Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Szkoda , ja bym bardzo chetnie sie zaopiekował...
.

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
może kiedyś znajdzie się ktoś, kto je przygarnie, jak nie, to niestety uschną. nie jestem im w stanie zapewnić lepszych warunków. mogę je postawić na oknie w pokoju R. (ale nie wiem, czy się zgodzą), ale to i tak nic nie zmieni. nie jestem im w stanie zapewnić takich warunków jakie by chciały. do mnie się nadają tylko te storczyki co nie potrzebują okresu spoczynku, specjalnych warunków itp. Phalaenopsisy nie potrzebują dużo, jest im u mnie dobrze. do 10-14 dni je podlewam (gdy przeschnie podłoże), codziennie długo oglądam... i tyle. nic więcej im nie trzeba. a przy innych storczykach nie jest już tak fajnie. Vandy uprawiam tak jak Phalaenopsisy, tylko inaczej nawadniam i V. nie rosną w korze, tylko w wazonach, z gołymi korzeniami.
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Na takie cudo trafiłam przeglądając storczykowe strony!
http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1225895851
- Storczykowa
ja ogólnie zawsze jestem smutna. ze storczyków jestem raczej zadowolona, ale pędy nie są tak okazałe, jakbym sobie życzyła. większość z tych co mi teraz rośnie nie będzie mieć więcej niż 30-40 cm. a powinnymieć przynajmniej 50-60. tylko z pędu białego jestem zadowolona. pędy innych będą nieduże i pewnie będą mieć niedużo kwiatów. ale u mnie nigdy nie ma porządnych kwitnień. rzadko jest więcej niż 10 kwiatów. a niektórzy z was mają takie piękne, obfite kwitnienia... zazdroszczę. też bym tak chciała.kaisog1 pisze:Storczykowa masz piękną kolekcję storczyków i powód do dumy z tej kolekcji a odnoszę wrażenie, że każda Twoja wypowiedź jest smutna. Nie wiem czemu mam takie odczucie. Przepraszam, że tak napisałam ale jakoś musiałam się podzielić tym z Tobą
a co do tej Vandy, jest piękna, okazała i na pewno bardzo stara (Vandy rosną bardzo powoli). ale nie chciałabym, by moje takie urosły. bo po co mi roślina większa ode mnie? moje z korzeniami mają gdzieś ok. 50 cm.Na takie cudo trafiłam przeglądając storczykowe strony!
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
BEATA55555 pisze:Na takie cudo trafiłam przeglądając storczykowe strony!

Chyba mam zawał....

- Storczykowa
- Tulipan998
- Kontakt:
Zapewne dziesiatki kwitnień.... , ja juz wiem co to za osoba ja ma.. Na innym forum pisała , że ma ponad 200 phalaenopsis , 11 cambri... i dziesiatki innych..... , a mieszka w blokowisku
. Wystarczy spojrzeć na 1 zdjecie co tam z tyłu za ta vanda jest....
.

- Storczykowa
bardzo bym chciała tak liczną kolekcję, ale to się pewnie nie uda... obecnie mam tylko 1 pokój na storczyki. mam (wszystkich) tylko 50... a chciałabym mieć z 200 Phalaenopsisów, z 20 Vandowatych...Tulipan998 pisze:Zapewne dziesiatki kwitnień.... , ja już wiem co to za osoba ja ma.. Na innym forum pisała , że ma ponad 200 phalaenopsis , 11 cambri... i dziesiatki innych..... , a mieszka w blokowisku. Wystarczy spojrzeć na 1 zdjecie co tam z tyłu za ta vanda jest....
.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Storczykowa, kobieto, kup w końcu odżywkę do swoich storczyków, to od razu będziesz miała obfitsze kwitnienia. Zamiast zazdrościć działaj!
Są też naturalne odżywki: sok z cytryny, piwo, fusy z herbaty, a nawet drożdże (wg Bogumiły z naszego forum) i pewnie inne...
Przecież te Twoje roślinki bez dożywiania są coraz słabsze a Ty byś chciała więcej pąków..?! A co zrobisz jak co roku będzie ich coraz mniej?!
Są też naturalne odżywki: sok z cytryny, piwo, fusy z herbaty, a nawet drożdże (wg Bogumiły z naszego forum) i pewnie inne...
Przecież te Twoje roślinki bez dożywiania są coraz słabsze a Ty byś chciała więcej pąków..?! A co zrobisz jak co roku będzie ich coraz mniej?!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Wiecie co ja nie używam żadnych nawozów ale..... podlewam je (właściwie robię kąpiele wodne) wodą z akwarium. Z tym że woda jest wodą RO i wzbogacona o nawozy akwariowe. Wcześniej używałam samej wody RO i też ładnie kwitły. Wodę można dostać w akwarystycznym sklepieAgita pisze:Storczykowa, kobieto, kup w końcu odżywkę do swoich storczyków, to od razu będziesz miała obfitsze kwitnienia. Zamiast zazdrościć działaj!

Jak to co? Zwali winę na 'czynniki obiektywne' czyli co złego to nie ja.Agita pisze:Przecież te Twoje roślinki bez dożywiania są coraz słabsze a Ty byś chciała więcej pąków..?! A co zrobisz jak co roku będzie ich coraz mniej?!
Dusia weź Ty posłuchaj dziewczyn i włóż w pielęgnację roślin oprócz serca, którego masz dla storczyków duuuużo (o czym wszyscy już doskonale wiedzą), trochę optymizmu i wiedzy... to nie będzie bolało, gwarantuję

Pozdrowienia,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein