Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Lucynko jeszcze sporo koloru na Twojej działeczce, lwia paszcza biała cudna ;:333
Kropliki miałam trzy lata temu i nie byłam zachwycona , bo kwiatki cudne za to pokrój rośliny ;:222 chyba, ze miałam za gęsto w złym miejscu ;:131
Dziś znowu nie mogłam być na działce ;:223 może jutro się uda,
Miłego wieczoru :wit :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zakończyłam wędrówkę po zaprzyjaźnionych ogrodach i wróciłam do siebie, a tu tylu przemiłych Gości! ;:215
Jeszcze nie wszystkie ogrody odwiedziłam , część zostawiam sobie na jutro ;:108 , bo nie lubię wśród rabatek biegać, wolę spokojny spacerek.

:wit Witajcie!
Wprawdzie pogoda dzisiaj do przyjaznych nie należała, ale ja - uparta baba - polazłam na działkę i kilka godzin sobie popracowałam. Zmarzłam, bo nie lubię wkładać na siebie kilku warstw, nie mogę się wtedy poruszać.
Jednak wykonałam zadanie narzucone sobie samej i jestem zadowolona z efektów, ale znacznie mniej zadowolona z obrazu działki. Smutno ;:174 się na niej zrobiło i tak już będzie do wiosny. Gdybym miała ogródek przed domem... Gdyby... Gdyby babka miała wąsy, to by była dziadkiem. :;230
Od dziś już tylko w odwiedziny będę na działeczkę zaglądała. ;:109

Marysiu [Maska] - nacieszyłam się kwiatuszkami podczas żegnania się z nimi. Zostały tylko takie, których jeszcze było mi żal wynosić na kompost i jesienne, w tym dobrze rokująca chryzantema od Ciebie.

Obrazek

Obrazek

Gosiu - fakt, sąsiadów mam dobrych. Wczoraj jakby się zmówiły (sąsiadki - panowie już w innym świecie, niestety), obie złożyły mi wizytę, każda o innej porze wieczoru.
Mam nadzieję, że udało Ci się coś nie coś posadzić mimo paskudnej pogody. ;:108
Cebule mogą poczekać, przyjadą róże i te już będziesz zmuszona wsadzić niezależnie od pogody. W mrozy tak wcześnie nie chcę wierzyć. ;:306

Obrazek

Obrazek

Malwinko - rozchodniki okazałe po kilku latach zasługują na to określenie.
Jest kilka ich odmian, ja mam cztery, ale tylko ten jeden jest już tak rozrośnięty. ;:333

Obrazek

Obrazek

Soniu - polubiłam kroplika i mam nadzieję, że się rozsieje, bo nijak nie mogę zebrać nasion. Pewnie nie umiem tego zrobić, bo jakieś nasionka pewnie wytwarza. :;230
Kto ma ogród przydomowy, ma gdzie uciekać przed zimnem, ja mam zimną altankę, więc najpierw zrobiłam, co miałam zrobić i zmarznięta wróciłam do domu. Ale nie narzekam. Dobrze jest. :tan

Obrazek

Obrazek

Iwonko [00..] - też mi się podoba. Tylko że rośnie na niewielkiej rabatce i za chwilę z niej wylezie. ;:306

Obrazek

Obrazek

Aguniu - bardzo chętnie podzielę się z Tobą moją fuksją, jeśli najpierw podpowiesz mi, jak ją przezimować. Ona jednoroczna jest, ale pewnie jest jakiś sposób na jej przechowanie do wiosny. ;:218

Obrazek

Obrazek

Dorotko71 - dzisiaj dużo kolorów ubyło. Zostały tylko jesienne i szałwii powabnej żal mi było wyrzucać, będzie sobie kwitła do mrozu. Może się wysieje... Bardzo mi się podoba. ;:215

Obrazek

Obrazek

Julio - lwia paszcza jedyna sobie została i nic sobie z zimna nie robi. Jeszcze jej nie wyekspediowałam na kompost. A kropliki miałam w dwóch miejscach i tylko te na skalniaku zostawiłam, bo w innym miejscu też mi się nie podobały i zastąpiłam je innymi roślinami. ;:108
Życzę Ci, byś jutro zrealizowała swoje działkowe plany. ;:167

