Tulapowisko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulapowisko

Post »

Olu,doły mam raz na dwa tygodnie jakoś,przechodzi po połowie dnia,ale czasem jest i się nie uniknie ;:173
Już tam nawet nie pamiętam kiedy miałem ostatnio :lol:
Małgosiu,do tych wyjezdnych to nie należę,a jedyny,jaki planuję,do to Rolnika :;230
Chętnie bym przyjechał,ALE:
-nigdy się sam daleko nie puszczam,bo i tak by mama nie pozwoliła
-ja i przepisy drogowe...bym musiał lasami jechać ;:224
-obejdź barykadę ,,do obcego jedziesz? Co to teraz?"
Także raczej nie wyjdzie ;:224
Grażynko,jak tyle się robi spontanicznie to się w życiu nie nudzi ;:173
To cudo to niby floks jednoroczny,kupiony od pana co stoi we wiosce (tej co pani stoi).Żadnej konkurencji nie stanowi,ale pani tych floksów nie ma ;:224
Warnerki powiadasz duże...No to dobrze,może nie będę musiał nic pomiędzy sadzić ;:224
A pomieszczę na pewno,trzy lata jeszcze będę takie zakupy robić ;:306
Agnieszko,chrząszczyk był od razu po obaczeniu wypuszczony ;:173
A nie wiedziałem,że te zielone to też świerszcze,myślałem,że to tylko te czarne ;:oj
Szkoda że przez nieuwagę odeszły :|
Karolino,ziemia na rabatach to jest brana z bajorka koło domu. Ogólnie jest czarna jak mokro i siwa,jak sucha.
Średnia jest,maki też :lol:
Zuza,widzisz,nawet chińskiego się tu nauczysz ;:306
Ziemia z doniczek to chyba nawet połowy nie stanowiła. Uwierz,od nich jest wszystko tak przekorzenione,że nie ma szans na padnięcie ;:224
O sadzeniu niżej ;:173

Zaraz C.D.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To,co się działo od poniedziałku,to jakiś obłęd ;:219
Ale fajnie było i jak zwykle wszystko na moją rękę,bo nie ma takiego co by mi na złe wyszło ;:170
W poniedziałek miałem focha na panią,co wielce na geografię sobie zażyczyła referatu na kolorowo,kancelaryjnym i z okładką. Na środę.
A że było mega zachmurzenie,trzy godziny robiłem-przesadzałem ostróżki,goździki,smagliczki naskalne,słowem-zacząłem rabatę wejściową przerabiać.
Wtorek,robiłem ten referat. W weekend pisałem 2h, we wtorek na kolorowo i jeszcze dopisałem,3h robiłem. Czyli 5h życia odeszło ;:173
I poszedłem robić,to też trzy godziny,od 6 do 9. Dzieliłem żurawki i zacząłem wsadzać.
I teraz jest problem,bo nie pamiętam,co robiłem w środę i ile robiłem i to samo,co robiłem w czwartek :;230
W każdym razie,w jeden z tych dni siedziałem od 4 do 10,wsadziłem do końca żurawki i wszystko z doniczek. Oprócz 4 doniczek,które mi znikły z pola widzenia ;:224 Coś tam poprzesadzałem. I o tej 10 się nawąchałem wiciokrzewu i widziałem ćmy nocne!!! Jedna rudawa,druga czarno-brązowa z niebieskim poblaskiem. Duże to,jadło sobie chyba nektar,piękne! Ale dostać w twarz,uuu,to by był szok ;:224
A wczoraj mnie w szkole nie było,bo w czwartek do 10 siedziałem. Ale dlatego,że się mi nie chciało iść.
Ale i tak bym nie poszedł,bo lało,lało,lało,lało,lało...I lało i lało :;230 48l/m2 spadło ;:oj ;:oj ;:oj
Położyło mi różową ostróżkę,największy pęd przy prostowaniu się ułamał przy ziemi,no trudno.
A wczoraj nic nie robiłem. I dzisiaj w sumie też nie. Nie chce mi się. Dlatego foty jak już to jutro ;:306
A jutro może,może,mooooożeeeee wyciągnąć uda mi się tatę na dni pola :tan Kupię na pewno takie drewienka,w które wlewa się olejki. No super to jest! No i kwiatki. Mam ochotę na mięty smakowe. A może wierzba hakuro się zmieści,zamiast za rok kupować? :;230
I jak coś fajnego będzie. Mam 55zł,ale ten zwrot za książki będzie mój,i to jest 350zł, także to 50zł mi wyłożą ;:306

