Małe co nieco od Ave ...
Ewuś, tylko mój @ rivendelowaty chwilowo nie działa, bo hasła zapomniałam...
Przepis poproszę na:
adamsowie@onet.eu
albo na PW...
Przepis super!!!
Ave na prezydenta!!!
Przepis poproszę na:
adamsowie@onet.eu
albo na PW...
Przepis super!!!
Ave na prezydenta!!!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Pierś na porach i surówka a marchewki
Izuniu-Chatte – dla Ciebie coś co robi się samo
Kurczak na porach – wariacja na temat pewnego przepisu
[
2 piersi z kurczaka
2-3 pory - część biała i jasnozielona
0,5 łyżki oleju - do wysmarowania naczynia
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki bazylii
szczypta pieprzu
4 łyżki wody
majonez
przyprawy do kurczaka (ja biorę Złocisty kurczak Kamisa, ale może być taka jaką lubisz)
Wykonanie
1. Piersi pokroić w kawałki , raczej większe, posypać przyprawą do kurczaka, odłożyć do lodówki co najmniej na pół godzinki.
2. Pora pokroić w plasterki lub półplasterki, raczej grubsze, ok. 0,5 cm szerokości i wyłożyć na wysmarowane olejem naczynie do zapiekania. Oprószyć ziołami i pieprzem.
3. Dodać wodę
4. Na porach położyć kawałki kurzących piersi.
5. Z wierzchu posmarować całość majonezem, tak by pokryło wszystko
6. Wstawić do piekarnika na 45-60 minut, temp. 180 st C

Majonez składa się z jajek i oleju, część majonezu się rozpuści ,a część zapiecze. Naczynia nie trzeba przykrywać. Robi się samo…
Porcja dla 3-4 osób, ale jak żarłoczki to zwiększyć składniki
Do tego można zaserwować
surówkę z marchewki znakomitą – przepis mój, ale inni też taki na pewno znają

4 marchewki
2 jabłka słodkie
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki cukru (trzeba próbować, bo marchewka ma różną "słodycz" w sobie)
3-4 łyżki śmietany kwaśnej np. 12% (dla osób nie tolerujących śmietany można zastosować jogurt)
Wykonanie

Zetrzeć marchewki na drobnych oczkach tarki
Zetrzeć jabłka na dużych oczkach tarki
Dodać sok z cytryny i posłodzić cukrem. Wymieszać, "posmakować" i ewentualnie dołożyć cukru lub soku z cytryny. Cytrynka powinna być lekko wyczuwalna, a surówka słodkawa.
Dodać śmietanę i surówka gotowa.
Kurczak na porach – wariacja na temat pewnego przepisu
[

2 piersi z kurczaka
2-3 pory - część biała i jasnozielona
0,5 łyżki oleju - do wysmarowania naczynia
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki bazylii
szczypta pieprzu
4 łyżki wody
majonez
przyprawy do kurczaka (ja biorę Złocisty kurczak Kamisa, ale może być taka jaką lubisz)
Wykonanie
1. Piersi pokroić w kawałki , raczej większe, posypać przyprawą do kurczaka, odłożyć do lodówki co najmniej na pół godzinki.
2. Pora pokroić w plasterki lub półplasterki, raczej grubsze, ok. 0,5 cm szerokości i wyłożyć na wysmarowane olejem naczynie do zapiekania. Oprószyć ziołami i pieprzem.
3. Dodać wodę
4. Na porach położyć kawałki kurzących piersi.
5. Z wierzchu posmarować całość majonezem, tak by pokryło wszystko
6. Wstawić do piekarnika na 45-60 minut, temp. 180 st C

Majonez składa się z jajek i oleju, część majonezu się rozpuści ,a część zapiecze. Naczynia nie trzeba przykrywać. Robi się samo…
Porcja dla 3-4 osób, ale jak żarłoczki to zwiększyć składniki
Do tego można zaserwować
surówkę z marchewki znakomitą – przepis mój, ale inni też taki na pewno znają