Obrazek

Obrazek

Kochani, dobrej, w miarę ciepłej i najlepiej słonecznej niedzieli życzę Wam wszystkim z całego serducha. ;:167 ;:196 ;:196
W prezencie przyniesione do domu kwiatki, których na działce już nie zobaczę w tym roku.
Obrazek
jagusia111

Post »

Lucynko ja swoją fuksję przechowałam w nieogrzewanej kotłowni, ale z temperaturami powyżej zera. Stała w pobliżu niewielkigo okna, ale miała w sumie dość ciemno. Podlewałam w miarę potrzeby tak żeby nie uschła :D . Staciła trochę liści, ogolnie lekko zmarniala, ale wiosną po skróceniu pędów, przesadzeniu i zasileniu ruszyła bez problemu. Lucynko spróbuj przechować swoją nie masz nic do stracenia.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko, fiołki uCiebie kwitną? Oszalały te rośliny chyba. Ale za to jak teraz oczy cieszą te wiosenne przecież kwiatki. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko ja fuksje przechowuję w ciemnej piwnicy, bez okna, dają spokojnie radę :wit
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

To fiołki nie powinny teraz kwitnąć? :shock: Moje też kwitną :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pogoda jaka jest, każdy widzi. U mnie niczym nie różni się od tego, co obserwuję u Was.
Tyle tylko, że deszcz nie padał, ale ziąb dawał się we znaki w ciągu całego dnia.
Oby jutro było lepiej. Z prognozy wynika lekka poprawa. Chciałabym odwiedzić działkę, tak dla zdrowia psychicznego.

Aguniu - spróbuję przezimować fuksję w mieszkaniu. ;:108 Innej możliwości nie mam. ;:185
Może się uda. Za podpowiedzi bardzo Ci dziękuję. ;:196

Dorotko71 - ten fiołek kwitnie nieustająco przez cały sezon ;:333 i sieje się niemiłosiernie. Po całej działce. ;:303

Iwonko [00..] - moja piwnica jest malutka i cieplutka ;:223 , więc raczej spróbuję fuksję przechować w mieszkaniu. ;:108 Może do mrozów na balkonie. To jest loggia na IX piętrze od strony południowej, to mrozy tak łatwego dostępu do niej nie mają. ;:185

Malwinko - spośród moich fiołków ogrodowych tylko te kwitną. Dwa pozostałe gatunki już poszły ;:19

Jesiennie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim dobrego, satysfakcjonującego tygodnia. ;:97 ;:97 ;:97
Dobranoc. ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko śliczne te rozetki ale tylko szałwię muszkatołową rozpoznałam :oops:
W takim razie pogody życzę na kolejny spacer dla zdrowia ;:168
Ma być cieplej ale bardziej mokro ;:204 zobaczymy. :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ja kochana nie ścinam lwich paszcz, odbijają wiosną od korzenia i pięknie wcześniej kwitną zanim młode z nasion wzejdą. ;:333
Wile kolorów odpada ale wiele dochodzi jak sie listki przebarwiają ;:138 widzę campanula ładnie rośnie, za rok cudnie zakwitnie. ;:138
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mój ogród Lucynko okrywa się własnym płaszczem, włosami nic nie ścinam i nawet nie pomagam żeby się okryły. Rok temu gaurę zwinęłam w kłębek i ułożyłam na karpie i karpa podgniłam przez co zakwitła późno. Sama natura wie najlepiej jak sobie poradzić żeby było najlepiej. Rozetki malownicze no i te kolory! Dawno nie było gołąbków ;:167
No to życzę odstresowania na działeczce ;:3 ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, mam nadzieję, że się nie przeziębiłaś na działce :D . Ładnie napisałaś, że odwiedzasz działkę dla zdrowia psychicznego, to tak jak ja :D . Niewiele jestem w stanie już teraz zrobić, bo czasu brak i wiadomo jesień, zimno, dni krótkie, ale co tydzień choć na chwilę wpadam do ogródka.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko :wit
Piękne rozetki ;:333 a czy mogłabyś ich nazwać - proszę bo też mam takie i nie wiem co to ;:180
przebarwiające się liście wyglądają szałowo ;:215
Mówisz że już się obrobiłaś a ja mam jeszcze mnóstwo pracy i nie wiem czy do zimy zdążę ??
Pozdrawiam i życzę pięknej pogody na spacery ;:196
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jesień nie poskąpiła kolorów na Twojej działeczce. Bardzo podoba mi się żurawkowa rabata. A ścieżki wąziuteńkie i tak zmyślnie połączone. Dzięki nim wszędzie można spokojnie dojść. Moje lwie paszcze też robią za rośliny wieloletnie, wiosną rozrastają się mocno i bardzo wcześnie zakwitają.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Raniutko obudziło mnie piękne słoneczko. Radość jednak nie trwała zbyt długo. Wkrótce chmury przykryły niebo i zrobiło się szaro, smutno. Jednak ok. południa znowu słonko ;:3 jasno zaświeciło, więc szybki obiad i hajda na działeczkę! ;:65
Oczywiście nic nie robiłam. Zabrałam tylko fuksję do domu, trochę jabłek i resztę buraczków, z którymi walczyłam do tej pory.
Oczywiście połaziłam z aparatem i obfociłam to, co jeszcze przyciąga wzrok.

