Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Lucynko Bardzo współczuję,niestety u mnie na działkach podobna sytuacja miała miejsce kilka lat temu i dalej furtki zamknięte :evil: a klucze od głównej bramy ma gospodarz, też chory i często w domu a nie na działkach ;:222
Szczęśliwie, kilku starszych działkowców ma prawo wjazdu na teren działek i można od nich pożyczyć klucze jak trzeba coś ciężkiego przywieźć, np przy remoncie altany.Takie problemy są tylko od maja do września, bo potem klucze od furtek pasują też do kłódki od bramy.
Niestety, właśnie w sezonie jest brama zamknięta , a wtedy najwięcej ludzi na działkach i możliwość zasłabnięcia ,bo działkowcy to w większości ludzie w starszym wieku. Prawdopodobnie i u nas czas odnalezienia odpowiednich kluczu byłby długi :evil:
Jednak , taka sytuacja ma swoje pokrętne wytłumaczenie, są tacy działkowicze którzy najchętniej podjechali by autem pod swoją altanę, blokując przejazd innym. Pogotowiu, czy straży pożarnej również. ;:223 nie wspominając o jeździe na pełnym gazie miedzy alejkami gdzie dzieci próbują jazdy na rowerkach, czy ganiają bawiąc się wspólnie.
Mamy, przy bramach wjazdowych tablice ogłoszeń i już od kilku lat walczę o skrzyneczki oszklone a w nich awaryjne klucze ,na razie bez skutku.
Inna sprawa ,ze sama nie wierzę w uczciwość innych działkowców, prawdopodobnie szyba była by rozbita a kluczu by i tak nie było ;:223
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, współczuję rodzinie tego młodego jeszcze człowieka a Wam straty sąsiada.
U nas też wariacje z tymi kluczami, kiedyś w każdym sektorze wyznaczone osoby miały klucz i każdy wiedział kto ma.
Można było z dnia na dzień odebrać a po załatwieniu sprawy oddać z powrotem.
Teraz zmienił się zarząd i wymyślili, że tylko 3 osoby mogą mieć klucz i te osoby muszą iść otworzyć bramę i tam czekać aż samochód który wpuścili raczy wyjechać.To oczywiście strata czasu i nie potrzebne łażenie tam i z powrotem dla biednego klucznika.Kupili drogą specjalistyczną kłódkę a klucze dorabiali po 20 zł.i życie samo wszystko rozwiązało, jak nie można było wjechać, bo ktoś pomysłowy napchał czegoś do kłódki, to mający pilny wjazd, po prostu przeciął kłódkę i stare klucze zostały przywrócone do łask ,oraz poprzednie sposoby ich rozdysponowania. ;:215
A nawiązując do alejek, to w niektórych miejsca kiedyś stały na nich ogromne betonowe gazony, blokujące przejazd samochodom.
Aż zdarzył się pożar altany , kilka wozów strażackich wjechało gasić, do tego pogotowie i policja i wszystkie dojazdy zostały zablokowane a objazd blokowały gazony, teraz już ich nie ma i bardzo dobrze.Życie czasem samo pisze scenariusze i uczy pokory.
Ale się rozpisałam a tu wypada poprawy pogody życzyć, cobyś mogła nabytki powsadzać. ;:3 ;:3 :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Wpadłam zapytać jak tam pogoda u Ciebie ?? Czy masz dzisiaj dzień bez deszczu ?? Trzymałam mocno kciuki za to więc mam nadzieje, że masz pogodnie ;:108 . Pozdrawiam i życzę udanego dnia :wit .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Smutne :( niestety prawdziwe.
Dobrze, że mam ogród "za drogą". Ale my np. mieszkamy 43 km od szpitala rejonowego, zatem wzywana karetka zawsze jedzie stamtąd i jej przyjazd trwa od 40 min. czasem i do godziny. Przypadki, w których liczy się czas są bez szans...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Do mojej duszącej się wnuczki karetka jechała pół godziny ,a szpital dwa przystanki tramwajowe
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko to strasznie wkurzające! Żeby pomoc przez takich głupków nie mogła dojechać na czas. Człowiek młody i jeszcze pewnie miałby szansę żyć. Mam nadzieję, ze coś do tych tępych głów dotarło i teraz bramy będą otworzone. Złodziej jak ma wejść to i tak wejdzie, pomimo pozamykanych kłódek.

