Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Marysiu zegar wygląda wspaniale. piękna ozdoba :)
Prześlicznie kwitną Ci chryzantemki :) Muszę swoje koniecznie odmłodzić ponieważ zrobiły się wielkie rozpirzone krzaczory, bez żadnego pokroju i nieładnie wyglądają .
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak pięknie kwitną chryzantemy, a i dalie przymrozek u Ciebie oszczędził. U mnie już oklapły i powycinałam pędy, w tym tyg. wykopię bulwy.

Czytam o szambie: no porażka wykonawcy! ;:219 Powinien Ci albo zwrócić pieniądze, albo wstawić coś porządnego, mam na myśli takie odlewane betonowe, absolutnie nie może być to z tworzywa, bo nie nadaje się do zakopania w takiej ciężkiej ziemi. Samo obsypywanie z boków i częściowe napełnienie jak widać nic tu nie pomoże. Może to i dobrze, że stało się to teraz, a nie za ileś miesięcy.

Ale fajnie, że zegar masz już zawieszony! Wyjątkowo krótko czekałaś ;:333 na zawieszenie, znając zdolności eMów pod tym względem. :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam !
za mną dwa dni pożytecznej pracy. Mój niesłowny rolnik dostarczył słomę, a tym samym zmobilizował mnie do sprzątnięcia kurników i wywiezienia kurzeńca na grządki. Jedna grządka podyniowa była zgryziona glebogryzarką więc tylko rozrzuciłam kurzeniec i nakryłam agrotkaniną.
Jeżeli myślicie, że agrotkanina chroni grządki przed perzem, to się bardzo mylicie. Kłącza perzu nie tylko przerastają agro, one się pięknie wplatają w jej nitki...tak misternie jak haft ;:oj Gdybym chciała usunąć wszystko musiałabym użyć szydełka :shock: Większość chwastów próbuje przeżyć w tak ekstremalnych warunkach Obrazek . Poza tym plewiłam, przesadzałam, wykopałam część dalii i zostawiłam tylko te, które późno kwitły z racji przesadzania. Poza tym one jeszcze kwitną. W tunelu usunęłam część uschniętych roślin, wykopałam dołek i wstawiłam tam szereg doniczek z ukorzenianymi patyczkami róż, które obsypane są młodymi listeczkami.

Olu jestem emerytką, bywam na FO regularnie i tylko na tym więc czasu niby mam więcej jednak też czasem mam problem z odwiedzeniem wszystkich. Praca w ogrodzie i w domu też jest nierówna, a na FO cały czas coś się dzieje.
Miło mi że podoba się grządka, która w maju mało kolorowa, bo tam sporo liliowców Obrazek

Tereniu kochana jestem cały czas, ale ostatnio trochę popracowałam więc nie tylko czas zajęty, ale i zmęczenie pozwala tylko na czytanie, bo mózg też zmęczony Obrazek Sporo zrobiłam, a i na grobach byliśmy to zadowolona jestem z siebie ;:215 Dziękuję i ja Cię mocno ściskam i zdrówka życzę ;:196 ;:196

Jadziu właśnie dlatego mam zegar na zewnątrz, żeby mieć świadomość ile czasu upłynęło? kiedy trzeba kotom dać jeść czy innym pierzastym ;:306 Ogród jak wiesz mam długi to i nie w całym zegar jest widoczny i mam się gdzie zatracić Obrazek

Witaj Aguniu ;:168 jak dawno Cię nie było! to taka wizyta jest szczególnie miła ;:167
Kiedyś dawno miałam chryzantemy i z czasem przepadły, wtedy przeczytałam że one lubią ruch czyli dzielenie i przesadzanie. Zrób im koniecznie odnowę, a wtedy nie dość że odmłodzisz to jeszcze rozmnożysz ;:215
Pozdrawiam cieplutko ;:4

Dario nie wiem czy obchodzisz teraz imieniny, bo dwa dni temu było Darii a przypomniałam sobie bo jutro idę na obiad do koleżanki właśnie z tej okazji ;:304 Jeżeli odchodzisz to przesyłam serdeczne całowania i życzenia zdrowia ;:196
Moje dalie jednak osłonięte to i nic im się nie stało, ale i tak po wykopaniu okazało się że zaczęły się wywracać z powodu ogromnych roślin, a bulwy w środku pewnie po ostatnich deszczach zaczęły podgniwać ;:oj
Jak pamiętasz u mnie nie ma swobodnego przejazdu i jakby dźwig z betonowym szambem wjechał? :wink: A teraz nikt nie dźwiga takich ciężarów ;:185
Masz rację zegar chyba się M spodobał, bo wyjątkowo szybko zawisł ;:306 Zresztą taras dostał jakby duszę. Nie jest jakimś wypasionym tarasem to musi być klimatyczny ;:333

Za oknem szaro buro, ale później przejdę z aparatem bo kolorów znowu przybyło to wieczorem pokażę jak zmienia się moja okolica Obrazek

Na dobry dzień ;:3 taki widoczek ze słonecznej niedzieli!

Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu jaki piekny widoczek ;:215 ;:215 ;:215
Po takiej ciężkiej pracy to i sie nie dziwię ,ze nie masz siły .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, nie posyłaj bo mam dwa tojady, i mam nadzieję na ich rozrost :D To ich pierwszy sezon u mnie. Chyba nie są trudne?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Czytam, że jesteś mocno zapracowana i zmęczona, Marysiu.
Mało tego! Dowiaduję się też, że u Ciebie za ciepło. ;:7
To może dmuchnij trochę tego ciepełka w moją stronę. U mnie wprawdzie cały dzień słoneczny, ale chłodny, a w nocy pewnie będzie przymrozek, bo już teraz jest zaledwie 4 stopnie na plusie. ;:202

Odpocznij sobie kochana ;:108 i wyśpij się porządnie, ;:19 niech Ci siły wrócą. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:196 Pozdrawiam Maryś!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Fajny zegar :) Ja żeby sprawdzić czas idę do warsztatu M. tam też przechowuję moją ogrodniczą skrzynkę i wózek z wiadrem. Marysiu dlaczego nakryłaś nawóz kurzy już rozłożony na ziemi?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj zapracowana Marysiu, oj zimą to będziesz mogła powiedzieć, że zapracowałaś na odpoczynek słuszny ;:196 , przepiękny widoczek ;:215
jagusia111

Post »

Marysiu zegar prezentuje się bardzo elegancko. Oby wolno odmierzał czas spędzany w ogrodku ;:306 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Plan dzienny znowu wykonany. Czosnek posadzony, kurniczek mniejszy czyściutki, 2 skrzynie uporządkowane. Byłam też w Krakowie i teraz odpoczywam Obrazek

Alu wykrzesałam z siebie jeszcze trochę wysiłku i dokończyłam najpilniejsze prace. Jutro dam sobie spokój z ogrodem tym bardziej że po południu mam wyjście. Uściski ;:196

Małgosiu dobrze, dobrze! nie poślę ;:306 u mnie rosły bez problemu nawet mimo przesadzania.

Lucynko chyba i u mnie pogoda się zmienia, bo ciśnienie rośnie i w nocy widzę -1 więc co ja Ci będę dmuchać ;:306 Przedwczoraj było +15 ale i dzisiaj +9 jak na koniec października to było ok!
Dziękuję za troskę wysypiam się nieźle i odpoczywam też jak się czuję zmęczona. Dobrej nocy ;:196

Witaj Bożenko dobrze że już wróciłaś ;:196

Olu nie przekopywałam gleby z kurzeńcem tylko rozłożyłam i lekko przemieszałam a okryta była już poprzedniej zimy i zagłuszyła chwasty więc teraz też tak robię tylko nawiozłam ;:333 Ja też mam mały zegarek puszka reklamówka w tunelu ale ten ma być przede wszystkim ozdobą :D

Iwonko Droga ;:196 obawiam się że w moim ogrodzie pracy nigdy dość, jest tego trochę a co jedno skończę powinnam zaczynać kolejne ;:223 Wierz mi że robię to co najpilniejsze, a reszta niech sobie jakoś radzi :D

Aguś o to wspaniałe życzenia, dziękuję ;:196

Dla tych, którym zegar się spodobał

Obrazek

moja dzisiejsza praca

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam parę zdjęć, ale nie było słońca i według mnie są smutne :wink: oceńcie sami :uszy

Obrazek

Obrazek

winnica po zbiorach

Obrazek

Obrazek

tu kombajn do zbioru ziemniaków, przerwał pracę chyba we wrześniu, potem były deszcze....zostało jeszcze 4 rządki ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy!
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O kurcze ,no wróciłam wcześniej o dwa dni ,czułam że muszę już ;:222 wracać a wcale nie chciałam!
jagusia111

Post »

Marysiu ja uważam, że wcale nie są smutne. Są klimatyczne.
Patrząc na ten zegar widzę angielską uliczkę gdzieś na przedmieściach.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Kłącza perzu nie tylko przerastają agro, one się pięknie wplatają w jej nitki...tak misternie jak haft ;:oj
Masz haftowany ogródek Marysiu ;:oj To musi być cudnie ;:306
Poza tym plewiłam, przesadzałam, wykopałam część dalii i zostawiłam tylko te, które późno kwitły z racji przesadzania. Poza tym one jeszcze kwitną. W tunelu usunęłam część uschniętych roślin, wykopałam dołek i wstawiłam tam szereg doniczek z ukorzenianymi patyczkami róż, które obsypane są młodymi listeczkami
Jesteś nie do zdarcia ;:63 Spociłam się od samego czytania :;230
A dla mnie te zdjęcia nie są smutne, są nostalgiczne. Może ze słońcem byłoby jeszcze lepiej, ale nie wymagajmy rzeczy niemożliwych ;:224 Świat za Twoim oknem zachwyca
A chryzantemka na ostatnim zdjęciu jest prześliczna

-----------------------
O, właśnie klimatyczne, nostalgiczne-coś w tym jest ;:108
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Piękny ten zegar. ;:108 A dużą masz tą winnicę?
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”