Ogród Marty -Cz . X
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marty -Cz . X
Łał nazbierało Ci się dyniek
, jakie ładne
, Martusiu pogoda u nas dziś marna, cały dzień siąpiło, ale na jutro poprawę zapowiadają, to już się spakowałam i jutro jade na działeczkę, cudnie u Ciebie, oj, powtarzam się 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martuś, tylko się droczę troszeczkę
Mam nadzieję, że nie zapomnę o ususzeniu liści malinowych za rok.
Dyniowe zbiory
Moje zapasy powoli znikają, bo nagle wszyscy znajomi pokochali zupę dyniową.
Ogród jesienny dostarcza innych emocji, jest spokojniejszy i nadal piękny. Grujecznik mi się podoba bardzo, bardzo.
Słoneczka życzę
Dyniowe zbiory
Ogród jesienny dostarcza innych emocji, jest spokojniejszy i nadal piękny. Grujecznik mi się podoba bardzo, bardzo.
Słoneczka życzę
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Martuś napisałam post i poleciał w kosmos.......
Dziękuję za odpowiedź malinek jeszcze nie mam ,ale zastanawiam się czy liście jeżyny i czarnej porzeczki też tak można suszyć i parzyć ?
Pięknie masz w ogrodzie róże i chryzantemy są przepiekne
Jesień też masz śliczną ,a dyń jej ,ależ dużo my bardzo lubimy zupke dyniową na mleczku z zacierkami z odrobiną słodkiej śmietanki .
Zdrówka
Dziękuję za odpowiedź malinek jeszcze nie mam ,ale zastanawiam się czy liście jeżyny i czarnej porzeczki też tak można suszyć i parzyć ?
Pięknie masz w ogrodzie róże i chryzantemy są przepiekne
Jesień też masz śliczną ,a dyń jej ,ależ dużo my bardzo lubimy zupke dyniową na mleczku z zacierkami z odrobiną słodkiej śmietanki .
Zdrówka
Pozdrawiam Alicja
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Jakie cudowne zbiory dyniowe
Masz racje też szukam kolorów w ogrodzie, nawet każdy liść zmieniający barwę jest teraz cudowny
Przepięknie wyglądają zdjęcia grupowe, fascynujące nasadzenia.
Masz racje też szukam kolorów w ogrodzie, nawet każdy liść zmieniający barwę jest teraz cudowny
Przepięknie wyglądają zdjęcia grupowe, fascynujące nasadzenia.
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Marciu.
Z dyn nie robisz dżemu,tylko zupki? Ja lubię pestki .
A na grzybki się już szykuj, bo ja w zeszłym tygodniu byłam na babskim spotkaniu w świętokrzyskim i troszkę pozbierałam ich przy okazji spacerów po lesie.
Jesień masz kolorową,ale liści do grabienia to już nie zazdroszczę , bo u mnie też już lecą na potęgę. Czeka mnie wielkie grabienie a tego nie lubię.
Miłego tygodnia, dużo
i udanego grzybobrania ci życzę.

Z dyn nie robisz dżemu,tylko zupki? Ja lubię pestki .
A na grzybki się już szykuj, bo ja w zeszłym tygodniu byłam na babskim spotkaniu w świętokrzyskim i troszkę pozbierałam ich przy okazji spacerów po lesie.
Jesień masz kolorową,ale liści do grabienia to już nie zazdroszczę , bo u mnie też już lecą na potęgę. Czeka mnie wielkie grabienie a tego nie lubię.
Miłego tygodnia, dużo
- Daria_Eliza

- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Mnie też się spodobało zdjęcie aniołka wśród paproci.
Jaki wieeelki zbiór dyniowy!
Zachwycam się o tej porze dużymi drzewami i krzewami u Ciebie, bo u siebie jeszcze ich nie mam.
Ciacho wygląda pysznie!
O, może mi coś podpowiesz: chcę sobie zrobić paprykę w oliwie, ale mam taką wąziutką, długą z cieniutki miąższem, trochę słodkich, trochę pikantnych - więc nie nadają się w ogóle do pieczenia. Sprawdzałam przepisy w necie, każdy inny i sporo z nich wymaga pieczenia.
Myślałam, żeby upchnąć pokrojone, oczyszczone papryki do słoika i zalać oliwą z ziołami, ale czy tę oliwę podgrzewać? Czy blanszować wcześniej paprykę? Czy do oliwy dodać np. łyżkę octu jabłkowego? Nie mam doświadczenia z przetworami.
Jaki wieeelki zbiór dyniowy!
Zachwycam się o tej porze dużymi drzewami i krzewami u Ciebie, bo u siebie jeszcze ich nie mam.
Ciacho wygląda pysznie!
O, może mi coś podpowiesz: chcę sobie zrobić paprykę w oliwie, ale mam taką wąziutką, długą z cieniutki miąższem, trochę słodkich, trochę pikantnych - więc nie nadają się w ogóle do pieczenia. Sprawdzałam przepisy w necie, każdy inny i sporo z nich wymaga pieczenia.
Myślałam, żeby upchnąć pokrojone, oczyszczone papryki do słoika i zalać oliwą z ziołami, ale czy tę oliwę podgrzewać? Czy blanszować wcześniej paprykę? Czy do oliwy dodać np. łyżkę octu jabłkowego? Nie mam doświadczenia z przetworami.
- wiewioreczka
- 500p

- Od: 11 maja 2012, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Martuś z przyjemnością pospacerowałam na Twoim magicznym ogrodzie, i widok Twojego misia Polar Bear... wzbudził moją nadzieje, że moja bida, w nowej miejscówce się lepiej odnajdzie. Leżałam dziś z gorączką ale w piątek ostro jeszcze działałam w ogrodzie. Pracowo teraz długi tydzień mnie czeka bo sama w dziale siedzę, koleżanka się urlopuje... na grzybach ale nie chciała powiedzieć gdzie
Zbiory dyń... porażają ogromem
Ja w soczkach siedzę warzywno- owocowych... szkoda że takich świeżych z sokownika nie da się jakoś ... żeby zachowały świeżość... na dłużej niż parę godzin
Idę jeszcze pospacerować... i do snu... bo o 4 pożeracz snów
Pozdrawiam ciepło
Edit:
Torcik z borówkami ale cudo... nie da się przejść obojętnie
Idę jeszcze pospacerować... i do snu... bo o 4 pożeracz snów
Pozdrawiam ciepło
Edit:
Torcik z borówkami ale cudo... nie da się przejść obojętnie
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
O matulu ale dyń!
Koniecznie w przyszłym roku muszę więcej posiać!
Koniecznie w przyszłym roku muszę więcej posiać!
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Fantastyczne obrazki zaserwowałaś Marto z jesiennego ogrodu!
Grujecznik w jesiennym wydaniu cudo!!! A dynie...
Aniołek w paprociach - marzenie! Miło było zajrzeć do Ciebie!

- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Martuś
Ale dyń
a ja nic nie wsiałam .
Piękna budleja
ja mam dla Ciebie białą niską ( zgodnie z umową) tylko kiedy ją odbierzesz ?? czy wysłać tylko kiedy lepiej ?? na wiosnę czy teraz ??
Kolorowo jeszcze masz w ogrodzie
Och muszę sobie zebrać listków z malin - dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam i samych słonecznych dni życzę

Ale dyń
Piękna budleja
Kolorowo jeszcze masz w ogrodzie
Och muszę sobie zebrać listków z malin - dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam i samych słonecznych dni życzę
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mam nadzieję, że te wszystkie dynie nie do przeróbki?
Jeśli tak, to padam na kolana
Twój ogród o każdej porze roku wygląda rewelacyjnie
Teraz na pierwszy plan wychodzą krzewy i drzewka.
Jeśli tak, to padam na kolana
Twój ogród o każdej porze roku wygląda rewelacyjnie
Teraz na pierwszy plan wychodzą krzewy i drzewka.
-
kompostowy
- 10p - Początkujący

- Od: 17 paź 2016, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie dynie to skarb, piekne są, ich zapach przyprowadził mnie tutaj 
- Viola K

- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Martuś Ty jesteś niesamowita z tymi przetworami ,tyle mogę się od Ciebie nauczyć. Zaraz idę po liście malin i będę suszyła. Piękna jesień w Twoim ogrodzie 