4 marchewki
2 jabłka słodkie
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżeczki cukru (trzeba próbować, bo marchewka ma różną "słodycz" w sobie)
3-4 łyżki śmietany kwaśnej np. 12% (dla osób nie tolerujących śmietany można zastosować jogurt)
Wykonanie

Zetrzeć marchewki na drobnych oczkach tarki
Zetrzeć jabłka na dużych oczkach tarki
Dodać sok z cytryny i posłodzić cukrem. Wymieszać, "posmakować" i ewentualnie dołożyć cukru lub soku z cytryny. Cytrynka powinna być lekko wyczuwalna, a surówka słodkawa.
Dodać śmietanę i surówka gotowa.
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Posty: 15068
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Mniam! Przepis fajny, ale tylko dla mnie, ewentualnie jeszcze dla M
Wypróbuję, jak będę miała wiecej piersi, bo kiedys zrobiłam udka z majonezem i oczywiscie panowie zgrymasili. Dla mnie będą więc zapiekane, a dla panów kotlety ;)
Surówki z marchewki nigdy nie lubiłam, ale ...masz Ewus dar przekonywania. Chyba jeszcze raz spróbuję
Dziękuję
Wypróbuję, jak będę miała wiecej piersi, bo kiedys zrobiłam udka z majonezem i oczywiscie panowie zgrymasili. Dla mnie będą więc zapiekane, a dla panów kotlety ;)
Surówki z marchewki nigdy nie lubiłam, ale ...masz Ewus dar przekonywania. Chyba jeszcze raz spróbuję
Dziękuję
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Koreczkowa Góra
Koreczkowa Góra
Trudno jest podać produkty do wykonania Góry - bo koreczki komponuje się według własnego gustu, smaku i uznania
To co być musi to:
do dekoracji i wykonania:
por (ponacinać "w piórka", obwiązać kawałkiem papryki świeżej )
Wykałaczki (sporo)
3-4 patyczki do szaszłyków (do połączenia kapust)
2 kapusty białe: jedna większa, druga mniejsza
Folia aluminiowa
Jeśli będziemy wykorzystywać do robienia koreczków chleb tostowy warto go przed pokrojeniem "sprasować" mocno wałkiem do ciasta. Chleb się wtedy lepiej kroi i lepiej do niego przylegają dodatki

Wykonanie:
Wykonujemy szkielet Góry Dobrego
Wyrównujemy dolną część większej kapusty, żeby była stabilna

Kapusty owijamy folią aluminiową, ktorą dociskamy do główek
W większą kapustę wbijamy 3-4 patyki do szszłyków (można je trochę skrócić, żeby nabijanie drugiej kapusty było łatwiejsze)

"Nadziewamy" na te patyki mniejszą główkę kapusty. W miejscu łączenia wypełniamy przestrzeń obwiązując pasami złożonej folii aluminiowej
Nakładać na wykałaczki koreczki i wbijać naokoło rzędami

