Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Witam w sobotni wieczór i ślę pozdrowienia z Mazur

Obrazek

JAKUCH pisze:Krysiu znów jedną ze swoich lilii sobie podpisałam tym razem Yelloween mam ją już parę lat lecz dopiero teraz dostała imię. Popisała sie w tym roku wzrostem i ilością kwiatów . Jednak wiek też odgrywa rolę. Tygrysie są śliczne lubię je chociaż mam tylko Citronellę lecz patrząc na Twoją która ma zaokrąglone płatki to chyba moja raczej nie ona ;:174 Calle masz również śliczne i jakoś nigdy się do nich nie przymierzałam a mają cudne kwiaty lecz znów to przechowywanie
Jadziu miło, że spacery u mnie nie tylko sa przyjemne ale i przydatne w znajdowaniu nazw.
Warto wiedzieć bo poszczególne grupy mają trochę inne potrzeby ale nie znając nazwy nie wiemy do jakiej ją zakwalifikować.
Kalia to mała cebula, a przechowywanie zimą ;:131 ? żeby wszystkie inne były tak mało wymagające ?
Po wykopaniu podsuszam, wkładam do płaskich kartonów, zasypuje torfem lub substratem kokosowym, opisuję i do wiosny stoją w piwnicy bez zaglądania.
Chętnie po sezonie podeślę Ci kilka .

Dla zmiany tematu może dziś kilka host bo w czasie kwitnienia też pięknie wyglądają a Ty lubisz hosty

JANET taki średniaczek ale bardzo ciekawy z racji kolorystyki. Wiosnę zaczyna zielonymi liśćmi, potem staja się żółte a na koniec kolor kości słoniowej z zielonym marginesem.
W tej chwili kępa ma wszystkie 3 wersje i jak tu jej nie lubić ???
Obrazek
Obrazek

STILETTO - ładna z tych niższych hosta i ... zachwyciły mnie jej kwiaty lawendowe z głębokim fioletowym odcieniem. W większej ilości pięknie wyglądają

Obrazek
Obrazek
Obrazek

White Bikini kwitnąca na białych pędach  pod Anabelle
Obrazek

Locutus pisze:Uwielbiam pasikoniki zielone. :-D
Pozdrawiam!
LOKI
Jurku a ja się ich boję - z daleka oglądam, chęci wielkie aby wziąć do ręki ale strach. Szczypią a raczej gryzą i to boleśnie więc unikam kontaktu bezpośredniego.
Wolę biegać za motylami ?

Rusałka pawik na kwiatach dalii - na pełnych odmianach nie siada bo i po co ?
Obrazek

Lubią też kwiaty Liatry
Obrazek

Kilka dni temu obserwowałam jaszczurkę na polowaniu - wspięła się po pionowej ścianę na wys. ok 2 m i przyczaiła .
To jej ulubione miejsce
Obrazek
Obrazek
Obrazek

123katex pisze:Śliczności pokazujesz, piękne liliowce. :wit
Kasiu liliowce warto mieć, kwitną dłużej niż lilie choć kwiat ma krótki żywot ale jeśli większa kępa to kwitnienie długie...
Wciąż kwitną i cieszą oczy kolorami.
Jednym z moich ulubionych jest liliowiec  Lacy Doily  - delikatny w koralowej barwie i ? pachnie.
Koniecznie muszę mu zmienić stanowisko bo zdominowany przez wysokie byliny

Obrazek
Obrazek

Słowik
Obrazek

Kasiula17 pisze:Mi to się wszystko podoba, dzwonki pełne moje już przekwitły a liliowcami i innymi kolorami się zachwycam. ;:138
Kasiu mnie też wiele rzeczy się podoba ale ? niekoniecznie chciałabym je mieć u siebie lub po prostu nie mogę z wielu powodów.
Dzwonka karpackiego mocno przycięłam i zakwitnie ponownie ale .. Koniecznie muszę mu zmienić miejsce - chyba po niedzieli to zrobię póki nie zacznie odbijać.

Teraz to ja zachwycam się hortensjami ... to moje ulubienice :D
Dolprim Prim White powoli przekwita ale w tej fazie też wygląda pięknie
Obrazek
Obrazek

Anabelle i jej wielkie kule kwiatowe

Miesiąc temu wyglądała tak
Obrazek

A dziś ... sami popatrzcie
Obrazek
Obrazek

Po lewej Rheny Wanille Fraise i Hayes Starburst po prawej
Obrazek

Le Vasterival GREAT STAR i jej przepiękne kwiaty z 4 wydłużonych płatków układających się w gwiazdę
Obrazek
Obrazek
Obrazek

hortensje rosnące wzdłuż alejki
Od dołu Magical Candle - Polar Bear - Anabelle pokazywana wcześniej
Obrazek

Te same odmiany z innej wysokości i lepiej widać kwiaty poszczególnych odmian.
Obrazek

Kolejne odpowiedzi niebawem - zapraszam
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zapraszasz to jestem ;:196
Krysiu liliowiec Lacy Doily przecudny nie mam ale wszystkie mieć nie można. ;:222 Piękne kolory i masz racje jak liliowiec spora kępka to kwitnie i kwitnie i kwitnie. :tan :tan
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Masz przepiękne okazy hortensji ;:138 a otoczenie domku murarek wygląda świetnie o każdej porze. Nie wiedziałam, że tojady rosną takie wysokie . Trzeba się nimi mocniej zainteresować ;:108. Cudnie kwitną Ci lilie i liliowce i jeżówki ;:108. Przepiękne ogrodowe widoki. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dopiero w tym roku przekonałam się o walorach liliowców
Jeden kwitnie już chyba miesiąc masą kwiatów
Liczę, że pozostałe wezmą się w sobie i też tak ładnie rozrosną
Jaką wysokość ma Polar Bear u Ciebie. Na zdjęciu wydaje się być wysoka, a może tylko mi się tak wydaje?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:Krysiu fajny ten dzielżan podoba mi się kolor i to że jest niski lecz ja na razie niczego nie zmieniam, bo chciałabym mieć jeszcze parę dalii .Muszę także porobić trochę roszad ,bo zbyt rozrosły się przetaczniki .W małym ogródku trudno pomieścić wszystkie zachciewajki.Ciekawy sposób na użycie geranium nigdy bym na to nie wpadła ;:180 Cudne tojady
Jadziu kiedyś były tylko te wysokie dzielżany choć ich wysokość można korygować przez majowe przycięcie.
Teraz odmian do wyboru ? choć kolorystyka dość ograniczona w tej rodzince.

Siesta po kilku dniach pokryła się ciemnoczerwonymi kwiatami z ciemnym srodkiem
Obrazek
Obrazek

Helena Yellow  tez powoli rusza
Obrazek
Obrazek

Jej siostrzyczka Helena Red zakwitła do towarzystwa
Obrazek
Obrazek

Pelargonia pachnąca ma wiele zastosowań : w kosmetyce, aromaterapii, ziołolecznictwie i ? jako ozdoba a także odstraszacz komarów. Neutralizuje przykre zapachy, odkaża powietrze w mieszkaniu i jonizuje ujemnie. faktem jest,że trzeba by było mieć spore okazy i ze 2 chociaż w jednym pomieszczeniu.
Aromatyzuję herbatę, napoje, nalewki, desery itp.
W sobotę mieliśmy spotkanie na działce i pod koniec dnia pojawiły się komary - natarliśmy odkryte miejsca na ciele liśćmi a do tego rozłożyłam kilka na stole.
W 100% nie pomogło bo wiatr powiewał ale trochę ograniczyło.

iwona0042 pisze:Ślicznie w kroplach deszczu wyglądają fuksje ;:215
Iwonko każdej roślince krople deszczu dodają uroku i jakby tajemniczego wyglądu.
Ilość odmian fuksji ograniczyłam z racji potrzeby zimowania ale te z miniaturowymi kwiatami zostaną na dłużej. Kilka krzewów rośnie w gruncie dla wygody i tak zostaną na zimę bo mam ukorzenione małe więc lżej.

Fuchsia magellanica var. molinae
Obrazek

Fuksja magelańska AUREA - jest ozdobna zanim zakwitnie z racji tych limonkowych liści i ciemnoczerwonych pędów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

plocczanka pisze:Tojady, liliowce, jeżówki, lilie... śliczności....
Domek dla zapylaczy fantastyczny! ;:215
:roll: Widzę też wodę i rośliny wodne. ;:303
Komary nie dokuczają zanadto? Tak tylko zapytowywuję.... :tan
Lucynko dziękuję.
Komary dokuczają jak wszędzie ale w stawie są ryby i żaby a one .. chętnie jedzą ich larwy .
Ale ... gdyby nie woda nie mogłabym cieszyć sie kwiatami lilii wodnej Albatros - pływającymi żabami, zaskrońcami, kijankami itd

Obrazek
Obrazek

Kasiula17 pisze:Krysiu jakie cudowne zdjęcia a te chmury burzowe z przebłyskami, rewelacja. ;:138
Przysłowia na medal, idealnie napisane.
U mnie też fajnie pada kilka godzin deszczu potem kilka dni słoneczka, co się beczka wody skończy dopada. ;:306
Cudne kolory i bardzo bardzo ślicznie ;:196
Kasiu lubię patrzeć na chmury ? kształty, kolorystyka, ciągły ruch itd. oszałamia i zachwyca.
Juz od dziecka wpatrywałam się i to mnie .... uspokajało.

Ich odbicie w stawie też mam swój urok .
Obrazek
Obrazek

TerDob pisze:Krysiu przepiękne kwiatuszki ;:215 ;:215 U ciebie zawsze wszystko takie duże zadbane - lilie , liliowce , jeżówki ;:333
I ja się doczekałam w końcu deszczu - nareszcie trochę dzisiaj popadało ;:138 ;:138
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Teresko dziękuję.
U nas też popaduje ale mało i piątek w pasie wysokich bylin musiałam podlać wężem solidnie.

Florian Silesia pisze:Liliowiec 'Night Beacon' wielkiej urody! Te białe pręgi na ciemnym tle - cudo!
Liliowiec pachnący od sąsiada - stawiałbym na 'Hyperion'. On ma właśnie takie zaostrzone płatki i trąbkowaty kształt. Oczywiście wywodzi się od liliowca cytrynowego.
Florianie masz wyjątkowe poczucie piękna jak na mężczyznę :D
Ten rok uboższy w ilości odmian i kwiatów ale ... zawsze tak jest po przesadzaniu i solidnym odchudzeniu kęp. Ale ... co jakiś czas trzeba to robić ale następny sezon powinien być już normalny. Jeszcze teraz podsypię jesiennym nawozem aby dotuczyć na zimowanie.

Liliowce wciąż kwitną więc je pokażę - większość z tych poniżej to siewki od Ismeny.
dziwne bo sporo odmianowych po przesadzeniu nie zakwitło a tym nic nie szkodzi. Widać nadanie numeru zamiast nazwy lepiej wychodzi im na zdrowiu :;230
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moonlit Masquerade
Obrazek

All Americam Baby
Obrazek

Słowik kwitnie bardzo długo - oj bedzie moim ulubieńcem
Obrazek

Night Embers
Obrazek

Jan Paweł II
Obrazek

Jutro 01-08-2016 czyli rozpoczynamy kolejny letni miesiąc - warto zacząć go z pozytywnym nastawieniem i tego życzę wszystkim gościom.
Obrazek

Życzę dobrej nocy a sama w ramach relaksu przed snem pospaceruje po Waszych ogrodach.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. Cudne te dzielżany a ja głupia nie kupiłam bo kolorystyka nie moja. Musze to jednak zmienić bo ładnie wyglądają ;:108. Liliowce masz cudne i ja też powoli dokupuje kolejne odmiany. To na prawdę świetne rośliny tylko potrzebują czasu. U Ciebie pięknie cieszą oczy oby jak najdłużej.Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nie masz litości Krysiu kochana! Te dzielżany, to coś, o czym marzę! Ale chyba już nie będę próbować ;:185 Kilka razy zmarnowałam już całkiem sporą kępę ;:223 One mają taki kształt dla mnie idealny, taki dla owadów! Chyba mnie zrozumiesz! Takie uzupełnienie dla rudbekii! Nenufarów zazdraszczam, bo w moim kociołku tylko mam liście, nie liczę na kwiatka, bo warunki ekstremalne :wink: Stiletto od Ciebie dzielnie się trzyma i rośnie. To lato jest łaskawe i wilgotne. Przesadziłam w lepsze miejsce i mam ją na oku ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Krysiu i ja podziwiam Twoje dzielżany. ;:215 Mam tylko żółtego a brakuje mi czerwonych. Będziesz miała w ofercie? Czy one są z tych wysokich?
A ja już nie mam komarów. Włodarze miasta zgodzili się na oprysk i od dwóch lat mogę wieczorami posiedzieć na tarasie bez kąsania. :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dziękuję za piękny przegląd liliowców! I odmianowe i siewki - super sprawa! Moje też odchudzone w tym roku ale już zbierają siły na przyszłe kwitnienia i pozawiązywały trochę nasion więc pewnie znów pobawię się w sianie.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Fakt faktem, że nie wszystkim roślinom można dogodzić... ;-)

Co do pasikoników zielonych ? ja tam się ich nie boję. Jak im się zachce, pozwalam im łazić po sobie. Kiedyś taki jeden się do mnie przyplątał podczas urlopu w polskich górach, ogromna chyba z osiem centymetrów mierząca samica, i przez czterdzieści pięć minut nie chciał ze mnie zejść i łaził mi a to po głowie, a to po rękach, a to po nogach... Koniec końców zdjąłem ją z siebie przemocą i przełożyłem w krzaki.

Imponujących rozmiarów tojady masz. Zazdroszczę, u mnie aż tak wielkie nie rosną.

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu jak tniesz swoja Anabellę bo moja wciąż ma cieniutkie łodyżki a może to brak dostatecznej ilości słonka tak na nią wpływa .Moja jest patyczkowa może dlatego ????. Ostatnio czytałam ,ze trzeba ją ciąć na jedno oczko ,żeby miała sztywne pędy a moja niestety ma wiotkie.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mirekjm
200p
200p
Od: 20 gru 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu mnie też bardzo podobają się Twoje dzielżany ,mam tylko jeden kolor.Widzę też, że pięknie Ci kwitnie lilia wodna.
pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam , pozdrawiam i już odpowiadam na zaległe posty...

Czas szybko biegnie, mamy już sierpień , a tak by się chciało zatrzymać go choć na chwilę bo wszystko mija zbyt szybko ?

Obrazek

Kasiula17 pisze:Jak zapraszasz to jestem ;:196
Krysiu liliowiec Lacy Doily przecudny nie mam ale wszystkie mieć nie można. ;:222 Piękne kolory i masz racje jak liliowiec spora kępka to kwitnie i kwitnie i kwitnie. :tan
Kasiu liliowiec Lacy Doily faktycznie jest śliczny - małe pachnące cacko w koralowym kolorze.
Obserwuję kolejne kwiaty u tej odmiany i zauważyłam takie jakby pomarańczowe zgrubienia na wewnętrznych płatkach.
Niepokoję się bo nie wiem co to jest - znak szczególny danej odmiany czy choroba ?
Obrazek

powiększyłam jeszcze bardziej - może na tym będzie lepiej widać o co mi chodzi - zerknij :D
Obrazek

ewelkacha88 pisze:Witaj. Masz przepiękne okazy hortensji, a otoczenie domku murarek wygląda świetnie o każdej porze. Nie wiedziałam, że tojady rosną takie wysokie . Trzeba się nimi mocniej zainteresować ;:108.
Cudnie kwitną Ci lilie i liliowce i jeżówki. Przepiękne ogrodowe widoki. Pozdrawiam
Ewelinko niektóre odmiany tojadów w czasie kwitnienie mają ponad 2 metry i ? kłopotem jest zrobić im dobre zdjęcie bo ... aż tak wysoka nie jestem.
Tojady lisie są niższe choć te najwyższe kwiatostany też muszę przechylać gdy przycinam przekwitłe kwiatostany aby niepotrzebnie nie wiązały nasion. Tworzą szeroką zwarta kępę dużych liści z wystającymi ponad nimi pędami kwiatowymi.

