W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Marysiu a czy Styrax zawiązuje u Ciebie owoce? Masz ogromny ogród 

Pospacerowałam wirtualnie, szkoda że zapachów nie można roślin przesłać;) 

- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Aniu, róża będzie, obiecuję.
Styrax już w niedzielę miał otwarte pierwsze kwiatki. Nie widziałaś?
Bo za małe, czy za nisko?
Kwitną kolejne storczyki, ale dokładnych nazw teraz nie znajdę.

Alu, dziękuje, że znalazłaś dla mnie chwilę.
Zawsze to miło, gdyś ktoś napisze kilka słów tak od siebie.
Kwitną też naparstnice.

Lubie szczególnie tę białą.

Marysiu, szczerze powiem, że nie pamiętam, ale chyba zawiązuje. W tym roku przypilnuję.
A co? Chcesz siać?
Martagony też kwitną. Od kilku lat uparcie kupuję i sadzę białe, ale kwiatka jeszcze nie widziałam. Klątwa jakaś czy co?

Patrycja, ja tez żałuję, że nie mogę dołączyć zapachu. Jeszcze nie wymyślili takiej usługi.
Pierwsza lilia wodna już w całej krasie. Na inne trzeba jeszcze poczekać.

Bo za małe, czy za nisko?

Kwitną kolejne storczyki, ale dokładnych nazw teraz nie znajdę.
Alu, dziękuje, że znalazłaś dla mnie chwilę.

Kwitną też naparstnice.
Lubie szczególnie tę białą.
Marysiu, szczerze powiem, że nie pamiętam, ale chyba zawiązuje. W tym roku przypilnuję.

A co? Chcesz siać?

Martagony też kwitną. Od kilku lat uparcie kupuję i sadzę białe, ale kwiatka jeszcze nie widziałam. Klątwa jakaś czy co?

Patrycja, ja tez żałuję, że nie mogę dołączyć zapachu. Jeszcze nie wymyślili takiej usługi.

Pierwsza lilia wodna już w całej krasie. Na inne trzeba jeszcze poczekać.
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
Poszukuję, wymienię
- Maska
- Kontakt:
Marysiu sieję czasem te różne krzewy i drzewa, ale czy to ma sens w moim wieku
Twoje Martagony rosną widzę w słońcu a ja swoje przesadziłam do cienia, bo komuś na FO właśnie ładnie kwitły w cieniu
Zobaczymy co pokażą po przesadzeniu
Storczyki
Wczoraj oglądałam na Gardeners W. program o naparstnicach, jest ich ponad 30 odmian 

Twoje Martagony rosną widzę w słońcu a ja swoje przesadziłam do cienia, bo komuś na FO właśnie ładnie kwitły w cieniu

Storczyki

- chinanit
Marysiu, ja stale Cię podziwiam za to sianie nasion.
Mnie nie starcza na to ani siły, ani energii, ani tez ochoty. Kiedyś tak, teraz już sobie odpuszczam.
Moje martagony mają słońce z rana. Od południa są osłonięte przez modrzew i budleję skrętolistną.
Mam małą przerwę z pracami w ogrodzie , bo kocia mama dotkliwie mnie pogryzła w palec.
Boli jak diabli.
To nic. Mam okazję na wypad do szkółek w okolicy, bo robić i tak nic się nie da.
Chodziłam koło tego dzwonka i dogadzałam, dbałam, a on tylko jeden kwiatuszek zechciał pokazać.

Moje martagony mają słońce z rana. Od południa są osłonięte przez modrzew i budleję skrętolistną.
Mam małą przerwę z pracami w ogrodzie , bo kocia mama dotkliwie mnie pogryzła w palec.

To nic. Mam okazję na wypad do szkółek w okolicy, bo robić i tak nic się nie da.
Chodziłam koło tego dzwonka i dogadzałam, dbałam, a on tylko jeden kwiatuszek zechciał pokazać.
Z pozdrowieniami, Maria
Poszukuję, wymienię
Poszukuję, wymienię
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to jest pod tym pojedynczym dzwonkiem (ale rozpuszczony, tylko 1 kwiatek
), bo ja też mam taką roślinkę
. Kwiatuszki pewnie za małe na tym styrax-ie, a okulary słabe . Drzewko już całkiem, całkiem, nie powiem
.

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- Maska
- Kontakt:
Marysiu niestety rany zadane przez zwierzęta dłużej się goją, więc życzę żeby było bez komplikacji, a czas świetnie sobie wypełniasz. Na drugim zdjęciu chyba jest baptysja? ile razy ja ją siałam i nic z tego 

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Marysiu
Przypomnij mi proszę nazwę tego krzewu.
Na widok Twoich roślin dostałem mętliku w głowie i ani rusz nie mogę sobie przypomnieć.
Pozdrawiamy
Przypomnij mi proszę nazwę tego krzewu.

Na widok Twoich roślin dostałem mętliku w głowie i ani rusz nie mogę sobie przypomnieć.
Pozdrawiamy

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Marysiu a jak się nazywa ten dzwoneczek-nie mogę doczytać
- chinanit
Aniu, to faktycznie baptisja niebieska. Marysia dobrze Ci podpowiada. Miałam jeszcze różową, ale po ostatniej zimie się nie pokazała. Żółta zaś jest malutką sadzonką.
Dereń mi zakwitł nad oczkiem.
To jego pierwsze kwiaty.

Marysiu, dziękuję za czujność.
Wiesz, ja też siałam żółtą baptysję i nic z tego mi nie wyszło. Chyba ona trudna do pozyskania w ten sposób. Moja rośnie pod bukiem czerwonym i nie mogę jej stamtąd wykopać, tak wrosła w jego korzenie.
Kalmia też już otwiera kwiaty. Biała znowu zmarniała.

Janusz, widzę że Cię uwiodła moja kłokoczka południowa (Staphylea pinnata). Ja też ją bardzo lubię. Ładnie kwitnie, chociaż kwiaty niezbyt okazałe, natomiast te dzwoniące nasiona, w zarumienionych słońcem torebkach, są fantastyczne.
Kolkwicję chińska chyba maja wszyscy. Trochę denerwujące są tylko te odrosty.

Dorcia, ten dzwonek to C. chamissonis. Mam nadzieję, że będzie współpracował, bo jest śliczny.
Zakwitła budleja skrętolistna.
Pięknie pachnie.

Dereń mi zakwitł nad oczkiem.

Marysiu, dziękuję za czujność.

Kalmia też już otwiera kwiaty. Biała znowu zmarniała.
Janusz, widzę że Cię uwiodła moja kłokoczka południowa (Staphylea pinnata). Ja też ją bardzo lubię. Ładnie kwitnie, chociaż kwiaty niezbyt okazałe, natomiast te dzwoniące nasiona, w zarumienionych słońcem torebkach, są fantastyczne.

Kolkwicję chińska chyba maja wszyscy. Trochę denerwujące są tylko te odrosty.
Dorcia, ten dzwonek to C. chamissonis. Mam nadzieję, że będzie współpracował, bo jest śliczny.
Zakwitła budleja skrętolistna.

Z pozdrowieniami, Maria
Poszukuję, wymienię
Poszukuję, wymienię
- Pulpa222
Hmm... , ja myślę, że to jest dereń kousa, ale potem obfocę kwiatki u swojego, tak z bliska.
Może, jakbyś dała kiedyś odrost z kolkwicji, to bym wreszcie ją miała, bo kupuję od ponad 10 lat
.
Kłokoczka mnie się też podobała, ale o niej zapomniałam. Janusz mi przypomniał i zaczynam szukać dla niej miejsca. Tym bardziej, że dobrze by było ją słyszeć, jak szeleści
.
Dziękuję Wam obu za identyfikację baptysji, chyba nazwa mi się podobała i dlatego kupiłam... kiedyś
. Czasem tak mam
.
Miłego dnia
Może, jakbyś dała kiedyś odrost z kolkwicji, to bym wreszcie ją miała, bo kupuję od ponad 10 lat

Kłokoczka mnie się też podobała, ale o niej zapomniałam. Janusz mi przypomniał i zaczynam szukać dla niej miejsca. Tym bardziej, że dobrze by było ją słyszeć, jak szeleści

Dziękuję Wam obu za identyfikację baptysji, chyba nazwa mi się podobała i dlatego kupiłam... kiedyś

Miłego dnia

Pozdrawiam Ania
- Maska
- Kontakt:
Marysiu pięknie kwitnie dereń, a jako że lubię derenie miałam już w rękach cousa, ale odstawiłam bo cena wysoka a on podobno może wymarzać
Ja siałam tylko niebieską baptysję to już o innych kolorach nawet nie marzę
Pewnie Twojej w tych korzeniach jest dobrze
Mam kolkwicję ale nie sieje i nie odrasta, za to wygląda zjawiskowo o tej porze roku
Budleja już kwitnie?

Pewnie Twojej w tych korzeniach jest dobrze

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Marysiu. Dziękuję za przypomnienie nazwy tego krzewu. Często używam skojarzeń przy nazwach roślin i coś mi się kołatało w głowie ale przestawiłem jedną literę i fiasko znalezienia w necie. Już namierzyłem sadzonkę będzie wkrótce u mnie.
Zdjęcia z Waszego ogrodu zamieściłem tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5593206
Pozdrawiamy Was serdecznie Krystyna i janusz
Zdjęcia z Waszego ogrodu zamieściłem tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5593206
Pozdrawiamy Was serdecznie Krystyna i janusz
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Ale wielki masz ogród ...
Bardzo dużo ciekawych roślin a mi ciągle brakuje jakiegoś ładnego derenia , bardzo podoba mi się wenus tylko gdzie ja posadzić ...u Ciebie to by jeszcze z 10 wlazło 

- Pulpa222
He, he, he ... , a ja kłokoczkę kupiłam wczoraj
. Żeby poprawić sobie humor, pojechaliśmy do pobliskiego sklepu ogrodniczego i przypadkiem
zapytałam ,czy nie mają takiej roślinki. Mieli ... ostatnią
. Teraz czeka aż ją posadzę, a to już może potrwać
.

Pozdrawiam Ania