Udekorować na szczycie porem

Propozycje koreczków:
połówka jajka na twardo + pasta łososiowa +kawałek kukurydzy konserw.
chleb tostowy + listek natki +kulka serka ziołowego
chleb tostowy + listek natki + kulka pasty łososiowej
chleb tostowy z masłem + plasterek łososia + cząstka cytryny
1/2 lub 1/4 plasterka salami (zwinąć) + 1 cebulka konserw. (z Pikle Warzywne Rolnika) +1/4 śliwki suszonej
ser żółty (cienko) + pasztet + śliwka suszona + orzech włoski (ale musi być świeży, bo inny pęka i nie daje się założyć)
chleb tostowy + pasztet +pieczarka +papryka świeża + listek natki pietruszki
ser camembert ziołowy + szynka + oliwka +liść natki pietruszki
chleb tostowy, posmarowany fetą + 1/2 oliwki + liść bazylii
chlebek czosnkowy + kulka serka paprykowego + plasterek kolby kukurydzy (z Pikle Warzywne Rolnika)
ser żółty + wędlina + cebulka + winogrono
1/6 plasterka szynki (lub boczku) zwinąć + kawałek korniszonka + plasterek rzodkiewki
pokrojona pierś z kurczaka upieczona na patelni + ananas + mandarynki
grubszy plaster zielonego ogórka +plaster parówki +plaster kolby kukurydzy (z Pikli Warzywnych)
ser pleśniowy + gruszka ze skórką
parówki połówki rozcięte na górze "na krzyż" + włożony tam kawałek papryki swieżej
rzodkiewki
różyczki kalafiora "dotknięte" koperkiem (mieszamy koperek z kilkoma kroplami oleju)
różyczki brokuł
pomidorki koktajlowe
1/2 parówki cielęcej naciąć do połowy "na krzyż"+ w środek kolba kukurydzy (jako języczek)
Tak naprawdę to wybór produktów do koreczków zależy wyłącznie od Waszej fantazji i smaku. Życzę powodzenia w komponowaniu Koreczkowej Góry
Obok można postawić różne dipy i sosy i zanurzać w nich kalafiorki, brokuły, rzodkiewki czy parówki
Trudno jest podać produkty do wykonania Góry - bo koreczki komponuje się według własnego gustu, smaku i uznania
To co być musi to:
do dekoracji i wykonania:
por (ponacinać "w piórka", obwiązać kawałkiem papryki świeżej )
Wykałaczki (sporo)
3-4 patyczki do szaszłyków (do połączenia kapust)
2 kapusty białe: jedna większa, druga mniejsza
Folia aluminiowa
Jeśli będziemy wykorzystywać do robienia koreczków chleb tostowy warto go przed pokrojeniem "sprasować" mocno wałkiem do ciasta. Chleb się wtedy lepiej kroi i lepiej do niego przylegają dodatki

Wykonanie:
Wykonujemy szkielet Góry Dobrego
Wyrównujemy dolną część większej kapusty, żeby była stabilna

Kapusty owijamy folią aluminiową, ktorą dociskamy do główek
W większą kapustę wbijamy 3-4 patyki do szszłyków (można je trochę skrócić, żeby nabijanie drugiej kapusty było łatwiejsze)

"Nadziewamy" na te patyki mniejszą główkę kapusty. W miejscu łączenia wypełniamy przestrzeń obwiązując pasami złożonej folii aluminiowej
Nakładać na wykałaczki koreczki i wbijać naokoło rzędami

Udekorować na szczycie porem

Propozycje koreczków:
połówka jajka na twardo + pasta łososiowa +kawałek kukurydzy konserw.
chleb tostowy + listek natki +kulka serka ziołowego
chleb tostowy + listek natki + kulka pasty łososiowej
chleb tostowy z masłem + plasterek łososia + cząstka cytryny
1/2 lub 1/4 plasterka salami (zwinąć) + 1 cebulka konserw. (z Pikle Warzywne Rolnika) +1/4 śliwki suszonej
ser żółty (cienko) + pasztet + śliwka suszona + orzech włoski (ale musi być świeży, bo inny pęka i nie daje się założyć)
chleb tostowy + pasztet +pieczarka +papryka świeża + listek natki pietruszki
ser camembert ziołowy + szynka + oliwka +liść natki pietruszki
chleb tostowy, posmarowany fetą + 1/2 oliwki + liść bazylii
chlebek czosnkowy + kulka serka paprykowego + plasterek kolby kukurydzy (z Pikle Warzywne Rolnika)
ser żółty + wędlina + cebulka + winogrono
1/6 plasterka szynki (lub boczku) zwinąć + kawałek korniszonka + plasterek rzodkiewki
pokrojona pierś z kurczaka upieczona na patelni + ananas + mandarynki
grubszy plaster zielonego ogórka +plaster parówki +plaster kolby kukurydzy (z Pikli Warzywnych)
ser pleśniowy + gruszka ze skórką
parówki połówki rozcięte na górze "na krzyż" + włożony tam kawałek papryki swieżej
rzodkiewki
różyczki kalafiora "dotknięte" koperkiem (mieszamy koperek z kilkoma kroplami oleju)
różyczki brokuł
pomidorki koktajlowe
1/2 parówki cielęcej naciąć do połowy "na krzyż"+ w środek kolba kukurydzy (jako języczek)
Tak naprawdę to wybór produktów do koreczków zależy wyłącznie od Waszej fantazji i smaku. Życzę powodzenia w komponowaniu Koreczkowej Góry
Obok można postawić różne dipy i sosy i zanurzać w nich kalafiorki, brokuły, rzodkiewki czy parówki
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką

Potrzebne będą:
2-3 płaty śledzi matiasów (ja kupuję tackę matiasów Lisnera)
1 cebula
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
3 marchewki
3 jaja ugotowane na twardo
5 dkg sera żółtego
2 pęczki szczypiorku grubego
majonez
Wykonanie:
Układamy w naczyniu warstwy z następujących składników:

1. Śledzie włożyć na 5 minut do zimnej wody (żeby pozbyć się trochę ich "słoności" ? no chyba, że lubisz takie jakie są ), potem pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem

2. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem. (Ja zalewam w miseczce cebulkę wrzącą wodą, czekam 2-3 minuty i odcedzam). Wyłożyć na rybę.
[
3. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

4. Warstwa majonezu
5. Marchewki ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję z dodatkiem vegety
Potem pokroić w drobną kostkę
]
6. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Oprószyć pieprzem.
7. Jajka pokroić w drobną kostkę
8. Warstwa majonezu

9. Szczypiorek pokroić, posypać wierzch sałatki.
Udekorować i ... podawać zaskakując Gości - SMACZNEGO
[/quote]

Potrzebne będą:
2-3 płaty śledzi matiasów (ja kupuję tackę matiasów Lisnera)
1 cebula
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
3 marchewki
3 jaja ugotowane na twardo
5 dkg sera żółtego
2 pęczki szczypiorku grubego
majonez
Wykonanie:
Układamy w naczyniu warstwy z następujących składników:

1. Śledzie włożyć na 5 minut do zimnej wody (żeby pozbyć się trochę ich "słoności" ? no chyba, że lubisz takie jakie są ), potem pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem

2. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem. (Ja zalewam w miseczce cebulkę wrzącą wodą, czekam 2-3 minuty i odcedzam). Wyłożyć na rybę.
[

3. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

4. Warstwa majonezu
5. Marchewki ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję z dodatkiem vegety
] 6. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Oprószyć pieprzem.
7. Jajka pokroić w drobną kostkę
8. Warstwa majonezu

9. Szczypiorek pokroić, posypać wierzch sałatki.
Udekorować i ... podawać zaskakując Gości - SMACZNEGO
[/quote]- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
śledzie z twarożkiem i śmietaną
Śledzie w twarożku i śmietanie - przepis autorski 

Potrzebne będą :

3 płaty śledzi matiasów (tzw. z beczki, solonych) tj. ok. 20-30 dkg
1 cebula
1 twarożek granulowany (cottage cheese)
1 śmietana (lepiej, żeby nie była za gęsta, bo sos zagęszcza twarożek)
1/2 cytryny
1 "gałązka" szczypiorku
pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie namoczyć lub przepłukać w wodzie. Powinny być słone (bo potrawy się w zasadzie nie soli), a śledzie z beczki wymagaja na ogół namoczenia, bo są bardzo słone. Trudno jest opisać wymaganą słoność śledzia - trzeba zdać się na swój smak i eksperymentować
Ja namaczam na ok 8-10 min (zalewam śledzie zimną wodą)

2. Po tym czasie pokroić rybę w dzwonka, posypać pieprzem i skropić solidnie sokiem z cytryny Pozostawić na 10-15 min.
3.W czasie gdy śledziki macerują się cytrynką, kroimy cebulkę w kostkę, a następnie sparzamy wrzątkiem i studzimy.

Ja to robię w ten sposób, że albo przelewam cebulę leżącą na sicie wrzatkiem (jest wtedy ostrzejsza), albo wkładam ją do miseczki i zalewam wrzatkiem - leży tak przez 1-2 min i potem ją odcedzam (jest wtedy łagodniejsza)

4. Z serka, śmietany, cebulki i pokrojonego szczypiorku robimy sos do śledzi. Można go dosmaczyć pozostałym sokiem z cytryny i pieprzem, ale trzeba pamiętać, że ryba też jest nimi przyprawiona.