-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Martusiu ten twój irys jest niesamowity, nie dość, że kwitnie o tej porze roku to jeszcze tak długo
U mnie pogoda w większości dni też paskudna, ale twój ogród jak zwykle piękny i nawet ta słota mu nie szkodzi
Dalie u ciebie wciaż piękne, a moje już w kartonie czekają na wiosnę
Przymrozek załatwił i je i canny... A jak robisz te chipsy z jabłek?
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witam miłych gości,tak się cieszę ,że aż tyle osób odwiedziło mój ogród,to takie budujące.
Marysiu,nie mam wojska w pobliżu i będzie problem z dyniami,podobno od przybytku głowa nie boli,ale chyba mnie rozboli
dzisiaj u mnie pochmurno było,ale ciepło bez deszczu i bez wiatru ,zatem przygotowałam kawałek nowej rabaty na wiosenne sadzenie,teraz wrzucam liście ,nich się zrobi ziemia do wiosny,trochę się przeziębiłam ,bo rozgrzana od pieca latam po zimnym polu,ale jakoś się ratuję moimi herbatkami ,na grzyby nie pojechałam ,bo mi się samej nie chce,mam też w piątek pogrzeb mojej chrzestnej w Krakowie,to może potem pojadę ,tak będę odwlekać aż mnie zima zastanie
ale pół półki grzybów już mam ,tylko nie mam dużo mrożonej gęścizny na masełku i marynowanych ,pozdrawiam i buziaczki
Kasiu,drugie tyle dyń przecież wyjechało,klęska urodzaju u mnie
,ogród zmienia kolory, codziennie jest inaczej ,teraz czerwienieje,pozdrawiam
Iwonko,wczoraj i dzisiaj pogoda do zaakceptowania,pochmurnie,ale dość ciepło ,dzisiaj była taka cisza w ogrodzie ,zero wiaterku,ja mam jeszcze dużo pracy w ogrodzie ,bo moje przetwory bardzo mnie absorbują ,nawet jeszcze zamówiłam sobie u męża paprykę do przywiezienia ,ale jakoś może zdążę,jak nie będzie jeszcze zimy
Gosiu,wiem ,że sie droczysz,liście malin codziennie parzę do zimowej herbatki ,okres jesienny nie jest fajny ,zimno i deszcze to pierwszy krok do zaziębień ,ja mam dyń na zupkę pod dostatkiem,nie do przejedzenia ,wszyscy moi znajomi przerabiają dynie ,a z góry nic nie ubywa,bo tyle jest małych górek
,ogród jesienny też ma swój urok,mój teraz czerwienieje,Grujecznik ma tak piękny pokrój,że ciągle nie mogę się na niego napatrzyć ,pozdrawiam
Aluś,czasem tak jest ,mnie też czasem gdzieś ucieknie i trzeba pisać od nowa,liście jeżyny i porzeczki tez są bardzo zdrowe,jeżyna ma podobne właściwości jak malina i może mieć jeszcze ładne liście ,nie wiem ,natomiast ,czy liście porzeczki są jeszcze ładne i zdrowe,my lubimy zupkę dyniową ,robię na ostro z czosnkiem ,imbirem ,gałką muszkatołową ,curry,może być ciut kurkumy i troszkę sosu chili,no i kubek dobrej śmietany,wychodzi rozgrzewająca pychotka
,pozdrawiam
Kasiu17,fajnie jak ogród się podoba o każdej porze roku,teraz inne rośliny wiodą prym i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze ,że dla każdej rośliny jest odpowiedni moment,pozdrawiam
Aluś,Biedronka ,nie robię dżemu z dyń ,bo nie lubimy,pestki też lubimy ,ale nie ma nam kto wyłuskać
więc przynosimy ze sklepu,jeszcze nie wybrałam się na grzyby,i chyba ten rok będzie na bakier z grzybami ,jeszcze nigdy tak nie odwlekałam ,bo nie było po co jechać ,a teraz coś mi się nie chce,gdyby nie było mokro to kosiarka super zbierze liście do pojemnika ,przynajmniej ze ścieżek ,w piątek mam pogrzeb i muszę jechać ,wiec grzyby znowu się odwleką ,pozdrawiam
