Mnie się szyszka średnio podoba, ale M. decipiens to już owszem. Zarówno delikatne kwiatki, jak i ciernie bardzo zdobią roślinę. To jedna z tych, co dobrze wygląda w kępie
Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD
-
wisnia897
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pospolite ale przeurocze :-) kaktusy - PiotrAPD
Popieram całkowicie!
Mnie się szyszka średnio podoba, ale M. decipiens to już owszem. Zarówno delikatne kwiatki, jak i ciernie bardzo zdobią roślinę. To jedna z tych, co dobrze wygląda w kępie
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- PiotrAPD

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje wszystkim za odwiedziny i miłe słowa
A dzisiaj chciałbym przedstawić Wam bardzo ciekawą mammilarkę
Jest to jedna z tych co jest znana z dychotomicznego rozgałęzienia przez co wygląda bardzo oryginalnie i dzięki temu przy odrobinie szczęścia można mieć więcej niż jeden wianek kwiatków

Mammillaria perbella

Mammillaria perbella
I jeszcze młodziutka mammillarka z pierwszymi w życiu kwiatkami

Mammillaria decipiens ssp. camptotricha
To Jacku są maluchy wysiane rok temu. Mammilaria mix i kaktus mix. Bliżej przyjrzymy się nim jesieniąejacek pisze:A w tle widać młode pokolenia rosnące
A dzisiaj chciałbym przedstawić Wam bardzo ciekawą mammilarkę

Mammillaria perbella

Mammillaria perbella
I jeszcze młodziutka mammillarka z pierwszymi w życiu kwiatkami

Mammillaria decipiens ssp. camptotricha
Pięknie kontrastują te karminowe kwiatki na tle jasnych cierni. Życzę w przyszłości wielu wianuszków. I brawa dla maleństwa.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Super Mammillaria perbella, jedna z tych roślin które z całego rodzaju Mammillaria lubię najbardziej.
Dolichotelka doskonale rokująca, będzie z niej pociecha.
Dolichotelka doskonale rokująca, będzie z niej pociecha.
- grzegorzo
- 100p

- Od: 12 mar 2016, o 21:31
Bardzo ciekawie i ładnie wygląda Mammillaria perbella, gratuluję roślinki 
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Lubię tą właściwość mamilarek bo powstają ciekawe kępy roślin.Jest to jedna z tych co jest znana z dychotomicznego rozgałęzienia
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Perbella śliczna! Bardzo oryginalny wygląd, oby ten podwójny wianek się pojawił, bom ciekawa strasznie takiego widoku 
- PiotrAPD

Kolejna mammillarka pokazała kwiatuszki. Czekałem na wianek ale niestety zanim pojawiły się wszystkie to poprzednie przekwitały i tak się ze mną bawi

Mammillaria schiedeana ssp. schiedeana

Dzisiaj zaskoczyła mnie pozytywnie coryphantha
to już trzeci jej kwiatek w tym sezonie

Coryphantha elephantidens ssp. bumamma
I coś dla wielbicieli gymniaczków
Teraz gdy kwiatów coraz mniej ich widok cieszy mnie bardziej

Dzisiaj zaskoczyła mnie pozytywnie coryphantha

Coryphantha elephantidens ssp. bumamma
I coś dla wielbicieli gymniaczków

- gracesz
- 500p

- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrze melduje się w Twoim wątku
bardzo u Ciebie kwieciście i mammilarkowo
do tego piękne zdjęcia
na pewno będę tu regularnie zaglądać i podziwiać 
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Mammillaria z białymi kwiatuszkami to widok miły dla oka.
G. eurypleurum - bomba
Widzę też, że koryfanta szaleje, wcale nie jest gorsza od reszty
G. eurypleurum - bomba
Widzę też, że koryfanta szaleje, wcale nie jest gorsza od reszty
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ślicznie kwitną Twoje gymnokalicja!
Mammillaria schiedeana to jedna z moich ulubienic w tym rodzaju, ładna i chętnie kwitnąca. No i nie kłuje... Ta również bardzo mi się podoba.
Mammillaria schiedeana to jedna z moich ulubienic w tym rodzaju, ładna i chętnie kwitnąca. No i nie kłuje... Ta również bardzo mi się podoba.
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ja, jak Monika zwróciłam uwagę na białe kwiatki Mammillarii, zawsze u nich bardziej mi się podobają niż różowe. Śliczny jest też kolorek G euryplerum, mój jest niestety "majtkowy", ale tego gymnola lubię w każdym kolorze za te 3 korony płatków.
- PiotrAPD

