Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Post »

Krysiu dalii mam i inne kolory, ale białe wystartowały jako pierwsze.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sylwio ośmiał kwitnie ale zarośnięty roślinami, że nie miałam nawet jak sfotografować :oops: Miałam kiedyś przed laty i oczywiście wysiałam na drugi rok, ale niestety nic nie wzeszło i potem zapomniałam o sianiu :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ośmiał pierwszy raz widzę, serio. On jest jednoroczny?
A fotki robisz cudne. Niby każdy kwiat znajomy, niby taki oczywisty, a pięknie na Twoich zdjęciach wygląda.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Zrezygnowałam z dalii, a tymczasem znów mnie kusza jak patrzę na Twoje fotki ;:224
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Marysiu skąd ja to znam? :wink:

Małgosiu - też zupełnie nie znałam tej roślinki. Kupując w tym roku nasiona na all. sparwdzałam co ciekawego (oprócz białych cynii :wink: ) ma sprzedawca i trafiłam właśnie na cerinthe. Spodobało mi się na zdjęciach, więc kupiłam. I nie żałuję. Jednoroczna, ale nasiona ma dość duże, więc jest przyjemna w sianiu. Dziękuję za ciepłe słowa :)

Moniko - ja w zeszłym roku przeglądając zaległe wątki Miłki (takasobie) stwierdziłam, że dalie są całkiem fajne i nie bacząc na późny termin, wsadzałam karpy na początku czerwca. I zakwitły, a ja wiem, że choć jedną, dwie zawsze gdzieś wcisnę, bo są fajne - różnorodność pod względem wysokości, koloru, kształtu jest tak duża, że zawsze coś się dopasuje. A kwitnie aż do przymrozków, kwiaty cięte długo stoją w wazonie. Zachęć się, u Ciebie na pewno miejsce się dla nich znajdzie. Co do wykopywania - zawsze można potraktować jak jednoroczne, w końcu większość bulw nie jest przesadnie droga.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w pewnym okresie miałam bardzo dużo odmian dalii, ale później nie zdążyłam ich wykopać i zrezygnowałam. Trzy lata temu znów miałam kilka odmian, ale znów nie wykopałam. Trochę żal jak się nie wykopie, bo niektóre odmiany są naprawdę wyjątkowe ;:108 Pewnie za jakiś czas znów do nich wrócę jak się naoglądam takich ślicznotek jak Twoje :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Może i masz zastrzeżenia do swoich róż ale na fotkach wyglądają bardzo ładnie ;:224 . Ten ośmiał to bardzo nietypowa roślina ma bardzo oryginalne kwiaty ;:oj . Biała dalia rewelacyjna ;:333 . Ja mam tylko jedną dalię tez białą i będę musiała wiosną dokupić ich więcej bo to świetne rośliny. Szkoda, że trzeba je wykopywać ale na kilka karp znajdzie się miejsce ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Widzę, że mowa o daliach. No nic w tym temacie nie mam do powiedzenia. Kiedyś owszem posiadałam. Nadal lubię ogromnie, ale nie mam ani jednej i mieć nie będę. Zawsze podziwiam forumowiczki, które co roku wykopują karpy. Pamiętam, że nie było to przyjemne, bo najczęściej wykopywałam po przymrozkach, kiedy to jednego dnia kwiaty były wspaniałe, a po zimnej nocy - smętne i sczerniałe - już nadawały się do wyrzucenia.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Tak, dalie to ładne rośliny. To wykopywanie mnie martwi. Choć chyba na wyrost bo moja działka jeszcze w fazie tworzenia. A nawet wcześniejszej fazie :lol: Jeśli w przyszłym sezonie zdecyduję się na dalie to potraktuję je jak jednoroczne bo nie mam miejsca na przechowywanie karp. Piwnica u mnie jest za ciepła.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moje dalie też zaczynają kwitnąć,a otwierające się pąki wyglądają bajecznie ;:333
Snowflake chyba mam u siebie,nigdy nie pamiętam,dlatego lubię niespodzianki jak zakwitają :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sylwia, co tam u Ciebie nowego? Widzę, że od moich ostatnich odwiedzin jeszcze nie byłaś w swoim wątku. :(
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Przepraszam wszystkich miłych odwiedzaczy mojego szwedzkiego wątku... Po uporządkowaniu onegoż - mam nadzieję, że uda mi się choć trochę nadgonić zaległości w oglądaniu i czytaniu swoich ulubionych wątków.

