Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

Moje rudzielce jeszcze nie kwitną, może temu że w cieniu rosną, za to dłużej się nimi cieszę. ;:215
Straszna u nas duchota od rana i takie dziwne powiewy wiatru, jakby szykowało się coś niebezpiecznego. ;:202
Śliczne masz te iryski a dalijka w pięknym kolorze i to złotodajne stadko szkodników, ładnie komponuje się z roślinami. ;:113
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ile masz już kwitnących dalii ;:oj I liliowiec już kwitnie ;:333
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

A u nas pada i pada ,nic zrobić nie można .Wczoraj po pracy świeciło słońce,chwilę po plewiłam ,ale kręgosłup tak się dawał we znaki ,ze praca nie szla .Jak nie urok to dzisaj znowu deszcz ;:223
Działeczka wypielęgnowana ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

;:202 Strach się bać.
Wróciłam z działki, gdzie przeżyłam chwile grozy, gdy pod wpływem wichury rozdwojony został potężny orzech włoski sąsiada i z ogromnym hukiem jego połowa lądowała na innych drzewach, łamiąc po drodze ich gałęzie. Przeżycie naprawdę mrożące krew w żyłach. ;:oj

Jest jednak coś dobrego w tym wszystkim, bo porządny deszcz dał roślinkom duuużo picia.
Po burzy wyszło gorące słoneczko i dwie moje gazanie pokazały swoje pierwsze kwiatki. Gazanie z mojego wysiewu oczywiście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko 71 - kwitną już trzy pierwsze ogóreczniki, które same się wysiały. Ja nie siałam ich, bo zawsze same o sobie pamiętają. ;:303
Szkudniki, owszem, są ładne i są pożyteczne, ale w tym roku wyjątkowo mi brużdżą i nerwa mnie często ponosi. ;:145 Szczególnie skalniaczek od nich dużo ucierpiał.

Heliotropom szczególnie dobrze służy słonko.Obrazek

ObrazekTen już zaczął rozwijać pąki.
Jeśli się dobrze przyjrzeć, to za heliotropami widać wodę podeszczową na ścieżce. W ogóle ścieżkami między rabatami płynęły wąziutkie strumyki.

Stasiu - dzisiejszy wicher połowę moich rudzielców połamał. ;:222 Jednak nie będę się gniewała na naturę, ponieważ przyniosła dużo wody z nieba. ;:108
Podejrzewam, że Ciebie też podobna pogoda nawiedziła. Mam tylko nadzieję, że nie narobiła Ci szkody wśród Twoich pięknych roślinek.
A komponują się te szkudniki, komponują, tylko że coraz mniej mi się podobują. ;:306

Mimo wszystko to dzięki nim takie pychotki się szykują.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu [vimen] - kwitną po jednym kwiatku trzy dalie niskie, z siewu. Poza tym cała daliowa rabatka jeszcze zielona.
Zaś mój rudzielec nie jest pionierem. Pierwszy kwitł taki z żółtymi kwiatkami. Malutki, młodziutki, ale pachnący. ;:138

Za to kwitną wyhodowane w domu celozje.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu [tencia] - niesamowicie niesprawiedliwa natura w tym roku. Nierówno obdarowuje deszczem i słońcem.
Może teraz Tobie już tylko słoneczko będzie świeciło, czego szczerze Ci życzę. ;:167
U mnie po dzisiejszym deszczu roślinki podniosły swe główki w górę, a zieleń liści zaraz zrobiła się jakaś żywsza i zieleńsza. ;:215

Tylko kota nie była szczęśliwa. Chowała się przed deszczem nie dość że w tunelu, to jeszcze na wszelki wypadek pod stolik.Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj to przeżyłaś Lucynko ;:185 , na szczęście wszystko dobrze się skończyło prawda ;:108 i kwiatki zadowolone ;:215 , a jakie ładniusie, gazanie miałam raz, a teraz dochować się ich nie mogę, już tylko spokojnej pogody Lucynko życzę ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Przeżycie nie do pozazdroszczenia ;:185 Dzisiaj takie wichury były w całej Polsce. Jaka to musi być ogromna siła, że potężne drzewo bez wysiłku łamie?Dalej wieje bardzo mocno. Celozje zawsze mi się kojarzyły z kurzymi grzebieniami ;:306 A gazanie same wyglądają jak małe słoneczka.
Miłej soboty :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko [00..] - dla mnie i dla moich roślin wszystko minęło bez większych strat. Jedynie zapączkowane łodygi rudego liliowca w części połamane. ;:108
Liczę na dobrą pogodę w dniu jutrzejszym, bo działkę zobaczę dopiero przed samym wieczorem. ;:218

