Kaktusy Gracesz
- peter86
- 500p

- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusy Gracesz
Coś jak dla narkomana wejść magazynu pełnego narkotyków
Super zdjęcia
Tylko pewnie wybór nie za duży ?? Bardziej powszechne rośliny w większości ?
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O matulu jakie ilości
Faktycznie można dostać zawrotu głowy
Czekam na fotki nowości
Czekam na fotki nowości
- gracesz
- 500p

- Od: 28 sie 2013, o 14:11
DAK pisze: Na wystawie jakoś małe tłumy były.
peter86 pisze: Tylko pewnie wybór nie za duży ?? Bardziej powszechne rośliny w większości ?
Dziękuje za pierwsze wpisy. Co do burzy, to ja tam dojechałam dopiero około godziny 12. Ale faktycznie zaskoczyła mnie mała liczba kupujących... A powód odgadł Grzesiek (peter86). Też odniosłam takie wrażenie... Być może rarytasy poszły zaraz po otwarciu, albo ja już jestem ukierunkowana i cześć rodzajów mnie nie interesuje, a te które szukałam nie znalazłam... Ostatni raz byłam tam dwa lata temu. Spotkałam wtedy Danucie (DAK), więc wiem o jakich tłumach pisze... Wyjazd oczywiście zaliczam do udanych, ale nie wiem Heniu czy dużo tracisz, że już tam nie jeździsz... Może jednak powinniśmy wspierać nasze stowarzyszenia i celebrować spotkania kaktusiarzy w Polsce, np. kaktusiade w maju... Tak aby nie trzeba było wyjeżdżać do Chrudimia aby spotkać i pogadać z Tomkiem (blabla). Przy okazji dziękuje Tomku za wskazówkihen_s pisze:Piękny wyjazd!Przez wiele lat z rzędu też do Chrudimia jeździłem, obecnie już kilka lat nie... A jak widzę szkoda.
- cokolwiek
- 500p

- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
O matko! może się w głowie zawrócić. Takie cuda. Dla mnie to wszystko rarytasy. Ja też myślę że fajnie by było gdzieś bliżej takie cudeńka zobaczyć 
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Na każdej kaktusiadzie w maju staram się być. Do Chrudimia jeżdżę towarzysko, by spotkać się z przyjaciółmi z Czech. Kaktusów na giełdzie właściwie nie kupuję, bo to co mnie interesuje to rośnie w Andach a nie jest dostępne w sprzedaży. Z roku na rok giełda zaczyna się coraz wcześniej. W tym roku widziałem kaktusiarzy, którzy obkupieni opuszczali giełdę o 9:00. Nie mniej pojawiły się także zdania, że oferta w tym roku była nieco gorsza niż w latach poprzednich ale ja tego nie potwierdzam, bo kaktusów na giełdzie nie przeglądałem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ja ze zdjęć, które tu wiele pokazują
widziałam dwa, i gdybym tam była, wołami by mnie nie wyciągnęli chyba. Ale przyjrzałam się uważnie tym okazom...i chyba po jakiś trzech godzinach bym to stoisko opuściła. Chyba i raczej nie z pustymi rękoma. Ale zdjęcia powalające, naprawdę kaktusiarski raj 
- gracesz
- 500p

Do listy moich zakupów wrócę za chwilę, ale najpierw chciałam Wam pokazać co jeszcze kwitło u mnie wczoraj:

Mammillaria zeilmanniana, Mammillaria schiedeana (chyba)

Lobivia tiegeliana, Gymnocactus viereckii var. neglectus

Mammillaria formosa, Rebutia krainziana var. albiflora

Weingartia knizei i Weingartia neocumingii v.koehresii; Weingartia trollii i Mammillaria polythele var. nudum

Eriocactus warasii i Mammillaria polythele var. nudum; Ceropegia woodii
Mam nadzieję, że zima jeszcze długo nie przyjdzie i jeszcze zadebiutuje u mnie Matucana medisoniorum

Mammillaria zeilmanniana, Mammillaria schiedeana (chyba)

Lobivia tiegeliana, Gymnocactus viereckii var. neglectus

Mammillaria formosa, Rebutia krainziana var. albiflora

Weingartia knizei i Weingartia neocumingii v.koehresii; Weingartia trollii i Mammillaria polythele var. nudum

Eriocactus warasii i Mammillaria polythele var. nudum; Ceropegia woodii
Mam nadzieję, że zima jeszcze długo nie przyjdzie i jeszcze zadebiutuje u mnie Matucana medisoniorum

- peter86
- 500p

- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Gratuluje pięknych roślin
Jest na czym oko zawiesić 
Pozdrawiam Grzesiek
Bardzo kwiatowo u Ciebie w końcówce sezonu, a matukana jest przepiękna
, nawet jeżeli nie zdąży rozwinąć fajeczki, to i tak jest cudowna.
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
O jakie piękne jesienne kwitnienia. A tak ocierniona Matucana naprawdę robi wrażenie. Trzymam kciuki za jej pąka - niech urośnie i rozwinie się 
- gracesz
- 500p

Uporządkowałam... opisałam... sprawdziłam nazwy... poniektóre wsadziłam do ziemi... obfotografowałam... no i są!! Moje zakupy z Czech:
Coryphantha: andreae, compacta, palmeri MR 10, palmerii SIH 110, salm-dyckina, echinus

Coryphantha: longicornis, maiz-tablasensis, ramillosa, vivipara neomexicana; Escobaria vivipara v. radiosa, SB 244

Echinocactus grusonii brevispinus, Echinocactus horizonthalonius

Homalocephala texensis, SB980; Echinocereus: chloranthus longispinus, pulchellus, reichenbachii albispinus, reichenbachii v. baileyi DJF 1308, triglochidiatus SB 223

Echinofossulocactus crispatus PP 1517, Echinopsis x Trichocereus (kwiat koloru różowego)

Ferocactus herrerae, Leuchtenbergia principis

Mammillaria: fraileana (chyba, bo zgubiłam etykietę), Ortiz-rubiona, painteri, spinosissima ?UN PICO?