Julio - te rozetki to dziewanny. Nowe, wysiane późną wiosną.
Szałwię muszkatołową w ubiegłym roku też wysiałam, ale mi zmarzła ;:222 . Zastanawiam się, czy tegoroczny wysiew przeżyje...
Dzisiaj podczas czystego nieba było przyzwoicie ciepło, ale gdy słońce znalazło się za chmurami, od razu wróciło zimno. ;:145
Szczerze mówiąc nie lubię chmurzastych dni z deszczem, wolę chłodniejsze ze słońcem, ale trzeba przyjąć to, co niebo ześle.

Kasiu [Kasiula] - ojej! A ja wyrzuciłam swoje lwie paszcze na kompost. ;:7 Zostawiłam tylko jedną białą, bo niedawno pokazała kwiatki i ciągle kwitnie. Tę zostawię na rabacie i zobaczę, co z tego wyjdzie. ;:108
Dzwonki siałam wiosną i czekam na ich kwiatki. Do wiosny oczywiście. Jednego mam od Reni renzal i to jest podobno jakaś unikatowa odmiana. To ten z takimi mocno ząbkowanymi listkami.
Dziękuję ;:196 i również dobrych dni życzę.

Marysiu [Maska] - masz dużo drzew i krzewów, to i o okrywanie roślin nie musisz się martwić. Moje rabaty w większości są odkryte bądź narażone na pierzynkę z liści sąsiedzkiego orzecha włoskiego, a te są niezdrowe dla roślin. ;:222
Gołąbeczki w ogóle nie wychodzą na zewnątrz. ;:202 Ciągle jeszcze wystraszone. No i jest ich malutko. ;:174
Rozetki dziewann rzeczywiście teraz trochę ozdabiają działkę. Mają ciekawe kształty. ;:303
Ja odstresowana, dziękuję. ;:196 A Ty?

Kasiu [kania] - w słoneczku cieplutko było, później zrobiło się nieprzyjemnie, ale ja na szczęście nie jestem skłonna do przeziębień. ;:215
Natomiast akumulatory naładowałam. Na jakiś czas wystarczy. Mam nadzieję... ;:63

Tereniu [TerDob] - te rozetki to dziewanny. Z własnego wysiewu. W przyszłym sezonie zakwitną po raz pierwszy.
W naszych ogrodach działkowych już prawie wszyscy przygotowali działki do zimy, więc i ja postarałam się im dorównać. Nie lubię pozostawać w tyle. ;:306
Obrobisz się, Tereniu, spokojnie. Do zimy jeszcze trochę czasu zostało.
Życzę Ci zatem przyjaznej pogody. ;:196

Liduś - trochę kolorów jesiennych póki co można podziwiać i oby jak najdłużej.
Rabata żurawkowa zajmuje praktycznie całe zacienione miejsce na działce. Tam w ciągu dnia jest trochę słońca, ale więcej cienia i te roślinki czują się tam bardzo dobrze. ;:303
Tę białą lwią paszczę pozostawię na zimę. Eksperymentalnie. W końcu nic nie tracę, a zyskać mogę. ;:113

Kilka zdjęć z dzisiejszego spaceru wśród jesiennych rabatek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

U mnie rano zaczął wiać bardzo silny i lodowaty wiatr. Trudno było wytrzymać na zewnątrz. Trochę osłabł dopiero około południa. Lucynko co to za kwiecie na drugiej fotce?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”