Jadziu miło, że spacery u mnie nie tylko sa przyjemne ale i przydatne w znajdowaniu nazw.JAKUCH pisze:Krysiu znów jedną ze swoich lilii sobie podpisałam tym razem Yelloween mam ją już parę lat lecz dopiero teraz dostała imię. Popisała sie w tym roku wzrostem i ilością kwiatów . Jednak wiek też odgrywa rolę. Tygrysie są śliczne lubię je chociaż mam tylko Citronellę lecz patrząc na Twoją która ma zaokrąglone płatki to chyba moja raczej nie onaCalle masz również śliczne i jakoś nigdy się do nich nie przymierzałam a mają cudne kwiaty lecz znów to przechowywanie
Warto wiedzieć bo poszczególne grupy mają trochę inne potrzeby ale nie znając nazwy nie wiemy do jakiej ją zakwalifikować.
Kalia to mała cebula, a przechowywanie zimą

Po wykopaniu podsuszam, wkładam do płaskich kartonów, zasypuje torfem lub substratem kokosowym, opisuję i do wiosny stoją w piwnicy bez zaglądania.
Chętnie po sezonie podeślę Ci kilka .
Dla zmiany tematu może dziś kilka host bo w czasie kwitnienia też pięknie wyglądają a Ty lubisz hosty
JANET taki średniaczek ale bardzo ciekawy z racji kolorystyki. Wiosnę zaczyna zielonymi liśćmi, potem staja się żółte a na koniec kolor kości słoniowej z zielonym marginesem.
W tej chwili kępa ma wszystkie 3 wersje i jak tu jej nie lubić ???
STILETTO - ładna z tych niższych hosta i ... zachwyciły mnie jej kwiaty lawendowe z głębokim fioletowym odcieniem. W większej ilości pięknie wyglądają
White Bikini kwitnąca na białych pędach pod Anabelle
Jurku a ja się ich boję - z daleka oglądam, chęci wielkie aby wziąć do ręki ale strach. Szczypią a raczej gryzą i to boleśnie więc unikam kontaktu bezpośredniego.Locutus pisze:Uwielbiam pasikoniki zielone.
Pozdrawiam!
LOKI
Wolę biegać za motylami ?
Rusałka pawik na kwiatach dalii - na pełnych odmianach nie siada bo i po co ?
Lubią też kwiaty Liatry
Kilka dni temu obserwowałam jaszczurkę na polowaniu - wspięła się po pionowej ścianę na wys. ok 2 m i przyczaiła .
To jej ulubione miejsce

Kasiu liliowce warto mieć, kwitną dłużej niż lilie choć kwiat ma krótki żywot ale jeśli większa kępa to kwitnienie długie...123katex pisze:Śliczności pokazujesz, piękne liliowce.
Wciąż kwitną i cieszą oczy kolorami.
Jednym z moich ulubionych jest liliowiec Lacy Doily - delikatny w koralowej barwie i ? pachnie.
Koniecznie muszę mu zmienić stanowisko bo zdominowany przez wysokie byliny
Słowik
Kasiu mnie też wiele rzeczy się podoba ale ? niekoniecznie chciałabym je mieć u siebie lub po prostu nie mogę z wielu powodów.Kasiula17 pisze:Mi to się wszystko podoba, dzwonki pełne moje już przekwitły a liliowcami i innymi kolorami się zachwycam.
Dzwonka karpackiego mocno przycięłam i zakwitnie ponownie ale .. Koniecznie muszę mu zmienić miejsce - chyba po niedzieli to zrobię póki nie zacznie odbijać.
Teraz to ja zachwycam się hortensjami ... to moje ulubienice

Dolprim Prim White powoli przekwita ale w tej fazie też wygląda pięknie
Anabelle i jej wielkie kule kwiatowe
Miesiąc temu wyglądała tak
A dziś ... sami popatrzcie
Po lewej Rheny Wanille Fraise i Hayes Starburst po prawej
Le Vasterival GREAT STAR i jej przepiękne kwiaty z 4 wydłużonych płatków układających się w gwiazdę
hortensje rosnące wzdłuż alejki
Od dołu Magical Candle - Polar Bear - Anabelle pokazywana wcześniej
Te same odmiany z innej wysokości i lepiej widać kwiaty poszczególnych odmian.
Kolejne odpowiedzi niebawem - zapraszam