Więc wrzucam przepisy.
Mamofrania,pomyliły mi się przepisy.Żelatyna była do mięsa mielonego w słoikach

.Ale też wrzucam przepis,bo warty trudu
Ciastka ze skwarkami
co zostają ze stapiania słoninki
1 kg mąki
40 dag skwarek niesolonych(zmielić ze 2-3x)
30 dag cukru
4 żółtka
ok.łyżeczka proszku do piecz.
śmietana kwaśna,ok 3 łyżki
cukier waniliowy
Ew.wiórki kokosowe,mak lub inne dodatki.Ja robiłam z dużą ilością wiórków-pycha
Zagnieść wszystkie składniki i formować ciasteczka.
"Mięsko" na kanapki
Podstawowy przepis jest taki;
kg mięsa mielonego
szkl kaszy manny suchej
5 jajek
łyżka wegety
pęczek natki pietruszki drobniutko pokroić
Kaszę przepłukać na sitku i osączyć.Do mięsa wbijamy jajka i wsypujemy kaszę,wegetę i natkę.Wyrabiamy na jednolitą masę.Masę dzielimy na 2 porcje i oddzielnie wkładamy do torebek foliowych.Ciasno upychamy i zawiązujemy.Owijamy gazą ,ściskamy i obwiązujemy.Wkładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy godzinę.wyjmujemy z wody,obciążamy i odstawiamy na 4 godź.aż mięso zastygnie.
A ja robiłam większe porcje i np z mielonego i dodatkowo mieliłam całe(bez kości) okorki.Dodawałam wtedy wody ze 2 szkl.
Wszystko zmielone ważyło 3,700(2 okorki i 1 porcja mielonego)
Dodawałam też dużą marchew startą na tarce jarzynowej i czosnek.
Gotowałam ok 2godź,bo mięsko było z wieeelkiej świnki ,więc twardsze.
Gotowane mięsko w torebkach nie oddaje smaku do wody.Nam smakowało.
A jeszcze mam świetny przepis na mięsko w słoikach.Takie konserwy.Pyszne robiłam często.aż nam się przejadło
Konserwy w słoikach
4 kg mięsa wieprzowego
3 łyżki peklosoli
5 ząbków czosnku
1 litr wody
2 kostki rosołowe
1 żelatyna Prymat
pieprz
Mięso pokroić w kostkę(ze skórkami też kroiłam).Obsypać solą peklującą i wstawić do lodówki
Na drugi dzień mięso zmielić na grubszych oczkach.Wodę gotujemy,rozpuszczamy kostki rosoł.i żelatynę.Chłodne dodajemy do mięsa.Wyciskamy czosnek,dodajemy pieprz i dokładnie mięso mieszamy.Wkładamy do słoików(ja robiłam w takich pół litrowych i ciut większych)upychamy dokładnie.Mięso ma być ok 3cm od nakrętki.Nie do końca,bo będzie wypływał ''rosół'' w trakcie gotowania.
Słoiki z mięsem wstawić do gara i gotować 1 dnia ok godzinę.I na drugi dzień ok.45 min.
Może spokojnie długo stać w piwnicy.Tylko sprawdzić,czy na pewno zawekowało.
Przepyszna mielonka.Robiłam wielokrotnie
.Bardzo polecam.
Mam też bardzo dobry przepis na wino z ryżu

.Ale skoro Dorota ma....
