Koreczkowa Góra
Trudno jest podać produkty do wykonania Góry - bo koreczki komponuje się według własnego gustu, smaku i uznania
To co być musi to:
do dekoracji i wykonania:
por (ponacinać "w piórka", obwiązać kawałkiem papryki świeżej )
Wykałaczki (sporo)
3-4 patyczki do szaszłyków (do połączenia kapust)
2 kapusty białe: jedna większa, druga mniejsza
Folia aluminiowa
Jeśli będziemy wykorzystywać do robienia koreczków chleb tostowy warto go przed pokrojeniem "sprasować" mocno wałkiem do ciasta. Chleb się wtedy lepiej kroi i lepiej do niego przylegają dodatki
Wykonanie:
Wykonujemy szkielet Góry Dobrego
Wyrównujemy dolną część większej kapusty, żeby była stabilna

Kapusty owijamy folią aluminiową, ktorą dociskamy do główek
W większą kapustę wbijamy 3-4 patyki do szszłyków (można je trochę skrócić, żeby nabijanie drugiej kapusty było łatwiejsze)
"Nadziewamy" na te patyki mniejszą główkę kapusty. W miejscu łączenia wypełniamy przestrzeń obwiązując pasami złożonej folii aluminiowej
Nakładać na wykałaczki koreczki i wbijać naokoło rzędami
Udekorować na szczycie porem
P
ropozycje koreczków:
połówka jajka na twardo + pasta łososiowa +kawałek kukurydzy konserw.
chleb tostowy + listek natki +kulka serka ziołowego
chleb tostowy + listek natki + kulka pasty łososiowej
chleb tostowy z masłem + plasterek łososia + cząstka cytryny
1/2 lub 1/4 plasterka salami (zwinąć) + 1 cebulka konserw. (z Pikle Warzywne Rolnika) +1/4 śliwki suszonej
ser żółty (cienko) + pasztet + śliwka suszona + orzech włoski (ale musi być świeży, bo inny pęka i nie daje się założyć)
chleb tostowy + pasztet +pieczarka +papryka świeża + listek natki pietruszki
ser camembert ziołowy + szynka + oliwka +liść natki pietruszki
chleb tostowy, posmarowany fetą + 1/2 oliwki + liść bazylii
chlebek czosnkowy + kulka serka paprykowego + plasterek kolby kukurydzy (z Pikle Warzywne Rolnika)
ser żółty + wędlina + cebulka + winogrono
1/6 plasterka szynki (lub boczku) zwinąć + kawałek korniszonka + plasterek rzodkiewki
pokrojona pierś z kurczaka upieczona na patelni + ananas + mandarynki
grubszy plaster zielonego ogórka +plaster parówki +plaster kolby kukurydzy (z Pikli Warzywnych)
ser pleśniowy + gruszka ze skórką
parówki połówki rozcięte na górze "na krzyż" + włożony tam kawałek papryki swieżej
rzodkiewki
różyczki kalafiora "dotknięte" koperkiem (mieszamy koperek z kilkoma kroplami oleju)
różyczki brokuł
pomidorki koktajlowe
1/2 parówki cielęcej naciąć do połowy "na krzyż"+ w środek kolba kukurydzy (jako języczek)
Tak naprawdę to wybór produktów do koreczków zależy wyłącznie od Waszej fantazji i smaku. Życzę powodzenia w komponowaniu Koreczkowej Góry
Obok można postawić różne dipy i sosy i zanurzać w nich kalafiorki, brokuły, rzodkiewki czy parówki