A tak to nic nowego. Aha,mam 4 z polaka i wf,6 z geografii,WOSu,angielskiego i informatyki. Średnia 5,14.Nie jest źle ;:306
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gratulacje wyników, bystry chłopak z Ciebie :D
Tulap pisze:***
Kupię na pewno takie drewienka,w które wlewa się olejki. No super to jest!
A co to jest i do czego służy? ;:oj
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Gratuluję wyników. ;:63
Wakacje już niedługo, wiec odpoczniesz i zarobisz się w ogrodzie. ;:306
Szalejesz z tymi przeróbkami, może najpierw ustal jakiś szczegółowy plan a potem działaj. :uszy
A dlaczego tylko przez 3 lata będą te zakupy....... a potem co ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Gratulacje, masz bardzo dobre wyniki ;:138 Ciekawa jestem co tam sobie kupisz ? :lol: no, należy Ci się za takie świadectwo ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Mati :D Ile przepięknych roślinek zamówiłeś ;:oj
Ten floks jednoroczny jest obłędny :D
Fajniutkie robaczki
Gratuluje średniej ;:138
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I co, Mati - posadzone już wszystko?
Udanych i miłych wakacji Ci życzę. ;:3
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko,coś takiego:
Obrazek
Tam gdzie sznurek jest dziura i wlewasz olejek,pachnie drewienko,ręka i blat :;230
Grażynko,spokojnie,plan jest-w duże przestrzenie kupuję krzaki,w mniejsze byliny,a tam gdzie jeszcze pusto cebule. No i się sprawdza ;:306
A po trzech latach takich zakupów nie będzie gdzie wsadzać ;:202 Ale spokojnie,jest teraz za płotem,mamy ogród...
Karolinko-poniższe sukulenty i cebulki,a co ;:138
Paulinko,dzięki ;:168
floks jest bardzo śliczny ale ciężko go do drugiego kwitnienia zmusić :|
Bea,tak,posadzone,co do każdej zaginionej sztuki :;230

Tulapek-REAKTYWACJA ;:112

No,taki chwilowy wyskok,coby mnie potem ten upał zmienił w czarno-siwą kałużę depresji z suszy :;230
Nie wiem,o czym pisałem a o czym nie,także tylko odpiszę i napiszę ;:170
W każdym razie-porobiłem troszkę w ogrodzie,kupiłem kwiatki,poczytałem o tworzeniu ogrodów więc mogę żyć ;:306

Na początek nagroda za pasek. Pani się pytała,jaką tematykę byśmy chcieli. No to mówię,że niech już będzie ogrodnictwo,a nie ,,piękna Polska" czy słownik ortograficzny,bo to się nawet palić nie chce ;:3
No i mam. A jeszcze się mnie pytała,czy skoro taka chuda,to mi nie będzie przykro,bo inni gruuube ,,kompendium wiedzy"dostali. Pani,kto to przeczyta! ;:306

A zamówiłem do domu sukulenty. A co,oplątwy chciałem ale prawie wszystko wykupione ;:173 A te roślineczki to są niestandardowe,takie lubię najbardziej!
Pachyphytum oviferum,Anacampseros rufescens,Grubosz Hottentot -wsadzę do pucharka od lodów razem,o ile się zmieszczą. Bo nie wiem,ile to korzeni ma.
Echeveria nodulosa raczej sama,bo duża.
Haworsja cooperi,tą to albo dołączę do trójki z góry i grubosz pójdzie do eszewerii,albo sama,albo co innego.
Portulacea afra 'Variegata raczej osobno.
- różowa,tą wpakuję w największą doniczkę,jaka wejdzie na parapet.
Foty zaraz..
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Także moja książka ogrodnicza ;:173

Obrazek

Żuczek

Obrazek

Malwiątka. W wiejskich kolorach na maksa :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No to wiejskie klimaty,za czasów jak jeszcze mokro było.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiejska pietruszka :;230 Moss Curled :;230

Obrazek

Tymianek,w ilości 3,z nasionek!!!

