Rozdzielanie host
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozdzielanie host
Moje hosty też małe bo jak kupiłam dużą to podzieliłam na 3 sadzonki. Teraz po 2 latach mam 4 sadzonki . Nie zależy mi na jej wielkośći bo mam mały ogródek, cieszę się że mam je !!
Bożena
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U różnych odmian system korzeniowy jest diametralnie różny. Kilkuletnia Lady Isobel Barnett miała system wielkości taczki a trzyletnia Empress Wu wielkości dużej miednicy. Dlatego trudno ustalić jak głęboko i w jakiej odległości należy kopać, aby nie uszkodzić korzeni tym bardziej, że rozrost karpy jest również uzależniony od zwartości podłoża w jakim rośnie dana roślina. Jeśli wbijesz szpadel poza obrysem korony liści i podważysz karpę to zobaczysz gdzie unosi się ziemia związana korzeniami.gleameil pisze: Odnośnie przesadzania - jak głęboko dziabnąć szpadlem, żeby mieć pewność, że nie uszkodzę korzeni?
Poza tym zawsze część korzeni zastanie uszkodzona i nie należy się tym przejmować. Hosty mają dość pokaźny system korzeniowy i drobne ubytki nie mają większego znaczenia w ich rozwoju.
Należy jednak zawsze pamiętać o zagrożeniu wirusem i przed przesadzaniem następnej rośliny odkazić użyte wcześniej narzędzia.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
W zeszłym roku przesadzałam hosty.
Jedna z nich miała tak ogromny system korzeniowy że usiłując ją podnieść, obaliła mnie na ziemię.
Wydaje mi się logiczne że starsze hosty, zwłaszcza te o dużych liściach mają bardziej rozrośnięty system korzeniowy.
Jedna z nich miała tak ogromny system korzeniowy że usiłując ją podnieść, obaliła mnie na ziemię.
Wydaje mi się logiczne że starsze hosty, zwłaszcza te o dużych liściach mają bardziej rozrośnięty system korzeniowy.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Polecam użycie wideł zamiast szpadla. Oczywiście tych z szerokimi zębami. Zmniejsza się prawdopodobieństo uszkodzenia korzeni i łatwiej wyciągnąć kępę.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
szpadel też jest dobry tylko trzeba kopać wokół rośliny z pełną rezerwą,nie zaszkodziło by podlać wcześniej rośliny 
trzeba pamiętać ze hosty są najpiękniejsze jeśli rosną w tym samym miejscu przez kilka lat,wiec nie śpieszmy się z ich dzieleniem.Pamiętajmy o ich nawożeniu a dla ich bezpieczeństwa kupmy środek na ślimaki

trzeba pamiętać ze hosty są najpiękniejsze jeśli rosną w tym samym miejscu przez kilka lat,wiec nie śpieszmy się z ich dzieleniem.Pamiętajmy o ich nawożeniu a dla ich bezpieczeństwa kupmy środek na ślimaki

-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
Z tymi widłami super pomysł. Ja sobie właśnie szpadlem czasowo wykończyłam dwa egzemplarze, które zagaił mi świerk. Teraz poczekam, aż się wychylą i ciach
Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze, a tu człowiek kombinuje ;)

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze, a tu człowiek kombinuje ;)
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Ja rozdzieliłam moje hosty bez użycia szpadla ani wideł. Były dość małe i delikatne, więc najlepiej było to zrobić ręcznie. Drugi rok w gruncie w tym samym miejscu i już się pięknie ukorzeniły i rozrosły
Na dniach powinny zakwitnąć 

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Zauważyłam że wiosenne dzielenie jest najbardziej dobre , pózniej z konewką trzeba biegać żeby się przyjeły ...
Ale to tylko ja u siebie zaobserwowałam ..
Ale to tylko ja u siebie zaobserwowałam ..
Bożena
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy, jakby sie tak utrzymała taka pogoda, to można by spróbować z przesadzeniem?
Potrzebuję całkowicie zmienić miejsce hostom.
Potrzebuję całkowicie zmienić miejsce hostom.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ja nie odkażam korzeni dzielonych host ale mając na uwadze zagrożenie wirusem odkażam narzędzia przed każdym użyciem do następnego przesadzania czy dzielenia.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do kiedy najlepiej dzielić hosty?
Czy tylko u mnie nie widać jeszcze tegorocznych kłów, skoro temat przesadzania i dzielenia kęp zaczyna być znów aktualny? Że już o wbijaniu się w ziemię nie wspomnę, bo w styczniu to u nas był w tym roku śnieg (hurra!) i prace ogrodowe polegały na ogarnięciu wyjazdu z posesji 
Hosty dzieli i przesadza się wiosną i jesienią. Skoro już zaczęły u Ciebie rosnąć, to można je dzielić, bo to znaczy że mieszkasz gdzieś, gdzie zimy z przymrozkami nie ma. Kłącze hosty jest dość twarde (a nawet bardzo twarde), więc trzeba trochę siły

Hosty dzieli i przesadza się wiosną i jesienią. Skoro już zaczęły u Ciebie rosnąć, to można je dzielić, bo to znaczy że mieszkasz gdzieś, gdzie zimy z przymrozkami nie ma. Kłącze hosty jest dość twarde (a nawet bardzo twarde), więc trzeba trochę siły

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem właśnie czy zaczęły czy nie bo mam je na wsi na działce .
Stąd moje pytanie, bo jeśli trzeba teraz to mnie tam jeszcze chwilę nie będzie.
A kępy mam juz sporkie, bo kiedyś mi sąsiadka dała od serca i jak je zasadziłam to się rozrosły.
Rozumiem, że kępy rozdzielam i daję po 1 szt ?
Stąd moje pytanie, bo jeśli trzeba teraz to mnie tam jeszcze chwilę nie będzie.
A kępy mam juz sporkie, bo kiedyś mi sąsiadka dała od serca i jak je zasadziłam to się rozrosły.
Rozumiem, że kępy rozdzielam i daję po 1 szt ?