Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Rożnik przerośnięty pierwszy raz widzę, możesz dać w całej okazałości jak się prezentuje bo ciekawe ma kwiaty ;:138
Cudowne kolory a sadziec masz jak wysoki u mnie prawie 3 m ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Santolina rozmarynolistna bardzo ładna roślinka jakby z redami na głowie, a do tego ma ładne kwiatki w postaci pomponików.Chciałam taką marunę bo widziałam ją u kogoś.Krysiu masz ciekawe roślinki tak jak Tojad lisi z ładnymi listkami i kwiatami.Ciekawi mnie też ta roślinka ,która rośnie z Tojeścią krwistą,bo ma ładne żółte dzwoneczki.Rożnik również ciekawy z mocnymi pędami
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Czas szybko biegnie, mamy już sierpień , a tak by się chciało zatrzymać go choć na chwilę bo wszystko mija zbyt szybko ? [/b][/color]

Obrazek
Dokładnie Krysiu, dokładnie, dni zbyt szybko uciekają, nie zdążę pomyśleć czasem, a pracy jak to późnym latem sporo, robienie słoików z zapasami, zbieranie ziółek, no a jeszcze ja ciągle przy pomocy, sama nie daję rady ;:108 , cudny ten Twój tojad, ale tak patrzę, teraz dopiero widać oglądając inne ogrody, że kilka roślin mi wyginęło przez tą dziwną zimę, i to takie rośliny o których myślałam, że są wytrzymałe ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Twoje wpisy czyta się jak ciekwy artykuł w fachowej prasie, ale lepszy, bo z pasją napisany! Tak napisałaś o tyc bylinach, że stwierdziłam, że je chce, ale potem pomyslałam, że i tak nie mam gdzie sadzić ;:131 Marzę o takich kępach niezawodnych roślin, myslę nawet o zlikwidowaniu kilku niewdzięcznych róż na rzecz właśnie czegoś, co bez fanaberii będzie cieszyć oko.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Pokazałaś liście tojadu lisiego i przypomniało mi się, jak przywiozłem sobie siewkę z zagranicznych wojaży, sądząc właśnie po liściach, że to bodziszek. Jakie było moje zdumienie, gdy wyrosło coś wielkiego :shock:
Ja też mam nasiona liliowców z ub. roku i wysieję je do doniczki w lutym. Nie mam zaufania do gruntowych wysiewów liliowców, a w doniczce kiełkują bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam w niedzielny wieczór .
Wpadłam na chwilkę aby zostawić malutki ślad po sobie bo potem mam za duże zaległości :D

Obrazek

Locutus pisze:Śr 03 sie 2016 15:44 
Fakt faktem, że nie wszystkim roślinom można dogodzić... ;-)

Co do pasikoników zielonych ? ja tam się ich nie boję. Jak im się zachce, pozwalam im łazić po sobie. Kiedyś taki jeden się do mnie przyplątał podczas urlopu w polskich górach, ogromna chyba z osiem centymetrów mierząca samica, i przez czterdzieści pięć minut nie chciał ze mnie zejść i łaził mi a to po głowie, a to po rękach, a to po nogach... Koniec końców zdjąłem ją z siebie przemocą i przełożyłem w krzaki.

Imponujących rozmiarów tojady masz. Zazdroszczę, u mnie aż tak wielkie nie rosną.
Pozdrawiam!
LOKI
Daj spokój? Jurku ... ależ Ty jesteś cierpliwy...
Samiczka nie czuła zagrożenia a Ty delikatnie się obchodziłeś stąd "taka miłość od pierwszego wejrzenia" Mnie z dzieciństwa został uraz bo byłam wielokrotnie przez nich pogryziona - pasikoników kiedyś było pełno wszędzie ale ? to już historia.