Ostatnio u Mariana poruszony był interesujący mnie temat.
Pokrótce wprowadzę o co chodzi
Czyli jednak tak jak opisana została w leksykonie pod przewodnictwem Davida Hunta jest to Parodia commutans.
A powiedz mi Tomku czy w naturze one miały kwiaty żółte? Czy akurat byłeś w tym czasie kiedy kwitły?
Pokrótce wprowadzę o co chodzi
DAK pisze:Wyczytałam przed chwilą, że Parodia maassii jest synonimem Parodia maxima, którą mam, ale moja ma bardzo długie żółte ciernie.
PiotrAPD pisze: Troszkę się wtrącę. Na odwrót, to Parodia maxima jest synonimem Parodia maassii. W ogóle tu jest ciekawa sytuacja bo różne źródła różnie mówią![]()
I tak znalazłem, że Parodia maxima to synonim takich kaktusów jak:
1.) Parodia commutans
2.) Parodia commutans var. maxima
ale także:
3.) Parodia maassii
4.) Parodia maassii var. commutans
I wydaje mi się, że Twój kaktus będzie kwitł na żółto
Bardzo interesujące.blabla pisze:Koncepcja, że P.maassii i P.maxima to ten sam gatunek to ciężka bzdura. Na niektórych stanowiskach te parodie rosną razem i nie krzyżują się z powodu różnych terminów kwitnienia.
Czyli jednak tak jak opisana została w leksykonie pod przewodnictwem Davida Hunta jest to Parodia commutans.
A powiedz mi Tomku czy w naturze one miały kwiaty żółte? Czy akurat byłeś w tym czasie kiedy kwitły?
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
W leksykonie Hunta parodie potraktowane są po macoszemu, jest tam sporo błędów a wiele dobrych gatunków zostało tam zupełnie pominiętych lub uznanych za synonimy. Nie ma sensu traktować Hunta jako wyznacznika w parodiach. O ile dobrze kojarzę to P.commutans nie jest obecna w kolekcjach, istnieje opis na papierze, którego trudno odnieść do konkretnych roślin w naturze. P.maxima jest dobrze znana, popularna w naturze, dobrze wiadomo, gdzie rośnie, jest to spory obszar a nie jest to jedna nietypowa roślina w herbarium bez odniesienia do konkretnych populacji w terenie. Ponieważ P.commutans jest starszym opisem i teoretycznie pod nią też P.maxima pasuje to trochę na siłę wymusza się używanie starszej nazwy. Wg mnie to przepychanka wśród speców od nomenklatury. Zwykli kaktusiarze dobrze wiedzą co to takiego P.maxima a w przypadku P.commutans większość z nas ma poważny problem z jej określeniem.
W naturze P.maxima kwitnie na żółto, P.maassii zazwyczaj na pomarańczowo ale niektóre egzemplarze potrafią mieć kwiaty ciemnożółte lub jasnoczerwone.
Chciałbym zaznaczyć, że na parodiach to ja za bardzo się nie znam więc moich wypowiedzi proszę, by nie traktować jako ostateczną prawdę objawioną. Heniu zna się na parodiach 10x lepiej niż ja.
Niestety rodzaj parodia cierpi na brak dobrej literatury, nikt nie popełnił porządnej monografii tego rodzaju i stąd ciągłe problemy z systematyką tych roślin. Znam jednego ludka, który mógłby popełnić taką książeczkę ale niestety zamiast wziąć się do pracy znów pakuje się na kolejny wyjazd za ocean
W naturze P.maxima kwitnie na żółto, P.maassii zazwyczaj na pomarańczowo ale niektóre egzemplarze potrafią mieć kwiaty ciemnożółte lub jasnoczerwone.
Chciałbym zaznaczyć, że na parodiach to ja za bardzo się nie znam więc moich wypowiedzi proszę, by nie traktować jako ostateczną prawdę objawioną. Heniu zna się na parodiach 10x lepiej niż ja.
Niestety rodzaj parodia cierpi na brak dobrej literatury, nikt nie popełnił porządnej monografii tego rodzaju i stąd ciągłe problemy z systematyką tych roślin. Znam jednego ludka, który mógłby popełnić taką książeczkę ale niestety zamiast wziąć się do pracy znów pakuje się na kolejny wyjazd za ocean
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek