Grupka Dolichothele fajnie już wygląda, , ale najładniejsze jest oczywiście Astrophytum capricorne
Moje kaktusy - jandom1
Re: Moje kaktusy - jandom1
Horstii jedno, sprawdziłam, chyba mam okulary do wymiany
. Ale i tak zazdroszczę
.
Grupka Dolichothele fajnie już wygląda, , ale najładniejsze jest oczywiście Astrophytum capricorne
- gracesz
- 500p

- Od: 28 sie 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zajrzałam z rewizytą i jestem oczarowana Twoją kolekcją
wszystkie pokazywane przez Ciebie osobniki są urocze i zasługują na komplementy, które tu już nie jednej Twój gość zostawił, ale ja chciałam jednak wyróżnić Astrophytum ornatum
piękna historia i piękny okaz. Nieczęsto są tu pokazywane tak wiekowe rośliny. Brawo
a i będę tu często zaglądać 
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
"Michaś" to jeden z gymnolków, który mnie zawsze rozczulał. Podoba mi się ich korpus i ogólnie wygląd zewnętrzny, a jak kwitną, to już bajka. Śliczność 
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniko - nie wszystkie kwiaty pachną, dużo gymnoli jest bezwonnych, mamilarek zapachu też raczej nie poczujesz, chyba że coś wielkokwiatowego pachnie
Te większe kwiaty za to bardzo często pachną. na pewno jednymi z najładniej pachnących są Astrophytum capricorne, Thelocactus bicolor, Echinocereus subinermis i dzisiaj wywąchałem też ładny zapach kwiatów Weingartia trollii. Nie wiem czy mam dobry węch czy moje tak mocno pachną 
Henryku, Barbaro, Jacku, Żaneto - dziękuję za miłe słowa
Bardzo mnie cieszą
Grażyno - cieszę się że się podoba i oczywiście zapraszam jak najczęściej !
W wątku Jacka został poruszony temat Carnegii , pokażę moją tutaj aby nie zaśmiecać Ci wątku Jacku
Swoją drogą ktoś może potwierdzić czy to na pewno ten gatunek ? 

Tutaj widać to o czym pisałem, że mi wyskoczyła zanim się ukorzeniła i teraz jest nieco wyżej, a początek korzeni wychodzi lekko ponad żwirek :

Ostatnio na forum była pokazywana ''szyszka'' to i ja pokażę, jeszcze maleństwo ale wzięło ją na kwitnienie tylko..czemu tak dziwnie ?
czyżby ją zmutowało ? A może to jednorazowy wybryk? Bo one normalnie tak chyba nie mają ?

Dziwne bo wypuszcza też kwiatki tak jak powinna
Henryku, Barbaro, Jacku, Żaneto - dziękuję za miłe słowa
Grażyno - cieszę się że się podoba i oczywiście zapraszam jak najczęściej !
W wątku Jacka został poruszony temat Carnegii , pokażę moją tutaj aby nie zaśmiecać Ci wątku Jacku

Tutaj widać to o czym pisałem, że mi wyskoczyła zanim się ukorzeniła i teraz jest nieco wyżej, a początek korzeni wychodzi lekko ponad żwirek :

Ostatnio na forum była pokazywana ''szyszka'' to i ja pokażę, jeszcze maleństwo ale wzięło ją na kwitnienie tylko..czemu tak dziwnie ?

Dziwne bo wypuszcza też kwiatki tak jak powinna
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Mam A. capricorne oraz T. bicolor i żadnego zapachu kwiatów nie wyczułam. Więc albo Ty masz wrażliwy nos, albo ja mam zepsutyjandom1 pisze:Moniko - nie wszystkie kwiaty pachną, dużo gymnoli jest bezwonnych, mamilarek zapachu też raczej nie poczujesz, chyba że coś wielkokwiatowego pachnieTe większe kwiaty za to bardzo często pachną. na pewno jednymi z najładniej pachnących są Astrophytum capricorne, Thelocactus bicolor, Echinocereus subinermis i dzisiaj wywąchałem też ładny zapach kwiatów Weingartia trollii. Nie wiem czy mam dobry węch czy moje tak mocno pachną
![]()
A mammillarka dziwnie wygląda z tymi kwiatami. To nie pierwsza dziwna, jaką ostatnio widziałam na forum
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Aileen

- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawy okaz ta ?szyszka?, oprócz tego, że nietypowo kwitnie ma taki fajny, soczysty korpusik, ładniutka.
Gratuluję kwiatka na Gymnocalycium horstii, bardzo lubię te zielone grubaski
Debiuty Echinocereus subinermis, Mammillaria boolii, Parodia tilcarensis fma.gigantea i Echinopsis również rewelacyjne. No i nie mogę oczywiście przejść obojętnie obok takich fajnych cierniuchów jak gymnolki. Piękne kwitnienia, piękne roślinki, kolorowo i różnorodnie 
- peter86
- 500p

- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Ja tam nie jestem pewien czy to jest C. gigantea ale nie jest w temacie pytaków za bardzo obeznany. Jaką ma wysokość ??
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Kaktus jest po prostu jeszcze mały , też pewien nie jestem
Myślę , że te ciernie w miarę wzrostu będą bardziej proporcjonalne do rośliny.
Myślę , że te ciernie w miarę wzrostu będą bardziej proporcjonalne do rośliny.
- piasek pustyni

Śliczna ta szyszka!!! 
- PiotrAPD

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Ostro wygląda ten kaktusW wątku Jacka został poruszony temat Carnegii , pokażę moją tutaj aby nie zaśmiecać Ci wątku JackuSwoją drogą ktoś może potwierdzić czy to na pewno ten gatunek ?
A szyszunia ładna
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Bo może one wiedzą, że zimą much nie ma, to po co mają 'pachnieć', skoro nie maja kogo wabićjandom1 pisze: Zapach był po prostu okropny ! Naprawdę intensywny, paskudny zapach który było czuć wcale nie przybliżając się do kwiatu. Wydaje mi się że przyczyniła się do tego pora roku w której rozwijał się kwiat - tworzył się przez lipiec gdzie jednak temperatury nieraz przekraczały te 30 stopni.Uważam, że to jest źródło tego zapachu i tak sobie to tłumaczę. Wcześniej gdy kwiaty rozwijały się przez zimę kwiat był niemal bezwonny, ten który był pierwszym w lecie już dał popalić![]()
Stapelia przede mną, ale carallumie wystarczą dwa małe niepozorne kwiatki, żeby zasmrodzić cały inspekt.
Piękne astro!
A co do mammillarii - jesteś pewien, że podlewasz ją wodą?
- gracesz
- 500p

- Od: 28 sie 2013, o 14:11
I to może być dobry troponectica pisze:A co do mammillarii - jesteś pewien, że podlewasz ją wodą?
Ja mam trzy takie szyszki, w tym jedną dość wiekową i nigdy mi tak nie kwitły... ale ja tylko wodą podlewam...
-
jandom1

- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Moniko - może to też zależy od konkretnego kwiatu? Zakwitł u mnie inny capricorne, taki mały, pierwszy raz i powiem szczerze że nie pachniał tak ładnie jak tamten.
Grześku, Jacku - ma jakieś 10 cm wysokości, więc na razie maleństwo. Myślę że Jacek ma rację z tymi cierniami, no cóż podrośnie to może będzie bardziej pewne czy to to, na razie pod taką nazwą zostanie
Lucy, Grażyno - tylko wodą, czyściuteńką ! No, czasem chlapne jakiś nawóz albo coś na grzyba czy robala, ale to tak chyba nie działa ?
A takto sama woda, słowo daję
Oto dowód

Piotrze, Żaneto, Lidio - dziękuję za ciepłe słowa, fajnie że się u mnie podoba
Trochę nie pisałem bo czasu mało. Kwitnie coraz mniej ale jednak kwiaty cały czas są, w tym zaliczyłem kilka debiutów
Przypomniała sobie o kwitnieniu Aylostera cv.Sundance :

Debiuty z rodzaju ostatnio dość popularnego na forum
Coryphantha maiz-tablasensis:

Oraz Coryphantha recurvata :

Taki gość mnie odwiedził pewnego popołudnia

Grześku, Jacku - ma jakieś 10 cm wysokości, więc na razie maleństwo. Myślę że Jacek ma rację z tymi cierniami, no cóż podrośnie to może będzie bardziej pewne czy to to, na razie pod taką nazwą zostanie
Lucy, Grażyno - tylko wodą, czyściuteńką ! No, czasem chlapne jakiś nawóz albo coś na grzyba czy robala, ale to tak chyba nie działa ?
Oto dowód

Piotrze, Żaneto, Lidio - dziękuję za ciepłe słowa, fajnie że się u mnie podoba
Trochę nie pisałem bo czasu mało. Kwitnie coraz mniej ale jednak kwiaty cały czas są, w tym zaliczyłem kilka debiutów
Przypomniała sobie o kwitnieniu Aylostera cv.Sundance :

Debiuty z rodzaju ostatnio dość popularnego na forum
Coryphantha maiz-tablasensis:

Oraz Coryphantha recurvata :

Taki gość mnie odwiedził pewnego popołudnia

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Piękne kwiatuszki - dziś wyróżnię koryfanty bo wbrew temu co piszesz wcale nie ma ich tu dużo, wręcz za mało bo przecież urodziwe bardzo! 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- piasek pustyni

Też się zgadzam, że koryfant tu stanowczo za mało, bo ja też je bardzo lubię, i kwiatuszki są piękne