Tojad lisi kwitnący na biało i druga kępa rosnąca obok na żółto
Na drugim zdjęciu widać kwiaty obu jednocześnie i różnica w kolorze zdecydowanie jest !!!
Obrazek
Obrazek

Kwiat u tej odmiany to zrośnięte płatki kielicha tworzące jakby wydłużony hełm.

Aconitum vulparia   (Tojad lisi)   
Obrazek
Obrazek

Liście duże
Obrazek

Odmiana o kwiatach żółtych czasami nazywana Tojad lisi - żółty
lub Tojad północny 'Ivorine' - Aconitum septentrionale .
Jedne żródła podają,że to ta sama odmiana tylko podwójna w nazewnictwie ... inni zaprzeczają i bądź tu mądry.
Obrazek
Obrazek

Liście tez duże ale troszkę różniące się kształtem
Obrazek

Jak widzisz - tojadów można sporo uprawiać bo teraz są bardziej dostępne.
Kiedyś głównie w uprawie był tojad mocny najczęściej kwitnący na niebiesko.
Za miłe słowa dziękuję i zapraszam na kolejne spacery .

Margo2 pisze:Dopiero w tym roku przekonałam się o walorach liliowców
Jeden kwitnie już chyba miesiąc masą kwiatów
Liczę, że pozostałe wezmą się w sobie i też tak ładnie rozrosną
Jaką wysokość ma Polar Bear u Ciebie. Na zdjęciu wydaje się być wysoka, a może tylko mi się tak wydaje?
Gosiu z czasem zaczynają się podobać określone grupy roślin wtedy robimy zmiany w nasadzeniach i już jesteśmy zadowolone.
U nas liliowce tak rosną pewnie z 6 lat - wcześniej nie kusiły mnie.
Hortensja Polar Bear wiosną cięta jest nisko - środkowe kilka pędów na 2 oczka a pozostałe tylko na 1 oczko.
W tej chwili ma 100 - 120 cm i więcej nie brak .
Obrazek

Większość moich już kwitnie i mimo okresowej suszy mają duże kwiatostany

hortensja bukietowa VANILLE-FRAISE 'Renhy' a na jej tle kwiaty kosmosu siarkowego.
Jest u mnie pierwszy raz - nie wiedziałam,że potrafi być az tak wysoki .

Obrazek
Obrazek

takasobie pisze:Nie masz litości Krysiu kochana! Te dzielżany, to coś, o czym marzę! Ale chyba już nie będę próbować ;:185 Kilka razy zmarnowałam już całkiem sporą kępę ;:223 One mają taki kształt dla mnie idealny, taki dla owadów! Chyba mnie zrozumiesz! Takie uzupełnienie dla rudbekii!
Nenufarów zazdraszczam, bo w moim kociołku tylko mam liście, nie liczę na kwiatka, bo warunki ekstremalne :wink: Stiletto od Ciebie dzielnie się trzyma i rośnie. To lato jest łaskawe i wilgotne. Przesadziłam w lepsze miejsce i mam ją na oku ;:333
Miłko aż dziwne, że dzielżany nie chcą Ci rosnąć bo moje ? gdziekolwiek posadzę sadzonki tam rosną choć niedawno - tego najwcześniej zakwitającego straciłam ale to przez uparte krety.Odmiana 'Moerheim Beauty' zakwita pod koniec czerwca i rośnie tak ... do metra.

Dziś dla odmiany (coby nie drażnić bo serce masz jedno ...) zaproszę Cię na przegląd bylin - może się na coś skusisz ?
Z tej racji,że lubię rośliny, której każda część pachnie jakiś czas temu posadziłam
Santolinę rozmarynolistną - o silnie pachnących liściach, a ... raczej igiełkach jak widać bo są bardzo zredukowane.
Po tej ziemie myślałam,że już nie odbije a jednak jest i to spora kępa !!!
Obrazek
Obrazek

W ub roku pozwoliłam jej zakwitnąć ale w tym już nie bo wolę zgrabną zieloną kępę i nic więcej...
Jej kwiaty nadaja się do suszenia.
Obrazek

Może trochę różowo-purpurowego koloru czyli Trojeść krwista - pachnie i wabi owady.
Obrazek

Lubię potężne byliny więc Sadziec purpurowy
Obrazek

Rudbekia Herbstsonne
Obrazek

Rożnik przerośnięty wciąż niedoceniany i mało spotykany w ogrodach a szkoda ...
Bardzo wysoka bylina (2,5 - 3m) miododajna, pyłkodajna, kwitnie bardzo długo a jej kwiaty oblegane są przez owady.
Obrazek

Liście przytulone do pędu i zrośnięte ze sobą oskrzydlonymi ogonkami tworzą charakterystyczne wgłębienie przy łodydze ,a tam gdy pada ... gromadzi się zapas wody ... taka cwana :D
Obrazek

Ma kanciaste, nagie pędy rozgałęzione dopiero u góry stąd mam dość długie tyczki do podpierania bylin i robię z nich także niskie ogrodzenia.
Obrazek

Biedronka641 pisze:Krysiu i ja podziwiam Twoje dzielżany. ;:215 Mam tylko żółtego a brakuje mi czerwonych. Będziesz miała w ofercie? Czy one są z tych wysokich?
A ja już nie mam komarów. Włodarze miasta zgodzili się na oprysk i od dwóch lat mogę wieczorami posiedzieć na tarasie bez kąsania. :wit
Ewelinko dzielżany dopiero się rozkręcają i nie wszystkie rozkwitają w jednym terminie i dobrze ...bo będę miała dłużej kolorowo.
Przy wysokiej siatce jest kilka kęp jesienią przesadzanych bo skupiłam tam wszystkie odcienie tego rudego koloru - to ten najstarszy i pewnie jego siewki. Tam jeszcze nie kwitną.

W czerwieni a raczej ciemnych barwach mam jeszcze odmiany Konigstiger ,Wicky i takie NN bo kupując kiedyś nie było etykiet z pełnymi danymi.
Czy będą w nadwyżkach , pewnie tak ale dopiero wiosną bo niektóre są duże i trzeba je odchudzić aby było miejsce na nowe odmiany.
Masz mądrych ludzi na odpowiednich stanowiskach i dzięki temu uciążliwość komarów jest tylko wspomnieniem.

Florian Silesia pisze:Dziękuję za piękny przegląd liliowców! I odmianowe i siewki - super sprawa! Moje też odchudzone w tym roku ale już zbierają siły na przyszłe kwitnienia i pozawiązywały trochę nasion więc pewnie znów pobawię się w sianie.
Florianie - może dzięki Tobie wreszcie skuszę się na siew nasion liliowców, każdego roku coś tam zbieram ale oddaję chętnym bo jakoś ogólnie do siania weny brak.
Jednak widząc tak piękne kwiaty z wolnego zapylenia nakręcam się i może wreszcie posieję.
Tak sobie myslę, czy tych ub.rocznych nie posiać do gruntu na zimę a świeże z 2016 ( bo tez widzę torebki nasienne ) wczesna wiosną - co byś poradził ?

Na dziś dość bo późna pora więc się pożegnam zostawiając mądre sentencje.
Dobranoc

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Rożnik przerośnięty .... muszę go zaprosić do ogrodu. Tylko gdzie znaleźć? Na all nie ma. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. O tak , czas leci zbyt szybko. Dziękuję Ci bardzo za lekcję odnośnie tojadów . Właśnie znałam tylko ten mocny ;:108. Lisi wygląda świetnie i te liście takie duże ;:333. Zwróciłam uwagę też na sadzca i on też spory rośnie a mialam kiedyś taką odmianę niższą ale niestety z własnej glupoty zmarnowalam . Bardzo fajnie prezentuje się ten kosmos siarkowy ;:138. Masz sporo ciekawycj roślin ro trzeba przyznać. Cudowny ogród ;:108, pozdrawiam :wit.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”