Niestety rozbudowa pochłania mój czas i energię jak czarna dziura. Wszechobecny pył, pokrywający co tylko się da szarą warstewką doprowadza mnie do szału, bo powoli widzę, że z mopem i szmatą powinnam chyba się nie rozstawać. Znakiem tego, jak mawiał wiechowski pan Piecyk, ogród puszczony został samopas. Co ma rosnąć - urośnie, co ma paść, niech pada. A propos pada. Właśnie. Ostatnimi czasy na szczęście dla mnie, pyłu i mopa pada na tyle, że nie muszę używać mojego nowego przyłącza ogrodowego i super węża.

Róże coś niemrawo zbierają się do ponownych zakwitów, część postanowiła pokryć się plamami. Znoszę to ze stoickim spokojem.

* * * * * *

Moniko - wróć do dalii, wróć. Naprawdę warto. Zwłaszcza, że Ty na brak miejsca na pewno nie możesz narzekać :wink:

Ewelino - staram się tak fotografować, żeby nie pokazywać to co paskudne - w końcu piszę o swoim ogrodzie tak sobie, a nie produkuję reportaży dokumentalnych. Na szczęście dla moich szwedzkich roślin. Ośmiał jest naprawdę malowniczy, poniżej wkleję zdjęcia bardziej aktualne. Białe i pastelowe dalie uwielbiam, więc na pewno zostaną w moim ogrodzie. W tym roku mam nadzieję, że uda mi się wykopać karpy, bo w zeszłym zostawiłam je na pastwę losu i paskudnej pogody (kara przyszła zara - jednej odmiany dalii, która mi się bardzo podobała nie dostałam).

Wandziu - zawsze można potraktować jak jednoroczne, zostawić i już. Stwierdziłam, że w sumie kupując kwiaty do donic, też nic z nich nie mam w kolejnym roku, a kosztują podobnie (albo i więcej) niż karpa daliowa. Wyjaśnienie mojej absencji powyżej. Brakuje mi forum, może bliżej jesieni się uspokoi budowa, to będę mogła zaglądać częściej.

Izo - pewnie, że tak można, wyjaśniałam już Wandzi (post wyżej), że w sumie warto mieć dalie, nawet jeśli się ich nie wykopie.

Annes - też lubię ten czas. Zwłaszcza, gdy nie wiem, jak naprawdę konkretna odmiana wygląda. Snowflake mam od tego roku - prezent od Miłki - i wiem, że ją będę miała, bo ogromnie mi się spodobała - niezbyt duża i te słodkie pomponiki.

* * * * * *

Puszczam odpowiedzi, za chwilę dalszy ciąg programu :wink:
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Słowo się rzekło, kobyłki - tfu, fotki - u płotu.

Różami to się nie pochwalę (wyjaśnienie wyżej) - jedynie Aspiryna i Hella robią swoje. Tu Hella:

Obrazek

Za to daliami i owszem mogę. Się pochwalić. Zaczynają swój pokaz. Białe Bride to Be i Snowflake szaleją. Inne tuż za nimi.

Eveline

Obrazek

Jowey Linda

Obrazek

Myijama Fubuki

Obrazek

Miało być biało cyniowo, jak u Małgosi-Pepsi. Wyszło, wiadomo, po szwedzku...

Obrazek

Tu podobnie - miał być róż i fiolet, a wyskoczyło jakieś jaskrawe, jak nie przymierzając Filip z konopi.

Obrazek

I moja duma - cukinia z mojego szwedzkiego metrowego poletka. Mam taką jeszcze jedną. Krzaków w sumie dwa :wink:

Obrazek

I takie tamy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poziomy załadowane, zostało kilka pionów, które wkleję po - mam nadzieję - krótkiej przerwie :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tą Evelinkę, która pokazała żółty środek już zetnij. Cieszę się, że inne też wzięły się do roboty ;:138
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne roślinki ;:138 Czyżby zakwitła Ci jeżóweczka Butterfly Kisses? Bardzo ją lubię ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”