5.Układamy śledzie warstwami, przekładając sosem twarozkowo-śmietanowym i zużywając cytrynę którą skropiona była ryba.

Śledzie najlepsze są jak poleżą kilka godzin w lodówce, a najlepiej smakują następnego dnia. Można podawać z pieczywem, albo ziemniaczkami w mundurkach, albo... jak kto chce i lubi . Mogą być daniem obiadowym albo przystawką. U nas obowiązkowe na Wigilię
Smacznego.[/quote]

Potrzebne będą :

3 płaty śledzi matiasów (tzw. z beczki, solonych) tj. ok. 20-30 dkg
1 cebula
1 twarożek granulowany (cottage cheese)
1 śmietana (lepiej, żeby nie była za gęsta, bo sos zagęszcza twarożek)
1/2 cytryny
1 "gałązka" szczypiorku
pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Śledzie namoczyć lub przepłukać w wodzie. Powinny być słone (bo potrawy się w zasadzie nie soli), a śledzie z beczki wymagaja na ogół namoczenia, bo są bardzo słone. Trudno jest opisać wymaganą słoność śledzia - trzeba zdać się na swój smak i eksperymentować
Ja namaczam na ok 8-10 min (zalewam śledzie zimną wodą)

2. Po tym czasie pokroić rybę w dzwonka, posypać pieprzem i skropić solidnie sokiem z cytryny Pozostawić na 10-15 min.
3.W czasie gdy śledziki macerują się cytrynką, kroimy cebulkę w kostkę, a następnie sparzamy wrzątkiem i studzimy.

Ja to robię w ten sposób, że albo przelewam cebulę leżącą na sicie wrzatkiem (jest wtedy ostrzejsza), albo wkładam ją do miseczki i zalewam wrzatkiem - leży tak przez 1-2 min i potem ją odcedzam (jest wtedy łagodniejsza)

4. Z serka, śmietany, cebulki i pokrojonego szczypiorku robimy sos do śledzi. Można go dosmaczyć pozostałym sokiem z cytryny i pieprzem, ale trzeba pamiętać, że ryba też jest nimi przyprawiona.

5.Układamy śledzie warstwami, przekładając sosem twarozkowo-śmietanowym i zużywając cytrynę którą skropiona była ryba.

Śledzie najlepsze są jak poleżą kilka godzin w lodówce, a najlepiej smakują następnego dnia. Można podawać z pieczywem, albo ziemniaczkami w mundurkach, albo... jak kto chce i lubi . Mogą być daniem obiadowym albo przystawką. U nas obowiązkowe na Wigilię
Smacznego.[/quote]
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Szynka płonąca - z żurawiną

Potrzebne będą:

1,5 - 2 kg surowej szynki (kulka) z kilkucentymetrowa warstwą tłuszczu
1/2 paczki goździków
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego i 4-5 pieprzu
Sól (i opcjonalnie sól zmiękczającą np. Kamisa),
Zioła 1/2 łyżeczki melisy, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta lubczyku (ale nie musi być),
1 łyżeczka cukru
Tłuszcz do początkowego pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka Brendy (lub innego alkoholu) - do podpalenia
1 litr czerwonego wina wytrawnego
5 łyżek miodu
Żurawina, jarzębina w słoiku (ja kupuję Rolnika lub z Łowicza)
Wykonanie:

Marynata I.
1/2 l wina wymieszać z ziołami + ziele angielskie i pieprz +cukier +liście laurowe
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut.
- 
1) Osuszone mięso zalać gorącą marynatą, wystudzić, schować do lodówki na co najmniej 24 godziny (ja trzymałam przez 2 dni), obracać przynajmniej 2 -3 razy dziennie, żeby marynata dobrze weszła w mięso.
2) Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, wysuszyć (np. w papierowym ręczniku), natrzeć dobrze solą (można dodać sól zmiękczającą np. Kamisa), pozostawić jeszcze na 3-4 godziny w lodówce.
3) Po tym czasie wytrzeć delikatnie nadmiar soli z mięsa, ułożyć na natłuszczonej brytfance, włożyć do piekarnika (200 st), opiec ze wszystkich stron (ok. 20 minut)
4) Wyjąć mięso z brytfanki, odlać tłuszcz.

