To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jolu wodę gotuję z przyprawami, osoloną , z pieprzem, zielem i listkiem, więc dodaje ona aromatu.Szczególnie lubię ta roladę za to że właśnie nadmiar tłuszczu się wygotuje i nie jest ona taka tłusta :wink: .Podaj przepis na tą Twoją roladę z żelatyną :D
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

I jeszcze na te ciasteczka ze skwarek też daj przepis jeśli masz, bo moja mama niby robi, ale ja jeszcze ich nie jadłam :( . Ja takie ciasteczka z maszynki to zwykłe, kruche robię, dodaje ewentualnie mak, kakao. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zapomniałam powiedzieć, ze nastawiłam "sake". :D Na Święta do degustacji. ;:224
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Więc wrzucam przepisy.
Mamofrania,pomyliły mi się przepisy.Żelatyna była do mięsa mielonego w słoikach :wink: .Ale też wrzucam przepis,bo warty trudu ;:215


Ciastka ze skwarkami
co zostają ze stapiania słoninki :wink:

1 kg mąki
40 dag skwarek niesolonych(zmielić ze 2-3x)
30 dag cukru
4 żółtka
ok.łyżeczka proszku do piecz.
śmietana kwaśna,ok 3 łyżki
cukier waniliowy
Ew.wiórki kokosowe,mak lub inne dodatki.Ja robiłam z dużą ilością wiórków-pycha

Zagnieść wszystkie składniki i formować ciasteczka.

"Mięsko" na kanapki

Podstawowy przepis jest taki;

kg mięsa mielonego
szkl kaszy manny suchej
5 jajek
łyżka wegety
pęczek natki pietruszki drobniutko pokroić

Kaszę przepłukać na sitku i osączyć.Do mięsa wbijamy jajka i wsypujemy kaszę,wegetę i natkę.Wyrabiamy na jednolitą masę.Masę dzielimy na 2 porcje i oddzielnie wkładamy do torebek foliowych.Ciasno upychamy i zawiązujemy.Owijamy gazą ,ściskamy i obwiązujemy.Wkładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy godzinę.wyjmujemy z wody,obciążamy i odstawiamy na 4 godź.aż mięso zastygnie.

A ja robiłam większe porcje i np z mielonego i dodatkowo mieliłam całe(bez kości) okorki.Dodawałam wtedy wody ze 2 szkl.
Wszystko zmielone ważyło 3,700(2 okorki i 1 porcja mielonego)
Dodawałam też dużą marchew startą na tarce jarzynowej i czosnek.
Gotowałam ok 2godź,bo mięsko było z wieeelkiej świnki ,więc twardsze.

Gotowane mięsko w torebkach nie oddaje smaku do wody.Nam smakowało.

A jeszcze mam świetny przepis na mięsko w słoikach.Takie konserwy.Pyszne robiłam często.aż nam się przejadło ;:224 :;230

Konserwy w słoikach

4 kg mięsa wieprzowego
3 łyżki peklosoli
5 ząbków czosnku
1 litr wody
2 kostki rosołowe
1 żelatyna Prymat
pieprz

Mięso pokroić w kostkę(ze skórkami też kroiłam).Obsypać solą peklującą i wstawić do lodówki
Na drugi dzień mięso zmielić na grubszych oczkach.Wodę gotujemy,rozpuszczamy kostki rosoł.i żelatynę.Chłodne dodajemy do mięsa.Wyciskamy czosnek,dodajemy pieprz i dokładnie mięso mieszamy.Wkładamy do słoików(ja robiłam w takich pół litrowych i ciut większych)upychamy dokładnie.Mięso ma być ok 3cm od nakrętki.Nie do końca,bo będzie wypływał ''rosół'' w trakcie gotowania.
Słoiki z mięsem wstawić do gara i gotować 1 dnia ok godzinę.I na drugi dzień ok.45 min.
Może spokojnie długo stać w piwnicy.Tylko sprawdzić,czy na pewno zawekowało.
Przepyszna mielonka.Robiłam wielokrotnie.Bardzo polecam.

Mam też bardzo dobry przepis na wino z ryżu ;:224 .Ale skoro Dorota ma.... ;:224
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

jola1313 pisze:...A ja robiłam większe porcje i np z mielonego i dodatkowo mieliłam całe(bez kości) okorki.Dodawałam wtedy wody ze 2 szkl.
Wszystko zmielone ważyło 3,700(2 okorki i 1 porcja mielonego)...
Co to: "okorki"?