Tojady u mnie maja dobrze - dbam o nie. To drugie podejście do tworzenia kolekcji - pierwsze z racji jakichś patogenów glebowych doszczętnie wyginęły.
Obrazek

Dla Ciebie mali działkowi goście
Obrazek

Smukwa kosmata obsypana pyłkiem dzielżanów - w naszym rejonie spotykana od niedawna.
Obrazek

JAKUCH pisze:Krysiu jak tniesz swoja Anabellę bo moja wciąż ma cieniutkie łodyżki a może to brak dostatecznej ilości słonka tak na nią wpływa .Moja jest patyczkowa może dlatego ????. Ostatnio czytałam ,ze trzeba ją ciąć na jedno oczko ,żeby miała sztywne pędy a moja niestety ma wiotkie.
Jadziu Anabelkę zawsze cięłam tak jak piszesz ale tej wiosny troszkę inaczej. Środkowe pędy cięte wysoko tuż nad ostatnim najwyższym zielonym oczkiem, zewnętrzne stopniowo niżej i brzegowe całkiem nisko na 1 oczko.
Trochę się poprawiło więc w następnym sezonie zostaną tylko te ub roczne bo planuje ją też odchudzić. Nieważne jaki początek miała - z sadzonki czy kupiony krzew - jeśli ma duże kwiatostany to w czasie wiatrów lub opadów ciężar kwiatów pędy odczuwają.

Dla Ciebie parę ujęć z hortensjami w tle
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mirekjm pisze:Krysiu mnie też bardzo podobają się Twoje dzielżany ,mam tylko jeden kolor.Widzę też, że pięknie Ci kwitnie lilia wodna.
Mirkudzielżany wróciły do mnie po wielu latach z racji sentymentu do wspomnień z lat dzieciństwa.
Wtedy rosły w prawie każdym ogrodzie.
Popatrz sam czyż nie sa śliczne :D

Zaczęło się od tej wysokiej kępy dzielżanów nazywanych potocznie rudymi.
Obrazek

Potem przyszły kolejne
Vicky - dzielżan ogrodowy - piękne kontrastowe kolory
Na początku ostrzejsza czerwień, która z czasem łagodnieje ..
Obrazek
Obrazek

Konigstiger kolorystyka podobna choć tutaj występuje przy główce żółty kolor, wysokość minimalna róznica ale to pewnie z racji stanowiska
Obrazek

Floksy tez wróciły do mnie po latach ale sa tylko małym akcentem bo na więcej miejsca brak
Obrazek
Obrazek

Dorota71 pisze:Rożnik przerośnięty .... muszę go zaprosić do ogrodu. Tylko gdzie znaleźć? Na all nie ma. ;:224
Dorotko wiem,że u Ciebie flora i fauna idzie w parze i współuczestniczenie w ochronie jest ważne . Pewnie stąd zainteresowanie tak cenną bylina jak Rożnik przerośnięty.
Kiedy ... sprowadzono go dla pozyskania biomasy, opału .. takie tam pomysły.
Chyba nie przyjął się żaden ale zainteresowali się pszczelarze i ...ocalał.
W tym roku wichury zniszczyły kilka pędów i musiałam je przyciąć ale strata żadna bo wypuściły boczne pędy i juz widać pąki kwiatowe . Dzięki temu będą na normalnej wysokości.
Potrafi rosnąc do nieba ... wysoko ...i mieć ponad 3 metry.
Ograniczam wielkość kępy bo obok rosną jeżówki , w każdym sezonie mam w nadwyżkach - zapraszam.

ewelkacha88 pisze:Witaj. O tak , czas leci zbyt szybko. Dziękuję Ci bardzo za lekcję odnośnie tojadów . Właśnie znałam tylko ten mocny ;:108.
Lisi wygląda świetnie i te liście takie duże ;:333. Zwróciłam uwagę też na sadzca i on też spory rośnie a mialam kiedyś taką odmianę niższą ale niestety z własnej glupoty zmarnowalam . Bardzo fajnie prezentuje się ten kosmos siarkowy ;:138. Masz sporo ciekawycj roślin ro trzeba przyznać. Cudowny ogród ;:108, pozdrawiam :wit.
Ewelinko Tojad lisi wiele lat temu moja znajoma z południa kraju widywała w środowisku naturalnym - sporadycznie ale był. Ciekawa jestem jak jest teraz ?
Sadziec można zmarnować ... ;:oj toż to solidna bylina czyli musiało się coś stać skoro padł.
Mam tylko sadziec purpurowy bo najbardziej podoba mi się - potrzebuje sporo miejsca i dobrze aby kępa nie była zbyt gęsta wtedy pokaże na co go stać.