Sos do pieczenia
Pozostałe 1/2 litra wina zagrzać z miodem, aż miód się rozpuści.

5) Tłuszczyk na szynce naciąć w romby, powciskać w nie goździki, lekko oprószyć cynamonem, włożyć mięso do naczynia do pieczenia, dodać sos do pieczenia, piec pod przykryciem ok. 2,5 - 3 godzin w temp.160 - 180 (w zależności od ilości mięsa można przyjąć,że 1 kg piecze się przez 1 godzinę i 15 minut), początkowo przez 15 minut nie polewać sosem i nie przykrywać, żeby cynamon wniknął w mięso. Potem w czasie pieczenia polewać mięso sosem, czasami zdejmować na krótko przykrycie, żeby mięsko się zrumieniło.
6) Wyjąć mięso, powyciągać goździki
7) Mięso ułożyć na talerzu, udekorować z boku żurawiną (można podać ją też osobno), przed samym podaniem polać Brendy (lub innym alkoholem) i podpalić - z tego powodu należy szynkę podawać na takim nakryciu, które "zniesie" płonące danie.

Danie dla cierpliwych, ale smakowite , u mnie obowiązkowe
SMACZNEGO

Potrzebne będą:

1,5 - 2 kg surowej szynki (kulka) z kilkucentymetrowa warstwą tłuszczu
1/2 paczki goździków
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego i 4-5 pieprzu
Sól (i opcjonalnie sól zmiękczającą np. Kamisa),
Zioła 1/2 łyżeczki melisy, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta lubczyku (ale nie musi być),
1 łyżeczka cukru
Tłuszcz do początkowego pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka Brendy (lub innego alkoholu) - do podpalenia
1 litr czerwonego wina wytrawnego
5 łyżek miodu
Żurawina, jarzębina w słoiku (ja kupuję Rolnika lub z Łowicza)
Wykonanie:

Marynata I.
1/2 l wina wymieszać z ziołami + ziele angielskie i pieprz +cukier +liście laurowe
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 6-8 minut.
- 
1) Osuszone mięso zalać gorącą marynatą, wystudzić, schować do lodówki na co najmniej 24 godziny (ja trzymałam przez 2 dni), obracać przynajmniej 2 -3 razy dziennie, żeby marynata dobrze weszła w mięso.
2) Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, wysuszyć (np. w papierowym ręczniku), natrzeć dobrze solą (można dodać sól zmiękczającą np. Kamisa), pozostawić jeszcze na 3-4 godziny w lodówce.
3) Po tym czasie wytrzeć delikatnie nadmiar soli z mięsa, ułożyć na natłuszczonej brytfance, włożyć do piekarnika (200 st), opiec ze wszystkich stron (ok. 20 minut)
4) Wyjąć mięso z brytfanki, odlać tłuszcz.

Sos do pieczenia
Pozostałe 1/2 litra wina zagrzać z miodem, aż miód się rozpuści.

5) Tłuszczyk na szynce naciąć w romby, powciskać w nie goździki, lekko oprószyć cynamonem, włożyć mięso do naczynia do pieczenia, dodać sos do pieczenia, piec pod przykryciem ok. 2,5 - 3 godzin w temp.160 - 180 (w zależności od ilości mięsa można przyjąć,że 1 kg piecze się przez 1 godzinę i 15 minut), początkowo przez 15 minut nie polewać sosem i nie przykrywać, żeby cynamon wniknął w mięso. Potem w czasie pieczenia polewać mięso sosem, czasami zdejmować na krótko przykrycie, żeby mięsko się zrumieniło.
6) Wyjąć mięso, powyciągać goździki
7) Mięso ułożyć na talerzu, udekorować z boku żurawiną (można podać ją też osobno), przed samym podaniem polać Brendy (lub innym alkoholem) i podpalić - z tego powodu należy szynkę podawać na takim nakryciu, które "zniesie" płonące danie.

Danie dla cierpliwych, ale smakowite , u mnie obowiązkowe
SMACZNEGO