U nas jest tak pod blokiem. Wszędzie samochody. Najwidoczniej kierowcy bez wyobraźni. Nie ma jak śmieciarka przejechać o karetce czy straży nie wspomnę. Moim zdaniem powinni jechać po tych samochodach i tyle!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Smutne przypadki działkowe masz Lucynko...Ten rok jest szczególnie bogaty w odejścia do wieczności ;:145 :( Tyle ludzi znanych , z życia publicznego choćby odeszło ...a to przecież dopiero półrocze...U mnie w najbliższej rodzinie opłakaliśmy :cry: 3 dość nagłe i niespodziewane odejścia a i na ROD w najbliższym sąsiedztwie 3 osoby. Nigdy dotychczas nie było takiej sytuacji ... 2 jeszcze ludzi całkiem do życia przed 60-tką/ sąsiadka nagle,nie obudziła się/Kolega z mojej pracy po ciężkiej chorobie i starszy mężczyzna po 80-tce, chciał sprzedać działkę w tym sezonie ale nie zdążył..odszedł w ub.tygodniu nagle...Smutne to...śpieszmy się kochać ludzi... ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko smutne tematy u Ciebie ale udawać,że ich nie ma ... nie da się.
Życie to nie raj, trzeba skosztować i słodyczy i ... goryczy wtedy dociera do nas "smak życia"
Oby takich dni było jak najmniej ale nasze hobby potrafi uprzyjemnić życie i choć na chilkę zapomnieć o szarości dnia codziennego.
Mój dzisiejszy dzień był przepiękny , mieliśmy gości bo przyjechała córka z wnuczką. Wyszło słońce i pokazały się roje motyli szalejące na kwiatach, ich ilość oszołomiła mnie tak, bardzo ,że stałam z otwartą buzią ...
Nie mogłam uwierzyć, że to dzieje się naprawdę - nigdy tak dużo na raz nie widziałam .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Wszystkich cieplutko mimo chłodnego wieczoru. ;:4
Późno się zrobiło, ale przecież nie mogę przejść obojętnie obok tylu miłych gości.
Pogoda dopisała i choć temperatura nie wróżyła ciepła, to słoneczko owo ciepło zapewniło.
Dzięki temu posadziłam wszystkie nowe roślinki i nawet się nie zmęczyłam, a z działki wróciłam zadowolona z wykonanej roboty.
Brawo ja! :tan

Marysiu [Maska] - działo się dzisiaj na działkach, oj działo. ;:62 Wrzało jak w kotle. A co z tego wyniknie, się okaże wkrótce. Póki co brama zamknięta jak dotąd.
Naleweczka to niezły pomysł, ale dałam radę bez. :)

Iwonko 1 - u nas zarządy zmieniają się jak rękawiczki, ten ostatni trzyma się mocno, mimo że nawet do głównego poszło już wiele skarg. Może ten ostatni wypadek coś zmieni. Oby.
Dziękuję za wsparcie. ;:196

Aniu [anabuko] - okazało się, że na miejscu była też Policja, to jest nadzieja, że jakoś zadziałają.

Iwonko [00..] - u nas tylko niektóre alejki są zabarykadowane, bo niektórzy działkowcy muszą mieć przed swoją działką trawkę jak na trawniczku. W mojej alejce też jest taka jedna, ale sama motocyklem wjeżdża. Zresztą barierka jest tak ustawiona, że auto nie przejedzie, a motor owszem. ;:178

Alicjo - masz rację z tym odgradzaniem się wzajemnym. Jeden z moich synów kupił mieszkanie w W-wie na takim właśnie osiedlu. Kiedy mi tłumaczył, co trzeba zrobić, by do niego wejść, to ja mu powiedziałam, że sama nigdy do nich nie pojadę i dotrzymuję słowa. Kiedy mieszkali jeszcze w Radości, często ich odwiedzałam, ale wówczas nie wchodziło się jak do więzienia. ;:145
Pół godziny... to może za późno została wysłana ta karetka... ;:219

Julio - u nas przez kilka lat było tak, że brama stała otworem, tylko był zakaz wjazdu poza wyznaczonymi dniami i wszyscy się dostosowywali.
Piszesz o oszklonej skrzyneczce na klucz do bramy. U nas jeszcze w ubiegłym roku na bramie od zewnętrznej strony wisiała taka skrzyneczka, a w tym roku od wiosny jej nie ma. Podobno właśnie szybka została rozbita przez ratowników śpieszących do chorego i do tej pory szybki nie miał kto wstawić. To też za sprawą wp.prezes, która wywaliła dawnego gospodarza - złotą rączkę, by na jego miejsce zatrudnić swojego człowieka. ;:222 Nieudacznika do n-tej potęgi.