Kosmos siarkowy faktycznie daje po oczach tym kolorem, a do tego chętnie oblatywany przez owady. Celowo nie ścinam przekwitłych aby mieć nasiona bo pasuje mi ten kolor do stonowanej części działki gdy kwitną hortensje. To takie "żaróweczki"
Obrazek

Kasiula17 pisze:Rożnik przerośnięty pierwszy raz widzę, możesz dać w całej okazałości jak się prezentuje bo ciekawe ma kwiaty ;:138
Cudowne kolory a sadziec masz jak wysoki u mnie prawie 3 m ;:333
Kasiu mówisz i ... masz... :D

Rożnik przerośnięty
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sadziec mam w 2 miejscach - nad stawem ponad 3 m ale na innej rabacie gdzie jest tłem dla innych część tych zewnętrznych przycięłam bo taka była potrzeba. Ciut później rozkwitają i mają więcej kwiatów.

JAKUCH pisze:Santolina rozmarynolistna bardzo ładna roślinka jakby z redami na głowie, a do tego ma ładne kwiatki w postaci pomponików. Chciałam taką marunę bo widziałam ją u kogoś.Krysiu masz ciekawe roślinki tak jak Tojad lisi z ładnymi listkami i kwiatami.Ciekawi mnie też ta roślinka ,która rośnie z Tojeścią krwistą,bo ma ładne żółte dzwoneczki.Rożnik również ciekawy z mocnymi pędami
Jadziu Santolinę mam na rabacie z niskimi nasadzeniami - wiele roślin w sezonie zmienia się a ona jest stałym akcentem - taka kępa zieleni jest punktem odniesienia . Musze zrobić sadzonki bo przydała by mi się tez w innym miejscu. Jednak te czerwcowe upały tak mnie zmęczyły,że przestałam cokolwiek ukorzeniać choć bardzo to lubię.
Może jeszcze teraz spróbuję ... nic nie tracę prawa ?
maruna nie dawała mi spokoju i teraz już wiem,że takie żółte pomponiki ( kulki) miałam chyba ze 2 sezony. To była odmiana Goldball.

Przy okazji przypomniałaś mi, że nie pokazywałam swoich marunek - niepozorne ale śliczne w większej kępie.
Kwitną zawsze obficie i długo, po przycięciu powtarzają kwitnienie.

Złocień maruna Snowball rosnie w kilku miejscach
Obrazek
Obrazek

Złocień maruna gatunek, który uprawiam główne jako roślinę leczniczą.
Obrazek

Skoro złocienie to niech idzie do kompletu Złocień wielki
Ten najbliższy gatunkowi - odmianowe wszystkie straciłam.
Obrazek

To żółte pnącze z dużymi kwiatami w kształcie dzwonków nazywa się
Ziemniaczka sercowata wdzięczne pnącze, które zamiera na zimę. W gruncie zimują bulwy prawie identyczne jak kartofle znane nam wszystkim. Pną się po tym co po drodze spotkają, czasami podsychają dolne liście ale gdy pnie się po siatce ogrodzeniowej to dolne pędy początkowo prowadzę prawie przy ziemi a potem już się pną wtedy niczego nie widać.
Te kartofelki każdej jesieni i wiosny mam w nadwyżkach więc rzeknij słowo i zanotuję sobie.

Popatrz jak to się ciekawie prezentuje
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jej liście z obu stron mają miękkie i delikatne włoski co widać na ostatnim zdjęciu - liść przyłożony do ubrania nie odpada więc dzieciaki bawią sie nimi.

iwona0042 pisze: Dokładnie Krysiu, dokładnie, dni zbyt szybko uciekają, nie zdążę pomyśleć czasem, a pracy jak to późnym latem sporo, robienie słoików z zapasami, zbieranie ziółek, no a jeszcze ja ciągle przy pomocy, sama nie daję rady ;:108 , cudny ten Twój tojad, ale tak patrzę, teraz dopiero widać oglądając inne ogrody, że kilka roślin mi wyginęło przez tą dziwną zimę, i to takie rośliny o których myślałam, że są wytrzymałe ;:108
Iwonko dobrze,że zjawisko "przemijającego czasu" nie zależy od ludzi bo dopiero byłby chaos ... :;230
Przetwory faktycznie zabierają sporo czasu ale lubimy je robić i sa dla nas cenne.
Piwniczka powoli się zapełnia :D

