Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3

Post »

Najpierw trzeba się zacząć powoli martwić jak to cholerstwo wysuszyć ;:306 ;:224 :;230 no a potem trzeba się będzie ostro zabrać do roboty :uszy cześć pojdzie na lampy, część "zdekupażuję",inne pojdą na ozdoby, jedne pójdą na sprzedaż, inne na prezenty, niektóre zatrzynam na nasiona... ale jak to mówią "nie dziel skóry na niedźwiwdziu".. nie ma co sobie robić z gęby d...py ;:209 ;:173
czas pokaże co będzie dalej
mustysia
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Nie chcesz poczekać aż wyschną tak jak są?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie. I tak trzeba je zerwać przed przymrozkami a z drugiej strony obawiałabym się, że ktoś mi je ukradnie. Heh już były w centrum zainteresowania jak rosły a teraz jak sobie tak wiszą na widoku to nie chcę żeby kusiły ;:218
mustysia
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje są w ustronnym miejscu i zamierzam je trzymać na polu aż uschną.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

mustysia 100 sztuk ;:oj Wzorcowa plantacja tykwy :uszy a mączniaka to chyba mamy
w pakiecie. Dzisiaj też przywiozłam z działki 3 sztuki, były już lekkie i usechł im główny pęd.

Obrazek

A to moje sierpniowe tykwy na wiśni, jest ich bardzo dużo :shock: może zdążą jeszcze dojrzeć. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Elu tą w środku na pierwszym zdjęciu masz taką jak moje? ja je nazywam dippery. Czy to może jakaś inna odmiana tylko przy wysychaniu tak pojaśniała?
Te na wiśni są super, bianki i tygrysie? Drzewo w tykwach wygląda super i to jeszcze wiśnia, która ma raczej wiotkie gałęzie ;:173
Moje "plaskate" też już są leciutkie chociaż cały czas tak samo zielone.
Już bym chciała wszystko zerwać i suszyć :tan
mustysia
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tykwa w środku opisana u mnie jako tygrysia :evil: , tak to już jest z tym zakupem nasion,
loteria jak nic. Od początku miała taki jasny kolor. A te na wiśni/uprawa kompostowa/
wysiewałam ze swoich nasion jako małe butelkowe z przeznaczeniem na małe domki dla ptaków . No i oczywiście kompost zrobił swoje - porosły olbrzymy ;:oj A jaka to odmiana - nie mam pojęcia :roll: Zresztą wcale mi to nie przeszkadza, że są takie duże. Zamiast domków będą lampki. :idea:
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dipper ma ładny ciemny kolor, który zachowuje po wyschnięciu. W porównaniu z takim np. birdhousem, który po ususzeniu jest taki słomkowy, to dippery robią się brązowe. W tym roku ta odmiana udała mi się najlepiej, coś chyba koło 8 czy 9 owoców.
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Karls proszę pokaż !!!
mustysia
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

U nas na działkach co roku odbywa się na koniec sezonu Dzień Działkowca. Jest miejsce gdzie ustawione są stoły, jest jakiś muzyk samograjek tzw człowiek orkiestra no i impreza na całego. Jak co roku działkowcy przynoszą swoje plony do ozdoby wyznaczonego miejsca oraz stołów. No a że jako praktycznie jedyna uprawiam na działce tykwy ( 4 sadzonki podarowałam sąsiadce obok i tez ma owoce) zostałam poproszona, by do dekoracji przynieść jakieś dwie tykwy z informacją, że owoce będą oczywiście do zwrotu . Zcięłam więc trzy tykwy biankę, kobrę i zucce. Zostawiłam je Mamie. W ten sam dzień wyjeżdżałam na parę dni. Heh no i wyobraźcie sobie, że tykwy w nocy po imprezie zniknęły. Ktoś je ukradł ;:111 inne plony leżały na swoim miejscu. I trochę mnie to rozbawiło a trochę zasmuciło...bo nie chodzi o te trzy owoce, mam ich w końcu jeszcze ponad setkę ale o sam fakt. Bo przecież wystarczyło przyjść, powiedzieć czy poprosić i z miłą chęcią bym dała, jeszcze nasionkami bym się podzieliła.. No ale..ludzka mentalność.
Dlatego postanowiłam zrywać już to co nadaje się do zerwania. Dziś 5 bianek i 5 moich "dipperków" i 2 z noskiem czy dziubkiem.