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko 1 - u mnie na szczęście wiatr się znacznie zmniejszył. Liczę na spokojną pogodę w dniu jutrzejszym, bo strach byłoby jechać gdzieś samochodem. ;:131
Pewnie dlatego te celozje z grzebieniem nazywają się grzebieniaste. ;:306 Coś w tym jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy, spokojnego weekendu. ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko, to ja życzę takiej pogody jak sobie wymarzyłaś, a ten pomarańcz jest cudny, no cudny jak nie wiem ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Wybierasz się w podróż? więc spokojnej drogi życzę!
Róże pięknie kwitną, ale i inne z rozsady! u mnie niestety w glinie idzie to powoli i celozjom jeszcze daleko, a są gazanie grzebieniaste też ;:oj
Dobrego weekendu Lucynko ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, Tobie chociaż podlało a u mnie nawet kropla nie spadła. ;:185
Wichura dużych zniszczeń mi nie poczyniła, kilku powojnikom urwała wystające ponad kratkę zbyt długaśne pędy i jedną wolnostojącą podporę, taki obelisk, przewaliła razem z powojnikiem.Ale za działkami przy blokach przewróciło dużego modrzewia. ;:202
Śliczne masz różyczki, podziwiam gazanie i celozje a heliotropy masz ogromne. ;:138 ;:138
Ogórki mam większe, ale pomidorkami to mnie na głowę bijesz, będzie smaczna wyżerka. ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko to Ci współczuję ,miałam podobne przeżycie i więcej już nie chcę ;:185
ogórecznik to ziółko prawda ,a do czego go używasz :?:
Różyczki piękny kolorek mają ;:333 pomidorki dorodne już tylko patrzeć jak zaczną dojrzewać :D
A celozji jaka ilość ;:oj
No wczoraj to było dziwnie na dworze takie wichury i burze ,a to ciepło takie inne ni zwykle ;:202
Zdróweczka ;:196
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Długi i męczący dzień ma się ku końcowi.
Witajcie! :heja ;:180
Działkę też nawiedziłam. Dobre i chwil kilka. Po wczorajszym deszczu wszystko ładniej ruszyło i widzę, że nawet moje pełniki, które jeszcze w tym roku nie kwitły, zaczynają zawiązywać pąki. ;:333

Iwonko [00..] - Twoje życzenie spełniło się w całej rozciągłości. ;:196 Było ciepło, ale nie upalnie, bez niespodzianek pogodowych. ;:63
Ta pomarańczowa różyczka też mnie urzekła swym kolorem. W realu jest jeszcze ładniejsza, bardziej brzoskwiniowa niż pomarańczowa. To młodziutka roślinka i ma dopiero jeden kwiatek. Pachnie! ;:333
Teraz zabłysnę, a co.... Ona, ta róża to 'Speelwark'.
Dzisiaj wygląda tak:
Obrazek

Marysiu [Maska] - spełniło się również Twoje życzenie. ;:196
Róże nareszcie ruszyły swoje cztery litery i pokazują coraz więcej kwiatów, co mnie ogromnie cieszy. :tan
Rośliny z rozsady w znakomitej większości już kwitną, ale przecież wiesz, jak wcześnie siałam w domu.
Powiem Ci na uszko, że 'klip daga' ma malutkie pączki. ;:63
Co byś nie myślała, że mnie o rosliny nie należy pytać, to dzisiaj zadedykuję Ci 'Novalis' lavendel-blau
Obrazek