Dario,tego aniołka widać tylko na wiosnę i w jesieni,ma tam stałe miejsce,duże drzewa i krzewy tworzą taki filar w ogrodzie,ciacho jest pyszne ,ja mam przepis na marynowaną paprykę ,ale czy ta ostra da się zjeść,bo przecież przy niej się ziaje tak pali,może ususz ,zmiel na mączkę i dodaj po troszkę do podłoże ,jakichś sosów,do gulaszu,nawet do zupy pomidorowej ,żeby podkreślić jej smak,dam Ci ten przepis ,może z niego coś wykombinujesz:
5 kg papryki
2 szklanki octu ,może być ocet jabłkowy
10 szklanek wody
1 1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki soli
10 ząbków czosnku pokroić w plasterki
wyczyszczoną paprykę pokroić na kawałki,sparzyć w zagotowanej zalewie 5 minut,nałożyć do słoików,zalać zalewą i pasteryzować ,nie wiem ile masz tej papryki ,ale sobie przeliczysz na swoją wagę,pozdrawiam
Marysiu,nie mam wojska w pobliżu i będzie problem z dyniami,podobno od przybytku głowa nie boli,ale chyba mnie rozboli
Kasiu,drugie tyle dyń przecież wyjechało,klęska urodzaju u mnie
Iwonko,wczoraj i dzisiaj pogoda do zaakceptowania,pochmurnie,ale dość ciepło ,dzisiaj była taka cisza w ogrodzie ,zero wiaterku,ja mam jeszcze dużo pracy w ogrodzie ,bo moje przetwory bardzo mnie absorbują ,nawet jeszcze zamówiłam sobie u męża paprykę do przywiezienia ,ale jakoś może zdążę,jak nie będzie jeszcze zimy
Gosiu,wiem ,że sie droczysz,liście malin codziennie parzę do zimowej herbatki ,okres jesienny nie jest fajny ,zimno i deszcze to pierwszy krok do zaziębień ,ja mam dyń na zupkę pod dostatkiem,nie do przejedzenia ,wszyscy moi znajomi przerabiają dynie ,a z góry nic nie ubywa,bo tyle jest małych górek
Aluś,czasem tak jest ,mnie też czasem gdzieś ucieknie i trzeba pisać od nowa,liście jeżyny i porzeczki tez są bardzo zdrowe,jeżyna ma podobne właściwości jak malina i może mieć jeszcze ładne liście ,nie wiem ,natomiast ,czy liście porzeczki są jeszcze ładne i zdrowe,my lubimy zupkę dyniową ,robię na ostro z czosnkiem ,imbirem ,gałką muszkatołową ,curry,może być ciut kurkumy i troszkę sosu chili,no i kubek dobrej śmietany,wychodzi rozgrzewająca pychotka
Kasiu17,fajnie jak ogród się podoba o każdej porze roku,teraz inne rośliny wiodą prym i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze ,że dla każdej rośliny jest odpowiedni moment,pozdrawiam
Aluś,Biedronka ,nie robię dżemu z dyń ,bo nie lubimy,pestki też lubimy ,ale nie ma nam kto wyłuskać
Dario,tego aniołka widać tylko na wiosnę i w jesieni,ma tam stałe miejsce,duże drzewa i krzewy tworzą taki filar w ogrodzie,ciacho jest pyszne ,ja mam przepis na marynowaną paprykę ,ale czy ta ostra da się zjeść,bo przecież przy niej się ziaje tak pali,może ususz ,zmiel na mączkę i dodaj po troszkę do podłoże ,jakichś sosów,do gulaszu,nawet do zupy pomidorowej ,żeby podkreślić jej smak,dam Ci ten przepis ,może z niego coś wykombinujesz:
5 kg papryki
2 szklanki octu ,może być ocet jabłkowy
10 szklanek wody
1 1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki soli
10 ząbków czosnku pokroić w plasterki
wyczyszczoną paprykę pokroić na kawałki,sparzyć w zagotowanej zalewie 5 minut,nałożyć do słoików,zalać zalewą i pasteryzować ,nie wiem ile masz tej papryki ,ale sobie przeliczysz na swoją wagę,pozdrawiam