Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Florian Silesia pisze:Grzegorz, masz rację - to nie jest 'Pani Leokadia' :idea: Kolejnym moim typem jest 'Ludvik Muhlstein'. Co myślisz? Właśnie wypuszcza drugie piętro kwiatów i praktycznie zdominowała jaskrawością jedną z daliowych rabat:
Myślę że to może być faktycznie Ludvik Muhlstein . Mój do niedzieli rozkwitnie :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kurcze następny facet kolekcjonerem dalii fajnie byłoby mieć tyle miejsca na nie .Moja Cafe au Lait ma już jakieś 120 cm i idzie bardziej na wysokość niż szerokość .Może te typy tak mają :wink: Myślałam ,ze tylko w donicy w ubiegłym roku tak poszybowała w górę, lecz w gruncie robi to samo. Dzisiaj zaglądałam na jednego mojego liliowca i zauważyłam ,że malutko liści, a sporo łodyg czyli taki jego urok .Oby wszystkie były takie i szły w kwiaty a nie liście
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Florianie :wit , widzę, że zapowiada się ciekawy ogród z kolekcją liliowców, które uwielbiam, dalii , które staram się polubić, ale one chyba mnie nie ;:306 . Już kilka liliowców u Ciebie upatrzyłam. Czekam na więcej :wink: .
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Skorzystałam z zaproszenia do Twojego wątku,a to, co zobaczyłam przeszło najśmielsze moje oczekiwania.Nie będę uzasadniać-całokształt ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Florianie dalia Bonia faktycznie sprawiła wielu osobom radość z racji ciekawej budowy kwiatów ale ma też drugą cechę - wg mnie obfite kwitnienie.
Sporo osób się głowiło nad znalezieniem dla niej imienia i ... nic z tego ;:131
To stara odmiana bo rosła jeszcze w ogrodzie mamusi, potem siostry ( Bożena stąd Bonia) a ja mam ją od niej .
Podobają mi się dalie pomponowe i jakiś czas temu zaplanowałam rabatę z kwiatami tylko w tym kształcie ale ... wśród nasadzeń były tez nowo zakupione i trafiły się pomyłki .
Z misternie ułożonego planu nic nie wyszło ...
W przeciwieństwie do Grażynki lubię dalie karłowe i traktowałam je jako kolorowe obrzeża.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dziękuję ;:180 , to starsza odmiana i dlatego wytrzymała bez szwanku wszystko.
Uwielbiam takie liliowce, które szybko przyrastają i dobrze kwitną, niezależnie od pogody.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Grzegorz, super! Mam nadzieję, że będzie jeszcze kwitł, jak Cię odwiedzę w niedalekiej przyszłości. Mój 'Ludvik Muhlstein' kwitnie jak szalony! W ogóle deszcze dały ogromnego kopa daliom, bo i nawozy wreszcie dotarły do korzeni.
Ale nie tylko dalie; liliowce teraz też pięknie kwitną. To mój najstarszy ciemny liliowiec. Miał być 'Bela Lugosi' ale z czasem okazało się, że to chyba nie on. Ale i tak jest piękny, bo wielkie kępy:
Obrazek

Jadziu, znam wielu kolekcjonerów dalii i chyba przeważają faceci, bo chcąc nie chcąc uprawa dalii wymaga większej siły fizycznej.
Twoja 'Cafe au Lait' musi mieć jakiś powód, że pnie się w górę :wink: Może ma bardzo dobre podłoże? Albo szuka więcej światła? No i sadzonka musiała być zdrowiutka (niekoniecznie duża, bo takie przełożenie często u dalii zawodzi).
Przewaga łodyg nad liśćmi u liliowców? To chyba dobrze? W końcu kwiaty są ozdobą liliowców a nie liście :idea:
Stara odmiana ale mocno pachnąca więc bardzo ją lubię:
Obrazek

Dorotko, dalie tak jak wiele roślin dobrze rosną w określonych warunkach; w innych - słabiej bądź wcale. Ale nie zniechęcaj się; w miarę doświadczenia będzie coraz lepiej!
Liliowcom się przyglądaj, bo to ich święty czas!
Bardzo jasne odmiany pięknie kontrastują z ciemnymi:
Obrazek