Stasiu - to u Was zarząd jeszcze lepiej trzepał po kieszeniach! Skoro bowiem dorobienie jednego klucza ( np. u nas) kosztuje 7zł, to dorobienie hurtem ponad 500 wychodzi dużo taniej.
Wydaje mi się, że i u nas znajdzie się pomysłowy Dobromir i te zatrzaskowe zamki nie pobędą długo.

Pogoda była - życzenie się spełniło - roślinki na swoich miejscach.
Dałaś mi sporo roboty tą ilością roślin, ale ja to lubię, więc raz jeszcze wielkie dzięki za tak dorodne roślinki! ;:196

Ewelinko - odpowiadam: pogoda była superowa!
Dziękuję za zaciskanie kciuków. ;:196 Pomogło!

Mariolko - ;:oj a dlaczego pogotowie aż tyle czasu potrzebuje na przejechanie 43 km?!
Przecież ono jedzie na sygnale i ma prawo nie respektować ograniczeń prędkości.
W tej sytuacji aż strach się bać ewentualnych nagłych przypadłości. ;:174

Dorotko 71 - póki co brama bez zmian, dalej zamknięta.
Natomiast na moim osiedlu zostały zrobione duże parkingi i samochody nie mają prawa blokować oznaczonych miejsc.
Straż Miejska pilnuje i kierowcy przywykli już do przestrzegania zakazów. ;:108

Maryniu - może ten rok jest jakiś pechowy? Tyle zgonów...
Pomyślmy o czymś przyjemniejszym, żeby niechcący nie wywołać wilka z lasu. ;:167

Krysiu [christinkrysia] - uwielbiam obserwować motylki na kwiatkach. W tym roku najwięcej ich uwija się na jeżówkach i daliach, więcej niż na heliotropach, które zwykle były najbardziej przez nie oblegane.
Naciesz się i córcią, i wnusią, a naładuj porządnie akumulatory miłości, by na dłużej tego szczęścia Ci wystarczyło. Co najmniej do kolejnej wizyty. ;:33

Na dobranoc kilka obrazków z działeczki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te lilie sondują moją cierpliwość.Obrazek

ObrazekPo strząśnięciu pierwszych kwiatów, floks za chwilę rozwinie nowe pąki.

Dwa dni mojej nieobecności na działce i od razu porządne zbiory fasolki szparagowej.
Tyczna zielonaObrazek

ObrazekTyczna fioletowa.

Karłowa żółta kończy plonowanie.Obrazek

Na zakończenie makowe główki ubrane w skarpetkę, co by nasionek nie pogubiły.
Obrazek

Dobranoc. ;:196 ;:196 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Z tą skarpetką to niezły patent, Lucynko :heja Może uda mi się go wykorzystać do zebrania nasion z dzwonków. Zupełnie nie wiedziałam jak do nich podejść. Zawsze zajrzałam nie w porę. Albo jeszcze były niedojrzałe, albo już się wysypały ;:222 A tak może uda mi się je zebrać.
Jak zwykle bogactwo kwiatów w Twoim ogródku. Wypatrzyłam dorodną kępkę chelone (żółwik). Mam od kilku lat i bardzo brzydko rośnie. Bardzo słabo przyrasta, a łodyżki są od siebie mocno oddalone. Żałość ogarnia jak się na to patrzy. Już nawet przesadzałam, ale nic to nie dało. Twoje śliczne ;:138
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Śliczne portreciki kwiatów. ;:138
A skarpetka genialna. Pomysł i ja wykożystam.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko może i ja pomysł wykorzystam mam pysznogłówkę , muszę z niej nasionka zebrać, tylko czy nie zapleśnieją przez ciągłe deszcze ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko całe szczęście ,że zdążyli .
Zdjęcia róż piękne ;:333
Fasolki tycznej nigdy nie sadziłam ,ale w przyszłym roku mąż będzie taką sadził na miejscu po ogórkach .
Przypomniałaś mi o tej skarpetce ,też chcę zebrać nasionka z niektórych roślinek mi się to nie udaje :wink:
Julciu pysznogłówka ładne się dzieli .
Pozdrawiam ;:168
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, owszem,ale mam tylko jedną kępkę a chętnych sporo więc spróbuję i zebrać nasionka i podzielić :uszy
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko :wit , no a u nas ciągle mokro i jak tu zbierać nasiona ;:185 co to za kwiatek na pierwszym zdjęciu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”