”