Obrazek

Obrazek

Oby moje gruszki wisiały do jutra...
mustysia
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety, tak to już jest na działkach ROD...Działkę mam od 4 lat a od 2 lat zaczęło ginąć
a to sekator i koc, innym razem 2 koce i agrest z 3 krzaków. :evil: Chyba będzie mroźna
zima, że tak te koce giną. Działka trochę na uboczu i też się martwię o duże tykwy, bo za
bardzo rzucają się w oczy. :roll:
Fajnie że macie taką imprezę na koniec sezonu ;:138
mirek338
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2014, o 02:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry pomysł żeby z tykwy zrobić domek dla ptaków,nie wpadłem na to.Mam w tym roku wyjątkowo duże tykwy więc zrobię domki ptaszkom.Na razie nie mam zdjęć bo działkę mam 100 km. od domu.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobno młode tykwy można jeść. Tylko czy warto. Próbował ktoś?
USDA
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak Elu impreza fajna sprawa z tym się zgodzę. Mówisz, że ilość skradzionych koców przełoży się na srogość zimy ;:306 :;230 ;:306 może tak być.... to już może nie zanoś nowych koców na działkę, bo jak złapie nas mróz to do Zimnej Zośki nas nie puści ;:113

Wspominałam w ostatnim poście o sąsiadce, która ma działkę obok mnie, której dałam 4 sadzonki, i która dochowała się 5 owoców kobry. Owoce późno jej się zawiązały, ale rosły w szalonym tempie i urosły naprawdę piękne okazy. Gdzieś wyczytałam, że tykwy nie lubią "ostrego" nawozu, a wiecie czym ona nawoziła swoje tykwy? Gołębim nawozem. No ale nie o tym chciałam... Wczoraj w nocy ukradli sąsiadce 3 owoce ;:110 Tykwy wisiały po zewnętrznej stronie płotu, ale czy to kogoś upoważnia do kradzieży??? Wielka szkoda, bo akurat ta osoba nie będzie miała raczej pociechy z tych owoców, bo z pewnością nie były jeszcze dojrzałe. Rośliny późno jej się "zebrały" ale po nawożeniu były naprawdę w świetnej kondycji. Kiedy u mnie szalał mączniak u niej było zieloniutko. Mimo tego, że moja Mama mówiła jej, że tykwy muszą jeszcze powisieć z miesiąc sąsiadka wycięła pozostałe owoce i zabrała je do domu. Mama dziś rano powiedziała mi o całej sprawie. Poszłam na naszą działkę na szczęście moje tykwy wisiały wszystkie..no ale większość dziś już zebrałam. Z dwojga złego lepsze chyba takie rozwiązanie niż potem plucie sobie w brodę. Zostawiłam to co było najpóźniej zawiązane i co jeszcze było ciężkie. Większość tykw była już naprawdę lekka. Dla przykładu moja największa "martynka" przy obwodzie 72cm i wysokości 32cm ważyła już tylko 2,300 gram.
Ale się rozpisałam..to jeszcze pokaże Wam jak wyglądały tykwy sąsiadki jakieś 2 tygodnie temu, kiedy robiłam zdjęcie tego buszu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ullak czytałam, że tykwy są jadalne, ale chyba nie wszystkie odmiany. Można je marynować, używa się jej w kuchni orientalnej np. do sushi ;:108 Może z tego jesiennego wysypu by spróbować zamarynować takie małe tykiewki??? w tym sezonie już wszystkie maluchy powycinałam, ale w przyszłym doczytam i spróbuję ;:215
mustysia
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo fajnie ten zarośnięty płot wygląda. No szkoda, że takie lepkie ręce tam u was mają.

Chyba będę sama musiała wypróbować jakieś przepisy na maluchach. ;:3
USDA
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”