Obrazek

Ludzi o słabych nerwach proszę o przesunięcie dalej,słynne dzielenie żurawek... W przyszłym roku rozdam po znajomych mamach,za dwa lata będę już stać na targu :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta fot później,albo jutro,zobaczymy :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak tak dalej pójdzie to faktycznie wylądujesz na targu. ;:306
No ale ćwiczenie czyni mistrza.
Jak opanujesz sztukę rozmnażania to może z Ciebie wielki ogrodnik wyrośnie ? ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Mati gratuluję świadectwa, teraz wyczekiwane wakacje , co?
Super że mogliście sobie książki wybrać. Moje dzieci dostały przyrodę Polski i Sławnych sportowców....hm. Następne do kolekcji... ;:131
Gdzie ty te żurawki wsadzałeś? Do doniczek aby się ukorzeniły, czy do ziemi?Ale aż tyle....?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko,one wszystkie w zeszłym roku były tak samo potraktowane,i co roku coraz więcej zabawy :;230
Co do sztuki rozmnażania-ciężka sprawa. U mnie cud jak coś z nasionka wyrośnie,a gdzie tu o takim meega mówić ;:173
Żurawki są naprawdę niekłopotliwe i to tylko dlatego. Ale mam zapędy jakoś zrobić niebieskie :;230
Olu,kto wakacji oczekuje,ten oczekuje. Ja już na jesień czekam,nienawidzę upałów ;:173
Szkoła mi nie wadzi,o ile jakiegoś kwiatka nie oczekuję albo nie mam jakiś prac. Wakacje powinny pod względem ogrodniczym być w kwietniu i październiku. A jeśli o pogodę chodzi no to muszą tak być- w tym upale żurawka jest ostróżką ;:224
O książki się Pani na całe szczęście spytała,bo naprawdę dość już mam tych tego typu,co wymieniłaś ;:108
Wszystkie żurawki poleciały do gruntu,trzy dałem znajomej mamie,co ma ogród i z jej córką do klasy chodzę.Może inaczej-trzy dałem mamie mojej koleżanki :lol:
Cała reszta poleciała na obwódki. Te morelowe,Southern Comfort,na obrzeże warzywnika.
Limonkowe do zakątka z klonem palmowym.
Te zielone z fioletowym podbiciem na przemian z miodunką na obwódkę rabaty głównej. Reszta w pięknym chaosie wylądowała na obwódce wzdłuż płotu od drogi. Jakieś 30-45 ciemnych na wrzosowisko,bo to jest sahara,i wrzosy to już tylko 3 rosną i dominuje lawenda :;230
Odrywam je brutalnie,kawałek zwany piętką,który trzyma liście,wsadzam do mojej magicznej ziemi z bajorka. Ta ziemia jest meeeega zwięzła,więc stoją prosto i mają wilgotno,a jak się ukorzenią to nic im nie straszne :uszy

Z tej super książki dowiedziałem się,iż muszę połączyć rabatę główną z tą z forsycją i zasadzić jakieś duże krzaki żeby zasłoniły widok. Ale to za długo zajmie i się mi nie chce :;230
Reszta fotek jutro. Teraz tylko różą Was będę katować ;:306
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś się mi jutro rozciągnęło ;:224
Ale chciałbym napisać, iż, że dlategoż jutrzejszym dniem dojedzie paczucha z sukulentami w tej ilości :arrow: ;:114
Taka szczęśliwa gromadka ;:114 przyjedzie,i tyleż samo doniczek będzie na parapecie ;:114

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

O rany ile żurawek ;:oj trzeba było nimi obsadzić cały Twój świat a nie rozdawać mamom :;230 Chyba jeszcze miejsce masz :wink: No, książka dobra, będziesz miał z czego czerpać natchnienia :wink: na planowanie rabat ;:63 Gratuluję świadectwa ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Mati no fakt , to jutro to trochę trwało... ;:306
Zdjęcia super , zarówno te słoneczne jak i te robione w porze deszczowej... ;:333
Co tobie ma jeszcze dojechać? Co znów kupiłeś?Same sukulenty? A co dokładnie?
Za tobą to się nie nadąża normalnie ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”