Witaj Leokadio! Jak widziałaś, nawet dalię dedykowaną Tobie chciałem umieścić ale okazało się w tym sezonie, że to jednak inna odmiana. Zanim jednak do dalii wrócę - będą liliowce królowały. Miniaturki są jak cukiereczki:
Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jestem z rewizytą i oczom wprost nie wierzę. Masz cudowny ogród, a w nim liczne, cenne kolekcje.
Gliniasta gleba - skąd ja to znam - ale mimo wszystko urodzajna, bo rośliny wspaniale u Ciebie rosną.
Z przyjemnością poznam dalszy ciąg kolekcji dalii, liliowców i innych roślin ozdobnych.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Florian nie uprawiam dali w ogrodzie , bo ten zachód z nimi jest dla mężczyzn ;:108 .Ciągłe wysadzane,wykopywanie i znów wsadzanie. Jeszcze umiejętność ich przechowywania ;:108 Zawsze mi się podobały,ale przestałam je kolekcjonować. Dlatego z wielką chęcią będę je podziwiać u Ciebie ;:108 Tylko pokazuj je . ;:108 :wit
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, ładna historia z 'Bonią' ale mam nadzieję, że kiedyś znajdę jej prawdziwą nazwę ;:173 Ma swój urok, wyróżnia się budową i kolorem więc na trwałe zagościła w mojej kolekcji. Oto ona w całej okazałości (jeszcze większa niż poprzednio):
Obrazek

Wracam jednak do liliowców, bo ich czas jest znacznie krótszy. Pajączki zmoknięte ale i tak trzymają się nieźle:
Obrazek

Grażynko, 'Inherited' jest tak misterny więc sądziłem, że to nowa odmiana. Jest świetny! Takie bezobsługowe liliowce to skarb! Obecne deszcze nie pozwalają wszystkim odmianom dobrze się prezentować. Ale mimo to - starają się. Zatem kolejny pajączek odpowiedni na wilgoć:
Obrazek

Witaj Lidziu! Tak, z gliną bywają problemy ale jest bardzo urodzajna i moje kolekcje bardzo dobrze na niej rosną. Zapraszam do oglądania kolejnych zdjęć z kolekcji liliowców. Najładniejszy liliowiec w tonacji łososioworóżowej:
Obrazek

Alu, potwierdzasz moje przypuszczenie, że uprawa dalii to "męska sprawa" ale znam też wspaniałe kolekcje uprawiane przez kobiety ;:136
Uzbrój proszę się w cierpliwość, bo najpierw chcę pokazać trochę liliowców
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Florianie niestety to są cechy północnego ogródka ,że wszystkie kwiaty obracają się w stronę słonka i jeden przed drugiego się przeciska w tę stronę.Oczywiście wolałabym takie przełożenie u liliowców więcej kwiatów mniej liści .Dzisiaj dopiero tak wydedukowałam patrząc na jednego liliowca u którego jest mnóstwo łodyg z kwiatami ,a liści minimalna ilość . Kwitnie już od połowy czerwca[specjalnie sprawdzałam kiedy zakwitł] i jeszcze ma mnóstwo kwiatów i pąków. Widocznie te liściaste mają zbyt dużo azotu .Muszę popytać jakiego nawozu im dać wiosną czy teraz jesienią ,żeby zapewnić obfite kwitnienie w przyszłym sezonie.Wciąż muszę się uczyć a Cafe au Lait ma już otwiera pąki :heja też ma takiego cudnie kwitnącego liliowca pachnącego i podobnego do pająka niestety NN
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak pięknie wyglądają te zdjęcia liliowców w deszczu!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Florianie :wit przyszłam zobaczyć Twoje dalie .
Liliowce też masz piękne :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

O, jak ładnie u Ciebie wszystko kwitnie :)
Będę odwiedzać aby oczy nacieszyć.
Pokazuj, co masz tam jeszcze pięknego.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, wszyscy wciąż się uczymy, bo Wiedza nie ma końca.
Też pomyślałem o nadmiarze azotu, bo to on sprawia, że liście rosną na potęgę.
Pachnące liliowce znam z gatunku liliowiec cytrynowy. Może jego masz? Jeden z jego wariantów, a że wysoki, to nawet nie trzeba się schylać, by poczuć jego silny zapach:
Obrazek

Dorotko dziękuję 8-) Niektóre liliowce dobrze radzą sobie nawet podczas deszczu:
Obrazek

Witaj Alicjo w moim ogrodzie :)
Dalie tylko napocząłem ale na pewno pokażę je w większej ilości w sierpniu, bo póki co pięknie kwitną liliowce:
Obrazek

Witaj Madziu! Wilgoci tego lata nie brakuje więc rośliny bujnie rosną. Teraz na topie liliowce więc z chęcią pokażę następnego pająka:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”