Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
Potwierdzam, wyższe piętra zawaliły sprawę i to wśród wielu odmian. Mam takiego z jednym gronem tylko. Ale owoce przeogromne w ilości 7 szt.

Mam i ja swoje pomidorki. U mnie problemem jest pękanie po deszczach, na szczęście dotyczy to głównie drobnoowocowych. Najbardziej popękały Old Ivory Egg i koktajlówka Chicco Rosso

- Mirek19
- 1000p 
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
To Blush. Bardzo plenny, zdrowy, smak delikatny ale z wyczuwalną nutą pomidorową. Mnie bardzo smakował a dodatkowy atut- skórkę można ściągnąć palcami.ilona58 pisze:Margo _margo co to za pomidorek żółty podłużny w małym pojemniku ?Ilona

To Malinowe serce Rumiankimymysteryy pisze:Piękne zbiory Małgosiu.
A ta wielka sakiewka w prawym górnym rogu to co?
 Pychota! Prawie bez galaretki, mięsisty, soczysty i słodko- malinowy. Takie lubię.
  Pychota! Prawie bez galaretki, mięsisty, soczysty i słodko- malinowy. Takie lubię.Naciskałam ale nie skutecznieDorcinda pisze:Naciskaj "unit" - ten przycisk po lewej stronie.Margo_margo pisze:Chyba tak. Próbowałam przestawić wagę ale za każdym razem to Ib wychodzi
 Dziś sprawdziłam i trochę się zacina ten przycisk ale już się naumiałam obsługiwać
  Dziś sprawdziłam i trochę się zacina ten przycisk ale już się naumiałam obsługiwać   
 Mirek19 Przecież te pomidory nie są jeszcze dojrzałe
 Dlaczego zerwałeś?
  Dlaczego zerwałeś?- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
To już się cieszę na degustację po takiej opinii.Margo_margo pisze: To Malinowe serce RumiankiPychota! Prawie bez galaretki, mięsisty, soczysty i słodko- malinowy. Takie lubię.

Muszę trochę jeszcze poczekać, bo na razie serducho zielone, ale zapowiada się solidne, bo zawiązało się tylko jedno w gronie.

- 
				gienia1230
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Margo, ja też tak jak Mirek zrywam zapalone pomidory i dojrzewają w domu. Przed ostatnimi sobotnio- niedzielnymi ulewami przegapiłam  trzy Uszy Wołowe i Ośle. Wczoraj je zerwałam "pięknie" popękane, od piętki do czubka. Jest u mnie jeszcze jeden powód by uciekać z owocami z ogródka; szaleją mi po pomidorach koncertujące ni to świerszcze, ni to jakieś koniki polne ale duże jak byczki, nadgryzają owoce, niektóre wyglądają jak trzmiele-monstra!!!  Qrcze, nie wiem co to jest, aż się tego boję.
 Qrcze, nie wiem co to jest, aż się tego boję.

Qrcze, nie wiem co to jest, aż się tego boję.
 Qrcze, nie wiem co to jest, aż się tego boję.Pozdrawiam! Gienia.

- Mirek19
- 1000p 
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
m.in. chcę przyspieszyć dojrzewanie pozostałych pomidorów...Margo_margo pisze:
Mirek19 Przecież te pomidory nie są jeszcze dojrzałeDlaczego zerwałeś?
a te zapalone to i tak szybko dojdą w mieszkaniu...

pzdr
Pozdrawiam, Mirek

Moje pomidory w gruncie zostały zaatakowane przez zarazę. Doszło do porażenia łodyg, liści i części owoców, które wyrzuciłem. Po zabiegach fungicydami rozwój choroby został zatrzymany, a większość owoców wygląda zdrowo - przynajmniej na oko. Niestety ślady po zarazie zostały w postaci porażonych gdzieniegdzie szypułek, łodyg i resztek liści, których jeszcze nie oberwałem. Nowe przyrosty nie mają objawów choroby, ale dolne grona były prawie dojrzałe gdy choroba zaatakowała. Pytanie czy są przeciwwskazania by jeść takie pomidory?

- 
				kaLo
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli nie ma ciemnych plam w owocach to jak najbardziej.

Margo , porównaj swoje malinowe serce od Rumianki z prawidłowym od Mymysteryy. U Ciebie sakiewka?
U mnie te piękne serca upodobały sobie ślimaki.

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Graniu, u mnie też są serducha a ten w kącie jest ze stasmionego kwiatka. U góry zrośnięty a u dołu rozwidlonyGRANIA pisze:Margo , porównaj swoje malinowe serce od Rumianki z prawidłowym od Mymysteryy. U Ciebie sakiewka?

- 
				gienia1230
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
KaLo!! Jejku, jak czyściutko!  

Popełniłam błąd, sadząc 3 rzędy, nie mogę się wcisnąć, nie robiąc szkód do środkowego rzędu. Przejdę na kolanach ale jak wstanę- murowane, że jakieś grono złamię. A niby odstęp między rzędami robiłam na moje trzy stopy! Drugi błąd- sadziłam 2 przy jednym paliku. Zrywając pomidory, muszę "prześledzić" pędy od samego dołu, który jest który, tak się mi poplątały. Nie ma szans by w środek wstawić stojaczek , by górę podwiązać, przeskoczyły już dwa metry.
Na drugi rok tylko dwa rzędy, choćby się ciągnęły przez cały ogródek, od malin do porzeczek.

Popełniłam błąd, sadząc 3 rzędy, nie mogę się wcisnąć, nie robiąc szkód do środkowego rzędu. Przejdę na kolanach ale jak wstanę- murowane, że jakieś grono złamię. A niby odstęp między rzędami robiłam na moje trzy stopy! Drugi błąd- sadziłam 2 przy jednym paliku. Zrywając pomidory, muszę "prześledzić" pędy od samego dołu, który jest który, tak się mi poplątały. Nie ma szans by w środek wstawić stojaczek , by górę podwiązać, przeskoczyły już dwa metry.
Na drugi rok tylko dwa rzędy, choćby się ciągnęły przez cały ogródek, od malin do porzeczek.
Pozdrawiam! Gienia.