Neoporteria wagenknechtii JMT 30, Neoportiera rapifera JMT 27, Oroya baumanii KK 792, Oroya peruviana

Thelocactus bicolor wagnerianus, Thelocactus hexaedrophorus droegeanus, Thelocactus nidulans, PP 855

Coryphantha: andreae, compacta, palmeri MR 10, palmerii SIH 110, salm-dyckina, echinus

Coryphantha: longicornis, maiz-tablasensis, ramillosa, vivipara neomexicana; Escobaria vivipara v. radiosa, SB 244

Echinocactus grusonii brevispinus, Echinocactus horizonthalonius

Homalocephala texensis, SB980; Echinocereus: chloranthus longispinus, pulchellus, reichenbachii albispinus, reichenbachii v. baileyi DJF 1308, triglochidiatus SB 223

Echinofossulocactus crispatus PP 1517, Echinopsis x Trichocereus (kwiat koloru różowego)

Ferocactus herrerae, Leuchtenbergia principis

Mammillaria: fraileana (chyba, bo zgubiłam etykietę), Ortiz-rubiona, painteri, spinosissima ?UN PICO?

Neoporteria wagenknechtii JMT 30, Neoportiera rapifera JMT 27, Oroya baumanii KK 792, Oroya peruviana

Thelocactus bicolor wagnerianus, Thelocactus hexaedrophorus droegeanus, Thelocactus nidulans, PP 855

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
I worek się rozwiązał...
Ale rozpocznę od początku.
Pięknie wyglądają i kwitną Twoje rośliny. Jednak warunki u Ciebie są dla nich optymalne - u mnie w szklarence już kwiatów jest b. niewiele, na odkrytym balkonie zaś sezon kwiatowy się zakończył. A tu wciąż i wciąż jest na co patrzeć. Gratuluję!
Teraz o zakupach.
Jak widzę postawiłaś w dużej części na koryfanty. Doskonale, bo mimo wszystko niewiele ich w kolekcjach (polskich) a to przecież piękne i prześlicznie kwitnące kaktusy. Nie jest to moja Ameryka ale te akurat rośliny bardzo mi się podobają i je lubię.
Echinocereusy wybrałaś z tych najładniejszych - oj będzie się działo jak zakwitną!
Neoporterie, mammillarie, i telokaktusy - j.w.
I tylko żal, że nie widzę tutaj żadnych parodii, lobivii, echinopsisów...
Ale jak już dowiedziałem się z przekazów od przyjaciół którzy w Chrudimiu byli to akurat z tych rodzajów nie było co wybrać.
Ogólnie zakupy na 5tkę!
Wkradł Ci się błąd w opisie Mammillaria schiedeana.
Ale rozpocznę od początku.
Pięknie wyglądają i kwitną Twoje rośliny. Jednak warunki u Ciebie są dla nich optymalne - u mnie w szklarence już kwiatów jest b. niewiele, na odkrytym balkonie zaś sezon kwiatowy się zakończył. A tu wciąż i wciąż jest na co patrzeć. Gratuluję!
Teraz o zakupach.
Jak widzę postawiłaś w dużej części na koryfanty. Doskonale, bo mimo wszystko niewiele ich w kolekcjach (polskich) a to przecież piękne i prześlicznie kwitnące kaktusy. Nie jest to moja Ameryka ale te akurat rośliny bardzo mi się podobają i je lubię.
Echinocereusy wybrałaś z tych najładniejszych - oj będzie się działo jak zakwitną!
Neoporterie, mammillarie, i telokaktusy - j.w.
I tylko żal, że nie widzę tutaj żadnych parodii, lobivii, echinopsisów...
Ale jak już dowiedziałem się z przekazów od przyjaciół którzy w Chrudimiu byli to akurat z tych rodzajów nie było co wybrać.
Ogólnie zakupy na 5tkę!
Wkradł Ci się błąd w opisie Mammillaria schiedeana.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Zakupy fajne, bardzo w moim guście i nawet chyba ze trzy nazwy figurują na liście moich ostatnich nabytków. Koryfanty i echinocereusy najbardziej mi się podobają.
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
O!!! Jak ja tu będę zaglądać w przyszłym sezonie!
Na coryfanty przede wszystkim i na un pico szczególnie
Na coryfanty przede wszystkim i na un pico szczególnie
- gracesz
- 500p

Dziękuje za odwiedziny i wpisy
Dzięki Heniu za uwagę, już poprawione
Dokładnie. Nie znalazłam ani jednej parodii, echinopsisów też nie widziałam. A Lobivii nie szukałam, bo pewniejsze są z nr TB, niż czeskie...hen_s pisze:I tylko żal, że nie widzę tutaj żadnych parodii, lobivii, echinopsisów...
Ale jak już dowiedziałem się z przekazów od przyjaciół którzy w Chrudimiu byli to akurat z tych rodzajów nie było co wybrać.![]()
Dzięki Heniu za uwagę, już poprawione