Wiśnie w zalewie własnej z dodatkiem cukru
Obrazek

Fasolka szparagowa pięknie obrodziła, sieję ją w różnych terminach i jemy cały sezon a nadwyżki robię w słoiki. Ma dośc krótki okres wegetacji i pierwsze zbiory mam czasami po 50 dniach od siewu jeśli jest sprzyjająca aura.
Obrazek
Obrazek

Niebawem reszta odpowiedzi na zaległe posty, a teraz dobrej nocy ;:41
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Przepiękne masz hortensje. ;:138
Dzielżany też cudowne, zbieraj nasionka. A jakbym mogła prosić o sadzonkę tego rożnika to bardzo byłabym wdzięczna.
Dla moich pszczółek na pewno się przyda. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Cudne hortensje i dzielzany ;:215. Ten pierwszy floks ma świetny kolorek ;:108 . Tak sadzca mozna zmarnowac i żałuję tego. Nie pamiętam dokładnie jak to się stało ale miałam go przesadzać i wykopalam a potem wylądował na stosie do palenia ;:oj . To jakaś pomyłka była i musiałam zabrać go przypadkiem. W każdym razie może jeszcze kiedyś u mnie zawita. Złocienie są bardzo ładne i w sumie głównie bezproblemowe ale noe te odmianowe bo te chyba lubią ginąć. Tyle fasolki to ja miałam w zeszłym roku ;:oj a w tym bieda z nędza te moje warzywa ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu byłabym chętna na takie kartofelki mogły by ozdabiać bluszcz, który przechodzi do mnie od sąsiada, a także siatkę od strony podwórka .Czy one idą rozłogami czy raczej rosną w miejscu????. Takie Maruny mam też u siebie i rozsiewają się okropnie ;:oj . ;:180 za potwierdzenie cięcia Anabelki i już zaplanowałam ,że wszystkie piwonie i hortensje od wiosny dostana osłonki ,żeby się tak nie kładły. Cudne hortensję ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też ja też ;:138
Krysiu a jadłaś ziemniaczkę? Ponoć i bulwy i naziemne owoce można jeść.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tym razem zwróciłam uwagę na tojady
Są super.
I ta wysokość mi odpowiada, tylko chyba już ich nie mam gdzie wcisnąć
To dlaczego moje hortensje nie chcą kwitnąć?
Pierwszy raz mi się to zdarzyło
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Witam się Krysieńko z Tobą w Twoim cudnym ogrodzie. Świetnie prowadzony wątek, super zdjęcia i opisy, roślinki bajeczne. Będę zaglądać!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Tak pięknie prezentujesz rośliny, że chciałoby się je mieć wszystkie! Na szczęście odzywa się rozsądek i wystarczy mi to, co już mam czyli rożnika i dzielżany. Bardzo je lubię, bo są tak mało wymagające, że aż sam się dziwię, że tak dobrze sobie radzą bez opieki.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

KRYSIU miło się ogląda twój ogród i te mądre przypowiednie :D
lubię bardzo tu zaglądać :wit
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

:wit Stale podglądam ale bardzo rzaaadko piszę. Nie będę chwalić, bo żadne słowa nie są w stanie oddać piękna Twojego ogrodu ;:138 ;:215 Dużo też korzystam z porad, bo niby człowiek wie jak i co, ale coś się zapomni i wtedy u Ciebie zawsze znajdę przydatne rady ;:196 - jak np. wysokość hortensji. Posadziłam wg opisów a u mnie są o wiele niższe i teraz niektórych wcale nie widać ;:223 - czeka mnie przesadzanie.
Podziwiam też Twoje oczko a przede wszystkim roślinki w nim. Ja mam maaałe czyli zaadaptowaną wanienkę z mojego dzieciństwa i wiosną ukradli mi wszystkie roślinki - taki urok w naszym ROD :( Żal, bo kilka lat udawało się w piwniczce przechować i teraz nie ma... za roślinki robi teraz domowa zielistka - ku mojemu zdumieniu sprawuje się całkiem nieźle.
Krysiu - liliowiec Lacy Doily chyba tak ma, bo u mnie też tak kwitnie więc chyba to jego znak.
Coraz bardziej mam ochotę na rożnik i ziemniaczkę :)
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”