? okorek
skrajna deska z kloca, z jednej strony płaska, z drugiej półokrągła; okrajka; oblader; opół
źródło http://sjp.pl/okorki

innego znaczenia nie znalazłam.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

pewnie chodziło o okrawkibo chyba nie kora z drewna :shock:
Zastanawia mnie dodatek żelatyny.Poco skoro mięso samo z siebie puści galaretkę? Ja robiłam bez dodatku żelatyny i zawsze było ok.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ja też nigdy żelatyny nie dodaję, ale każdy ma swoje przepisy i sposoby, więc jest OK. Też nie wiem co to są "okorki". Jola ratuj ;:oj
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

:oops: Proszę ...jaka dyskusja
U nas zawsze się mówi ''okorki'' a to jest....golonka ;:224 :;230 .Aż musiałam przewertować swoją mądrą książkę kucharską.Bo mi zawsze te golonki z głowy wylatują ;:223

Co do żelatyny w konserwie,to taki przepis znalazłam i się udał,więc nie zmieniałam.Kiedyś mama moja robiła takie mielonki,ale chyba ''na oko''.A ja pamiętałam ten smak i chciałam też wyprodukować(by mi się nie zepsuło),więc znalazłam taki przepis.

A moja teściowa daje żelatynę do ryb w galarecie :shock: .U mnie w domu zawsze się robiło ryby z głowami i nigdy się nie dodawało żelatyny :D .Więc różne są metody.Ale najważniejsze by smakowało :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

tak Jolu;ważne ,że smakuje i mięcho trzyma się świetnie w słoikach,bo przy cenach mięsa i pracy włożonej jakby się miały pootwierać i popsuć to...nic tylko płakać.
Ja tez nie zmieniam niektórych przepisów,ktore akurat u mnie wychodzą,nawet nie staram się ich modyfikować ,bo wiem ,że to co robię wszystkim smakuje.Jednym z ciast jest ,,sernik,,Lubimy wszystkie ,pod każdą postacią,z różnymi dodatkami;owoce,kakao ,chałwa itp...ale i tak słyszętamten jednak jest najlepszy,,, więc piekę tradycyjny bez udziwnień,zawsze wychodzi,wysoki,wilgotny i prosty jak stół.Nawet nie pęknie i zawsze się udaje.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Wiesz Jolka takiego określenia na golonkę to bym się nie spodziewała. Teraz wszystko jasne, inaczej nigdy byśmy się nie domyśliły. :wink:
Faktycznie te najprostsze przepisy są najlepsze. ;:136
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ale mnie naszło dziś na śledzie. ;:136
Kupiłam solone filety i na poczekaniu powstała sałatka, bo sam śledź to......................tylko śledź. ;:306
Zdjęcia nie mam, bo wygląda jak wygląda, a liczy się smak. ;:108
Sałatka ze śledziem
1/2 kg filetów śledziowych, solonych
słoik selera w zalewie (takie paseczki)
4 korniszony
2 niewielkie cebulki czerwone
kilka kawałków papryki konserwowej
1/2 szkl majonezu
1/2 szkl gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
grubo mielony pieprz
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 15 min. Pokroić w pół cm paski, korniszony i cebulkę
pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać sporo pieprzu. Schłodzić.
Nie wiem czy to dlatego, ze miałam taką ochotę, ale bardzo mi smakowała.
Proste i szybkie, ale naprawdę pyszne danie na kolację.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziś ciasteczka z amoniakiem:

Amerykanki

250g miękkiej margaryny
1/2 szkl cukru
2 jajka
1/2kg mąki
1 szkl mleka
2 1/2 łyżeczki amoniaku
cukier waniliowy
Cukier puder do lukru

Margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajka zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z amoniakiem i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką porcje ciasta na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec około 15 min w temperaturze 200*C.
Jeszcze ciepłe polukrować. Lukrujemy oczywiście spód ciasteczka. Z tej ilości wychodzi około 35 szt. Są pyszne.

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Elżunia 1187
200p
200p
Posty: 370
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

To fakt ze są pyszne a co najważniejsze to były moje ulubione ciastka w dzieciństwie.Dzięki za przepis jutro je piekę ;:138
Miłośniczka wszystkich kwiatów
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ciesze się Elżuniu, że przypomniałam ci sak dzieciństwa. :wit
Przygotowania do Świąt idą opornie, bo ciągle coś mnie "łapie", ale mam nadzieję, że powoli zdążę ze wszystkim.
Moje menu na wigilię;
- pierogi z kapustą i grzybami - drożdżowe, pieczone
- karp z pieczarkami
- karp w galarecie
- pstrąg smażony
- pstrąg wędzony
- śledź pod pierzynką
- śledź z rodzynkami
- sałatka śledziowa
- sałatka jarzynowa
- barszcz czerwony
- zupa z suszu owocowego
- kapusta z grzybami

Z ciast to będzie:
- sernik
- makowiec zawijany
- keks
- tort lodowy
- ciasto z kremem i galaretką.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Na AMERYKANKI namówiła mnie szwagierka,która dostała przepis od koleżanki.Nigdy nie lubiłam tych ciastek,nawet w dzieciństwie,ale co tam....robiłam i...wylądowały w koszu.Ciastka się udały,wyrosły pięknie(jak za komuny)ale zapachu amoniaku nikt z nas nie mógł ścierpieć.Dzieci stwierdziły ,że w kuchni śmierdzi jak,,z kociej kuwety,,(przepraszam za określenie) i na tym się degustacja zakończyła.U mojej szwagierki zresztą też :;230
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”