Stasiu - podlało moim roślinom całkiem przyzwoicie. Jeszcze dzisiaj przed wieczorem ziemia miała widoczne ślady wilgoci.
Twoim roślinkom życzę obfitego deszczu. ;:167
Na moim osiedlu leżały tylko gałązki i liście, ale na osiedlu mojego syna, gdy szłam dzisiaj rano nakarmić papużki, musiałam kluczyć pomiędzy zwalonymi dużymi konarami drzew. Ciekawostka polega na tym, że jego osiedle znajduje się w odległości, którą pokonuję na nogach w 10 minut. ;:131
Heliotropy rzeczywiście wyrosły i rozkrzewiły się ładnie, ale celozje tylko na zdjęciu wydają się duże. Nie wybujały zbyt, bo po wysadzeniu gorące słońce je przypiekło. Dopiero teraz wracają do życia. Jednak nie będą już takie, jak być powinny. ;:185
Róże nareszcie kwitną, ale ciągle jeszcze małą ilością kwiecia, nawet te kilkuletnie. ;:108
Tak wygląda rabata z sześcioma kilkuletnimi krzaczkami róż. Niezbyt bogato, prawda?
Obrazek

Alicjo - ogórecznik jest ziołem. Jego młode listki dodaję do sałat, a kwiaty mrożę w kostkach lodu, a także używam do zdobienia potraw, zwłaszcza galaretek owocowych. Teraz już rzadziej bawię się w te zdobienia, ale gdy dzieci były małe, robiłam to często. Na starej działce zawsze uprawiałam dużo ogóreczników, teraz jest ich tyle, ile się wysieje, a nadmiar wyrzucam.
Celozji w tym roku mam wyjątkowo mało. Część nie dożyła w domu do wiosny, ale są inne kwiaty, więc nie płakałam z powodu strat.
Rzeczywiście wczorajsza pogoda była dziwna, ale najważniejsze, że skończyło się dla nas w zasadzie bezszkodowo. ;:215
Tobie też zdrówka życzę i dedykuję Ci taką oto różowiutką różyczkę.
Obrazek

Jeszcze tylko mały spacerek na dobranoc.
Porcelanka po przeniesieniu w inne miejsce pokazała taki oto kolor kwiatka.Obrazek

Obrazek Irysy holenderskie ciągle jeszcze cieszą oczy.

Mój piękny orlik rozwinął drugi kwiatek.Obrazek

ObrazekDzwonek skupiony niebieski. W inspekcie wschodzi biały.

Tawułki 'Arendsa'.
Ciemnoróżowa o kwiatach pojedynczych.Obrazek

Obrazek Jasnoróżowa o pełnych kwiatach.

Misia poszła spać, to i ja pójdę.
Obrazek

Dobrej nocy, Kochani i dobrej pogody na jutrzejsze świętowanie. ;:4
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Lucynko dawno nie zaglądałam do Ciebie a tyle się dzieje. Wszystko pięknie Ci rośnie i jest na czym oko zawiesić a i pewnie nos ;:108 . Róże masz w pięknych kolorach i jak rozkręcą się na dobre będzie bosko. Te gazanie bardzo urocze są . Nigdy ich nie miałam. Pomidorków po cichu zazdroszczę bo ja w tym roku z warzywami słabo stoję ;:222. Deszcz potrzebny ale te wichury są straszne . Współczuję przeżyć z orzechem , to musiało wyglądać rzeczywiście nieciekawie. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko jak dobrze, że deszcz podlał ci działkę. Rośliny od razu lepiej się mają. ;:215 Irysy przepiękne, ale heliotropy wyhodowałaś wspaniałe, jakie zwarte, będzie dużo koloru i zapachu. ;:oj Pomidory już takie duże, ;:215 inne warzywa też dorodne, widać jak dbasz o nie. ;:180 Słońca na niedzielę. ;:3
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Oj to się kochana strachu najadłaś. :(
U nas deszcz dopiero wieczorem był. Zdążyłam kilka liści zrobić.
Wiać wiało i to strasznie ale wczoraj. Dzisiaj pięknie i slonecznie bylo. ;:138

Kolorowych snów życzę.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”